TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Szentjánosbogarak, csillagoséj-parkok - csupa különlegesség egy klassz nyári estére
17
2017 jún.

Szentjánosbogarak, csillagoséj-parkok - csupa különlegesség egy klassz nyári estéreA szerelmesek talán legromantikusabb programja lehet a világító szentjánosbogarak kuszaságában sétálni vagy épp a csillagos égboltot szemlélve egy pléden feküdni az érintetlen természetben. Családostól pedig egy óriási kaland vár mindenkire, a gyerkőcök tuti, hogy imádni fogják a sokáig fent maradást és éjszakai túrázást.

 

 

 

 

 

Szentjánosbogártánc

Szentivánéj környékén a szentjánosbogarak rajzása, vagyis nászrepülése kihagyhatatlan természeti jelenség. A nőstény a talajon ül, vagy felmászik az alacsony növényekre, és potrohát felgörbítve láttatni engedi a hasoldalán lévő világítószervét. A levegőben alacsonyan repülő hím ezt a zöldessárga fényforrást keresi. Jó néhány opció közül választhatunk, hol szeretnénk őket tetten érni. Összegyűjtöttünk Nektek egy csokorral, szemezgessetek kedvetekre!

 

A Soroksári Botanikus Kert szentjánosbogár-túrája - 2017. június 24., 21:00

Távolság Kecskeméttől: 80 km

Honlap


Szentjánosbogár rajzás az Alcsúti Arborétumban – 2017. június 17-30.

Távolság Kecskeméttől: 130 km

Facebook esemény


III. Szentjánosbogár éjszakai túra az epöli búcsú alkalmából, Keresztelő Szent János iránti tiszteletből - Epöl, 2017. június 23., 21.45 - 03:00

Távolság Kecskeméttől: 130 km

Facebook esemény


Királyréti Erdei Iskola, Hiúz Háztól – 2017. június 19-25.

Távolság Kecskeméttől: 150 km

Részletek

 

 


Mécsbogarak nyomában - Szentjánosbogár leső esti séta - Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2017. június 24., 20:30–22:00

Távolság Kecskeméttől: 160 km

Facebook esemény


Szentjánosbogár-várta a Gerecse őserdejében – Agostyán, 2017. június 17-24.

Távolság Kecskeméttől: 160 km

Részletek


Szentjánosbogarak nyomában - Tettye, 2017. június 23.

Távolság Kecskeméttől: 180 km

Részletek


Szentjánosbogár túrák – Eplényi Libegő, 2017. június 17-25.

Távolság Kecskeméttől: 200 km

Facebook esemény


Szentjánosbogár séta - Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont, 2017. június 23., 21:00-23:00

Távolság Kecskeméttől: 220 km

Részletek


Bármelyiket is választjátok, előtte mindenképp tájékozódjatok az adott helyszín elérhetőségein, be kell-e jelentkezni, tart-e még a program, indul-e aznap, amikor mennétek, stb. A fotózásra, kerékpározásra, kisállatok bevitelére, stb. helyszínenként eltérő szabályok vonatkoznak. A túrák időpontja, időtartama, nehézségi foka és a belépő ára is eltérő.

 

Ördögtorony (kaptárkő), fotó: Novák Richárd (forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága)

 

Már 3 csillagoséj-parkkal büszkélkedhet Magyarország!


Városi embernek szinte már kuriózum számba megy, ha a csillagos égbolt szépségeit makulátlanul, teljes pompájában felfedezhetik. Magyarországon erre immár három helyen adódik lehetőségünk: a Zselic és a Hortobágy után a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánították - videó a bejegyzés végén.

Ehhez szigorú szabályoknak kell megfelelnie a területnek, a fő aspektus, hogy az égitestek láthatósága jó legyen és látogathassák a kikapcsolódni vágyók a helyszínt. Mivel az ember lassan minden talpalatnyi szabad területet beépít és kivilágít, akkora a fényszennyezés, hogy csak a legfényesebb csillagokat vesszük észre mondjuk Kecskemét belvárosából. Ez nem csak a mi esztétikai élményünket rontja, hanem sok faj - rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek - életét is megkeseríti, mivel az állatok nincsenek hozzászokva ilyen mértékű fényhez, és zavarja őket. Persze ez aztán az ökoszisztéma károsodását is hozza magával sajnos.

Felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillagot figyelhetünk meg. Nyári éjjeleken a Tejút, tavaszi estéken, naplemente után, illetve őszi hajnalokon, napkelte előtt a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény ugyancsak tanulmányozható. Aki nem túl jártas csillagászati berkekben, ne csüggedjen, rendszeresen tartanak terepbejárásokat és bemutatókat.

 

 

Éjszakai csillagnéző túra

Helyszín: Zselickisfalud 064/2 hrsz.

Időpont: 2017. június 24., gyülekező 20:00-től, tájékoztató 20:15-kor, indulás 20:30-kor

A túrák hossza általában 4-5 km, szándékosan újhold idejére szervezik őket, hogy a Hold fénye se rejthessen el a szemünk elől semmit a csillagos égbolt látványosságaiból. A séta szürkületben indul, így lehetőség van arra, hogy a résztvevők szeme fokozatosan hozzászokjon a sötéthez, a teljes sötétség beállta után is zseblámpa fénye nélkül haladhatunk. A túra folyamán a csoport több alkalommal megáll olyan tisztásokon, ahol az égboltra megfelelő kilátás nyílik. Ezeken a helyszíneken a szakvezető bemutatja az égbolt fő látványosságait, jelenségeit.

Részletek

 

Perzeidák – meteorles és csillagászati bemutató Felsőtárkányban

Találkozás: Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont

Időpont: 2017. augusztus 12., szombat, 20:00 – 24.00

Az augusztusi hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg a látogatóik. Csak derült égbolt esetén! Programvezető: Novák Richárd, tel.: 30/277-4970, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap

Facebook oldal


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 17 június 2017 19:49
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449