TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Bár összecsúsztak az évszakok, hétfőn startol a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál
27
2018 febr.

Bár összecsúsztak az évszakok, hétfőn startol a Kecskeméti Tavaszi FesztiválMeglehetősen furcsa érzés sűrű hóesésben, fagyott végtagokkal helyet foglalni egy olyan rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján, melynek neve a kinti viszonylatokkal ellenben a tavaszt hirdeti. Őszintén reméljük, hogy a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál a nívós koncertek, egyedi kiállítások, fiatalos művészeti kavalkád és izgi családi programok mellett napsütéses, madárcsicsergős, rügypattanós, főteret virágba és illatokba borító időjárással is kényeztet bennünket.

 

Sokszínű, kortalan programözön zúdul Kecskemétre jövő héttől, melynek gerincét 28 nagyobb esemény adja, de összesen több mint 100 programra készülhetünk márciusban. Természetesen kiemelt szerepet kapott a tematikában, hogy Kecskemét 650 éves fennállását ünnepeljük idén.

Fesztivál a fesztiválban, avagy a Tavaszi Fesztivál ideje alatt több kísérőrendezvény garantálja a bőség zavarát: a 9. Szín-Tár, a 12. Kecskemét Fringe és a XXVII. Bohém Fesztivál is ütős programmal készül.

 


Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

 

2018. március 5-28.

 

 

Kiállítás: Kecskemét arcai IV.

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Megnyitó: 2018. március 5., hétfő 17 óra, látogatható: 2018. március 30-ig, naponta 10-18 óra között

„A város, így Kecskemét is közös alkotásunk, magán viseli szerkezetében és minden jellegzetességében is azt a furcsa sajátosságot, amely a közösségi-társadalmi, illetve az egyedi, az individuális jelleg szétválaszthatatlan együttesében mutatkozik meg. Ideális esetben egy város együtt lélegzik az összes ott lakó emberrel, s bár mindenkinek más arcát mutatja, mégis akadnak rajta olyan lényeggé szilárdult vonások, melyek mindenki számára oly nemessé teszik lényegét, … Kecskemét rendezett arcvonásainak a város és lakói közötti harmóniának egyik legfontosabb letéteményesei a kecskeméti és 'tiszteletbeli kecskeméti' alkotók. Ennek bizonyítékait keressük most e tárlaton.”

Megnyitja: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

 

Komolyzene: A 650 éves város, Kecskemét zeneszerzői – a Kecskemét Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenye

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 5., hétfő 19 óra

 

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a 650 éves város tiszteletére olyan programot állított össze, amely a városhoz erősen kötődő zeneszerzők műveit mutatja be. Olyan komponistákét, akiknek munkássága meghatározó volt Kecskemét kulturális életében, és a mai napig kihatással van a város szellemiségére. M. Bodon Pál évtizedekig vezette a város zeneiskoláját és szimfonikus zenekarát. Ezen az esten egy díjnyertes műve csendül fel: a mezzoszoprán és bariton szólóra, kórusra és zenekarra komponált nagyszabású Ady kantáta. Szintén nagy jelentőségű volt Vásárhelyi Zoltán szerepe a város zenei életében. Épp M.Bodon Pál felkérésére lett a városi zeneiskola tanára. Kodály Zoltán tanácsára pedig kórust alakított a Hírös Városban. Igazi különlegességnek számít Szimfóniájának bemutatása. Mindkét mű kecskeméti ősbemutató is egyben. Természetesen Kodály Zoltán neve sem maradhat ki a programból. Nyitányként csendül fel a fenséges genfi zsoltár kórusműve, Sulyok Imre zenekari hangszerelésében. A hangversenyt pedig egyik legközkedveltebb műve, a Háry János szvit zárja.

Belépődíj: felnőtt: 2.000 Ft, diák és nyugdíjas: 1.000 Ft

 

 

Gyermek és ifjúsági program: KECSKE-TERELŐ

 

Helyszín: Főtér/Ciróka Bábszínház

Időpont: 2018. március 5 - 24.

