home http://trendalelke.hu Sun, 28 Feb 2021 18:23:48 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Akarsz ma egy jó ügyért mozogni? http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3927-akarsz-ma-egy-jo-ugyert-mozogni http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3927-akarsz-ma-egy-jo-ugyert-mozogni Szabóné Kis Éva
A járványhelyzetben sem állt le az ötletgyár az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány háza táján. Noha tavalyhoz hasonlóan egyelőre idén sem tudnak a vírus miatt jótékonysági sportnapot rendezni, mégis kitalálták, hogyan mozgassák meg a kecskemétieket, akik szívesen húznak sportcipőt…

 

 

E-Kecsap Virtuális Futás

 

MEGHOSSZABBÍTVA 2021. MÁRCIUS 7-IG

Nevezési díj: 5000 Ft

 

Mi a teendőd, ha csatlakoznál?

 1. Regisztrálj ezen a linken
 2. Utald el a nevezési díjat! Számlaszám: Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány 11732002-20410229; közlemény: név+futás
 3. Fuss vagy sétálj az általad kiválasztott távon!
 4. Akaszd ki büszkén az egyedi tervezésű, E-Kecsap logóval ellátott érmet a lakásban!

 

Azoknak a családoknak, akik eddig is nehéz körülmények közt éltek, a kialakult helyzet még nehezebbé tette a napi megélhetésüket. Akik fával tüzelnek, azoknak a téli hónapok akár 40-50 ezer Ft többletköltséget jelenthetnek havonta. Mivel az alapítvánnyal kapcsolatban álló családok közül soknak nagy teher a kellő mennyiségű tüzelő havi beszerzése, ebben rendszeresen segítik őket a hozzájuk beérkező adományokból. A felajánlásokért cserébe az E-Kecsap ezúttal olyan élménnyel szolgál a jótékonykodóknak, ami kettő az egyben még egy hasznos célt szolgál: népszerűsíti a mozgást.

 

Évi új kihívást talált magának 2021-re

 

“Jelen helyzetben felértékelődött a futás mint mozgásforma, hiszen egyedül vagy párosan, szabadban vagy futópadon, hidegben-melegben lehet végezni. Készíttettünk egy egyedi, E-Kecsap-os érmet, így aki megtisztel minket a nevezési díjjal és le is futja vagy sétálja az általa kiválasztott távot, márciusban megkapja a megérdemelt jutalmát. A bevételt pedig a téli tüzelőre szeretnénk fordítani, hiszen még javában tart a fűtési időszak és a családok tüzelőkészletei már kifogytak. Reméljük, hogy sok kecskeméti és környékbeli csatlakozik, netán országos szinten is aktivizáljuk a mozogni vágyó és jótékonykodó embereket” - bizakodik Szabóné Kis Éva, az alapítvány egyik alapítója, aki saját példájával ösztönzi a környezetét a csatlakozásra, hiszen ő maga is elkezdte komolyan venni a futást.

“Több próbálkozásom volt már a korábbi években a futással, de komoly elhatározásra 2020 szeptemberében jutottam. Látva gyerekeim sportszeretetét és kitartását a futásban, gondoltam, én sem punnyadhatok el mellettük 46 évesen. No, és persze fogyni is szerettem volna. Kezdetben 500 métert tudtam lefutni, és úgy fújtattam, mint akit kergetnek. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha le tudok majd futni több kilométert is, de a gyerekek és a férjem biztatásának köszönhetően, illetve annak hála, hogy a fiam megmutatta, hogyan is kell jól futni, végül sikerült legyőznöm saját korlátaimat. Ma már az 5-7 kilométeres táv sem okoz gondot. Ezen felbuzdulva a 2021-es kihívásom: minden hónapban egy érem gyűjtése. A közérzetem sokkal jobb a futás által, segít levezetni a stresszt, most már örömömet is lelem benne, jó példa a gyerekeimnek és csak úgy mennek le a kilók” - meséli saját élményeit és kapcsolatát a futással Éva.

 

Betti sok jó ügyért futott már

 

Szintén oszlopos tagja az E-Kecsapnak Koleszárikné Németh Beáta, aki évek óta a futás megszállottja, több maraton, sőt, még ettől hosszabb táv is került már a cipőibe.

“Mindegy, mi a motiváció, a táv, egy jó időeredmény, bizonyítási vágy, a mozgás öröme, az egészség megőrzése… A lényeg az, hogy mozduljunk meg! Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más mozgásforma ad feltöltődést. A lényeg az, hogy érezzük utána azt a fantasztikus megkönnyebbülést, boldogságot, amit a sport tud nyújtani. Én ezt a futásban és a jógában találtam meg” - magyarázza. “Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványhelyzetben még nagyobb figyelmet fordítsunk az egészségünk megőrzésére sportolással. Nagyon izgatottak vagyunk, mert még nem szerveztünk virtuális futóversenyt. Próbálunk mindent gördülékenyen intézni, de az esetleges kellemetlenségekért türelmet és megértést kérünk.”

Természetesen bíznak benne, hogy a közeljövőben nemcsak virtuálisan, hanem személyesen is tudnak majd jótékonysági sportnapot szervezni, hiszen az emberi kapcsolatoknak a személyes térben sokkal nagyobb ereje van.

 

“Fuss egy család meleg otthonáért!”

