Trendalelke - Blogmagazin nőknek http://trendalelke.hu Mon, 09 Dec 2019 01:54:30 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Sissi és kecskeméti társalkodónője 2020-ban, a Cifrapalotában! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3348-sissi-es-kecskemeti-tarsalkodonoje-2020-ban-a-cifrapalotaban http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3348-sissi-es-kecskemeti-tarsalkodonoje-2020-ban-a-cifrapalotaban Sissi és kecskeméti társalkodónője 2020-ban, a Cifrapalotában!
Kultúrakedvelőként izgatottan vártuk, hogy bejelentse a Kecskeméti Múzeum, milyen tárlatokkal készülnek 2020-ra. Előzetesen csak ennyit mondunk: sűrűn fogunk múzeumba járni jövőre is! December 6-án, pontosan a Kecskemét 650 kiállítás ünnepi megnyitója után egy évvel tartotta meg év végi sajtótájékoztatóját a…

 

2020-ban Erzsébet királyné és Ferenczy Ida újra Kecskemétre látogat

 

Osgyányi Sára (Húsvéti körmenet – Hogy megmutassa a keresztjét..., 2012)

 

Az évet a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé - Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) nyitja, 2020. március 7. – április 25. között tekinthetjük meg.

 

 

Később 2020 egyik meghatározó nagykiállítása az „Erzsébet királyné és Ferenczy Ida” munkacímet viselő tárlat lesz. Vecseszéki Ferenczy Ida Erzsébet császárné és királyné magyar bizalmasa és felolvasónőjeként vonult be a történelemkönyvbe. Noha származása miatt udvarhölgy nem válhatott belőle, baráti viszonyt ápolt Sissivel. Az „ereklyés hölgy” emlékét Kecskeméten, a Szentháromság temetőben sírbolt őrzi, illetve óvodát és utcát is elneveztek róla. 2005-ben, szintén a Cifrapalotában nyílt kiállítás életéről. 

 

Fotó: Kuruc Katinka - a kecskeméti Trianon-emlékmű

 

A trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódóan történelmi témájú kiállításokkal is készül a Katona József Múzeum, szám szerint legalább héttel.

 

 

Luca napi barangolás és rapid randi zárja az évet, búcsúzik a Kecskemét 650

 

December 13-án estébe nyúló programot szerveznek a Cifrapalotában, ahol a Luca napi barangolás címen a jeles naphoz kapcsolódó népi hagyományokat lehet megismerni.

A Kecskemét 650 finisszázs programjaként felfogható rendezvényen éjszakai tárlatvezetés várja az érdeklődőket 17:15 és 19:00 között.

Az est egy rendhagyó programelemmel zárul: rapid randit tartanak a bűbájos éjszaka hangulatában. 

A belépés és a programokon való részvétel is ingyenes.

 

Nagy bánatunkra a Kecskemét 650 és a Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című tárlatokat már csak 2019. december 22-ig láthatjuk. Nagyon reménykedtünk benne, hogy előbbi átkölzötik talán egy állandó helyre, hiszen ilyen összetett, látványos, kortól függetlenül könnyen fogyasztható és interaktív helytörténeti kiállításhoz még soha máshol nem volt szerencsénk. Ezúton biztatunk mindenkit, hogy még most repetázzon belőle, ha pedig eddig kimaradt, akkor mindenképp kerüljön fel a következő hetek bakancslistájára!

 

 

Megsüvegelendő látogatószámok és elismerés - így összegezhető a múzeum 2019-es éve

 

A Kecskemét 650 interaktív, modern technikai és vizuális megoldásokat felsorakoztató várostörténeti kiállítás minden korosztálynál nagy érdeklődést aratott, több mint 31 ezer látogatót tudhat magáénak a tárlat.

A múzeum imázs-és városmárka erősítő tevékenységéért folytatott munkában, a Kecskeméti 650 és a Seuso-kincs kiállítás szervezése és sikeres megrendezése országos városmarketing díjat hozott az intézménynek, amelyet Kecskeméten elsőként a Katona József Színházzal együtt, a múzeum jegyez.

Egy éve nyitotta meg a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely újrarendezett állandó kiállítását, ahol szintén szép látogatottságról lehet beszámolni, hiszen közel tizenháromezer fő látogatót számlált azóta a tagintézmény.

Emellett ezerhatszáz gyermeknek adtak ebben az évben is múzeumi élményt és múzeumpedagógia foglalkozást, hiszen a helyi iskoláknak térítésmentesen biztosítják ezeket; valamint egy pályázatnak köszönhetően hátrányos helyzetű intézmények tanulói is ellátogathattak Cifrapalotába.