 

Városunk főterén valaha kecskék legeltek. A kecskékre pásztorok vigyáztak, de hiába, mert a kecskék szétszaladtak. A Tavaszi Fesztivál idején egy kis gyűjtő füzet várja a gyerekeket, amelyben Kecskemét híres épületei, kulturális intézményei találhatóak. Ezeket a helyszíneket bejárva kell összegyűjteni-összeterelni a kecskés pecséteket. Minden állomáshoz feladat is kapcsolódik, amelyekre csak azok tudnak válaszolni, akik ellátogatnak oda. A kecskéket a Budai utcába kell „beterelni” ahol az ügyes pásztorokat a Ciróka Bábszínház Tündér Ballonkabátban című előadása várja.

 

 

Gyermek és ifjúsági program: CIFRA PALOTA - Meseíró, versíró és rajz pályázat

 

Kecskemét egyik legszebb épülete a gyermekdalból is jól ismert Cifrapalota. Ebben a gyönyörű szecessziós épületben rengeteg csoda és varázslat történik. Hogy mi? Ehhez várják a gyerekek segítségét és fantáziáját. Írd meg vagy rajzold le, hogy szerinted mi történik a Cifrapalotában! Az óvodásoktól rajzokat, az iskolásoktól meséket és verseket is várnak. A legjobb munkákat a szervezők a virtuális kiállító termükben bemutatják, a készítőik pedig családi belépőt kapnak a Bábszínházba és a Cifrapalotába.

A munkákat március 21-ig várják a Ciróka Bábszínházba!

 

Kiállítás: IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

 

Helyszín: Cifrapalota

Megnyitó: 2018. március 10., 15 óra, megtekinthető: 2018. március 10. – május 27.

 

A 2000-ben életrehívott kiállítás-sorozat a kortárs magyar képző- és iparművészeten belül a keresztény tematikát részesíti előnyben, olyan – egyre inkább mellőzött – területek művelésére, mint a keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet. Az első nyolc biennálén összesen 980 alkotást állítottak ki, ami jól mutatja, mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról.

Az aktuális téma a 7 főbűn, azaz a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség. 2008-ban, a globalizáció korához igazítva, a Vatikán közzétette a hét új főbűn listáját is: kábítószer-kereskedelem és a kábítószerek használata; gyermekek bántalmazása és pedofília; környezetszennyezés; prostitúció; az emberi gének manipulálása; felebarátaink szegénységbe taszítása profitszerzés céljából; luxuscikkre való költés.

A főbűnök témája már eddig is számos kiváló művészt inspiráltak, de közülük is kiemelkedik Hieronymus Bosch, akire nemrégiben emlékezett a művészeti világ halálának 500 éves évfordulóján.

Belépődíj: 700 Ft, kedvezményes: 350 Ft

 

Jazz, világzene, könnyűzene: Világzenei Együttlét

 

Helyszín: Hírös Város Turisztikai Központ

Időpont: 2018. március 10., szombat 18 óra

A rendezvény idei programja a megújító gondolatokra, a formabontó ötletekre és közönséggel való interakcióra fókuszál. Imaginárius hangszerek, melyek játékra csábítanak minden felnőttet, afrikai és ázsiai instrumentumok újragondolva, a közönség soraiból előpattanó karmesterek és fülbemászó egzotikus dallamok várják a látogatókat. Jazz, világzene és kísérletezés találkozik a közönség kreativitásával.

18:00 Dj Twob és a Leskowsky imaginárius hangszerek

A volt Városi Mozi előcsarnokában a Leskowsky Albert által készített fém kísérleti hangszerek installációja várja a látogatókat. A térben a fura fém instrumentumok és fények játéka igazi közösségi alkotást eredményez. Az este zenei élményét Dj Twob válogatása teszi gazdagabbá, aki távoli vidékek egzotikus dallamait varázsolja Kecskemét szívébe.