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Sat, 27 Feb 2021 17:31:31 +0100
Újra kell majd maszkot hordanunk Kecskeméten? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3926-ujra-kell-majd-maszkot-hordanunk-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3926-ujra-kell-majd-maszkot-hordanunk-kecskemeten Freepik/prostooleh
Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs egészségügyi szakemberek véleményét kérte a kötelező maszkhasználat elrendelésével kapcsolatban. A beérkezett szakértői vélemények áttekintése alapján megállapítja, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kórházhigiénés Osztálya, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti…

 

Mindezek alapján Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs a kötelező maszkhasználatra vonatkozóan az alábbi döntést hozza:

1. Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs javasolja, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város belterületén a maszkviselés 2021. március 1. napja 20.00 órától kezdődően 2021. március 15. napjáig a következő helyszíneken legyen kötelező:

a.) a Bethlen körút, a Kuruc körút, az Erzsébet körút, a Kossuth körút, az Árpád körút, a Mária körút és a Széchenyi körút (a továbbiakban Nagykörút) által határolt területen belül minden közterületen.

A Nagykörúton kívül az alábbi helyszíneken:

b) buszmegálló területén,

c) piac és vásár területén,

d) olyan helyiség, épület, létesítmény bejáratától számított 10 méteres közterületi távolságon belül, ahol

da) bölcsőde, óvoda, általános iskola és 9. évfolyam alatt is képzést biztosító középfokú oktatási intézménybe vagy intézményből történő gyermekkíséret

db) termék vásárlása

dc) egészségügyi, szociális, postai, vagy egyéb szolgáltatás igénybevétele

dd) bírósági, hatósági, egyéb ügyfélszolgálaton történő ügyintézés

de) vallási közösségek szertartásán, temetésen való részvétel céljából várakoznak

d) bevásárlóközpont parkolóiban.

 

2. Az operatív törzs az országos napi esetszámok és a halálesetek számának sajnálatos növekedésére tekintettel a maszkhasználatra és a közösségi tartózkodásra vonatkozóan az alábbi ajánlást teszi, illetve az alábbi kérést fogalmazza meg:

- Az operatív törzs a város lakosságától azt kéri, hogy mindenki körültekintően, egyénileg fontolja meg, hogy a közterületek azon részén, ahol nem kötelező használja-e a maszkot.

- Fokozott figyelmet kell fordítani a kötelező szociális távolságtartásra és ahol ez nem lehetséges, mindenképpen maszkot kell viselni a saját és mások védelme érdekében.

- Szigorúan ellenőrizni szükséges az 1. pontban felsorolt helyszíneken a kötelező maszkviselés betartását.

- Az operatív törzs kéri, hogy munkahelyi, iskolai közösségben ne tartózkodjon olyan felnőtt, illetve gyermek, akinél a fertőzés valamely tünete tapasztalható. A közösségekben fokozott figyelmet kell fordítani továbbá a higiéniai szabályok betartására.

 


Szemereyné Pataki Klaudia polgármester várhatóan hétfőn, azaz 2021. március 1-jén dönt a jelenleg érvényben lévő maszkhasználati rendelet módosításáról, az operatív törzs javaslatainak figyelembe vételével.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Sat, 27 Feb 2021 17:18:23 +0100
Bajban a Mentsvár! Segítesz nekik? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3925-bajban-a-mentsvar-segitesz-nekik http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3925-bajban-a-mentsvar-segitesz-nekik Bajban a Mentsvár! Segítesz nekik?
Ha már egy ideje gondolkodsz azon, hogy szerető gazdija tudnál lenni egy négylábú társnak, akkor most egy igen erős motivációval szolgálunk ahhoz, hogy fogadj örökbe egy hűséges, bundás barátot! Gondban van ugyanis a Mentsvár az Állatokért Alapítvány: megtelt a menhelyük,…

 

Nagyon sok kutya került a menhelyre a kemény fagyok idején, akik valószínűleg megfagytak volna az utcán, ha nem viszik be őket.

"Most viszont eljött az idő, amikor meg kell húznunk a vonalat, és fájó szívvel, de ki kell mondanunk, hogy nincs egy fél helyünk sem, és le kell állítanunk a mentéseket" - írják a Facebook-oldalukon.

 

Szeretnél hazavinni egy kutyust?

 

Bővebb infó a 06204769693-as telefonszámon vagy az info@mentsvar.hu e-mail címen kérhető.

A gazdára váró ebeket megnézhetitek a Mentsvár honlapján, illetve személyesen is, a Lajosmizse Alsóbene 652. alatti menhelyen.

 

Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány

 

 • Adószám: 18364004-1-03
 • Számlaszám: OTP 11732002-20409803
 • IBAN: HU60 1173 2002 2040 9803 0000 0000
 • BIC(SWIFT) KÓD: OTPVHUHB 

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 25 Feb 2021 11:45:36 +0100
Bajban a Mentsvár! Segítesz nekik? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3924-bajban-a-kecskemeti-menhely-segitesz-nekik http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3924-bajban-a-kecskemeti-menhely-segitesz-nekik Bajban a Mentsvár! Segítesz nekik?
Ha már egy ideje gondolkodsz azon, hogy szerető gazdija tudnál lenni egy négylábú társnak, akkor most egy igen erős motivációval szolgálunk ahhoz, hogy fogadj örökbe egy hűséges, bundás barátot! Gondban van ugyanis a Mentsvár az Állatokért Alapítvány: megtelt a menhelyük,…

 

Nagyon sok kutya került a menhelyre a kemény fagyok idején, akik valószínűleg megfagytak volna az utcán, ha nem viszik be őket.

"Most viszont eljött az idő, amikor meg kell húznunk a vonalat, és fájó szívvel, de ki kell mondanunk, hogy nincs egy fél helyünk sem, és le kell állítanunk a mentéseket" - írják a Facebook-oldalukon.

 

Szeretnél hazavinni egy kutyust?

 

Bővebb infó a 06204769693-as telefonszámon vagy az info@mentsvar.hu e-mail címen kérhető.

A gazdára váró ebeket megnézhetitek a Mentsvár honlapján, illetve személyesen is, a Lajosmizse Alsóbene 652. alatti menhelyen.

