Trendalelke - Blogmagazin nőknek http://trendalelke.hu Tue, 31 Mar 2020 22:50:39 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején
Elvesztett munkahelyek, vészesen fogyó tartalékok, bezárt oktatási intézmények. A legtöbb családot kellemetlenül érintik ezek a történések, ám van egy réteg, akik ezt mindenkinél jobban és hamarabb megsínylik. Somogyi “Aranyanyu” Tímea Anna és a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt csapata…

 

 A Tchibo adománya (balra: Somogyi Tímea, jobbra: Kovács Néri), amely a Fodor Cukrászdáéval együtt (alább) a kecskeméti mentősökhöz került

 

Trendalelke.hu: Hány család jelezte eddig a Védőháló által pártfogolt, rászorulók közül, hogy segítségre van szüksége az egészségügyi veszélyhelyzet miatt? Mik a leggyakoribb problémák?

Somogyi Tímea Anna: Tisztában vagyunk vele, hogy most senki nincs könnyű helyzetben, de pont ezért fontos összefogni és egymás felé fordulni igazán, mert vannak, akik az alapvető szükségleteiket sem tudják maguknak biztosítani. Egyre többen kérnek segítséget tőlünk, az elmúlt héten 18 családnak segítettünk. Elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, akiknek megszűnt a jövedelemforrásuk és bevétel nélkül maradtak. Van, aki a kereskedelemben dolgozott, más szemetet válogatott vagy épp gyárban tevékenykedett. Azok helyzete, akik segélyekből és támogatásokból tudtak élni, nem nagyon változott, de az általános riadalom, az árak változásai és az intézmények bezárásai rájuk is hatnak. Azáltal, hogy az iskolák bezártak, és a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékokat is hamar felélik. Senki nem számolhatott előre a kialakult helyzettel.

 

A szegénység sem egyforma, de sosem kellemes

Relatív szegénység az, amikor valakinek másokhoz képest kevesebb egy főre eső jövedelme van. Ez azt jelenti, hogy másokhoz képest rosszabbul él valami miatt. Olyan túlélési stratégiái vannak, amelyek ebben a helyzetben segítik őt valahogy megélni abból, ami van. Ez egy krónikus helyzet, ami hosszú távon segíthető, elsősorban azzal, ha a hátrányos helyzetben élő képes lesz ezen változtatni és elkerülni a segélyfüggőség csapdáit. Abszolút szegénységről akkor beszélünk, amikor valaki hirtelen nem képes a létfennmaradásához szükséges minimumot elérni. Betegség, baleset, munkahely elvesztése, stb. Ilyenkor átmeneti és gyors támogatásra van szükség. Legyen mit ennie, vagy ki tudja váltani a gyógyszereket és meggyógyuljon, oxigénpalackot kapjon… Mindkettő nagyon nehéz, de teljesen másként kell segíteni ezekben a helyzetekben. A Védőhálónál mindkét esetben dolgoznak azon, hogy jobb legyen annak, aki bajban van.

 

Szerencsére sok jószándékú kecskeméti adományoz - A képen: Fodor István és Tuska Margó

 

A Védőháló Egyesület adományboltot is működtet. Nyitva vagytok most?

Adományboltunk a járványügyi veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart, viszont rengeteget dolgozunk, mert pont most van a legnagyobb szükség a segítő munkánkra. Ha szükséges, előre egyeztetett időpontban átvesszük az adományokat a boltunknál.

Előre egyeztetni a 0670/881-1833 számon, a vedohalo.karitativ.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy Facebook oldalunknak írt üzenetben lehet.

 

Mi mindenre van a legnagyobb szükség jelenleg?

Egyesületünk önkéntesei kecskeméti civilek, akik nap mint nap tesznek azért, hogy ez a világ picit jobb hely legyen mindenkinek. Olyan adományokból tudjuk ezt megtenni, amit városunk lakói adományoznak nekünk, támogatva a munkánkat. Általában átveszünk minden olyan hasznos holmit, ami jó szívvel tovább adható, de most legnagyobb szükségünk tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodószerekre van.

 

Ebben a leszakadó társadalmi rétegben nem lehet egyszerű a digitális tanrend kivitelezése a szülők részéről. Hogyan működik az otthontanulás? Mi a helyzet a Hajnalcsillag Tanodával?