19:00 Bélaműhely - koncert és karmester játék

Magyarország első számú kísérleti hangszeres csapata. Az idén 10 éves Bélaműhely számos hazai és nemzetközi koncerttel a háta mögött első alkalommal játszik Kecskeméten. A rendhagyó zenei élmény rendhagyó hangszereken szólal meg: csak újrahasznosított tárgyakat használnak az egyébként professzionális zenészek. Autentikus török, arab, moldvai dallamok drum ’n’ bass és big beat ritmusra, újragondolva hallhatóak. A karmester játék keretében a közönség maga alakíthatja a koncert menetét, új zenéket komponálhat. Felejthetetlen zenei és közösségi élmény.

Belépőjegy:helyszínen: 1200 Ft, elővétel: 1000 Ft (Leskowsky Hangszergyűjtemény és TIXA.HU)

 

 

Komolyzene: Ars Nova LADIES and GENTLEMEN Singers

 

Helyszín: Református Újkollégium

Időpont: 2018. március 10., szombat 19 óra

 

A nemzetközi díjak sokaságával bíró, a világot bejárt Ars Nova a - nevében is rejlő - folyamatos megújulás képviselője. Az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon is szokatlan programmal állnak elő. Az együttes női énekesei: a ’Ladies of Ars Nova’ zenei flörtre hívta meg a neves cseh férfi énekegyüttest, a ’Gentlemen Singers’-t. A nyolc főből álló énekegyüttes a Cseh Köztársaság egyetlen professzionális férfi oktettje.

Belépődíj: felnőtt: 2.000 Ft, diák és nyugdíjas: 1.000 Ft, szakmai jegy: 500 Ft

 

Gyermek és ifjúsági program: Fehérlófia - mesejáték Dobszay-Meskó Ilona zenéjével

 

Helyszín: Hírös Agóra Otthon Mozi

Időpont: 2018. március 11., vasárnap 11 óra

 

A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese. Évszázadok óta adódik szájról szájra, hiszen olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára. Dobszay-Meskó Ilona, kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc, szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít. Céljuk egyrészt ezt az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, ugyanakkor céljuk az is, hogy a legfiatalabbak a darabot hallgatva kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához. Ebben segíti őket az előadó, az ország legjobb zenészeiből álló Ventoscala Sinfonietta, valamint Lukácsházi Győző is, aki a műsor elején röviden megismerteti a közönséget a darabban szerepet játszó hangszerekkel. A felnőtté váló, sok kalandot megjáró hős története reményeink szerint nemcsak a fejlődni akarás, a küzdés, az önfeláldozás értékeit mutatja majd be, hanem azt is, hogy a kortárs zenétől nem érdemes félni!

Belépődíj: 1.000 Ft

 

Komolyzene: A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar tavaszi koncertje

 

Helyszín: Piarista Gimnázium Díszterme

Időpont: 2018. március 11., vasárnap 15 óra

 

A több mint 30 éves zenekar műsorában népszerű zeneművek szerepelnek Kodálytól, Csajkovszkij-on át a könnyűzenei feldolgozásokig. Ezúttal két ősbemutató is lesz, melyek kifejezetten a zenekar számára készültek: Magda Dávid orgonaművész-zeneszerző Hollywood Fanfare c. műve, és Szabó Manó (Kuna Lajos egykori tanítványa) Ritmus kavalkád c. szerzeménye. Vidám műsorukból – szokásukhoz híven – a show-elemek most sem fognak hiányozni. Vezényel: Kuna Lajos

A belépés ingyenes.

 

Könnyűzene: Nagy utazás – DÉS LÁSZLÓ koncertje

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 12., hétfő 19 óra

 

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Trió Stendhal, Jazz+Az, Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Pál utcai fiúk, Férfi és Nő – hogy mi a közös ezekben a különböző műfajokban született, sikeres dalokban, produkciókban? A sokféle zenei tehetséggel és kimeríthetetlen invenciókkal rendelkező Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, Dés László személye köti össze ezeket, aki a koncerten számos zenei meglepetésre készül, kivételes tehetségű muzsikusok közreműködésével. Vendégként a kiváló énekesnőt, Tóth Verát köszönthetjük.

