TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Végre egy értelmes animációs film, amiről jókat lehet beszélgetni a gyerekekkel

10
2018 jan.

Végre egy értelmes animációs film, amiről jókat lehet beszélgetni a gyerekekkel

 

Összekötve a kellemest a hasznossal, afféle céges évzáró buliként és egyben a gyerekeknek megígért közös mozizásként két ünnep között beiktattuk az aranyos mesének ígérkező Ferdinándot. Aztán a minap olvastunk róla egy nagyon lehúzós kritikát, ami arra sarkallt minket, hogy mi is kiadjuk magunkból a véleményünket, merthogy van, bőven.

 

 

Ferdinánd más, mint a többi bika. Míg karámtársai már kölyökbikaként azon versengenek, melyikük válik egy nap híressé az arénában, addig főhősünk gondosan locsolgat és takargat egy kis pitypangot előlük, és esze ágában sincs erejét fitogtatni. Traumák sora éri - apja nem tér vissza a viadalról, egy másik társuk nem bizonyul jó harcosnak, ezért a vágóhídra küldik -, egyre csak erősödik benne a bikaviadalok iránti ellenérzés. Mindez úgy ragad át a nézőre, gyerekre és felnőttre egyaránt, hogy közben nincs vér, direktben mutatott állatkínzás és szenvedés, csak Ferdinánd szomorúsága kongatja bennünk a vészharangot.

 

 

Spanyolországban a mai napig tömött lelátók előtt zajlik ember és állat küzdelme a madridi Las Ventasban, pedig az állatvédők régóta kampányolnak a betiltása mellett. Személyes, tömör álláspontom: nem kellenek a 21. században már olyan hagyományok, amik állatok szenvedésével járnak. Madridi útjaim során messze elkerültem az arénát; a Venta del Batant, ami pont olyan, mint Ferdinándék lakóhelye, csak véletlenül érintettem, de elég mély és nyomasztó emlék maradt bennem. Nem láttam benne a dicsőséget, a hagyományt, a magasztosat, csak a szenvedést és a halált.

 

 

 

A film hatására egy kisgyerek talán ugyanígy fogja látni a bikaviadalok világát, a rémült bika szemével. Témájában, mondanivalójában a Ferdinánd simán tönkreveri a kasszasikerként és rém viccesnek elkönyvelt családi mozifilmeket, Gru és a Minyonok a lábnyomába se érnek. Úgy formálja a kis emberek lelkét, gondolkodását, hogy közben jókat nevetnek a felszínes kecskén, a simlis sünökön, a flegma kutyán, a sznob lipicai lovakon vagy Ferdinándon, aki noha ugyanaz a - szó szerint - viráglelkű kisbika maradt, mint kölyökként volt, teste viszont közben egy érett, harcra kész bikáévá formálódott, emiatt pedig nem kevés kalamajkába keveredik, például egy porcelánboltban… Dacára, hogy vannak balek megmozdulásai, sokkal nagyobb hősnek látjuk, mint a nagy matador El Primerót, hisz ha fizikai erejével nem is kérkedik, elveihez végig sziklaszilárdan ragaszkodik és bajtársiasságból ugyancsak jelesre vizsgázik, több ízben is. Ezek pedig férfiasabb jellemvonások az üres macsóskodásnál.

 

 

Az alapötletet adó, Munro Leaf regénye egészen régre nyúlik vissza: 1936 szeptemberében jelent meg, alig néhány hónappal a spanyol polgárháború kitörése után. Persze megosztó volt a történet, de egyben óriási siker is. Még Walt Disney is lecsapott rá és kreált belőle egy Oscar-díjas rövidfilmet. Azóta kissé talán belepte a por, de a Jégkorszak-filmekről ismert Blue Sky Stúdió újra látott benne fantáziát. Szerintünk jól tették. A mondanivaló erős, a gyerekek és mi is szerettük, úgyhogy mi nem akarjuk savazni a grafikát, a karakterek személyiségfejlődését, mert ez itt most nem a kötözködés helye.

 

 

Vetítési időpontok a Malom Moziban:

  • 2018. január 11-én, 12-én, 15-én, 16-án: 12:15
  • 2018. január 13-án és 14-én: 10:15 és 12:15

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 12 január 2018 11:56
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449