Egy régi problémára ugyancsak sikerült idén megoldást találnia a múzeumnak: nemrég birtokba vehették a nagykőrösi raktárat, ahol 21. századi, biztonságos és praktikus körülmények között tárolhatják a múzeum régészeti valamint népművészeti anyagait. Összesen 22 teherautónyi régészeti leletet és 11 teherautónyi népművészeti tárgyat szállítottak át Nagykőrösre.

 

 

Advent a Múzeumban

 

Advent a Kecskeméti Múzeumban címmel program-és meglepetéssorozatot indított a múzeum. Az idei adventi időszakban, naponta egy-egy meglepetéssel kedveskedik közösségi oldalán az intézmény, ahol – az adventi kalendáriumhoz hasonlóan – az adott napra szóló ajándékot találhatnak a látogatók. 

 

 

Új év, új arculat

 

A megyei hatókörű múzeum az elmúlt évek szakmai elismerései és építkezései mellett, a tagintézmények arculatában is szeretné megjeleníteni a professzionális megjelenést, valamint annak tükröződését, ezért új védjegyeket vezet be. A logók bemutatása mellett az új szlogent is bejelentette a múzeum vezetősége: Múzeum az ország szívében.

Nemcsak az arculat esett át ráncfelvarráson, az Orvos- és Gyógyszerészet-történeti Múzeum felújítva várja jövőre a látogatókat, a Naív Művészetek Múzeuma pedig látványraktárral büszkélkedhet. 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Sat, 07 Dec 2019 14:29:13 +0100
Értünk fáradoznak az év 365 napján: díjazták Kecskemét őrangyalait http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3347-ertunk-faradoznak-az-ev-365-napjan-dijaztak-kecskemet-orangyalait http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3347-ertunk-faradoznak-az-ev-365-napjan-dijaztak-kecskemet-orangyalait Értünk fáradoznak az év 365 napján: díjazták Kecskemét őrangyalait
Már el sem tudjuk képzelni az adventi időszakot Kecskeméten a Mindennapok angyalai rendezvény nélkül. A Bács-Kiskun Megyei Kórház ápolói és egészségügyi dolgozóit immár ötödször díjazták december 5-én, az Otthon Moziban, a Hovány Alapítvány jóvoltából.

 

 

 

Hovány Márton, a Hovány Csoport alapítója 2014-ben hozta létre az alapítványt és a díjat, mivel sokszor ezt a nagyon kemény munkát igen szerény anyagi elismerés mellett végzik ezek az emberek és úgy gondolta, emiatt mögéjük kell állnia. Az alapítvány jóvoltából idén összesen 30 ápoló részesült pénzjutalomban, amelyhez további meglepetés ajándékok is társultak.

 

 

A díjátadó műsor keretében levetítettek egy kisfilmet, amelyben a korábbi “angyalok” mesélnek - munka közben - arról, mit jelent számukra ez a díj és ez a hivatás. Látva az egészségügyi pálya iránti szeretetüket és elkötelezettségüket, érezzük, jó kezekbe kerülünk, ha baj van.

 

 

Az ünnepség moderátora idén is Harsányi Levente volt, aki minden évben örömmel tesz eleget Hovány Márton felkérésének, tiszteletdíj nélkül. A népszerű műsorvezető rendre brilliánsan egyensúlyozik a kellő komolyság és a tőle megszokott humor mezsgyéjén. Ezúttal is jó néhányszor megnevettette közönségét.

 

 

A kitüntetéseket Dr. Mester László, a Hovány Alapítvány kuratóriumi elnöke, Engert Jakabné alpolgármester, Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosigazgatója és Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató adta át.

 

 

Ezt követően Bebe énekelt néhány pörgős dalt, végezetül pedig állófogadást tartottak az áldozatos munkát végző kórházi dolgozók tiszteletére.

 

 

A 2019-es Mindennapok angyalai:

 • Ács Ferencné, Bőr-, és Nemibeteggondozó Intézet
 • Balogh Béláné , Speciális Rehabilitációs osztály
 • Bányai Sándorné, Ortopédiai osztály
 • Csőke Julianna, Kp. Anaesthesiológiai osztály
 • Dóráné Domján Erzsébet, Sürgősségi Baleseti Ambulancia
 • Farkas Éva, Patológiai osztály
 • Fatalin Andrea , Neurológiai osztály
 • Gavács Blanka, Fizio-, és Mozgásterápiás osztály
 • Gazdag Jánosné, Nukleáris Medicina osztály
 • Hollóné Kovács Enikő , Általános Sebészeti osztály
 • Kecskés Tiborné, Traumatológiai osztály
 • Kis Tibor, Szemészeti osztály
 • Kisgyörgy Lilla, Kp. Intenzív osztály
 • Kónya Istvánné, Rendelőintézet
 • Kovács Imre, Reumatológiai osztály
 • Kovács Katalin, Központi Műtő
 • Kovács Rita, Szülészet-nőgyógyászati osztály
 • Kuczka Angéla, Onkoradiológiai osztály
 • Lantos Terézia, Bőrgyógyászati osztály
 • Nagy Anita, Központi Dietetika
 • Oláh Ágnes, Központi Radiológiai osztály
 • Papp Eszter, Arc-, Állcsont, Szájsebészeti és Fül-orr-gégészeti osztály
 • Pázmán Szilvia, Invazív Kardiológiai részleg
 • Rácz Márta, Tüdőbelgyógyászati osztály
 • Rebek Márta, Ápolási osztály
 • Szilvási-Doktor Erika, Sürgősségi Betegellátó osztály
 • Tóthné Gombkötő Ágnes, I. belgyógyászati osztály
 • Tóthné Kotroczó Ibolya, Pszichiátriai osztály
 • Ungváriné Bálint Szilvia, II. belgyógyászati osztály
 • Zsigóné Orlov Éva, Újszülött részleg

 

Kedves Angyalok, köszönjük, hogy vagytok nekünk! Gratulálunk és kitartást kívánunk a mindennapok lelki, fizikai kihívásaihoz!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 06 Dec 2019 12:28:45 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3346-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3346-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek!
Ezt a csodaszép zöld szemű nagylányt és kicsinyeit az Auchan mögött kezdték el etetni állatbarátok. Ivartalanításra fogták be a Kecskeméti Cicamentők önkéntesei, de Murci olyan kedves, jó természetű cica, hogy úgy érezték, muszáj megpróbálniuk egy saját gazdit találni neki. Fiatal…

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni javítani a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 05 Dec 2019 12:47:17 +0100
Kecskeméti karácsonyi, jótékonysági körkép http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3345-kecskemeti-karacsonyi-jotekonysagi-korkep http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3345-kecskemeti-karacsonyi-jotekonysagi-korkep Kecskeméti karácsonyi, jótékonysági körkép
Számos adománygyűjtési szál indult el az utóbbi hetekben, Kecskeméten. Még nem késtél el az adományoddal, mutatjuk, melyik szervezet kinek gyűjt, pontosan mi mindennel jótékonykodhatsz, meddig viheted a felajánlásod és hol kell leadnod.

 

 

Karácsonyi cipősdoboz program

 

Az Aranyolló Alapítvány kezdeményezése révén a Család- és Gyermekjóléti Központtal kapcsolatban álló rászoruló családok karácsonyát teheted szebbé egy ajándékokkal megtöltött cipősdobozzal.

Részletek

Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány (Kecsap) gyűjtése

 

Az alapítvány munkatársai összegyűjtötték a rászoruló gyermekek kívánságait, és ezeket folyamatosan osztották meg követőikkel a közösségi oldalukon, itt lehetett stoppolni egy-egy kívánságot. Noha szerencsére minden kívánságnak akadt teljesítője, tartós élelmiszerrel és pénzbeli felajánlással továbbra is támogathatók az alapítvány pártfogoltjai.

Részletek

 

 

Adománygyűjtő Akció a Malom Központban


2019. december 21-ig, hétfőtől szombatig 10.00-20.00, vasárnap 10.00-18.00 között

Gyűjtőpont a Malom Központ II. emeletén, a Klier helyén

A kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete és a Malom Központ töretlen lelkesedéssel gyűjti együtt az adományt.

Részletek

 

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület mesekönyv- és játékgyűjtése

 

A padláson porosodó mesekönyvek és játékok jó helyre kerülnek azoknál a családoknál, akik áruk miatt ezeket nem engedhetik meg maguknak.

Az adományok leadhatók 2019. december 13-ig, a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, illetve a kecskeméti Család- és KarrierPONT Reile Géza utca 22. szám alatti irodáiban.

Részletek

 

Színházi angyal program

 

A december 18-i előadásra, az Egyedülálló Szülők Klubja - Kecskemét tagjait juttatták el a színházi angyalok, vagyis bárki, aki voksolt. Az akció folytatódik, minden hónapban várják olyan intézmények, alapítványok, egyesületek, közösségek jelentkezését és ajánlását, akik e program keretében szeretnének színházba jönni, mert másképp sosem adatna meg számukra ez az élmény.

Részletek

 

Adventi adománygyűjtés a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskeméten, a Városháza előtt, az Adventi Vásárral kibővített Kecskeméti Tanyai Termék Piacon adománygyűjtést szervez Kecskemét és térsége kistelepülésein élő nehézsorsú családok számára.