 

Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány

 

 • Adószám: 18364004-1-03
 • Számlaszám: OTP 11732002-20409803
 • IBAN: HU60 1173 2002 2040 9803 0000 0000
 • BIC(SWIFT) KÓD: OTPVHUHB 

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 24 Feb 2021 10:24:29 +0100
Minden kapcsolatod ugyanúgy ér véget? Szeretnéd végre megtörni a sorozatot? http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3923-minden-kapcsolatod-ugyanugy-er-veget-szeretned-vegre-megtorni-a-sorozatot http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3923-minden-kapcsolatod-ugyanugy-er-veget-szeretned-vegre-megtorni-a-sorozatot Minden kapcsolatod ugyanúgy ér véget? Szeretnéd végre megtörni a sorozatot?
Jól öltözött harmincas nő huppan le velem szemben a rendelőben, nevezzük most Krisztinek. Határozottan kezd, még az ilyenkor szokásos ismerkedő, bemelegítő kérdéseimet is el kell napolnom, annyira hirtelen bukik ki belőle az ok, ami miatt megkeresett. A harmadik hosszabb kapcsolatának…

  

Pedig kezdetben minden jól alakult, közös volt a sráccal a baráti körük és jól kijöttek egymással. Aztán pár hónap múlva össze is költöztek. És itt a dolgok meg is rekedtek: a közös három évük alatt ez volt az egyetlen és utolsó lépcsőfok a kapcsolatukban, amit megtettek. Most is, és a korábbi kapcsolataiban is többre vágyott: közös otthonra, házasságra, gyerekekre. Nem érti, miért nincs soha szerencséje a férfiakkal, miért nem tud egyszer kifogni egy olyat, aki hajlandó végre felelősséget vállalni. Vagy Kriszti un bele a hiábavaló várakozásba, vagy a pasinak lesz elege a folyamatos célozgatásaiból.

Nyilván egyszerűbb ilyenkor a volt párunkat okolni az éretlenségéért, és nekem is egyszerűbb lenne Kriszti kezébe nyomni egy checklistát, amivel felbecsülhető a lehetséges partnerek érzelmi felnőttsége. A gond csak az, hogy ez az út sehová sem vezetne. Ezzel felmenteném őt a saját szerepével kapcsolatos felelőssége alól, egyszersmind kivenném a kezéből a változtatás kulcsait. Ugye érdekel téged is, hogy mik ezek?

 

 

Első kulcs: saját szerep tisztázása

Sok helyen lehet olvasni a szakítás utáni gyógyulással kapcsolatban a felelősségvállalásról, de azt már ritkán mondják meg, hogy ezt a való életben hogyan lehet megvalósítani. Az első gyakorlati lépés tehát a saját szerep tisztázása. Gondold végig, és ha szükségét érzed, írd is le, hogy mik azok a konkrét események és emlékek, amelyekkel kapcsolatban úgy érzed, bántottad a volt párodat a kapcsolatotok során. Melyek azok a dolgok, amiket mondtál vagy tettél, de nem kellett volna. Ez többet jelent, mint egyszerű bocsánatkérés, mert itt nem kérsz a másiktól, hanem te cselekszel azáltal, hogy önmagad számára elismered a szerepedet.

 

Második kulcs: megbocsátás

Ahhoz, hogy le tudj zárni egy kapcsolatot, fontos megbocsátani azokat a tetteket, kimondott vagy épp kimondatlan dolgokat, amelyekkel a másik fél bántott téged. Szükséges hát számba venni az elszenvedett sérelmeket is, és eldönteni, hogy megbocsátasz. Igen, szándékosan írtam döntésről, mert a megbocsátás tudatos, aktív cselekvés. Az évtizedes sérelmek esetén azért tud a harag parázsként izzani a mélyben, mert az érintettek csak várnak, hogy majd magától megoldódik minden. Persze kell idő a cselekvő megbocsátáshoz is, de önmagában az évek múlása sokszor kevés a megbékéléshez.

Nem azért van erre szükség, hogy a másik felmentést kapjon - nem is feltétlenül tud arról, hogy haragszol rá. Sőt, arról sem kell tudnia, hogy megbocsátottál neki, mert ez az egész rólad szól. A magaddal cipelt ólomsúlyú neheztelés, az el nem engedett sérelmek a te életedet mérgezik, a te eljövendő kapcsolataidat teszik tönkre, nem a másikét. A harag gondolatának dédelgetését ahhoz hasonlíthatnánk, mint amikor te veszed be minden nap a mérget, de azt várod, hogy a másik betegedjen meg.

 

 

Harmadik kulcs: ki nem mondott érzelmi közlések megfogalmazása

Írj le minden olyan érzelmekkel kapcsolatos kommunikációt, ami a kapcsolat alatt nem került kimondásra (pl.: szerettelek, mert..., undorodtam tőled, amikor..., szégyelltem magam miattad, büszke voltam rád, mert..., stb.). Egy szakítás során szétfoszlanak a közös jövőbe vetett remények, és ilyenkor különösen tud fájni a gondolat, hogy bárcsak ezt vagy azt kimondtuk volna, vagy a másik csinálhatott volna valamit másként. Ezeknek a közléseknek a számba vétele megkönnyítheti az elveszett remények elengedését. A megbocsátáshoz hasonlóan itt sem kell a másik féllel tudatni ezeket az érzéseket. Elég, ha csak magadban tisztázod őket.

Ezeknek a szempontoknak az alapos átgondolása segít objektíven, a maga valóságában látni a kapcsolatot. Ha segít, akkor írd is le az emlékeidet a megfelelő szempont alá, készíts listát! Ezáltal könnyebben letisztázódnak benned a szerepek és az, hogy mit lehetett volna jobban vagy máshogy csinálni, mit kellett volna még kimondani. Az emlékeid ilyen irányú rendezése segít elszakadni a pusztán érzelmi szintű megküzdéstől.

