TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Olyan lesz Kecskeméten, ami még soha!
18
2016 júl.

Olyan lesz Kecskeméten, ami még soha!


Nehéz eldönteni: bohém vagy jazz fesztivál lesz Kecskeméten? Inkább mindkettő! 2016. augusztus 4-7. között az I. JAZZFŐVÁROS fesztivál beköltözik a Benkó Zoltán Szabadidőközpontba. 4 nap, 5 színpad, 14 ország, 140 zenész: így hirdeti magát Magyarország legújabb fesztiválja.A szervezők célja a rétegzenének számító klasszikus (vagyis a táncolható) jazz népszerűsítése egy olyan közegben, ami alkalmas arra, hogy lekössön egy nagyobb közönséget a nyár kellős közepén. Erre Kecskeméten egyedülálló helyszínt biztosít a szabadidőközpont, ahol strandolás mellett lehet élvezni a zenét.

 Családi fesztivál

Így határozza meg magát a rendezvény, s a szervezők  nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tényleg minden korosztálynak nyújtsanak kikapcsolódási lehetőséget. A Játékszigeten akár egy egész napot el lehet tölteni, s természetesen sportolási lehetőség is van: a strandröplabdától a wakeboardon keresztül a buborékfociig sok mindent ki lehet próbálni. A fürdési lehetőség adott, a fesztiválkarszalaggal a strand igénybe vehető.

Itt lesznek a műfaj nagy nevei

A fellépők 14 országból érkeznek: Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Lettország és persze Magyarország. 42 külföldi és 98 magyar zenész gondoskodik majd napi 15 órán keresztül a fergeteges hangulatról. Lesznek olyan nagyágyúk, mint a ragtime királynője, a kanadai Mimi Blais, a francia csodatrombitás Malo Mazurié, az olasz-amerikai zongorista-házaspár Paolo Alderighi és Stephanie Trick, a legnépszerűbb svájci blues-csapat Marco Marchi vezetésével, vagy éppen a 80-90 évvel ezelőtti Amerikát elképesztő erővel megidéző prágai big band, a Harlemania. A magyarok közül a házigazda, a fesztivált nyitó és záró Bohém Ragtime Jazz Banden kívül fellép többek között a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, az éneklés nagymesterei, a Bolyki Brothers, vagy éppen a boogie-woogie magyar királya, Dániel Balázs és triója.

Ragtime-opera? Simán!

Különleges produkciókra is sor kerül, s ezek közül is talán a legérdekesebb: a fesztivál zárásaként mutatják be a Scott Joplin óta írt első ragtime-opera, A Lutherek zenei részleteit. A zeneszerző Ittzés Tamás és a szövegíró Lanczkor Gábor műve a reformáció 500. évfordulója alkalmából íródott és egyedi módon hozza össze a német reformátor Luther Mártont és az amerikai baptista Martin Luther Kinget. A 15 fősre duzzasztott Bohém-zenekar mellett kórus és három szólista is színpadon lesz.

 Tánctanulás, műveltségi vetélkedő, futóverseny - ilyen kísérőkre számíthatunk

A fesztivál kísérőrendezvényei között lesznek swingtánckurzusok a legnevesebb magyar tanárok vezetésével, itt lesz a Kecskeméti Jazz Alapítvány által szervezett I. Országos Jazz Műveltségi Vetélkedő döntője, s augusztus 6-án lesz JAZZFŐVÁROS futás is, aminek minden résztvevője fesztiválpólót és aznapra szóló ingyenes fesztiválkarszalagot kap.

Újra van kecskeméti sör, a fesztiválon ez fog folyni!

A fesztivál hivatalos sörét a Kecskeméti Sörmanufaktúra adja, ami egy hónapja indította újra a régi hagyományú kecskeméti sörfőzést. Cseh mintára, pilseni receptek alapján készített négyféle sörük a szélesebb nyilvánosság előtt a JAZZFŐVÁROS négy napján mutatkozik be.

Cél a hagyományteremtés

Távlatokban gondolkodik a fesztivál ötletgazdája, Ittzés Tamás, s nem várja, hogy rögtön az első évben tízezres tömegek lepjék el a fesztiválterületet. Négy-öt év alatt fog kiderülni, hogy van-e jelentős közönsége egy ilyen rendezvénynek.

Az már az első évben látszik, hogy sokan látnak fantáziát a rendezvényben. A kecskeméti cégek közül is többen lelkesen álltak a fesztivál ötlete mellé. Hogy miért, azt Ekkehard Philipp, a fesztivál aranyfokozatú támogatója, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója így fogalmazta meg:
 
„A JAZZFŐVÁROS fesztivál jó példa Kecskemét és a régió kulturális sokszínűségére. Egy olyan nemzetközi kulturális esemény születésének lehetünk tanúi, amely egyaránt kiváló kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál egy fesztivál keretében kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és mindezt egy helyen és időben. Bár a nevében jazz szerepel, de nem csak a műfaj rajongóinak lesz vonzó, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy a zene szerelmeseinek; és a jó zenét mindenki szereti.

Belépők

  • Napijegy: 3.900 és  4.900 Ft
  • 3 napos bérlet: 10.900 Ft
  • 4 napos bérlet 11.900 Ft
  • 14 éven aluliaknak a belépés felnőtt kísérettel ingyenes.
  • Kecskemét Kártyával július 29-ig 25% kedvezménnyel lehet fesztiválbelépőt váltani.


Honlap

Programfüzet

Bohém Ragtime Jazz Band

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 18 július 2016 17:46
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449