2019. december 5-én, 12-én és 19-én, csütörtökönként 13-17 óráig a Kecskeméti Városháza előtti gyűjtőpontra vihetők a felajánlások. Ezúttal tartós élelmiszert és édességet (csokit, cukrot, kekszet) gyűjtenek.

Az adományokat az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskemét és térsége polgármesterei segítségével juttatja el a rászoruló családok részére még karácsony előtt.

infovonal: 76/504-780

 

Adventi adománygyűjtés a Neumann János Egyetem szervezésében

 

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai javára gyűjtenek tartós élelmiszert (liszt, olaj, tej, tészta, szaloncukor, stb.), ezeket 2019. december 19-ig várják a Rektori Hivatalban (Kecskemét, Izsáki út 10.) kialakított gyűjtőponton. Az adományokat még az ünnepek előtt el is juttatják a rászorulók részére.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 05 Dec 2019 12:18:32 +0100
Madáretetési kisokos: hogy megfelelően kényeztessük a kecskeméti tollasokat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3344-madaretetesi-kisokos-hogy-megfeleloen-kenyeztessuk-a-kecskemeti-tollasokat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3344-madaretetesi-kisokos-hogy-megfeleloen-kenyeztessuk-a-kecskemeti-tollasokat Madáretetési kisokos: hogy megfelelően kényeztessük a kecskeméti tollasokat
Elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon, de nagyon nem mindegy, melyik csicsergő barátunkat mivel vendégeljük meg, úgyhogy összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, nehogy ártsunk a jószándékunkkal!

 

 

1890-ben indult el Magyarországon a lakosság települési madáretetési mozgalma. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és a sokadik emelet magasságában is.

Az énekesmadár-etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

 

 

Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek 3+1 csoportba sorolhatók:

 

 • napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni (legegyszerűbb, ha pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk), illetve a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség, de ezek borsos áruk miatt inkább csak olykor-olykor, desszertnek lehetnek jók;
 • állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó, vaj);
 • alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal);
 • plusz ivó- és fürdővíz - a befagyott itatókban naponkénti vízcsere szükséges!

Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet!

Szigorúan TILOS:

 • lisztkukac, csontkukac
 • kenyér, péksütemény, étolajba áztatott kenyérmorzsa, chips, stb.

 

 

Csak akkor kezdjünk bele, ha az etetést folyamatosan végezzük!

 

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Természetesen kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy nem tudunk folyamatosan etetni. Ilyenkor, ha van néhány napunk az átállásra, naponta csökkentsük a kihelyezett eleség mennyiségét. A madarak, érzékelve a táplálék megfogyatkozását, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd továbbálnak a környékről. További segítség a madaraknak, ha az etetést lehetőleg nem a tél leghidegebb napjaiban hagyjuk abba.

Hazánkban szerencsére továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert madarainak etetését.

 

 

A vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessék, mert a tömeges pusztulásukat okozhatja!

 

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A harminc éve nem tapasztalt keménységű fagyokat hozó 2016/2017-es tél szomorú hazai tapasztalatai, a tömeges madárelhullások rávilágítottak arra, hogy a madarak és az emberek védelme érdekében Magyarországon is beszélni kell a témáról.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük szennyezi a környezetet, közben kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot. Ráadásul az etetés folyamatos kenyér diétája megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van ("angyalszárny-betegség").

 

Forrás: MME

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 05 Dec 2019 11:43:56 +0100
Tanulj japánul Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3343-tanulj-japanul-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3343-tanulj-japanul-kecskemeten Tanulj japánul Kecskeméten!
A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör szervezésében ismét indul japánnyelv-tanfolyam kezdők, valamint haladók részére Kecskeméten.

 

 

Japánnyelv-tanfolyam

 

Helyszín: Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolája, Kecskemét, Tóth László sétány 2.sz., földszint

Időpont: 2020. január 4-től

Jelentkezési határidő: 2019. december 20.

 

A tíz perces szünettel megszakított másfél órás képzések minden alkalommal szombat délelőttönként zajlanak majd; a kezdőké 09:00-10:40, a haladóké 11:00 és 12:40 között.

Az oktatást két, tapasztalt és képesített tanár tartja: Czikkely Zsuzsa PhD és Kerényi József.

Részvételi díj: 1.500 Ft / alkalom. Tervezett kedvezmények: pl. bérlet, családos- vagy testvér-kedvezmény a jelentkezés során egyeztethető.