A tanodások digitális oktatásának legnehezebb része a távolság, a személyes kapcsolat hiánya. Az eszközök megoldhatóak, de a hátrány, amivel élni és boldogulni kellene, az itt is sokat számít. A Hajnalcsillag Tanoda is virtuális térben működik, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyerekek tanuljanak otthon is. Ha ezt megszokják, nyert ügyünk van. Azt gondolom, néha már annyira unatkoznak, hogy hajlandóak erre. A szülőknek jelenleg ez a legkisebb gondja, a kilátástalan veszélyhelyzettel szinte mindenki rémülten néz szembe származásától függetlenül.

 

A napokban tisztító- és tisztálkodószereket is osztott a Védőháló

 

Mennyire informáltak a szülők és a gyerekek a koronavírus kapcsán?

A cigányok tisztában vannak a körülményeikkel és elég jól informáltak a járványról, és ha mégsem, akkor kérdeznek. Mindenki válaszokat keres és biztonságot. Én sem gondoltam, hogy egyszer még hálás leszek azért, mert megtanultam élni és valahogy boldogulni igazán nyomorúságos körülmények között is. Azt látom, alapvetően ezek a családok is tisztában vannak a kézmosás és a fertőtlenítés és a többi egészségügyi szabállyal, és be is tartják őket, amennyire csak lehetséges. A családokban több gyermek van, és pont az életkörülmények miatt kevesebb az idős ember, viszont sok a krónikus beteg. Sokan élnek egy légtérben, vezetékes víz, fürdőszoba nélkül. Erre is van megoldás, de tagadhatatlanul könnyebb az élete annak, akinek nem a kútról kell kannában hordania a vizet, vagy nem kézzel kell mosnia. Az utóbbi időben egyre többen vállaltak munkát, kilépve a segélyfüggőség csapdájából, de ebben a helyzetben sokan veszítették el az állásukat. Ez a jövedelem két-három hét múlva fog igazán hiányozni. A kieső bevételek miatti helyzet a cigány családoknál sem egyforma.

 

A roma gyerekek életében az iskola sokszor több mint gyermekmegőrzés, a háromszori étkezést is jelenti számukra. Mi a helyzet most? Működik a közétkeztetés?

Így, hogy a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékok hamar elfogynak. Majdnem minden iskolában lehetőség van az ebéd elhozatalára, akinek szükséges, az ezt igénybe is veszi. Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenni, ha baj van. Ez most különösen fontos: mindenki tegye meg, ami telik ami tőle telik, ez a közös érdekünk!

 

Ebédet az asztalra!

 

A Védőháló Karitatív Egyesület és a MyThai étterem egy olyan lehetőséget talált, amivel az otthon biztonságából meleg ételt juttathatunk az ő asztalukra is! Egy menü ára az alapanyag költségét tartalmazza, ára 500 Ft, levesből és egy főételből áll. Gondoljunk egymásra, segítsünk, hogy senki se maradjon éhes!

Rendelni ezen a linken lehet, ahol a Hívj meg ebédre egy rászorulót! opciót kell választani.

További információ: Somogyi Tímea Anna, elnök, 06 30 180 3833

 

A Te 1 %-od is segíthet!

 

A Védőháló adószáma: 18645486-1-03

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 17:16:26 +0200
Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól
150 ezres megtekintéshez közelít a Csík Zenekar videója, amiben a zenekar a Csillag vagy fecske című Lovasi-dal átdolgozását adta elő, hogy feldobja a mindennapjainkat a nagy bezártságban. Szerintünk sikerült!

 

 

„Napjaink legfontosabb üzenetét mi sem győzzük eléggé hangsúlyozni: MARADJATOK / MARADJANAK OTTHON!!! – hogy mielőbb (egészségesen) találkozhassunk!” – írja az együttes a Facebook-oldalán.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 13:47:56 +0200
Heti mottó http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3516-heti-motto http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3516-heti-motto Heti mottó
A te könyves bakancslistádon is szerepel Krasznahorkai?
]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Női percek Mon, 30 Mar 2020 09:25:09 +0200
Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus
Az összezártsággal és otthontanulással kapcsolatos mémeken már visítva nevetsz, mert minden egyes szavuknak érzed az igazságtartalmát? Egyre nehezebben bírod a mókuskereket, mert számodra nem a slow life üzemmódot hozta el a karantén, hanem még több teendőt, konfliktust zúdított a nyakadadba?…

 

 

Házisárkány vs házitündér

Időpont: 2020. március 30., hétfő, 13.30-tól

Helyszín: Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportja

Az éremnek két oldala van:

 

 1. Az egyik oldalon értékes együtt töltött idő, megnyugtató színezés, nevetve társasozás, „végre van időm” könyvolvasás, illatozó sütemények és ropogós sk. kenyerek öröme.
 2. A másik oldalon home office, home school, digitális tanrend, reggeli készítés, ebédfőzés, vacsorakészítés, mosogatás, mosás, pakolás, teregetés kihívásai.