Belépőjegy: 6.990 Ft

 

Kiállítás: Generációk – Mesterek és tanítványaik

 

Helyszín: Kápolna Galéria

Megnyitó: 2018. március 13., kedd 17 óra, megtekinthető: 2018. március 29-ig hétköznapokon 10-17 óráig

 

Mik azok a részletek, a kerámiák mögött rejtőző titkok, amik a tárgyakat művészetté emelik? Mi az, ami ebben a mesterségben átadható és megtanulható? Mit köszönhet mesterének a tanítvány? A kiállításon a magyar kortárs szilikát művészetek nagyjai, példaképei, mesterei és egykori tanítványaik szerepelnek együtt; kilenc-kilenc neves magyar alkotóművész tizennyolc munkáját mutatják be. A meghívott mesterek: Fusz György, Háber Szilvia, Kádasi Éva, Kemény Péter, Kuzsel Gabriella, Nagy Márta, Pázmándi Antal, Polyák János, Szalai László.

 

 

Gyermek és ifjúsági programok: XII. Kecskemét Fringe – Kecskekörmök

 

Helyszínek: Hírös Agóra Kulturális Központ, Ifjúsági Otthon, Köztér/10 perc, Otthon mozi, Tudományok és Művészetek Háza (TEKA)

Időpont: 2018. március 15-18.

 

ARTra fel! - művészeti fesztivál alkotó fiataloknak

Fiatal alkotók, előadók bemutatkozása színjátszás, zene, film, képzőművészet, irodalom, tánc és egyéb művészeti területeken, kreatív megvalósításokban. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tizenkettedik alkalommal rendezi meg a 14-30 éves alkotó fiatalok művészeti fesztiválját, a Kecskemét Fringe-et. Kecskemét 650. évfordulójához kapcsolódóan több újdonsággal is szolgál a négynapos rendezvénysorozat programösszeállítása. Idén először kerül megrendezésre „fesztivál a fesztiválban” jelleggel a „Kecskeköröm” mini fesztivál, az egyes művészeti területeken felsőfokú szakirányban tanuló, illetve végzettséggel rendelkező alkotók előadásai, műhelymunkával egybekötött bemutatói. A XII. Kecskemét Fringe újdonsága továbbá, hogy szakmai programokkal segíti, támogatja a fiatalokat a művészeti területen való sikeres vállalkozásban. A Fesztivál önálló művészeti programja hagyományosan a XXIX. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

Részletes program

A programok minden helyszínen díjtalanul látogathatók.

 

 

Népzene: VISSZATEKINTÉS (Tisztelet Kodály Zoltánnak) - A Kecskemét Táncegyüttes műsora

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 17., szombat 19 óra

 

A Kecskemét Táncegyüttes elengedhetetlenül fontosnak tartja a város szülöttének, Kodály Zoltán szellemi örökségének megőrzését és továbbvitelét nemcsak az évfordulói kapcsán. Az együttes a Kodály-év záró eseményeként ismét bemutatja VISSZATEKINTÉS - (Tisztelet Kodály Zoltánnak) című, nívódíjjal jutalmazott nagysikerű műsorát. Az egyrészes műsor a klasszikus zene és a népzene találkozására épül, és párhuzamot von e két műfaj között illetve a néptánc és a feldolgozott tematikus táncszínház között, melyek rondó formában köszönnek elénk újra és újra.

A műsort követően 20.00 órától Táncházba várnak mindenkit.

Belépőjegy: 1800 Ft

 

Gyermek és ifjúsági programok: 650 ÉVES KECSKEMÉT!

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház

Időpont: 2018. március 18., vasárnap 9.30 - 10.45 között folyamatosan

 

A Ciróka Bábszínház épülete átváltozik Kecskemét városává. A különböző helyiségekben Kecskemét híres, kultikus és emblematikus helyszínei találhatóak, ahol különféle feladatok várnak a gyerekekre. Aki végigjárja a 8 helyszínt és összegyűjti az összes pecsétet, a Nagyteremben előadás vár rá!