Jelentkezés és kapcsolat: czikkelyzsuzsanna@gmail.com

A tanfolyamot a Kecskemét Tankerületi Központ és Kecskemét Megyei Jogú Város, valamint a japán Honno Kote program támogatja.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 05 Dec 2019 08:59:12 +0100
Karácsonyra hangoló, mikulásos és melengető programok várnak a napokban, Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3342-karacsonyra-hangolo-mikulasos-es-melengeto-programok-varnak-a-napokban-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3342-karacsonyra-hangolo-mikulasos-es-melengeto-programok-varnak-a-napokban-kecskemeten Fotó: Kovács László - foto.designest.hu
Tudjuk, tudjuk, sokakat kellemetlenül érint, hogy mínuszba kúszott a hőmérő higanyszála, de nézzük a pozitív oldalát a télnek: csudajó programok közül válogathatunk, fürdőzhetünk a karácsonyi fényekben és csemezgézhetünk az illatos-ízes sült gesztenyéből. Ugye, hogy már a gondolattól is jobb a…

 

 

Karácsonyi vásár a Kápolna Galériában

 

Helyszín: Kápolna Galéria, Kápolna u. 13.

Időpont: 2019. december 3-14-ig, hétköznapokon 13 - 17 óráig, szombaton 10 - 14 óráig

 

A vásárban a Nemzetközi Kerámia Stúdióban, a Zománcművészeti Alkotóműhelyben készült tárgyak és a Forrás Kiadó kiadványai kaphatók.

 

 

Múlt karácsony

 

Helyszín: Malom Mozi, Korona u. 2.

Vetítések:

 • 2019. 12. 05., 15:00 és 19:30
 • 2019. 12. 06., 15:00 és 19:30
 • 2019. 12. 07., 15:00 és 19:30
 • 2019. 12. 08., 15:00 és 19:30
 • 2019. 12. 09., 15:00 és 19:30
 • 2019. 12. 10., 19:30
 • 2019. 12. 11., 15:00

 

Angol-amerikai romantikus vígjáték

Kate csengettyűs cipőben csetlik-botlik London-szerte és a saját rossz döntései között. Ő ugyanis egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik manóként – ez a munka szintén nem volt a legjobb döntés. Tom túl szép, hogy igaz legyen, amikor besétál az életébe, és elkezd átlátni a falakon, amelyeket Kate maga köré épített. Miközben London átalakul az év legcsodálatosabb időszakában, ennek a két fiatalnak csak nem akar összejönni semmi. Ám néha hagyni kell, hogy a hó ahogy esik, úgy puffanjon, néha a szívedre kell hallgatnod... és kell, hogy legyen hited. Ezt a csodás romantikus komédiát, melyet a George Michael szám ihletett, az Oscar-díjas Emma Thompson (Értelem és érzelem, Igazából szerelem, Bridget Jones babát vár) írta, Paul Feig (Egy kis szívesség, Koszorúslányok, A kém) rendezte, a főszereplők pedig Emilia Clarke (Trónok harca) és Henry Golding (Egy kis szívesség, Crazy Rich Asians). A filmben George Michael zenéje hallható, ráadásul eddig kiadatlan dalok is a legendás Grammy-díjas művésztől, aki több mint 115 millió lemezt adott el ikonikus pályája során.

Előzetes

 

 

Hogyan készíts pontmandalát?

 

Helyszín: Széchenyivárosi Fiókkönyvtár, Széchenyi István stny. 6.

Időpont: 2019. december 5., 16.30

 

Technikai bemutató

Vendég alkotó: Feketéné Varsányi Enikő

 

 

Találkozz a Mikulással Kecskeméten!

 

9 helyen találkozhatnak a kecskeméti gyerkőcök a nagyszakállúval, a napokban. Íme, merre.

 

 

Praktikus táska varrás

 

Helyszín: Mütyür Műhely, Klapka u. 28.

Időpont: 2019. december 6., 16:00–20:00

 

A tanfolyam díja 4500 Ft, amely tartalmazza a hozzávalókat, a leírást, szabásmintát stb. A tanfolyam díjában hevederből készült fogó tartozik, de van lehetőség textilbőr fogóval is elkészíteni (szebbnél szebb színekben kapható 2.200 Ft -ért). A táska hátulján cipzáros külső zseb, a belsejében nagy cipzáros elválasztó zseb és két foltzseb is van, nagyon praktikus, jól pakolható. A táska mágneses patenttal záródik.

Jelentkezés: mutyurmuhely@gmail.com

Érdeklődés: 76/ 383-645

Jelentkezési határidő: 2019. 12. 06.

 

 

Skandináv est a Mikulás jegyében

 

Helyszín: Bagatell Étterem, Lestár tér 1.

Időpont: 2019. december 6., 19:00–23:00

 

Skandináv est a Mikulás jegyében, a 10. születésnapját ünneplő Bagatellben!

