TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Már csak hetet kell aludni, és megcsodálhatjuk a Seuso-kincseket Kecskeméten!
23
2018 jan.

Már csak hetet kell aludni, és megcsodálhatjuk a Seuso-kincseket Kecskeméten!

Fotó: Dabasi András, Kardos Judit Fotó: Dabasi András, Kardos Judit

 

Kecskemét még soha nem szolgált átmeneti otthonául ilyen értékes kiállításnak, mint a Seuso-kincs, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása, mely 2018. január 30-án nyílik a Cifrapalotában. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse az országos körút negyedik állomásaként lesz látható Kecskeméten, számos kísérőprogrammal körítve. 

 

Korabeli csúcsművészet és luxus találkozása

 

Ezeken keresztül mutatják be a szervezők a késő római kor elitjének fényűző mindennapjait, eszméit. A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhetettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve. Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.

A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

 

 

Kalandos út vezetett a kiállításig

 

A Seuso-kincset az 1970-es években találták mega Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak. A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincsegyüttesét.

 

Kecskemét is hozzáteszi a kiállításhoz saját értékeit

 

A Seuso-kincs korszakához illeszkedő, két helyi leletet is megtekinthetünk a kiállítás alkalmával: a szabadszállási üvegpoharat, valamint a frissen, a Mercedes-ásatásokon feltárt hun vezér síranyagát.

 


Seuso-kincs vándorkiállítás

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi u. 1.

Megtekinthető: 2018. január 30-tól 2018. február 18-ig

Nyitvatartás: 2018 január 30-án 12 órától február 18-ig hosszabbított nyitvatartással, naponta 08-20 óráig

Belépőjegy árak:

  • Teljes árú: 600,- Ft
  • Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 300,- Ft
  • Múzeumpedagógiai foglalkozás díja: 350,-

Előre megváltott belépőjegy, ajándékjegy vásárlására van lehetőség, de az ezzel érkező látogatóknak is várakozók sorába kell beállniuk, vagy telefonon 20/258-18-48 időpontot foglalni. Önmagában az elővételben megváltott jegy a beléptetésnél nem jelent kedvezményt. Javasolt az előre megváltott belépő és időpontfoglalás, mivel a szervezők 20-25 ezer látogatóra számítanak. Belépőjegyeket 19.30-ig adnak ki a napi utolsó, 19.30-kor induló csoportba!

CSOPORTOS IDŐPONTFOGLALÁS: 10 fő feletti csoportok számára látogatási időpont foglalása a honlapon közzétett táblázat segítségével lehetséges. Egy időpontban maximum 40 főt tudnak fogadni. A foglalásról e-mailen visszajelzést kapnak a csoportok, kizárólag visszajelzés esetén válik élővé a foglalás!

Látogatási rend: A tárlat ún. zárt ajtós kiállítás, egy időben maximum 40 látogató tartózkodhat a kiállítótermekben. A beléptetés fél óránként történik, minden óra 00 és 30 perckor. A látogatók 30 percet töltenek el a kiállítótérben. Az első látogatók 8.00-kor, az utolsó látogatók 19.30 perckor kezdik meg a tárlat látogatását. Minden egész órakor előre bejelentkezett csoportok, minden óra 30 perckor egyéni látogatók tekinthetik meg a kiállítást.

 

Múzeumpedagógia

Római kori lakoma

7 éves kortól 18 éves korig – 1 órás foglalkozás

A késő császárkorból származó mosakodáshoz, valamint étkezéshez használt, különlegesen díszes tárgyak megtekintése után fény derül arra, hogy milyen ételeket ettek, hogyan és mivel terítettek, milyen fényűző lakomákat rendeztek a római kori polgárok. A foglalkozást gyümölcs-kóstolással, illatos fűszerek szagolgatásával és rövid szituációs játékkal tarkítjuk az egyes korcsoportok igényeinek megfelelően.

A foglalkozás ára: 350 Ft/ fő, valamint a belépődíj: 300 Ft/fő. Tárlatvezetés díja: 1000 Ft/csoport. Kecskeméti diákcsoportok számára a KKJM által biztosított kedvezmények igénybe vehetőek.

 

Részletek és további kísérő programok itt.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 23 január 2018 09:30
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449