A játék a 11 órakor kezdődő előadásra megváltott jeggyel látogatható.

Az előadás: VITÉZ LÁSZLÓ, AZ ELÁSOTT KINCS - a szombathelyi Mesebolt Bábszínház vendégelőadása

“Szerbusztok Pajtikák!

Képzeljétek el, a nagymamucikám azt mondta: „Ide figyelj, László! Elég nagy vagy már, elég puliszkát megettél itthon, úgyhogy jobban teszed, ha elmész dolgozni, és keresel egy kis pénzt.” Én annyit, de annyit kerestem már azt a kis pénzt, de még semennyit sem találtam. Talán most itt, Kecskeméten több szerencsével járok!” Ezzel a beköszöntővel érkezik hozzánk Vitéz László, a piros sipkás, báb szuperhős, aki képes legyőzni az ördögöket, sőt magát a Halált is. Eddig nem látott, új kalandjait hozta el nekünk. Biztosíthatunk mindenkit, ezek sem lesznek kevésbé izgalmasak, mint a már ismertek. Sőt!

A családi előadást 5 éves kortól ajánlják. Belépőjegyek ára: gyerek: 900 Ft, felnőtt: 1000 Ft

 

Irodalom: „Tekintetes és Nemes Tanács!”, Kecskemét város tanácsának története - Dr. Szabó Attila ny. levéltáros előadása

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Időpont: 2018. március 20., kedd 17 óra

 

A 650 éves város történetének alakulásában kiemelkedő szerepet játszott a mindenkori tanács, melynek döntései meghatározóak voltak Kecskemét gazdasági, társadalmi arculatának formálásában. Dr. Szabó Attila ny. levéltáros, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár egykori igazgatója a mezővárosi önrendelkezéstől kezdve mutatja be a város döntéshozó testületének történetét.

 

 

Színház: 9. SZÍN-TÁR, SZÍNMŰVÉSZETI EGYETEMEK TALÁLKOZÓJA

 

Helyszínek: Hírös Város Turisztikai Központ-Kelemen László Kamaraszínház, Ruszt József Stúdió Színház, Katona József Gimnázium

Időpont: 2018. március 20-24.

 

A magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatóinak találkozója Kecskeméten, ahol a végzős osztályok vizsga-előadásaikkal mutatkoznak be.

Részletes program


Kiállítás: Bozsó János (1922 - 1998) festőművész: Szülővárosom Kecskemét, a 650 éves város

 

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény

Megnyitó: 2018. március 21., szerda 16:30 óra, megtekinthető: 2018. március 22. és április 29. között, csütörtöktől vasárnapig 10– 18 óráig

 

Bozsó János Kecskemét város szülötte, munkássága a 20. század második felét öleli át. Szenvedélyes, expresszív előadásmódja egyenes folytatása az alföldi festészeti hagyományoknak. 1968-ban készített sorozatában megidézte a kecskemétiek számára fontos épületek, utcák hangulatát, a város lelkületét. A kiállítás bemutatja azt a szerelmes kötődést a szülőföldhöz, amely az egész életműre meghatározóvá vált.

 

Gyermek és ifjúsági program: BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAP!

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház

Időpont: 2018. március 21., kedd 16.30 óra

 

A Bábszínházi világnap alkalmából a legkisebbeknek játszanak, aminek rendkívül fontos szerepe van, hiszen a színház szeretete jó eséllyel már a babaelőadásokon megszületik.