Látod majd, hogy minden, ami történt kettőtökkel, az két ember kölcsönhatása volt egymásra. Nem tűnnek majd el varázsütésre a rossz érzéseid, de a jövőben nem elkerülni vagy elnyomni próbálod majd őket, hanem elfogadni. Képes leszel tanulni a múltból, fejlődni, és a jövőben nem megismételni ugyanazokat a hibákat.

 

 

Gebei Sándor pszichológus

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem tanácsadó- és iskolapszichológusként. Érdeklődésem középpontjában a párkapcsolatok állnak, azon belül is a szakítás, valamint az újrakezdés kérdésköre. Hiszek abban, hogy egy kapcsolatban minden, ami történik, az két ember kölcsönhatása egymásra, és mindkettőjüknek szerepe van a közös életük alakulásában. Amikor két ember útjai különválnak, mindenképpen érdemes megvizsgálni ezt a szerepet, anélkül nem létezik valódi továbblépés. Ebben segítek a hozzám fordulóknak. 

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Gebei Sándor) Női percek Wed, 24 Feb 2021 09:09:50 +0100
Amikor 30 ezer forintból jóllakathatsz 120 nélkülözőt: kecskeméti vállalkozónők osztottak ételt a Wojtylában http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3922-amikor-30-ezer-forintbol-jollakathatsz-120-nelkulozot-kecskemeti-vallalkozonok-osztottak-etelt-a-wojtylaban http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3922-amikor-30-ezer-forintbol-jollakathatsz-120-nelkulozot-kecskemeti-vallalkozonok-osztottak-etelt-a-wojtylaban Amikor 30 ezer forintból jóllakathatsz 120 nélkülözőt: kecskeméti vállalkozónők osztottak ételt a Wojtylában
Több mint százan álltak sorba a bográcsos gulyáslevesért, amihez almát kínáltunk a Trendelelke Vállalkozónői Közösség tagjainak nevében pénteken, a Wojtyla Házban. A gazdasági nehézségek és a járványhelyzet ellenére is immár kilencedik alkalommal vállaltunk a kecskeméti női mikrovállalkozókkal jótékonysági főzést. Pajkó…

 

 


A Wojtyla Barátság Központ az év 365 napjából 364 napon át lát el étellel 120 nélkülözőt, sokszor épp vállalkozók támogatásával. A szegénység nem válogat, férfi vagy nő, egyedülálló vagy épp sokgyermekes szülő, tucatnyi unokát egyedül nevelő nagymama, vagyonvesztett középkorú vagy egykor szebb napokat megélt nyugdíjas egyaránt a népkonyha rendszeres látogatója.


A bevásárlást követően 13 kiló húst, 18 kg leveszöldséget, fűszerpaprikát (burgonya most volt nagy mennyiségben raktáron a népkonyhán) adtunk át csütörtökön a leveshez, vitaminpótlás gyanánt pedig 30 kiló almát. És ha már ott voltunk, ketten hámozót és kést ragadtak: Szani Edit németnyelvtanár, fordító és tolmács, illetve Óváriné Bakó Mária, az Őszikék Társasház Idősgondozó Szolgálatának vezetője a Wojtyla séfjének vezetésével hámozott és kockázott, hogy péntek reggel „már csak” főzni kelljen.

 


Péntek reggel 8-tól főtt a bográcsgulyás, majd az ebédosztáson Tóthné Nagy Erzsébet, a Fűszeráruház.hu tulajdonosa és Jóka Alexandra, Hawaii lomi-lomi masszőr képviselte a Trendalelke Vállalkozónői Közösséget, és osztották ki az ételt a rászorulóknak, természetesen a járványügyi szabályok betartásával. A járványhelyzet rendesen felülírja a korábbi meghitt ebédeket. Az ebédlőbe sem jöhetnek be a rászorulók, az épület előterében, nyitott ajtónál kapják meg a saját ételeseikbe az ebédjüket. A korábbi évek otthoni süteménysütéséről a járványhelyzet miatt le kellett mondanunk, így desszert gyanánt almát kínáltunk, illetve az egyik kecskeméti vállalkozás kimaradt pékáruja került az ételadományokba.

 


Sok régi arc köszönt vissza a kilencedik ebédosztásunkon, de sajnos új emberekkel is bővült a népkonyha pártfogoltjainak köre. Van, akiről fél utcával távolabbról is lerítt a kiszolgáltatottság és kilátástalanság, mások kínosan ügyelnek rá, hogy ne legyen szembetűnő az elesettségük.

 


Bár személyesen csak kétszer két fővel képviseltük magunkat a csütörtöki bevásárlásban, előkészítésben és a pénteki ebédosztásban, azért jóval többen segítettek a jótékonysági főzés létrejöttében:

 • Pázmány Patrícia – Nefrit Stílus
 • Perjési Anna – mAnna Műhely
 • Faragóné Keserű Judit - DXN Ganoderma Coffee + Business
 • Abonyi Anita – tartalommarketing tanácsadó
 • Dudásné Sulik Orsolya – Brand support virtuális asszisztencia
 • Hamvai Edina marketing és értékesítési tanácsadó
 • Szani Edit – német nyelvtanár, tomács-fordító
 • Nép-Fehér Adrienn – Életmód Fitnesz
 • Tapodi-Szabó Annamária virtuális asszisztens
 • Dr. Lányi Krisztina fogorvos
 • Csomósné Verebéli Apollónia - Apolkanalak
 • Szekeres Judit – Szofika Desszertműhely
 • Mészáros Marianna – Art Brigád
 • Horváth Éva igenmentor
 • Barnáné Bozorádi Petra – Easy Hungarian
 • Makra Zsuzsanna gyermek-agykontroll oktató
 • Óváriné Bakó Mária – Őszikék Társasház Idősgondozó Szolgálat
 • Maria Bloom – Music with Maria

 


Hosszasan ecsetelhetnénk a megrendítő sorsokat, de inkább hasonló cselekedetre buzdítanak mindenkit a vállalkozónői közösségunk tagjai.

