TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Így szerettesd meg a kötelező olvasmányokat: 10 könyv, 10 program
11
2017 okt.

Így szerettesd meg a kötelező olvasmányokat: 10 könyv, 10 program

 

A kötelező olvasmányokkal talán a legnagyobb baj az, hogy kötelezőek. Pedig vannak köztük kimondottan izgalmasak vagy szórakoztatók. Hát még ha fokozzuk az olvasás élményét, és a valóságban is ellátogatunk egy-egy helyszínre saját élményeket gyűjteni, beleképzelni magunkat a történetbe. Felnőttként is szórakoztató, diákként pedig biztosan hálásak lettünk volna, ha nem a négy fal között kell számolgatni, hány oldal van még vissza…

 

 

 

Molière: A képzelt beteg

 

Egy klasszikus mű modern köntösben, a Kecskeméti Katona József Színházban:

 

Pontosan tudjuk, hogy korunk gyógyulni vágyó internetfelhasználói mi mindenre képesek, hogy visszanyerjék hőn áhított egészségi állapotukat. Egyetlen apró nyilallás a halántékba, szúró fájdalom deréktájon, és máris a legképtelenebb diagnózist állítja fel a virtuális orvostudomány, nem beszélve a többnyire minden csepp józan észt nélkülöző javallatról. Nem lesz hát idegen számunkra történetünk címszereplője, a vagyonos párizsi polgár, a gyógyíthatatlan hipochondriában szenvedő Argan, aki a küszöbét átlépő valamennyi „csodadoktor” által meghatározott, nem ritkán egymásnak ellentmondó orvosi instrukciókat szigorúan betartva él. A szánnivalóan tragikus főhős ezúttal kacagtatóan komikusnak bizonyul, gyógyíthatatlannak tetsző betegségénél pedig már csak hozzátartozói keserítik jobban a haláltól rettegő családapa mindennapjait.

 

Előadások és jegyvásárlás

 

 

Petőfi Sándor: János Vitéz

 

A legegyszerűbb célpontok az írók, költők tiszteletére berendezett szülőházak, bár némelyik éppannyira nem vonzó egy kamasz számára, mint az olvasás. Azért persze akad menő múzeum is, például Kiskőrösön a János Vitéz Látogatóközpont interaktív játékokkal köti le a gyerekeket, akik építhetnek tündérpalotát, titkosírást fejthetnek kódfejtővel, János vitéz kalandjait pedig egy labirintuson áthaladva élhetik át.

Honlap

 

 

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

 

A 2010-es évek egyik legnépszerűbb és egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező magyar ifjúsági sorozata Budapest II. kerületében játszódik. Érdemes néha egy kicsit turistáskodni a fővárosban is: kalandozni a Budakeszi Vadasparkban, felmenni a Széchenyi-hegy tetejére a gyermekvasúttal, az Árpád-kilátótól a Hármashatár-hegyi Guckler Károly kilátóhoz túrázni, ahonnan éjszaka a főváros fényeit és a csillagokat is megcsodálhatjuk.

 

A kőszívű ember fiait megidézve Budavár, míg a Pál utcai fiúkat megelevenítve a Füvészkert kézenfekvő úti cél.




 

 

Jókai Mór: Egri csillagok

 

Az Egri várban Egri csillagok túrára mehetünk, melyen korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait. A látogatók a várfalak közt sétálva fedezhetik fel a híres 1552-es ostrom és Az egri csillagok helyszíneit, megismerkedhetnek a végvári vitézek életével és a vár ezer éves történelmével. A túra során hallhatnak a híres egri nőkről és az ostromban véghez vitt hőstetteikről!

 

Honlap

 

 

Ottlik Géza: Iskola a határon

 

Noha a könyv hőseinek a szigorú katonai iskolarend határozta meg a mindennapjait, nem pedig Kőszeg csodáinak felfedezése, mi bejárhatjuk a hangulatos város macskaköves utcáit. A Jurisics-várban a török megszállás korában érezhetjük magunkat, ami után jól eshet egy kis túra Írott-kőre. Érdemes Léka várát is napirendre tűzni, ahol többek közt denevérkiállítást láthatunk.



 

Szabó Magda: Abigél

 

Árkod, a fiktív település a reformáció fellegvárának számító Debrecenből született meg, ahogy a regény híres leánynevelő intézete, a Matula is. A ma is különleges hangulatú cívis város bővelkedik látnivalókban: Szabó Magda emlékszoba, Déri Múzeum, Nagyerdei Víztorony, tudományos élményközpont, Ködszínház, zsinagógák, hogy csak szemezgessünk a kínálatból.

 

Ne feledjük, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije is megfordult a debreceni kollégiumban, a nyomába eredhetünk.

 

 

 

Sir Arthur Conan Doyle: A Sátán kutyája

 

Képzeletben Sherlock Holmesszal nyomozhatunk a devonshire-i lápvidéken a Sátán kutyája után. A Devon megyei nemzeti parkon keresztülpöföghetünk a Harry Potter filmekből ismert Roxfort Expressz-szerű gőzmozdonnyal vontatott vonattal, a csodálatos panoráma végig garantált. Emellett a Big Sheep szórakoztató parkban például bárányfutóversenyen szurkolhatunk, a sziklás Jura-part pedig élő földrajzórát kínál.



 

Shakespeare: Rómeó és Júlia

 

Júlia sírja talán kevésbé híres az olasz városban, mint Júlia erkélye, ami viszont csak egy ügyes turistacsalogató trükk volt a városvezetés részéről. Eredetileg nem is volt erkély azon a házon, amit kineveztek Capuleték otthonának. A látogatók ennek ellenére özönlenek, örök szerelem reményében felírják a falra szívük választottjának nevét, illetve Júlia szobrának jobb mellét megtapogatva még szerencsések is leszünk állítólag. Maga Verona egyébként nem csak a Shakespare-mű miatt érdekes, tele van építészeti látnivalóval, csodaszép kertekkel, és tényleg romantikus!

 

 

Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame

 

A regény igazi főszereplője a Notre-Dame-székesegyház, amely az egyik legnagyobb és legismertebb katedrális a világon. Nem ígérjük, hogy Esmeraldával vagy Quasimodóval találkozhat az odalátogató, de hogy életre szóló élményben részesül, az biztos!

 

 

 

Dante: Isteni színjáték

 

A középkori Gradara kastélyában Dante Poklának egyik színterét, Paolo és Francesca bűnös szerelmének helyszíneit járhatjuk be, miközben a várfalról csodás kilátás nyílik Marche tartomány dimbes-dombos vidékére. A történelmi barangolás végén csobbanhatunk az olasz Adriában.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 11 október 2017 17:46
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449