 • Norvég kaviár, cékla, lazac és "északi fény”
 • Svéd krémes sajteves dán Landrace sonkával
 • Crazy" halibut, hvitvin szószban, langusztinnal
 • Szarvas textúrák, burgonya, fenyő, vörös áfonya
 • Pannukakku, hoghurt, szeder, fahéjas csokoládé

A menü ára: 7500 Ft/fő

Asztalfoglalás a 76/402-553-as telefonszámon vagy személyesen az étteremben

 

 

Mikulás napi kedvezmény a Vadaskertben

 

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1.

Időpont: 2019. december 6-7-8.Minden hétvégén, szombaton és vasárnap délelőtt 10:30-tól 11:00-ig, délután 14:00-14:30-ig mutatják be a szakvezetéses látványetetéseket.

Délelőtt:

 • 10:30-10:40 Látványetetés indul az ormányos medvéktől
 • 10:40-10:50 Rézusz makákók etetése
 • 10:50-11:00 Csacsik etetése a gyermekek bevonásával

Délután:

 • 14:00-14:10 Látványetetés indul a kapucinus majmoktól
 • 14:10-14:20 Hógolyó, a sarki róka etetése
 • 14:20-14:30 Lámák etetése a gyermekek segítségével

 

2019. december 6-7-8-án a gyerekek 100 forintos, kedvezményes gyermek belépőjeggyel látogathatják a Kecskeméti Vadaskertet!

 

 

Agyag karácsonyfadíszek készítése

 

Helyszín: KKJM Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye, Gáspár András utca 11.

Időpont: 2019. december 7., 10:00–12:00

 

Miklós napját követő szombaton agyag karácsonyfadíszeket készíthetnek az alkotó kedvűek a műhelyben.

 

 

Ürögdi Ábel bűvészműsora

 

Helyszín: Libri Mesebolt, Malom Központ, Korona u. 2.

Időpont: 2019. december 7., 16:00

 

A program ingyenes.

 

 

4T Dance Tánc

 

Helyszín: Családi TornaKözpont, Akadémia krt. 2.

Időpont: 2019. december 7., 17:30

 

Bő 1 óra felszabadult, irányítás nélküli tánc az 1990-es és 2000-es évek bulizenéire. Félhomály, tornacipő, a mozgás és a tánc öröméért minden szombat délután.

Gyerekeink pedig velünk egy légtérben szintén kitombolhatják magukat: óriás lasztik, trambulinok, tornaszőnyegek, szivacsvárak, bordásfal...

Részvétel 1200 Ft, gyerekeknek INGYENES

Információ: 06204388991

 

 

Adventi kézműves foglalkozás

 

Helyszín: Malom Központ, Korona u. 2., 2. Emelet

Időpontok:

 • 2019. december 8., 10:00 – 18:00
 • 2019. december 15., 10:00 – 18:00

 

Nincs is nagyobb élmény, mikor szeretteinket saját készítésű ajándékokkal lephetjük meg, vagy az ünnepi asztalon az általunk készített dekor található.

Szeretettel várják a kis ügyes kezű gyerkőcöket az Adventi kézműves foglalkozásokon, melyeken a Kreatív Hobbynak köszönhetően számos újdonsággal készülnek:

 

 

Csilingelős kis-muzsika apróknak - Advent idejében

 

Helyszín: Kecskeméti Pagony, Szabadság tér 2.

Időpont: 2019. december 8., 16:00–17:00

 

Rendhagyó, családi kis-koncert a Pagonyban. Meghitt fényekkel, fenyő illattal várnak titeket. A bolt terét pedig megtöltik dalokkal, mondókákkal a télről, ünnepről, csillagról. csendesedőn, ringatón.

 • Burovincz Laura: cselló, ének
 • Környei Alice: ének

Belépődíj: 1500 Ft

Családi belépődíj ( 1 felnőtt +2 gyerek, 2 felnőtt + 1 gyerek) 3000 Ft.

Bejelentkezés a kecskemeti@pagony.hu email címen, 06 70 290 2820 telefonszámon vagy a boltban személyesen lehet.

 

 

Kecskeméti Téli Fesztivál

 

A napokban többek közt Pély Barna koncertje, mikulásos bábjáték, adventi táncház, Kuna Lajos és tanítványainak fellépése, a Fallaway Táncegyesület bemutatója és a hagyományos gyertyagyújtás csábít minket a főtérre. No meg persze az isteni kürtőskalács és sült gesztenye illata.

Részletek

 

 

Előzetes: Zárás után, bontás előtt: tárlatvezetés a Mucha kiállításon

 

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény, Klapka u. 34.