Támogatnád a Wojtyla Ház munkáját jótékonysági főzéssel?

Keresd bátran Kolláth Andreát: andrea.kollath@gmail.com

 

Tetszett a cikk?

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Mon, 22 Feb 2021 11:34:43 +0100
Szerelmi kalandtúrázók kerestetnek 15 és 105 éves kor között! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3921-szerelmi-kalandturazok-kerestetnek-15-es-105-eves-kor-kozott http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3921-szerelmi-kalandturazok-kerestetnek-15-es-105-eves-kor-kozott Szerelmi kalandtúrázók kerestetnek 15 és 105 éves kor között!
Ifjú és örökifjú párok egyaránt egy több héten át tartó párkapcsolat-építő játékban erősíthetik szerelmüket számos, szabadon választható állomással, feladattal. Bár az első évek lángolásában szinte természetes, hogy benne vagyunk minden "bolondságban", az évek, évtizedek óta tartó párkapcsolatokban könnyedén legyinthetünk, hogy …

 

 

Lehet félvállról, felületesen, a csodás nyereményekre hajtva is megoldani egy-egy feladatot, állomást, ám fejlődni akkor fogtok, ha keresitek az élményt, amit adhat! Csodálkozzatok rá nyitottan a másikra – milyen vagy te? Merre tartasz? Merre tartunk? Mit adunk egymásnak ebben a kapcsolatban? Engedjétek meg magatoknak és a párotoknak, hogy mondjon valami újat, tegyétek le az eddigi sablonjaitokat! Legyen első randi minden állomás!

 

Nyereményjáték


A kalandtúra záróestjén, 2021. március 17-én értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők több százezer Forint értékben azok között, akik legalább 5 állomást teljesítenek. Idén is 30 állomás közül válogathattok ízlésetek szerint. Lesznek online és kimozdulós programok is. Kecskemét a Szerelmi kalandtúra fellegvára, de mivel idén nem lehet a városban ide-oda beülni, ezért online is teljesíthető a túra, így más városokból, vagy akár külföldről is jelentkezhettek!

5 állomás = 1 nyereményszelvény

Tehát ha 10 vagy 15 állomást teljesítetek, növelhetitek a nyerési esélyeiteket! 

Számos értékes nyeremény mellett a fődíjak: wellness hétvégék, páros fotózás.

Ízelítő a nyeremények sorából:

 • 2 személyre szóló belépő a Ciróka Bábszínházba, az Otthon Moziba, a Cifrapalotába;
 • 2 db 2 főre szóló komplett belépő a Kecskeméti Fürdőbe (versenyuszoda, termál medencék, élményfürdő és szauna használat)
 • a Korda Könyvesbolt 2 db 5.000 Ft-os utalványa
 • a Kiss Cuki Családi Cukrászat tortautalványa
 • az Attila Virágszalon gyönyörű virágdoboza
 • az Aranyhomok Szálloda 2 személyre szóló wellness belépője
 • a DiVino Borbár finom borai
 • a TANDEM Kapcsolatműhely ajándékutalványa
 • a Fűszeráruház ajándékcsomagja
 • a Malom Libri Könyvesbolt könyvei
 • a Kecskeméti Sörház sörei, a Sajtangyal Manufaktúra finom sajttálja
 • az Álomjövő malacperselye, bendőjében 10 ezer forinttal és egy 2 alkalmas pénzügyi coachinggal

FŐDÍJAK:

 • szabadtéri páros fotózás Petróczi Rékával
 • egy 60 perces prémium Tesla élményvezetés
 • wellness hétvégék! A hétvégék részleteiről később adnak hírt a szervezők.

 

Állomások:

 

1. szakasz

A Házasság hetén Kecskeméten 17 állomást kínáltak a kalandtúrázók számára. Az alábbi állomások még teljesíthetők március 17-éig, a kalandtúra záróestjéig. Nézzétek meg az előadásokat, beszélgetéseket, természetesen a párotokkal együtt és beszélgessetek a hallottakról. Nálatok hogyan valósul meg az adott téma a gyakorlatban?

 • Együtt, Veled, Neked 1. rész – Beszélgetés Dr. Máttyássy Adrienn PhD pszichiáter szakorvossal
 • Szeretetjárvány – beszélgetés fiatal házaspárokkal
 • Az elismerés, mint szeretetnyelv – Dr. Domján Mihály pszichológus előadása
 • Gyermekkori sérüléseink és mintáink helye a házasságban – Leskovics-Ortelli Andrea pszichológus előadása
 • Együtt, Veled, Neked 2. rész – Beszélgetés Pintér Dóra pszichológussal
 • Kis Mennyország – beszélgetés 25 éve házasokkal
 • Mikor van szüksége segítségre egy házaspárnak? – Beszélgetés Sípos Zsolt családterapeutával és Varjúné Legáth Katalin családkonzulenssel
 • Beszélgetés Pálúr Jánossal és Kornéliával a Házasság hete arcaival
 • Együtt, Veled, Neked 3. rész – Beszélgetés Dr. Laczkó Tibor pszichiáter szakorvossal
 • Szimpátia, szerelem szeretet – Online kvíz európai házasodási szokásokról
 • Férjek, feleségek, filmek – Filmajánló a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárból
 • Férjekről és feleségekről – Beszélgetés a Katona József színház művészeivel

 

Az alábbi két állomás kimozdulásra hív, összeköthetitek a 2. szakasz állomásaival:

SZERELMI LAKAT elhelyezése a Katona József színháznál – ha nem Kecskeméten éltek, máshol is elhelyezhettek lakatot, csak meg ne büntessenek a közterület-felügyelők! Nagyon örülünk, ha küldtök az akcióról egy fotót nekünk: szerelmikalandtura1@gmail.com, vagy beteszitek kommentbe a kalandtúra Facebook-oldalán lévő poszthoz. Vegyetek egy tetszőleges lakatot és helyezzétek el a lakatfalon. A lakat kulcsát dobjátok be a kék postaládába, így a színház felújítása során elhelyezésre kerülő időkapszulába helyezik.