KUCKÓMÓKA - első színházi élmény 4 éven aluliaknak

“Mindenki által ismert mondókákat fűztünk csokorba, és rejtettünk el a szoba mélyén. Ott, ahol senki sincs, nem is mozdul a kilincs, pici titkunk zeneszóval nyílik…”

Játsszák: Krucsó Júlia Rita, Kormos Z. Zsolt

1 éves kortól ajánlják. Az előadás elővételben megváltott 500 Ft-os regisztrációs jegy vásárlásával tekinthető meg!Komolyzene: ÉNEKLŐ IFJÚSÁG KÓRUSBEMUTAÓ - Kecskemét Középiskolás kórusainak részvételével

 

Helyszín: Kodály Iskola Nemesszeghy Márta terem

Időpont: 2018. március 21., szerda 17 óra

 

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA - és szakmai elődei - "Magyar Kórus," valamint a "Bartók Szövetség" - 1934 óta szervezi az "Éneklő Ifjúság" hangversenyeket, mely esemény azóta élő mozgalommá terebélyesedett. A Szövetség Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága fontosnak tartja, hogy az Éneklő Ifjúság Napja kapcsán kialakult hagyomány folytatódjék. Kecskeméten 1934 óta folyamatosan megrendezésre kerül az esemény. Évente felváltva tartanak minősítő hangversenyt az általános iskolák és a középiskolák. 2017-ben a középiskolás kórusok minősülnek.

 

 

Show: A SHAOLIN KUNG FU HARCOS SZERZETESEINEK MÁGIKUS EREJE - A 20 ÉVES JUBILEUMI TURNÉ

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 21. szerda 19 óra

 

A bemutató a legmagasabb szintű légzés- és harctechnikai gyakorlatokból áll, melyet egy 16 tagú szerzetesekből és mesterekből álló csoport mutat be a templom 75 éves mesterének és egy shamisokból (fiatal szerzetes) álló csoport vezetésével. A közönség két órában betekintést nyerhet a kínai filozófia titkos világába, a mítoszokba, és megismerkedhet a Zen buddhizmus bölcsességeivel valamint a csi fantasztikus testgyakorlataival, mely maga a test saját energiája. A szerzetesek erőteljes képekben és jelenetekben mutatják be Kung Fu és Csi Kung tudományukat.

Belépődíj: 5.900, 6.900, 7.900 Ft

 

Irodalom: „Amit pedig Czegléd, Nagykőrös, Kecskemét tesz, ahoz hasonlót kell tenni az ország minden magyar lakosának!”

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Időpont: 2018. március 22., csütörtök 17 óra

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a három város korabeli polgárságának helytállását, a hazáért való áldozatvállalását, a kecskeméti, ceglédi és nagykőrösi szabadságharcosok hősiességét idézi föl Dr. Hermann Róbert történész, a Magyar Történelmi Társulat elnöke. A reformkori kultúra zenei életéből Molnár Pál tárogatóművész ad ízelítőt.

 

Komolyzene: „Hírös Város híres zenészei”

 

Helyszín: Kodály Iskola

Időpont: 2018. március 22., csütörtök 19 óra

 

A Kodály Iskola köszönti a 650 éves várost a hozzá kötődő zeneszerzők műveinek bemutatásával.

 

Kiállítás: Tárgyak és motívumok Kecskemét múltjából – a megőrzött hagyomány és a tovább élés lehetőségei – időszaki kiállítás, hagyományőrző és kézműves programok

 

Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Megnyitó: 2018. március 23., péntek 15 óra, látogatható: 2018. május 19-ig, keddtől szombatig 10-16 óráig


“A kiállítás segítségével szeretnénk széleskörben ismertté tenni a város nemrég elhunyt, hosszú évtizedekig dolgozó pedagógusának, Leviczky Józsefnek az intézményünknek ajándékozott több mint 200 db tárgyból álló gyűjteményét. A tanár úr kérésére, biztatására a kecskeméti és a környékbeli településeken élő diákok gyűjtötték össze a családjukban, környezetükben fellelhető, a hagyományos paraszti háztartásokban, gazdaságokban egykor mindennapos használatra szánt tárgyakat, melyek ma már múltunk fontos dokumentumai. A Kecskemét múltját idéző tárgyak mellett a jellegzetes kecskeméti suba motívumát is be kívánjuk mutatni, az eredeti viseleti darabok mellett a tovább élés, a megőrzés mai lehetőségeinek feltárásával.”