Egy biztos: a  #maradjotthon átírja az életünket, mindennapjainkat.

Teszteld magad!

 

 • Az otthonoktatás kapcsán úgy érzed, éveket öregszel?
 • Szétfolynak a napjaid és egyre kuszábbak a teendőid?
 • Úgy érzed, nem az a „Vekeredys” jól rágható anya vagy már?
 • Majd szétrobbansz a stressztől?
 • Hiányzik az énidő?
 • Feszültséget, szorongást okoznak a hírek?
 • Nem tudod, mit és hogyan mesélj a vészhelyzetről a gyerekeknek?


Ha legalább két pipád van, akkor 2020. márc. 30.  hétfőn 13.30-kor feltétlenül tarts Leskovics-Ortelli Andival!


A Család és KarrierPONT pszichológusa, Leskovics-Ortelli Andrea 3 gyermekes anyaként ismeri a házisárkány vs. házitündér harc minden csínját-bínját, és nem fél megosztani veletek tippjeit, fortélyait az összezártság kezeléséhez.

Az INGYENES Facebook Live adás témái:

 

 • új napirend, otthon a család apraja nagyja
 • családi szabályok kialakítása
 • tanulásmotiváció
 • indulatkezelés
 • tehetetlenség, feszültség, szorongás  - mit kezdjünk velük?

 


Hol láthatod és hallahatod Andi tippjeit?


A Facebook Live közvetítést csak és kizárólag a Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportjában adják közre.

A csoporthoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1939194769722624/

Március 30-án hétfőn 13.30-kor kezdődik az élő videó a csoportban, azonban érdemes pár perccel a közvetítés előtt belépni a csoportba.

Mennyi ideig tart a program?

A program b. 45-50 percec.

Ha úgy érzed, túl nagy zajjal járna az élő videó, akkor készítsd elő a fülhallgatót, hogy nyugodt körülményeket teremthess.

Lehet kérdezni a pszichológustól?

A Facebook Live ideje alatt kommentben kérdezhetsz Anditól, aki igyekszik minden felvetésre válaszolni. Ha sok kérdés érkezik, terveznek még egy alkalmat, ahol kimondottan az egyedi kérdésekkel foglalkozna majd, tervek szerint április 6-án, szintén hétfőn 13:30h-kor.


Tetszett, amit olvastál? Oszd meg a Facebookon!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Programok Sun, 29 Mar 2020 19:55:05 +0200
Activityzz a kecskeméti színészekkel! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel Fotó: Kőszegi Ákos - A király beszéde
Különleges évadbejelentésre készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: a közösségi oldalán, online videó-rejtvény formájában fedi fel a társulat a 2020/21-es évad műsorát.

 

 

A videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, az Activityből ismert mutogatás, körülírás és rajzolás technikájával, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat.

A nap végén a helyesen tippelt kommentelők között nyereményjegyeket sorsolnak majd az adott előadásra.

A műsorismertetés érdekessége, hogy a társasjáték-formulához nem a járvány szolgált alapötletként, hanem eredetileg is így tervezte évadbejelentését a teátrum. A sors iróniája, hogy az ötlet kompatibilissé vált a kialakult helyzettel, hiszen így biztonságosan tudja egy kis játékra hívni közönségét a színház.

Az első videó-rejtvényt március 28-án szombaton teszik közzé a színház Facebook oldalán.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 11:09:35 +0100
Tavaszköszöntő természetismereti online játékra várják a felsősöket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felsős diákoknak szóló Tavaszköszöntő című természetismereti vetélkedője idén sem marad el, hanem alkalmazkodik a digitális oktatáshoz, így online várja a játékosokat. A gyerekek amellett, hogy játsszva bővíthetik tudásukat a környezetünkről, ajándékokat is nyerhetnek.

 

 

Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedő

 

Korosztály: 5-8. osztályos tanulók (szüleik segítségével alsósok is megoldhatják a feladványokat)

Időtartam: 2020. március 26. - május 31.

Itt találod a feladatlapokat: csütörtökönként a a nemzetipark-igazgatóság weboldalán

Eddig kell megoldani: a feladatlap megoldására egy hét áll rendelkezésre

Ide küldd vissza: a következő hét szerdáig kell emailben visszajuttatni a megoldásokat a ronkoe@knp.hu e-mail címre

Noha az elmúlt több mint húsz évben nyolcfős csapatok mérték össze tudásukat, ezúttal egyénileg lehet csatlakozni hétről hétre.