SZERELEMFAL a Hírös Agóra előtt, a lépcső tetején. Nagyon örülünk, ha nekünk is elkülditek a fotót: szerelmikalandtura1@gmail.com, vagy beteszitek kommentbe a kalandtúra FaceBook oldalán lévő poszthoz. A portán papír alapú kalandtúra útlevelet is átvehettek.

 

2. szakasz

Talányos, de annál izgalmasabb önismereti és párkapcsolati utazásra invitál a szerelmi kalandtúra második felvonása:

 • Lakástörténelem
 • Hátamon a házam
 • Különleges séta
 • Ruhasztori
 • Repüljünk magasabbra
 • Jó nekünk itt
 • Körút vendégekkel
 • Nálatok laknak
 • Végre utazunk
 • Identitás-montázs
 • Csak hallgass!
 • Randitérkép
 • Mars aludni

 

Még több infó az állomásokról itt.

Jelentkezés a szerelemi kalandtúrára itt

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Programok Tue, 16 Feb 2021 17:25:42 +0100
22 ezer gyermek él család nélkül, intézetben: legyél te is nevelőszülő! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3920-22-ezer-gyermek-el-csalad-nelkul-intezetben-legyel-te-is-neveloszulo http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3920-22-ezer-gyermek-el-csalad-nelkul-intezetben-legyel-te-is-neveloszulo Fotó: Freepik
22 642 gyermek nem tudja Magyarországon, hogy milyen egy szerető, megtartó család. Óriási szám, ami pontosan huszonkétezer-hatszáznegyvenkettőször több fájdalmat takar, mint ami elfogadható. Bár 2014-ről 2019-re 6 százalékkal csökkent a gyermekotthonban nevelkedők száma, nincs elég nevelőszülő hazánkban. Az egészsséges gyermekhez… 
"2014 óta a jogszabályi változások nyomán a gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Országosan ezernél több nevelőszülőre lenne még szükség, hogy ez megvalósulhasson, de ez a jó irány” – mondja Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője.


A nevelőszülők száma ugyanakkor 2014-hez képest sajnos nem nőtt, továbbra is közel 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, miközben nőtt az egy nevelőszülői családban élő gyerekek száma. Hasonlóan nem történt pozitív elmozdulás a különleges nevelőszülők és speciális nevelőszülők számában sem. Előbbiek azok, akik a fogyatékkal élő gyermekek – pl. értelmileg akadályozott, autista, érzékszervi fogyatékkal élő, mozgássérült stb. -, utóbbiak a súlyos magatartási és pszichés problémás gyerekek nevelését vállalhatják. A legfrissebb adatok szerint csökken a különleges szükségletű gyereket fogadó nevelőszülők száma: 1131 különleges nevelőszülő van, 7 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben, miközben közel 8 ezer ilyen gyermek van állami gondoskodásban.

  
„A különleges szükségletű gyermekek 30 százaléka él jelenleg gyermekotthonban. Az ellátórendszer ugyanakkor nem felkészült a súlyosabb fogyatékos vagy pszichés beteg gyerekekre, akik nem integrálhatóak akármilyen nevelőszülői családba. Óriási szükség lenne olyan nevelőszülőkre, akik vállalnak ilyen gyerekeket, de ezt a feladatot csak sokkal magasabb szintű támogatással lehet végezni. Ugyanígy kevés a speciális szükségletű, súlyos magatartási problémákkal élő gyerekeket vállaló nevelőszülők száma. Mivel a speciális intézményekben is kevés a férőhely, van, hogy a hosszú várólista miatt évekig nem kapja meg a gyerek a megfelelő ellátást, ezzel pedig állapota tovább romlik. Azok a gyerekek, akik nem a szükségleteiknek megfelelő ellátást kapják, tovább nehezítik a velük együtt élő gyerekek helyzetét és megoldhatatlan nehézséget jelentenek a velük dolgozó felnőttek számára is ” – teszi hozzá a szakember.


Jelentkeznél nevelőszülőnek?

Itt olvashatsz a feltételekről, juttatásokról.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Tue, 16 Feb 2021 14:58:10 +0100
Most mutasd meg, mennyire vagy környezettudatos! Zöldítsük együtt Kecskemétet! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3919-most-mutasd-meg-mennyire-vagy-kornyezettudatos-zolditsuk-egyutt-kecskemetet http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3919-most-mutasd-meg-mennyire-vagy-kornyezettudatos-zolditsuk-egyutt-kecskemetet Fotó: 10 millió Fa Kecskemét Egyesület
Igen aktív a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület: a város közterületein több mint 5000 fa elültetését tervezik március végéig.

 

 

A környezetbarát önkéntesek terveik szerint 4600 csemetét, 200 díszfát és 300 gyümölcsfát telepítenek Kecskeméten, tavaszig. Bárki csatlakozhat az akcióhoz, aki szívesen áldoz a szabadidejéből a város élhetőbbé tételére és szívesen húz kesztyűt, ragad ásót és locsolókannát.

Jelentkezni az eredeti Facebook-poszt alatt tudtok, azaz itt. A közös ültetések pontos időpontjait és helyszíneit a későbbiekben teszik majd közzé.