A kiállításhoz kapcsolódó hagyományőrző és kézműves programok gyerekeknek és felnőtteknek: hímzőiskola, kenyérsütés, vajköpülés, bocskorkészítés, tojásdíszítés (berzselés, karcoás, írókázás), csigacsinálás (tésztakészítés), gyöngykaláris-fűzés.

 

Kiállítás: Zománc Fresh időszaki kiállítás

 

Helyszín: Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely

Megnyitó: 2018. március 23., péntek 17 óra, látogatható munkanapokon, 10.00-16.00

 

“A fiatal felnőtteknek szóló országos pályázatunkkal a zománcművészet megújulását céloztuk meg. A beérkezett művekből rendezett kiállítás megnyitóján sor kerül a díjak átadására.”
Hozzáadott érték - a zománc Kecskemét történetében címmel kerekasztal beszélgetés a városban élő zománcművészekkel, a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepek, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely és kortárs gyűjteménye létrejöttének körülményeiről, szerepéről életpályájuk alakulásában.

 

 

Jazz, világzene, könnyűzene: XXVII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 23-25.

 

Fellépők: Ben Cummings (GB) & Bohém Ragtime Jazz Band (H), Marsall Quartet (A), Dániel Balázs Trió (H), A LUTHEREK ragtime-opera: a debreceni Csokonai Színház társulata (H)

Jegyek, bérletek a 27. Bohém Fesztiválra elővételben a Bohém Webáruházban (http://bohem.shoprenter.hu, tel.: +36-20-369-2111), valamint a helyszínen kaphatók (tel.: +36-76-503-880).

Részletek


Gyermek és ifjúsági program: Kovácsolók a kályha melegében - A mechanikus játékok világa

 

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Időpont: 2018. március 24.

 

10.00-13.00 Mechanikus játékok bemutatója és készítése Paksi Imre nyugalmazott nevelőtanár vezetésével.
15.00-18.00 „Tintaló Cirkusz”: a Tintaló Társulás előadása, mechanikus bábos szerkezetek interaktív bemutatója.

 

Gyermek és ifjúsági program: TÜNDÉR BALLONKABÁTBAN – mese Kecskemétről

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház

Időpont: 2018. március 25., vasárnap 10.30 óra

 

A Ciróka Bábszínház ajándék előadása a Kecske-terelő játék résztvevőinek. A mese főhőse Léna, a tündérkislány, akit mindennél jobban érdekelnek az emberek. Tündértársai hiába hívják virágot bontani tavasszal, ő inkább az emberek játszóterén hintázik. Itt ismerkedik meg egy elálló fülű, szemüveges kisfiúval. Léna meglepve tapasztalja, hogy a kisfiú látja őt. Életre szóló barátság szövődik közöttük ott, a hintán…

A családi előadást 4 éves kortól ajánlják. Belépőjegyek ára: gyerek: 900 Ft, felnőtt: 1000 Ft. A Kecske-terelő játék résztvevőinek a belépés ingyenes. Előzetes regisztráció szükséges!

 

Komolyzene: Akamatsu Rintaro koncertje

 

Helyszín: Kodály Intézet

Időpont: 2018. március 26., hétfő 19 óra

Prof. AKAMATSU Rintaro 1978-ban Oita-ban (Japán) született. 2 éves korától kezdett zongorát és hegedűt tanulni és 6 évesen csellón is elkezdett játszani. Gyermekkora óta számos nyilvános koncerten és műsoron is részt vett. A Kobe Egyetemen (Japán) való lediplomázása után Düsseldorfban, Párizsban és Budapesten is tanult. Akamatsu játszott többek között New Yorkban, Párizsban, Madridban, Milánóban, Rómában, Düsseldorfban, Bécsben, Budapesten, Varsóban, Szentpéterváron, Taipeiban, Bogotában. Jelenleg a budapesti nemzetközi zongora mesterkurzus és a Senzoku Gakuen zeneművészeti egyetem (Tokyo) vendégprofesszora.