Időpont: 2019. december 9., 17 óra

 

Előzetes regisztráció szükséges, KIZÁRÓLAG az alábbi e-mail címre küldött üzenettel: bozso.muzped@gmail.com

Részvételi díj (belépés+tárlatvezetés): 1.500 Ft/fő

Vezeti: Kovács Ágnes művészettörténész.

A kiállítást meghosszabbították, december 8-ig várják az érdeklődőket. A tárlat csütörtöktől vasárnapig látogatható 10:00-18:00 óra között. Egyéni látogatás esetén bejelentkezés nem szükséges.

 

 

Karácsonyi ajándék hangverseny

 

Helyszín: Evangélikus templom, Arany János u. 1.

Időpont: 2019. december 9., 18 óra

 

Ünnepi hangversennyel kedveskedik idén is az Ars Nova és a Kecskeméti Fesztivál Kórus városunk lakosai, zenekedvelői számára.

A belépés ingyenes.

 

 

Luca napi rapid randi a Cifrapalotában

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi út 1.

Időpont: 2019. december 13., péntek, 17:15–19:00

 

Régen a lányok Luca napján gombócokat főztek, ennek segítségével jósolták meg leendőbeli férjük nevét. Most már nem kell a szingli kecskeméti hölgyeknek a konyhában serénykedni, ha ki akarják használni ennek a decemberi napnak a varázserejét: a Cifrapalota különleges randihelyszínné avanzsál, és falai között lehet, hogy valakire rátalál a szerelem.

Részletek

 

 

Madárkarácsony a Kolon-tónál

 

Helyszín: Kolon-tó

Időpont: 2019. december 14.Kezdés 9 órakor, körülbelül 4 órás program.

Találkozóhely: 6070, Izsák, Fogathajtó pálya, madáretető, GPS: 46.806951, 19.339360

Program: A tél komoly megpróbáltatást jelent sok énekesmadár számára, ilyenkor nagy segítséget jelent a madáretetők feltöltése apró magvakkal, amellyel folyamatos táplálékforrást biztosíthatunk számukra. Az izsáki madáretetőt is sok madár látogatja, mint például szén- és kék cinege, vörösbegy és nagy fakopáncs. A program során madárgyűrűzési bemutatót tartunk az etető vendégeiről, és lehetőség nyílik téli madáreleség elkészítésére is.

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft/fő, kedvezményes 600 Ft/fő, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 2400 Ft

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. További információk, jelentkezés: Morvai Edina,+36/70-4118-445, kolonvilag@kolon-to.com

 

 

Andrew Bergman: Társasjáték New Yorkban

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház, Rákóczi út 15.

Időpontok:

 • 2020. január 7. 19:00
 • 2020. január 11. 15:00
 • 2020. január 17. 19:00
 • 2020. január 18. 19:00

Szereposztás:

 • Sophie: Sára Bernadette
 • Maurice: Dunai Tamás
 • Barbara: Märcz Fruzsina
 • David: Ferencz Bálint
 • Trudy: Magyar Éva
 • Martin: Fazekas Géza
 • Rendező: Szerednyey Béla
 • Díszlettervező: Kovács Yvette Alida
 • Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
 • Dramaturg: Tóth Kata
 • Súgó: Arató Andrea
 • Ügyelő: Berki Zoltán
 • Rendezőasszisztens: Tóth Kata

Online jegyvásárlás

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 04 Dec 2019 18:20:18 +0100
Randizz a Cifrapalotában, egy varázserejű decemberi napon! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3341-randizz-a-cifrapalotaban-egy-varazsereju-decemberi-napon http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3341-randizz-a-cifrapalotaban-egy-varazsereju-decemberi-napon Designed by Pressfoto / Freepik
Régen a lányok Luca napján gombócokat főztek, ennek segítségével jósolták meg leendőbeli férjük nevét. Most már nem kell a szingli kecskeméti hölgyeknek a konyhában serénykedni, ha ki akarják használni ennek a decemberi napnak a varázserejét: a Cifrapalota különleges randihelyszínné avanzsál,…

 

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mint december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. Mindenesetre különleges jelentőségű napnak gondolja a néphagyomány, nemcsak Magyarországon. Vajon az egyedülálló kecskemétieknek is szerencsét hoz? Egy próbát mindenképp megér!

 

Luca napi rapid randi a Cifrapalotában

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi út 1.

Időpont: 2019. december 13., péntek, 17:15–19:00

 

Nem hallottál még a rapid randiról?

Magányos vagy, de nincs sok időd a társkeresésre? Szeretnél egy óra alatt hat randit lebonyolítani magyarázkodás nélkül? Kínosnak tartod közölni a partnereddel, hogy nem szeretnél vele többször találkozni? Amennyiben a válaszod e kérdésekre: IGEN, akkor jó helyen jársz, a Rapid Randit Neked találták ki!

