TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Koccintottunk a férfi-nő kapcsolatok örök tökéletlenségére
11
2017 aug.

Koccintottunk a férfi-nő kapcsolatok örök tökéletlenségére

 

Nem távoztunk keseregve a Keserű Aszúról, pedig megforgatta párszor a kést a szívünkben a Hírös Gasztroszínház és a Koch Borház Kecskemét újabb közös remeke. Egyszerre volt felkavaró és megnyugtató az este. Jó pár napra befészkelte magát az elménkbe, a lelkünkbe és még az álmainkba is a hatás, ami az alatt a két óra alatt ért minket. Férfinek-nőnek, házastársaknak-szingliknek kötelező darab, mely új nézőpontokat ad, épít, felemel.

 

 

A Fiú, leány, bor afféle bemelegítés volt, pedig az is klassz útikalauz férfi és nő között bontakozó viszonyhoz. A Keserű Aszú azonban már nem csupán lelkünk felszínét kapargatja, hanem egyenesen szíven szúr. Bizton állítjuk, mindenképp hatást vált ki a nézőből, függetlenül attól, kinek milyen szakaszban jár a kapcsolata.

Az elején könnyeden szórakoztunk, aztán amint eljött a pont, amikor magunkra ismertünk egy jelenetben, egy egészen más lelkiállapotban találtuk magunkat. Valljuk be, a görbetükörbe mélyen belenézni nem a legjobban eső érzés. Rossz tulajdonságaink röhögtek vissza ránk gúnyosan; a sebek szempillantás alatt felszakadtak - mindez valóban keserű.

 

 

Aztán jött a nagy felismerés, általa pedig a megnyugvás: nem velünk van a baj, ezekkel a démonokkal minden kapcsolatban élő ember - férfi és nő egyaránt - küzd, küzdött vagy küzdeni fog. Egyéb opció aligha van. A kérdés inkább az, hogyan dolgozzuk fel a már megtörtént szituációkat, és hogyan reagálunk az előttünk állókra, hiszen nem törvényszerű, hogy a mézédes aszú keserűvé váljon… Ez olyan jó kis önismereti barangolásra invitál, ami nálunk napokig eltartott. Sőt, a Trendalelke csapat másik tagját, Vincze Izát alkotásra serkentette az est.

“Elgondolkoztatott, hatott és nyugtatott ébredés után. Akkor olyan mondatokat hallottunk, amik igazán belecsavartak a lélekbe. Kongott a fejben, hogy ezt én is megkaptam. És vagyunk olyan gyarlóak mi, nők is, hogy mi is hozzuk az adott formát, nem csak a férfiak. Mély tisztelettel néztem a házaspárokat, akik olykor nagyokat nyeltek - végig vágni lehetett a feszültséget. Ezt látni kell mindenkinek! Tükröt tart elénk, amibe merjünk belenézni! Azóta sírtam, nevettem, futottam és most hálás vagyok. Megfogadtam, hogy nem festek, amíg nem lesz átrendezve a lakás, de ezt nem lehet magamban tartani. Szeretnék egy kis sorozatot az élményekből. Köszönöm.”

 

 

Megkérdeztük Sárosi Gábor rendezőt, benne mennyire keltett más érzéseket a darab rendezése és férfiként való átélése.

“Nos, rendezőként elsősorban hálajátéknak élem meg ezt az egészet, hiszen nagyon régóta beszéltünk már róla, hogy együtt fogunk dolgozni Petivel és Vicával. Magánemberként úgy gondolom, az élet egyik legfontosabb célja önmagunk megtalálása a többi emberben, de legfőképpen a hozzánk legközelebb állóban, a párunkban, a szerelmünkben. Ez az előadás pedig ennek a keresésnek/kutatásnak a példázata” - összegezte.

 

 

Csakhogy ez a keresgélés azért igencsak hardcore érzelmi hullámvasút. Ezen száguldott végig a két szereplő, Bata Éva és Bárnai Péter, kéretlenül is magával rántva minket. A borok természetesen egyre meredekebbé tették a hullámvölgyeket és egyre izgalmasabbá a hullámhegyeket. Fehér Anna borász ismét zseniális érzékkel illeszkedett a történetbe; ő és az általa bemutatott borsor teljes értékű szereplőként játszottak az est folyamán.

A borok karakterük szerint remekül passzoltak a jelenetekhez: a balerina Irsai Olivér nyitott, a kis különc Nero Rose és a kiskedvenc, könnyed és fűszeres Kadarka után a kellemes negyvenesre hajazó, csokis-meggyes jegyekkel büszkélkedő Cabernet Franc-t kóstoltuk, végezetül a telt és komplex Villányi Cabernet Sauvignon Classicus a sikeres ötvenest testesítette meg.

 

Megvan az őszi könyves bakancslistánk - avagy ezek a művek inspirálták a Keserű Aszút

 

 • Szép Ernő: Vőlegény
 • Eszterházi Péter: Egy nő
 • Füst Milán: Boldogtalanok
 • Puskin: Anyegin - Tatjana levele
 • Moliére: Mizantróp
 • Edward Albee: Nem félünk a farkastól

 

 

Ekkor látható legközelebb a Keserű Aszú

 

A Hírös Gasztroszínház havi rendszerességgel tervezi játszani Budapesten és Kecskeméten. 

Következő előadás:

 • Helyszín: Koch Borház Kecskemét
 • Időpont: 2017. augusztus 30., 19:00
 • Szereplők: Bata Éva - Bárnai Péter, konzulens: Tóth Ákos Károly, rendezte: Sárosi Gábor

Facebook esemény

 

Hírös Gasztroszínház

Koch Borház Kecskemét

 

Képgaléria

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 10 augusztus 2017 11:38
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449