A 10 millió Fa Kecskemét Egyesület hamarosan induló weboldalához pedig képeket gyűjtenek. Küldd el az info@10milliofakecskemet.hu e-mail-címre természetfotóid, a környékbeli fákról, erdőkről készült felvételeid vagy a korábbi ültetések munkálatinak megörökített pillanatképeit!

Kérik, a levélbe mindenképp írd bele:

 • a neved,
 • a kép készítésének dátumát,
 • helyszínét,
 • esetleg témáját,
 • valamint, hogy hozzájárulsz a fotóid (videóid) honlapon történő közzétételéhez.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 16 Feb 2021 14:44:18 +0100
Valentin-napi páros interjú: Csatos János és Csatos Erika http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3918-valentin-napi-paros-interju-csatos-janos-es-csatos-erika http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3918-valentin-napi-paros-interju-csatos-janos-es-csatos-erika Valentin-napi páros interjú: Csatos János és Csatos Erika
Lehet fújni a Valentin-napra, de senki sem kötelez rá, hogy giccshegyektől roskadó, plüss macikba és csoki szívekbe fulladva áldozzunk a szerelem ünnepén. Ha a Valentin-nap túl kommersz, a most zajló Házasság Hete messze túlmutat a kereskedelmi jellegen. Ennek kapcsán évek…

 

Manapság nagyon megosztó a Valentin-nap. Vannak, akik szívesen ünneplik meg a szerelmüket, mások szó nélkül tovább hajtják a naptárat. Nálatok mi a helyzet?


Csatos János: A Valentin-nap egy érdekes kérdés, sokkal fontosabbnak tartom, hogy ne tűzzünk ki egy adott napot, a mindennapokon legyünk figyelmesebbek. Ha férfiként épp eszembe jut a Valentin-nap, akkor veszek egy szál virágot, de igazság szerint azt sem tudom, melyik napon van.

Csatos Erika: Február 14-én van, most vasárnap.

Csatos János: Hát, akkor ez idén nálunk elmarad. (Nagy nevetés, a szerk.)

 

Hogyan ismerkedtetek meg?

Erika: Mindketten elkísértük a szüleinket egy olyan esküvőre, amire egyikünknek sem volt kedve elmenni. Soha nem felejtem azt a pillanatot, amikor összeadták a párt, a násznép elindult kifelé, és megláttam hátul, az ajtó bal oldalán egy bajszos, barna fiatalembert. Szó szerint megdobbant a szívem, és azt gondoltam, hogy nagyon szeretném őt megismerni.

János: Annak ellenére, hogy egy településen laktunk, nem ismertük egymást, mert nem egy általános iskolába jártunk. Ez a lakodalom hozott össze minket, idén lesz 39 éve. Szóval ez egy sikeres lagzi volt, legalábbis a mi szempontunkból. Kíváncsi lennék, hogy a pár, akinek az esküvőjére hivatalosak voltunk anno, még házas-e.

Erika: Meg is kérdezem anyukámat erről.

 


Milyen volt a lánykérés?

János: Téli időszakban történt, Erika születésnapja környékén, de nem emlékszem, hogy pontosan a napján-e. Hagyományosnak mondható lánykérés volt, mivel a szüleim is átjöttek Erikáékhoz, és az édesapám kérte meg apósoméktól a lány kezét. Szóval nem egy romantikus, Párizsban letérdelős lánykérésről volt szó, mert a mi időnkben, 1985 táján ez nem volt annyira divat.

Erika: Amikor Jánosék bejelentkeztek hozzánk, valahol a szívem mélyén éreztem, hogy különleges dolog fog történni. Nagyon megható volt, amikor Csati apukája megkérte a kezem az apukámtól. Eiffel-torony nélkül is csodálatosan szép emlék volt.

 


Három gyermek felnevelése és egy nagycsaládos háztartás menedzselése nem egyszerű történet, miközben ti még vállalkozást is építettetek.  Egy olyan időszakban, amikor egyáltalán nem volt megszokott az egyenjogúság a háztartásvezetésben és a gyereknevelésben, ti már élen jártatok ebben. Honnan jött ez a szemlélet?


János: Nálunk ez soha nem volt kérdés. A gyerekek viszonylag korán és gyorsan érkeztek, még mindketten főiskolások és egyetemisták voltunk, amikor a legidősebb lányunk, kis Eri megérkezett. Adta magát a dolog, és mi egyszerűen ráléptünk erre az útra, és csak mentünk előre. Nagyon jó példát kaptunk a szüleinktől, mert egyik családra sem volt jellemző, hogy elkülönült volna a férfi és női munka. Mind édesapám, mind apósom belefolyt a gyermeknevelésbe, főzésbe, takarításba. Azt láttam, hogy férfiként nem esik le a karikagyűrű az ujjamról, ha besegítek a teendőkbe. Ez a mai napig így van, ugyanúgy főzök, takarítok, és a ház körül is bármit megcsinálok. De ez fordítva is igaz. A nagyszülőktől pedig óriási segítséget kaptunk a három gyermekünk felnevelésében. Pont a legnehezebb időszakban, a vállalkozás felépítése sok időt igényelt akkoriban, és hétvégente bizony sokszor számíthattunk a mamákra, papákra. Nyári szünetekben akár több hétre is kisegítettek minket gyermekfelvigyázóként, és ez lehetővé tette, hogy nagy intenzitással koncentrálhassunk a munkánkra.

