TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Holttestet találtak egy neves kecskeméti cukrászdában

19
2017 dec.

Holttestet találtak egy neves kecskeméti cukrászdában

 

Csábító sütemények, impozáns cukrászda, illusztris baráti társaság, no meg egy váratlan haláleset. Meg aztán még egy. Mi fűzi össze őket? A Cifrapalota nyomozós játéka, melyet szerkesztőségünk is kipróbált: büszként árulhatjuk el, megoldottuk a rejtélyes bűntényt!

 

Valami elképesztő, amikor megelevenedik az Éjszaka a múzeumban című film, és te magad is szereplővé válsz. Ilyesmi érzés kerített minket hatalmába a bezárt Cifrapalotában, ahol egy hűvös téli estén - ja, nem, 1912 egy kellemes, mégis baljóslatú reggelén - várták kis társaságunkat az előkelő cukrászdába. Helyet foglalva asztalunknál, az étlapot tanulmányozva értesültünk a rettenetes hírről: a cukrászda teremfőnöke az egyik pincérlány élettelen testére bukkant. Mi történhetett vele? Ennek kiderítése ránk hárult. Gőzerővel vetettük bele magunkat a bizonyítékok felkutatásába és a cukrászdában lévők kihallgatásába. Megvizsgáltuk az áldozatot, kutakodtunk a konyhában, az irodában, zsebekben, füzetekben, szállítólevelek közt. Hosszasan vallattuk a francia akcentusú cukrászt, a már-már gyanúsan ártatlan ábrázatú cukrászlányt, a kényelmesen újságot böngésző fess úriembert a szomszéd asztalnál és a teremfőnököt, aki nem tudott felocsúdni a tragédiából.

 

 

A nyomozókból, színészekből, mérnökből és orvosból álló kompánia előtt ipari kémkedés, szerelmi szál és egy mérgezés megalapozott gyanúja bontakozott ki. De ki a tettes? Már épp, amikor úgy éreztük, forró nyomon vagyunk, és egy feltehetően sokat tudó tanú kihallgatására indultunk a cukrászdából a munkásszállóra, a nyomozást előrevezető sztorik helyett egy újabb holttestet leltünk. Az áldozatot egy székben ülve érte utol végzete, mint kiderült, szerelméhez hasonlóan méreg végzett vele. A cukrászdába visszatérve a kérdőjel csak egyre több lett, de szerencsére végre valahára megjelent a csendőr, akit a személyzet rögtön riasztott a reggeli tragédia láttán. A remélt segítség ugyan még egyenruhában, mégis állítása szerint már szolgálaton kívül toppant be. Nem hagytuk annyiban, addig agitáltuk, míg segített nekünk összerakni a mozaikokat, és biztosan kijelenthettük a tettes nevét, akit aztán el is kísért a rend éber őre helyett szórakozott fiatalember látszatát keltő segítségünk.

 

 

Bencsik Orsolya, a Cifrapalota programszervezője elárulta nekünk, picivel előbb körvonalazódott a szabadulószobát és a nyomozós játékot ötvöző “Bűntény a cukrászdában” ötlete, mint ahogy megvalósult a Cukrászat és édesipar a századfordulón című kiállítás, melyhez végül kapcsolták. Az idei Múzeumok éjszakáján ugyanis lehetett játszani egy Édes est fantázianévre keresztelt játékot, és ekkor már tudták, hogy ezt a vonalat folytatni szeretnék. Így kezdett tehát érlelődni Orsiban a következő interaktív nyomozós játék forgatókönyve.

 

 

“Szeretek történeteket írni, ezért számomra fontos volt a narratíva”- emelte ki Orsi a legfontosabb különbséget a megszokott szabadulószobákhoz képest. “Azt szerettem volna, hogy a játékosoknak egy történetet kelljen összerakniuk - mint egy jó krimiben, itt is csak morzsákat kaptak a többféle szálon futó eseményekből.”

 

Egy kis csapat dolgozta ki a részleteket: Orsi, az ötletgazda mellett Bezsenyi Ádám történész és Virág Ágnes művészettörténész fantáziavilágát tükrözte a fiktív történetre épülő játék. A kellékek beszerzése és az élő szereplők toborzása már könnyedén ment. Orsit meg is lepte, milyen színészi vénával megáldott kollégákkal dolgozik együtt a mindennapokban. A csapatból mindössze két embernek van némi színjátszós múltja - nekünk meggyőződésünk volt, hogy profik.

 

 

Egy hónap készülődést igényelt, hogy mi, játékosok tökéletesen felépített élményt kapjunk. Persze vicces helyzetek, kisebb malőrök akadtak. “Az egyik csapat a visszafele írt levelet elkezdte hangosan felolvasni, majd megállapították: ez törökül van!” Mi is teremtettünk magunknak helyzetkomikumot: lelkes tagunk olyannyira kutakodott, hogy az egyik szereplő személyes tárgyait is átfésülte véletlenül. Nem találtunk a nyomozást előrevivő bizonyítékot közte…

 

Az improvizációs képességeiket jól megdolgoztatták a szereplők: “A csendőrünk rendre kihasználta a mozgásteret, hol azt játszotta, hogy pityókás, hol kissé feledékeny, együgyű figurát adott. Ez nem volt persze előre lebeszélve, nekünk mindig alkalmazkodnunk kellett az aktuális karakterhez. Egyébként is többféle forgatókönyvet kidolgoztunk a játék lehetséges alakulásaira.”

 

 

Orsi megnyugtatott minket, noha a Bűntény a cukrászdában már nem játszható, mindenképp előrukkolnak egy másik játékkal a közeljövőben, amit szintén egy kiállításhoz kapcsolnak majd.

 

“Nem könnyű a megújulás, illetve óvatosan kell bánni a témaválasztással, hogy senki számára ne legyen felkavaró, de igény abszolút van erre a műfajra, mindig örömmel konstatálom, mennyire szeretnek a felnőttek is játszani.”

 

Képgaléria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 19 december 2017 19:37
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449