TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Belevaló csikóscsajok “ostorozták” Kecskemét belvárosát

27
2017 aug.

Belevaló csikóscsajok “ostorozták” Kecskemét belvárosát

 

A világrekorder Bársony Anett és társa, Baranyi Anikó elhozták a puszta és a csikós élet varázsát Kecskemétre, a Hírös7 keretében. Izgatottan vártuk, hogy feltehessük Anettnek a nagy kérdést: hogyan téved egy kislány a csikós pályára. Még nagyobb izgalommal vártuk, hogy pattogtassa munkaeszközeit.

 

 

 

“Egy szüreti felvonulás indított el mindent bennem, ott láttam először csikóst - egyből csodálattal töltött el” - kaptuk a dióhéjba sűrített választ a nagy kérdésre. Anett aztán autodidakta módon sajátította el nemcsak a lovaglást, hanem az ostorcsapások csínját-bínját is, ennek köszönhetően tud számos technikát. “Nem tudtam, egy bizonyos mozdulatot hogyan kell csinálni, ezért inkább megtanultam 10-et, 20-at.” Eleinte persze kislányként meglehetősen furán néztek rá csikós berkekben - hiszen eredetileg nem létezett női csikós -, de aztán mindenki belátta, ha valakiben ott rejlik a lovak iránti szeretet és csodálat, akkor mindegy, milyen nemű. Azóta pedig már egyedi koreográfiája van...

 

Baranyi Anikó (szemben) és Bársony Anett világrekorder (háttal)

 

Noha szombaton “csak” két ostorral a kezében ámulhattunk fizikai erején és technikáján, Kínában, 2013-as pekingi lovas fesztiválon világrekord született, amikor is egyszerre 8 ostort tartott a kezében. Egy sajnálatos lovasbaleset következtében abba kellett hagynia a 8 ostorral való munkát, de Anett határozott fellépéséből már kikövetkeztethető, hogy önsajnálat helyett még jobban odateszi magát: “mérgemben kihagyom a 10-et, következhet a 12”. Általános elve, hogy “vegyünk erőt magunkon és éljünk boldogan, hisz a problémák arra valók, hogy megoldjuk őket”.

 

 

Tiszaalpáron a Bársony Lovasudvar a Tisza holtága mellett várja a látogatókat autentikus programokkal és hangulattal, merthogy Anettet vonzza a régi, paraszti világ, így ebbe az életvitelbe is betekintést nyerhetünk általa. Az ezzel járó koránkelés és kemény fizikai munka remek karbantartás is egyben Anettnek az ostoros produkciókhoz, mert bár az a jó, ha az ostort a lendület viszi, a csikós lét olyan állóképességet és erőt igényel, amit szerintünk sok pasi megirigyelne! A régi magyarság örökségéből az íjászkodásba ugyancsak belekóstolt már, de tulajdonképpen mindenevő.

“Mindenfélét szeretnék kipróbálni, amit az életem enged és adhat. A hagyományőrzést azért tartom fontosnak, mert örökké emlékeznünk kell rá, honnan indult a magyarság, és ezeket a szokásokat fenn is kell tartanunk!”

 

 

Sejtettük, hogy a pattogtatás klassz feszkólevezető eszköz is, de nem azért, amire elsőre gondolnánk, vagyis, hogy Anett gondolatban olyasvalakit csapkod, aki esetleg felbosszantotta, hanem amiatt, mivel óriási koncentrációt igényel nem elrontani a mozdulatokat és nem belegabalyodni az ostorba.

 

Anett és Anikó kecskeméti produkciójáról készített videónkért görgess a bejegyzés végére!

 

Galéria

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 27 augusztus 2017 13:25
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449