TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Elmerészkednétek a Szakítások Múzeumába?
06
2018 jan.

Elmerészkednétek a Szakítások Múzeumába?

Kép: Facebbok - Museum of Broken Relationships Kép: Facebbok - Museum of Broken Relationships

 

Elindult az új év, belevetettük magunkat a pörgésbe, az első “milyen durván szalad az idő” felocsúdási pont nálam a Valentin-nap szokott lenni. Nos, aki már a gondolattól is rosszul van, hogy az év legcsöpögősebb napjához alig több mint egy hónap múlva lapozunk a naptárban, annak van egy antiromantikus programajánlatunk: a Szakítások Múzeuma. Csábítóan hangzik, nemde?

 

A múzeum ötlete egy horvát művészházaspártól ered - Olinka Vištica és Dražen Grubišić -, akik a tipikus szakítás utáni problémával szembesültek: rengeteg cuccot halmoztak fel egymás otthonában, majd elkezdtek viccelni azzal, hogy a tárgyanyag kitöltene egy múzeumot. A vicc aztán valóság lett, további exektől származó tárgyakra tettek szert baráti körben, ezáltal létrehoztak egy teljes kiállítási anyagot.

 

A Szakítások Múzeuma 2010 óta csábítja a látogatókat a csodás barokk stílusú Kulmer Palotába, Zágráb látványosságokkal teli negyedébe. 2011-ben még az Európai Múzeumok Fórumának Kenneth Hudson-díját is besöpörte az ex-szerelmespár, amiért ilyen innovatív és bátor gyűjteményt alkottak.

 

 

 

Plüssöktől a befőttes üvegbe csomagolt menyasszonyi ruháig rettenetesen változatos a kiállított dolgok tárháza, persze minden egyes használati tárgynak, haszontalan csecsebecsének jelentősége van, szimbolizál valamit az adott kapcsolatból, ahol feleslegessé vált.

 

A kiállítóhely a virtuális térbe is masszívan benyúlik: a weboldalon bárki, aki nem tud túllépni a szakítás okozta fájdalmakon, ürességen és hiányérzeten, könnyíthet a lelkén, kiírhatja, kirajzolhatja magából a szívfacsaró eseményeket, sőt, térképen be is jelölheti a szakításnak szomorú mementót állító helyszínt, illetve bővítheti a kiállítás virtuális anyagát saját tárgyak képeivel. Mindennek az üzenete egyszerű: nem vagy egyedül a nehéz helyzetben.

 

 

 

Ha valaki Zágrábban jár, semmiképp ne hagyja ki szerintünk a látnivalók közül a Szakítások Múzeumát, aztán persze számoljon be nekünk róla, milyen érzés a törött szívek közt korzózni. A felnőtt belépő 40 kunába, vagyis kb. 1600 Ft-ba kerül.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 06 január 2018 10:36
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449