TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ 5 hely, amit látnod kell Bács-Kiskunban
24
2018 ápr.

5 hely, amit látnod kell Bács-Kiskunban

 

Át sem kell lépnünk a megyehatárt, hogy csodás természeti kincsek között barangoljunk vagy épp felfedezzük őseink kulturális örökségét, mindezt megspékelhetjük finom falatokkal és sok-sok mozgással. Láttad már Bács-Kiskun megye összes szépségét? 

 

 

1. Gemenc - Az árterek világa

Ezzel a címmel még film is készült Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejéről. Az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút, csatlakozva az Alföldi Kéktúra útvonalához. A kisvasút megállóiban tanösvények, játszóterek, megfigyelőtornyok, a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, halászati bemutatóhely fokozzák az élményt. Mindez kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával.

 
Május 1-én, kedden a természetjárás mellett családi programok várják az érdeklődőket az ökoturisztikai központban. Délelőtt a kisgyermekes családoknak babahordozóval indul séta a közeli vadmegfigyelőhöz, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat, koncertet rendeznek. Délután óránként lovas fogattal járhatják be az erdei utakat a természetbarátok, és ezen a napon szintén indulnak sétahajójáratok Bajáról a Veránka-szigetre.

A kirándulókat több kiállítás várja: Pörbölyön vasútmodelleket, az interaktív erdészeti tárlatot és a legismertebb gemenci fekete gólyákról szóló bemutatót láthatják, valamint nyitva lesz a nagyrezéti méhészeti gyűjtemény és mézmúzeum, Lassiban pedig a halászati kiállítás tekinthető meg.

A hosszú hétvégén a gemenci erdei vasút a nyári menetrend szerint közlekedik. A nosztalgiaszerelvény a Rezét gőzössel Pörböly és Malomtelelő állomás között jár, Pörbölyről május 1-én 11, 13 óra 35, és 15 óra 16 perckor indul majd.

Felfedezem!

 

 

2. Távol a város zajától: Kolon-tó

Tanösvényeken, vezetett túrákon vethetjük bele magunkat a természetbúvárkodásba a Duna-Tisza köze legjelentősebb vizes élőhelyén, ahol rendszeresen indítanak szervezett, tematikus sétákat - például orchidea túrát -, de persze egyénileg, kötetlenül is bóklászhatunk a tó körül. A legkülönfélébb madarak, szitakötők, vidrák és sok más érdekes élőlény otthonában vendégeskedhetünk. A tanösvényeken kiépített pihenő várja a megfáradt túrázókat, a magaslesekről pedig pompás a kilátás a környékre és Izsákra. Klasszikus túrára készüljetek, messze a civilizációtól! A tó több irányból is megközelíthető, legkönnyebben az 52 sz. főútról Izsák felé letérve.

Felfedezem!

 

 

3. Az eleven múlt: Kerekegyháza

Az Árpád-kori település Kecskemét szomszédságában ideális kirándulóhely, ha nincs kedvünk messze eltávolodni a várostól. A Kerekerdő Kalandparkban garantáltan kifáraszthatják a szülők a gyerkőcöket (és persze magukat is). Kisebb túrával ér fel ellátogatni a pusztatemplomhoz, melynek különlegessége, hogy nem egy nagy település központjában, hanem a puszta közepén található. Az élményt akár geocaching játékkal is fokozhatjuk. A paraszti életérzésbe szó szerint is belekóstolhatunk a Rendek Tanyamúzeum és Ökogazdaság jóvoltából, a Varga Tanya pedig lovas nemzeti múltunkat élteti a legmodernebb keretek között.

 

 

4. A kultúra és a biciklizés alföldi fellegvára: Kalocsa

A paprikán túl bőven van miért Kalocsára látogatni, hisz nem véletlenül mondhatja el magáról a város, hogy Szent István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. Kihagyhatatlan építészeti emlékek között korzózhatunk, mint például a főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium, sétálgathatunk a Vajas partján vagy épp kihajózhatunk rajta a Dunára, de persze ismerkedhetünk a híres pirospaprika történetével, készítésével és a néprajzi értékekkel is. Az egész várost behálózza a kerékpárút-hálózat, továbbá a környező településekre (Meszes, Bátya, Negyvenszállás) ugyancsak eljuthatunk elkülönített kerékpárúton. A meszesi Duna-partnál halad el az EuroVelo nemzetközi kerékpárút 6-os útja is, melyen észak felé indulva a franciaországi Nantes-ba, dél felé indulva pedig a romániai Konstancába jutunk, azaz a Fekete-tengertőlaz Atlanti-óceánig tekerhetünk 8 országon keresztül.

Felfedezem!

 

Fotó: Kovács László - foto.designest.hu

 

5. Egy kis Afrika: Fülöpházi homokbuckák

A Homokhátság buckavonulatai csak néhány tíz méterrel magasodnak a Duna és Tisza-völgy fölé. A homokterületek az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványai. A szinte érintetlen állapotban levő homokbuckások egyik legszebb védett része a Fülöpházi homokbuckák, mely kedvelt kirándulóhely. Itt van a Naprózsa Erdei Iskola, mellette erdei tornapálya, illetve több tanösvény várja a túrázókat. A buckák között, lovas tanyák közelében vezet az országos Piros sáv turistajelzés, amely a Homokhátság összes védett területén végighalad.

 

Báránypirosító tanösvény

 • A tanösvény a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. 
 • Hossza: 2600 méter
 • Nyelve: magyar, angol
 • Megközelíthető: az 52. számú főút 20 km szelvényénél lévő oktatóközpont parkolójából. A tanösvény az oktatóközponthoz tér vissza.
 • GPS: 46° 52’ 4,961”; 19° 25’ 31,551” WGS: 46,86804458; 19,42543087
 • Bejárható: egész évben, gyalogosan

Állomások:

 1. Bolygatott területek
 2. Homoki gyepek
 3. Buckaközök
 4. A homokbuckák kialakulása
 5. Homoki erdőtelepítések

 

Garmada tanösvény

A Naprózsa Erdei Iskola parkolójából indulhatunk a kb. 8 km hosszú gyalogtúrára, melynek egyik ága a Somodi tanyáig a másik ága pedig Fülöpháza központjába vezeti a turistát.

Garmada tanösvény – Fülöpháza (a tanösvénynek két ága van)

 1. Erdei iskola – Fülöpháza falu központ: 4500 méter, Fülöpháza falu központ: GPS: 46° 53’ 33,75” 19° 26’ 38,58” WGS: 19,444861; 46,892879
 2. Somodi Tanya – Fülöpháza falu központ: 4000 méter, Somodi tanya: GPS: 46° 53’ 03,06” 19° 23’ 48,37 WGS: 19,398513 46,885255


A Garmada tanösvény 14 állomása nemcsak a nemzeti parki területen ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény együttest, a hozzá kötődő állatvilágot mutatja be, hanem rávilágít az ember tájformáló szerepére is. Megtudhatjuk, hogy az utóbbi pár száz évben hogyan hasznosították a területet, és ezek a tájhasználatok mi módon változtatták meg a térség ökológiai adottságait. Választ kapunk arra is, hogy mára miért özönlötték el a tájidegen növények a hajdani homok pusztákat, és az őshonos erdők helyén vajon ma mi terem?


Felfedezem!

 


Korábbi összeállításunkat olvastad már? Itt is mutatunk 5 csodálatos helyet a megyében.


A te listádra még mi kerülne fel? Oszd meg velünk a Facebook bejegyzés alatt!

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 24 április 2018 20:22
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449