Nyeremények: A visszaküldők között hetente kisorsolnak egy-egy nyereményt, ami lehet mesekönyv, bögre vagy egyéb ajándék. A „digitális” Tavaszköszöntő végén azok között, akik a 10 hét alatt a legtöbb feladatlapot beküldik, a KNPI egy évre szóló családi belépőket (5 db) fog kisorsolni, melyek az Igazgatóság szakvezetéses túráin való ingyenes részvételre jogosítanak fel.

 

További információ: Gilly Zsolt (KNPI Ökoturisztikai és környezeti nevelési Osztály, osztályvezető), 30/488-4565

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 27 Mar 2020 10:44:41 +0100
Sötétbe borítjuk Kecskemétet szombat este? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu
Ha lehet ilyet mondani, van a járványnak egy pozitív mellékhatása a bolygónkra nézve: ahogyan fokozatosan áll le az ipari termelés, egyre tisztább a levegő, minket pedig slow life-ra kényszerít, ami talán ránk fér, hiszen önszántunkból, a hétköznapok brutális fordulatszámon pörgő…

 

 

Föld Órája 2020 


2020. március 28. 20:30 óra

 

A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében arra kérnek mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Hiszen mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, ezért itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra.

 

 

Mert amit ma teszel, az lesz a holnapod!

 

 

Légy részese az idei Föld Órájának, mert hisszük, hogy együtt lehetséges!

 

Mit kell tenned?

A kihívás a Föld Órája napján, március 28-án indul és rendkívül egyszerű lesz: arra kérnek, fogalmazd meg, mit fogsz másképp tenni az életedben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Min változtatnál a mindennapjaid során, hogy a bolygónk állapotán segíts, és egészségesebb környezetben élhessünk? Ha ez megvan, akkor nyilvános posztként oszd meg a vállalásod Facebook vagy Instagram oldaladon a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel. A vállalásod lehet egy egyszerű, szöveges poszt, de lehetsz kreatív is: szavalhatsz verset, vehetsz fel egy videót vagy megoszthatod színes sztoriként is a közösségi oldaladon, hogy te hogyan veszed ki a részed abból, hogy megóvjuk a természetet – és vele együtt saját magunkat is.

Bárki csatlakozhat a Föld Órájához otthoni fényeinek leoltásával, elektromos gépeinek kikapcsolásával. Idén azonban a feliratkozók nemcsak a 60 perces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly vállalásra is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

 

Tégy Föld Órája esküt!

Regisztrációddal az alábbiakat fogadod:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 28-án este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

 

A Föld Órájáról

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális – és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára –, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Otthonodban követheted ezt a példát is: március 28-án 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:13:09 +0100
Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk!
Ez az anyamacska Kecskeméten, a Rákóczi utca egyik lépcsőházába költözött be, pár napos kiscicái vannak. A lakók közül senki nem vállalta, hogy az övé lenne vagy ő engedte volna be. Sürgősen el kellett onnan költöztetni, mielőtt valaki egyszerűen az utcára…

 

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:01:31 +0100
Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is
A kormány kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül (március 28. és április 11. között) csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

 

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek.

Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.

Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. 

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Hogy mi minden számít alapos indoknak, arról itt található részletes leírás.

 

Maszkokat kapnak a kecskemétiek

 

Az önkormányzat úgy határozott, a kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítanak, jelentette be csütörtökön Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere. A maszkokat a Rösch Mode gyártja hétfőtől, a csomagolást a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozói végzik majd. A lakossághoz postai úton jutnak el a maszkok, lakcímenként, postaládánként 2 db.

A gyártó napi kapacitása 5000 darab, ezért kérik a lakosság szíves türelmét, egy kis időbe telik, amíg sikerül minden postaládához eljutni.

Kérik a kecskemétieket, hogy saját egészségük védelme érdekében tartsák be a maszkokhoz csomagolt használati utasítás tartalmát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 08:31:33 +0100
A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig
Továbbra is szuper programok várnak minket a virtuális térben, válogassatok kedvetekre!

 

 

 

MOZGÁS

 

Ingyenes online SZÉK JÓGA

 

Könnyed, egészségmegőrző és átmozgató jógagyakorlás, amely bárkinek ajánlott, nemre és korra való tekintet nélkül. A gyakorlatokat széken ülve végezhetjük.

Videó megtekintése

 

 

FILM

 

Nézz magyar filmeket és meséket ingyen, online!

