TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Tudtátok, hogy Kecskeméten egykor több mint 30 bordélyház üzemelt?

29
2016 jún.

Tudtátok, hogy Kecskeméten egykor több mint 30 bordélyház üzemelt?Vulgárisnak, bulvárosnak hathat első olvasatra a téma, de nem ezzel a szándékkal készítették a kiállítást a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai a THE MUSEUM PRESENTS: LOVERS IN THE WAR. A HÁBORÚ PILLANGÓI címmel. Az első világháborúban a fronton harcolók egyik legnagyobb ellensége a nemi betegségek voltak. Ez a tény irányította a kurátorok figyelmét a korai prostitúció témájára, majd ahogy egyre jobban beleásták magukat a kutatásba, sorra bukkantak elő a tárgyanyagok, kecskeméti vonatkozásban is.


A Nagy Háború centenáriuma alkalmával indított szakmai-tudományos projekt megvalósítását folytatva készült az új, időszakos kiállítás a Cifrapalotában. A rendhagyó és Magyarországon egyedülálló tárlat a tárbori bordélyok témáját járja körül.

 

 

Az „éjszaka virágai” Kecskeméten a levéltári iratok tükrében

A kiállítás részegységei között található Kecskemét múltjának talán egy nem túl dicső szegmense, ugyanis a tárlat feldolgozza a kecskeméti prostitíció történetét is, főként levéltári dokumentációra támaszkodva. Történelem, néprajz, mentalitástörténet egyaránt részterülete a megvalósult kiállításnak, így egy meglehetősen összetett munka végeredményét látogathatjuk, mely során megismerhetjük a néperkölcsöt, a népi jogszokásokat, a hivatalos igazságszolgáltatást a 17. századtól a 20. század közepéig, 1949-ig.

 

 

Orvostörténeti anyag

A nemi betegségek - leggyakrabban a szifilisz és a kankó - megelőzésének, kezelésének korabeli módszereit ismerteti az orvostörténeti sarok. 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött. Az eltelt hónapok alatt a beteg katonák száma több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 12%-ot (ez 700 ezer megbetegedést jelent egy évben). A kialakult helyzet orvoslására így 1915 nyarán a cs. és kir. Hadügyminisztérium segédközegeként létrehoztak egy, a tábori bordélyok hálózatát megszervezendő részleget, amely a prostitúció szabályozását és ellenőrzését lett hivatott felvállalni. Emellett próbálták felvilágosító programokkal visszaszorítani a betegségek terjedését: füzeteket adtak ki, fertőtlenítő készleteket kaptak a katonák. Ennek eredményeként 6,5%-ra esett vissza a nemi betegek száma a táborokban. A kiállított vitrinekben láthatók a gyógyászati eszközök.

 

 

Érosz a hadszíntéren

Az Érosz a hadszíntéren, osztrák–magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítási egység (a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása) fotók, ma már múzeumokban található eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból szabaduló bakák világát. Súlyos sorstragédiák húzódnak a téma mögött, így bár elsőre könnyednek és már-már megmosolyogtatónak tűnhet a terem, valójában sokkal mélyebb gondolatokat közvetít. Zegzugos terek, sejtelmes világítás fokozza a hangulatot. A táblákat olvasva megtudhatjuk, valós problémára, valós igények kielégítésre keresték a megoldást.

A tábori bordélyoknak - mint minden katonai egységnek - vezetője volt, egy udvari tanácsosi szintű tábornok, ebből is látszik, milyen magas szinten kezelték a problémát a monarchia hadseregében. A kiadott szervezeti utasítás alapján a bordélyokat a hadosztályok hadtápkörzeteiben szervezték. Az itt dolgozó hölgyeket katonai hierarchia szerint három csoportba osztották. Egyenruhát is kaptak, amely hasonló szabású, csukaszürke volt, mint az ápolónőké. A legénységi bordélyházban dolgozó lányok a köpeny alatt piros színű harisnyát hordtak, a tiszteket kiszolgáló hölgyek feketét, a tábornoki örömlányok harisnyájába pedig piros szalagot fűztek megkülönböztetés céljából. (Emellett csukaszürke színű óvszert is rendszeresítettek a táborban.)

A legénységi és a tiszti bordélyház között természetesen óriási berendezésbeli különbség volt, ezt jól szemléltetik az enteriőrök. A tábornoki örömlányokat képzésben részesítették Bécsben, hogy intellektuális igényeket is kielégítsenek. A legénységiben több mint 10 lányt foglalkoztattak, a tisztiben kevesebbet, ami messze nem volt elegendő, a lányok folyamatosan túlhajszoltságról panaszkodtak. Szabályozták persze, hány kuncsaftot fogadhattak az örömlányok egy este: a tiszti bordélyban 6, a legénységiben 12 katona fordulhatott meg, előbbiek esetében az eltölthető idő két óra, utóbbiaknál 15 perc volt. Feljegyzések szerint azonban előfordult, hogy 30-40-en látogatták meg a lányokat naponta, kígyózó sorokban álltak a bakák a bordélyház előtt. Sok lány emiatt az alkoholizmusba menekült, depresszióba esett.

Teljes mértékben nem sikerült megszabadulni a nyavalyáktól sem, a megbetegedett lányokat átdobták az ellenséghez, az volt a feladatuk, hogy az ottani katonákat megfertőzzék. A szerb nők például egyenesen hazafias kötelességüknek tartották megfertőzni a magyar katonákat.

 

Erotikus szimbólumok a folklórban

Néprajzi tárgyakat, szakirodalmi publikációkat ugyancsak szemlélhetünk a termek egy szegletében, afféle kiegészítésként.

 

A kurátorok célja volt, hogy ezzel a rendhagyó kiállítással új célcsoportokat vonzzanak be a múzeumba, hiszen szerintük újszerűsége, pikantériája miatt alkalmas erre, miközben történelmi szemszögből igyekeztek bemutatni a témát a jó ízlés határain belül. A fogadtatás elégedettségre ad okot, sokan direkt emiatt a kiállítás miatt keresik fel a Cifrapalotát.

 

A kiállítás kurátorai: Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin muzeológusok (KKJM)
Szakmai együttműködők: Mészáros Ágnes muzeológus (KKJM) és Péterné Fehér Mária főlevéltáros (MOL BKKM-i Levéltára, Kecskemét)

Megtekinthető: 2016. augusztus 7-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között
Helyszín: Cifrapalota
Korhatár: 16 év

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: csütörtök, 30 június 2016 08:54
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449