Erika: Ha társakká válunk egy kapcsolatban, szerintem egyenlően kell elosztani a szerepeket. A mi életünkben mindig úgy történtek a dolgok, hogy az vállalta fel a vacsorakészítést vagy a szülői értekezleten való részvételt, aki ráért: hol én, hol János. Ezt a jól működő modellt szeretnénk átadni a gyerekeinknek is, mert egy szeretetteljes és egészséges párkapcsolatnak az az alapja, hogy a szereteten kívül a munkát és a feladatokat is megosztjuk egymással. Ez a család, mint gazdálkodási egység hatékonyságában is nagyon sokat tud segíteni. Ebben az időszakban egy olyan vállalkozást tudtunk megalapozni, melynek a gyümölcséből ma mindenki részesül, nemcsak a gyerekek és az unokáink, hanem a szüleink is, mivel támogatni tudjuk őket.

 


Nem csak a magánéletben, de a vállalkozásban is társak vagytok. Nem sok együtt a nap 24 órája?


Erika: Vannak olyan napok, amikor szinte nem is találkozunk egymással, hiszen a vállalkozáson belül mindenki azokat a feladatokat látja el, amihez a legjobban ért és leghatékonyabban tudja támogatni az üzleti és családi sikert. Van egy rutinunk, miszerint a reggeli ébredés után János elkészíti a kávénkat, amit együtt iszunk meg, közben átnézzük, hogy kinek mi a napirendje, megbeszéljük a felmerülő kérdéseket. Ez az évek óta tartó rutin jó érzésekkel indítja a napot. Napközben mindenki teszi a dolgát: a vállalkozáson belül én felelek az értékesítésért, János pedig a kevésbé látványos, de stratégiailag fontos háttérmunkákat felügyeli. Sokszor előfordul, hogy egy rövid reggeli irodalátogatás után egész nap külső helyszíneken tárgyalok, míg Csati az irodában dolgozik.

János: Ha egy házaspár együtt vállalkozik, muszáj specializálódni, leosztani a testhez álló feladatokat, így aztán a nap 24 óráját nem töltjük együtt. A reggeli kávé mellett, ha tehetjük, együtt is ebédelünk, ha mindketten Kecskeméten vagyunk. Vacsoraidőben természetesen mindig együtt vagyunk. Covid időszakban csak otthon és kettesben, békeidőben viszont gyakran barátokkal vagy étteremben vacsorázunk. Ha más városokban van céges tárgyalásunk, oda is együtt megyünk, de mindketten a saját feladatainkat intézzük. A kocsiban praktikusan át tudjuk beszélni a céges  ügyeinket.

 

 

Erika: Sokat beszélgetünk, de nem kizárólag céges dolgokról. Áldott állapot, hogy mi nemcsak házastársak vagyunk, hanem barátok is. A legjobb barátom a férjem. Bár a gyerekeink már kirepültek, de olyan viszonyban vagyunk velük, mint mi anno a szüleinkkel. Megosztják velünk az életük kisebb-nagyobb történéseit, és hallgatnak is ránk. Ez fordítva is igaz, számos kérdésben az ő frissebb gondolkodásukat vesszük át szülőként, vállalkozóként.

Azért nyugtassatok meg minket, hogy ti is szoktatok veszekedni!


Erika: Megnyugtatok mindenkit, nálunk is van olyan, hogy valamelyikünk felemeli a hangját, de van egy megállapodásunk, ami közel 40 éve kísér minket: soha nem fekszünk le haraggal a szívünkben. Bármi is történjen, megbeszéljük. Nincs semmi baj a házastársi civódással, teljesen természetes egy-egy stresszesebb, fárasztóbb nap után, hogy egyikünk erőteljesebben reagál bizonyos szituációkban. Sokkal nagyobb probléma, ha a szőnyeg alá söprünk mindent, és nem beszéljük át a dolgokat, mert azt hisszük, a csend a békét jelenti.

 

 

Milyen jó tanáccsal szolgálnátok házasság előtt álló pároknak?


János: Többször kérdezték már tőlünk, hogy mi a titka a hosszú házasságnak, hiszen ez mostanság nem divat. 39 éve vagyunk együtt, 34 éve házasok. 16 és 18 évesen, diákszerelemként indult a kapcsolatunk, tehát egyáltalán nem kiforrott személyiségként kerültünk össze. Ez gyökeresen más, mint amikor 25-30 évesen, vagy még később ismerkednek meg és házasodnak a párok. Ekkorra teljesen kialakult személyiségek találkoznak, és sokkal nehezebb összecsiszolódni. Pedig nem szabad a kisebb-nagyobb problémákkal szembesüléskor feladni a kapcsolatot. Nem csak egymás megszerzésére kell időt, energiát és pénzt áldozni, a megtartás legalább ilyen fontos. Folyton folyvást beszélni, mesélni kell, és nem feladni az első, a második, de még a harmadik gondnál sem. Ahogy én látom, bár nem szeretem a sztereotípiákat, a mai fiatalok hamarabb feladják, ha valami küzdelmes. Adódik ez a fogyasztói társadalom hatásából is, hiszen azt üzeni, amit meguntam, azt lecserélem. Sajnos ez begyűrűzött az emberi, baráti és házastársi kapcsolatokba is.

Erika: Sokan mondják, hogy milyen nagyszerű párom van. Szerintem mindenkinek olyan párja van, mint amilyenné alakítjuk egymást. Pál Feri szavaival élve, a jó legyen elég jó. A tökéletesség hajszolásában telnek a napjaink a 21. században, csak a legjobb az elegendő. Márpedig nincs tökéletes párkapcsolat, muszáj dolgozni rajta. Minden kapcsolatnak megvannak a maga fázisai, az első időszakban, az udvarlás idején mindenki a legjobb arcát mutatja, és amikor már megszereztük egymást, lelohad az a törekvés, hogy kihozzuk a maximumot magunkból.  A figyelem és a beszélgetés minden problémát old, ha a szeretet megvan bennünk a másik iránt.Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Otthon melege Sat, 13 Feb 2021 14:18:05 +0100