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Részletek

 

 

MÚZEUM"Virtuális múzeumpercek"

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei, a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naív Művészek Gyűjteménye naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek a látogatók számára, mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon.

"Virtuális múzeumpercek" címmel rovatot indítottak, melyben minden hétköznap friss múzeumi tartalmakkal készülnek, virtuális "sétát" téve a kiállítóhelyeken, bemutatva mindazt az értéket és kincset, melyet a Kecskeméti Katona József Múzeumban és tagintézményeiben őriznek.

"Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek" című rovatunkban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal, játékokkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára.

 

 

A British Library Harry Potter kiállítása

 

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját a múzeum kiállítással ünnepelte. A jó hír a magyar rajongók számára, hogy online is bebarangolhatják a nagyszabású tárlatot, így láthatják például J.K. Rowling korai rajzait és vázlatait, okosodhatnak a mágia tudományában és megtudhatják a halhatatlanság titkát is.

 

 

Reneszánsz párkapcsolati kalauz

 

Vajon milyen titkok húzódnak meg egy-egy „szerelmes” kép mögött? A Szépművészeti Múzeum virtuális látogatásából kiderül. 

 


IRODALOM

 

Hangoskönyvek a Rádióarchívumból

 

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tett ingyenesen hallgathatóvá: olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Abigél, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, Az aranyember, az Iskola a határon, az Utas és holdvilág, a Szindbád hazamegy, a Rómeó és Júlia, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

 

Szegvári Juli

 

Felolvasások a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészeivel

 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának tagjai meséket, novellákat olvasnak fel gyermekeknek és felnőtteknek.

Továbbá minden nap bemutatják egy művészüket egy nézők által kevésbé látott oldaláról: mivel foglalatoskodnak otthon, a szabadidejükben. #színészatakarásban #aszínészotthon

A színház Facebook oldala

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hogyan fogjunk csillagot?

 

Időpont: 2020. március 29., 10:30–11:15

 

Égi és földi kalandok angyalszárnyon

Az angyalok jók. Mennyei harmóniákat énekelnek, tökéletes, felhő-alakú felhőket göndörítenek, ők vigyáznak a csillagokra az égen és az emberekre a Földön. Egy angyal maga a megtestesült jóság, bölcsesség és nyugalom. Vagy legalábbis annak kellene lennie…
Történetünk hőse egy kisangyal, Theo. Kissé hamisan szól az éneke, unja a tökéletes felhőket és nem igazán képes bárkire, vagy bármire vigyázni. Saját magára a legkevésbé. Így eshet meg, hogy Theo egy nap véletlenül elveszít egy csillagot. Leszáll a Földre, ahol egy nyüzsgő város zűrzavarában találja magát. Az idő gyorsan telik, neki pedig meg kell keresnie az elveszett égitestet napnyugtáig… És ez csak a kalandok kezdete.

 • Író: Gimesi Dóra
 • tervező: Mátravölgyi Ákos
 • zeneszerző: Ágoston Béla
 • Rendező: Kuthy Ágnes
 • Játsszák: Ivanics Tamás, Lendváczky Zoltán, Szörényi Júlia

Itt nézheted majd: Ciróka Bábszínház Facebook oldala és weboldala

 

Március 29-től folytatódik a Bábszínház Vasárnapi Mesébelépő játéka is:

“A játékban résztvevőknek virtuális matricagyűjtésre is lesz lehetősége. Ehhez nem kell mást tenni, csak vasárnaponként ellátogatni közösségi oldalunkra, megnézni az előadást és válaszolni a meséhez kapcsolódó kérdésekre. Március 29-én 10.30-kor a Hogyan fogjunk csillagot? előadásra várjuk az érdeklődőket! A virtuális matrica begyűjtéséért választ várunk négy kérdésre, illetve egy rajzra is számítunk.

1. Ki volt a kedvenc szereplőd?

2. Miért ő a kedvenc szereplőd?

3. Mi volt a legvidámabb pillanat számodra a mesében?

4. Mi volt a legszomorúbb pillanat számodra az előadásban?

Rajzoljátok le és töltsétek fel a kedvenc jeleneteteket!”

Emellett a Ciróka színészei önálló produkciókon dolgoznak, amelyekkel heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek a Facebook oldalon.

 

 

Pom Pom meséi

 

Csukás István: Pom Pom meséi című könyvéből hallható egy-egy rész Keresztes János színész, narrátor, konferanszié tolmácsolásában.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 26 Mar 2020 18:56:15 +0100