 

 

A forgatókönyv:

Megérkeznek a korábban beregisztrált, egyedülálló párkeresők: 7 hölgy, 7 úr, 7 asztal. A megérkezést követően mindenki kap egy kitűzőt a keresztnevével, egy sorszámot a sorsoláshoz, illetve egy szimpátia kártyát, amelyre feljegyezheti, hogy az adott partnerjelölt, akivel éppen beszélget, szimpatikus-e vagy sem.

A hölgyek helyet foglalnak egy-egy asztalnál, velük szemben egy-egy úr és indulhat az ismerkedés: 10 percig beszélgetnek egymással (lesznek kisegítő kérdések, ha végkép nem jutna eszükbe semmi ...) az egy asztalnál, egymással szemben ülő párok. A 10 perc leteltét csengőhang fogja jelezni! Ekkor az urak felállnak és egy asztallal arrébb foglalnak helyet, a következő hölggyel szemben. Mikor mindenki beszélgetett mindenkivel, összeszedik a szimpátia lapokat és kiértékelve őket másnap (de legkésőbb 48 órán belül) e-mailben tájékoztatják egyenként a résztvevőket az eredményről: akik kölcsönösen bejelölték egymást, azoknak megadják a partner elérhetőségét (teljes név, telefonszám). A továbbiakat pedig már ők maguk intézik…

A találkozó végén kisorsolnak a résztvevők között egy üveg finom pezsgőt! Ha sikeres volt az este, akkor azért, hogy a következő napok valamelyikén legyen mivel ünnepelni a második randevút, ha eredménytelen, akkor pedig vigasztalásként, búfelejtőnek.

 

Ne feledd: 1 este = 7 randi!

 

A programra 30 és 45 év közötti szingli hölgyeket és urakat várnak.

A részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Mon, 02 Dec 2019 20:04:01 +0100
Tölts meg egy cipősdobozt, csalj vele mosolyt egy kecskeméti gyermek arcára! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3340-tolts-meg-egy-ciposdobozt-csalj-vele-mosolyt-egy-kecskemeti-gyermek-arcara http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3340-tolts-meg-egy-ciposdobozt-csalj-vele-mosolyt-egy-kecskemeti-gyermek-arcara Tölts meg egy cipősdobozt, csalj vele mosolyt egy kecskeméti gyermek arcára!
Az Aranyolló Alapítvány karácsonyi cipősdoboz programot hirdet. A csomaggal a Család- és Gyermekjóléti Központtal kapcsolatban álló rászoruló családok gyermekeit támogathatjuk.

 

Piszman Erikát idén már bemutattuk Nektek: fodrász vállalkozása és családanyai teendői között egyensúlyozva egy megsüvegelendő kecskeméti kezdeményezés megálmodója, amely az Aranyolló Alapítvány és a Család- és Gyermekjóléti Központ összefogásával valósult meg. Erika úgy gondolta, mindenkinek jár a megszépülés öröme, ezért szabadidejében ingyen vágja rászoruló gyermekek haját.

A legújabb önzetlen ötlete pedig, hogy karácsonyi ajándékokat gyűjt a kecskeméti rászoruló gyermekeknek.

“A vendégeim és a barátaim egyaránt nagyon lelkesek és segítőkészek. Összesen 100 gyermeknek készülök meglepetéssel a dobozokkal” - mondja Erika.

 

Csatlakozz Te is, hogy a Karácsony igazi ünnep lehessen minden gyermek számára!

 1. Keress egy megfelelő dobozt!
 2. Töltsd meg használt, de jó állapotú vagy újonnan vásárolt kincsekkel!
 3. Írd rá, milyen korú és nemű gyereknek szánod!
 4. Az elkészült csomagot juttasd el a Jázmin hajstúdióba! Cím: Kecskemét, Ceglédi út 76.

 

Pontosan mi minden kerülhet a dobozba?

 • Játékok
 • Iskolai eszközök
 • Higiéniai eszközök
 • Jó állapotú ruhanemű
 • NE tégy bele: szennyezett tárgyakat, romlandó ételeket, alkoholos italokat!

 

A csomaggal a Család és Gyermekjóléti központtal kapcsolatban álló rászoruló családok gyermekeit támogatod. A beérkezett ajándékok szétosztására 2019. december 21-én kerül sor a Család- és Gyermekjóléti Központban.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 02 Dec 2019 16:05:42 +0100
Heti mottó http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3331-heti-motto http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3331-heti-motto Heti mottó
Milyen igaz!

 

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Női percek Mon, 02 Dec 2019 09:00:00 +0100