TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Pár hét múlva Kecskemétre érkeznek a Seuso-kincsek
10
2017 nov.

Pár hét múlva Kecskemétre érkeznek a Seuso-kincsek

MTI Fotó: Máthé Zoltán MTI Fotó: Máthé Zoltán


Talán a Szent Korona óta nem volt ekkora múzeumi durranás Kecskeméten, pedig rendre érdekességekkel lepnek meg minket a kurátorok. Az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete, a Seuso-kincs 2018. január 30-tól február 18-ig látható majd Kecskeméten, az országos körút keretében, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum szervez.

 

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a '70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben - az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron - szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni, nemrég pedig már Székesfehérváron várja a látogatókat. Kecskeméten januártól tekinthetjük meg.

 

A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is tartozhatott.A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

 

Seuso-kincs vándorkiállítás Kecskemét

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi út 1.

Megtekinthető: 2018. január 30. - február 18., naponta 8-tól 20 óráig

 

Az országos körút további helyszínei és időpontjai:

 

  • Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum 2017. október 29. - november 19.
  • Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum 2017. november 28. - december 17.
  • Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum 2017. december 29. - 2018. január 21.
  • Miskolc, Herman Ottó Múzeum 2018. február 27. - március 18.
  • Nyíregyháza, Jósa András Múzeum 2018. március 27. - április 15.

 

Minden településen megismerhetünk egy-egy olyan kiállított anyagot is, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 18 december 2017 14:00
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449