Belépődíj: felnőtt: 2.000 Ft, diák és nyugdíjas: 1.000 Ft

 

Gyermek és ifjúsági program: Szépmező szárnya - a Görömbő Kompánia előadása

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Hunyadivárosi Fiókkönyvtára – Kecskemét, Kandó Kálmán utca 14.

Időpont: 2018. március 27., péntek 10.00 óra

 

Az öreg Puszta fiai: Széptüzek Lángja, Jószél Fúvása és Szépmező Szárnya a rónán élnek, ki-ki a maga mesterségével. Szépmező Szárnya egyszer az állatokat terelgetve rátalál a sírdogáló Hajnalra. Megtudja, hogy Kalamona, a sárkányok atyja, feleségül kívánja Hajnalt. A legény beleszeret a szépséges Hajnalba, megfogadja, hogy megvédi. Ebben segít nekik az öreg füvesasszony unokája, Piros. Az öreg Puszta és családja legyőzik Kalamona fiait, a három- és a hétfejű sárkányokat, majd magát Kalamonát is. Végül megülik Hajnal és Szépmező Szárnya menyegzőjét. A történet a gyerekek közreműködésével, népzenével és tánccal lesz teljes. A mesébe szőtt táncot és a táncba szőtt mesét a kecskeméti gyerekek is biztosan örömmel fogadják.

A program a Katona József Könyvtárban ugyanezen a napon, 14 órától látható. A programra a belépés ingyenes!

 

 


Komolyzene: Filharmónia Kodály bérlet 4. Hangversenye: Óbudai Danubia Zenekar

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 27., kedd 19 óra

 

Belépődíj: 5.400 Ft

 

Komolyzene: Virág és gyümölcs

 

Helyszín: Piarista templom

Időpont: 2018. március 28., szerda 19.30 óra

 

Virág és gyümölcs – ez a címe a Cantus Nobilis Kórus programjának: nem a természet működésére utal, hanem a természetfelettire: Jézus Krisztusra. Idén virágvasárnapra esik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe (március 25.). Így a rendezvény címe is helytálló, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe lényegében Krisztus fogantatása, virágvasárnap pedig az Ő bevonulása Jeruzsálembe. A Cantus Nobilis Kórus egy Magnificat feldolgozással emlékezik meg az ünnepekről. A koncerten elhangzik John Rutter (1945*) Magnificat című műve, először Kecskeméten.

Belépődíj: felnőtt 2.000 Ft, diák, nyugdíjas 1.000 Ft

 

 

Kiegészítő programok:

 

Kiállítás: EYAS KOVÁCS JÓZSEF

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 1 –31.

Eyas (Ézsiás) Kovács József Makón született 1933-ban. A szegedi Pedagógiai Főiskola után 1956-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult először festő, majd grafika szakon. Az 56-os részvételét valahogy megúszta, de később, egy névazonosságból eredő tévedés következtében mégis érték megtorlások. Belgyógyászati kivizsgálásról átküldték a gyulai elmeosztályra. Itt a főorvos – jó moszkvai metódussal: forradalmár nincs, csak kényszerzubbonyos elmebeteg – már várta. Ápoló-smasszereinek parancsolt, miután körbeszaglászta a naiv delikvenst: nem árt magának egy kis villanykezelés. Haláláig, 1990-ig évente többször elkövették vele szemben ezt az orvosi gyalázatot.

 

Vásár: Népművészeti kirakodóvásár

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2018. március 10. – április 1.

 Kiállítás: Erdélyi Építészeti Biennálé 2017 - "Jel-ként"

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

Időpont: 2018. március 22., csütörtök 18 óra

 

A kiállítás bemutatja az elmúlt két év, észak-nyugat Erdély, illetve a hajdani Parcium hét megyéjében működő építész irodák legjobban sikerült terveit, megvalósult épületeit, és a szakma érdekében tett legérdekesebb kulturális tevékenységeit.

 

A fesztivál online lapozgatós műsorfüzetét itt találod.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 27 február 2018 17:57
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449