TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Afrika Kecskemétre költözött

04
2018 jún.

 

Doboktól és tradicionális afrikai népzenétől zengett a Népi Iparművészeti Gyűjtemény péntek délután - fergeteges hangulatban nyílt meg Dr. Jakkel Anna kiállítása Az én Afrikám címmel. Bátran állíthatjuk, hogy ilyen kiállításmegnyitón még nem jártunk!

Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos 2009 óta a Magyar Afrika Társaság tagja és egyben önkéntes orvosa. A világ legszegényebb országaiban gyógyítja a betegeket missziói során: járt már Kongóban, Maliban, Guineában, Ugandában és Malawiban, ahol menekülttáborokban, árvaházban, aprócska, elhagyatott falvakban tette dolgát orvostársaival a Hippokratészi eskünek megfelelően.

 

 

“Mivel szervezett egészségügyi ellátás nem létezik ezeken a helyeken, ahova soha nem néz le a Jóisten sem talán, a feladatok hatalmas mennyisége zúdul ránk. A fertőző betegségek, az ellátás hiánya, a védőoltás hiánya, a tudatlanság, az analfabetizmus, a sötét hagyományok, a politikai és gazdasági káosz, a higiéniai elégtelenség mind rontják a felnövekvő generáció esélyeit az egészséges életmódra” - meséli a fáradhatatlan doktornő. “Az utazási irodák által közvetített élmények nem engednek a hétköznapok embereinek közelébe, hisz a komfortos szállodák közelében mesterségesen kialakított falvakban látható a kirakat élet.”

 

 

A kiállítás mégsem lehangoló, sőt, ellenkezőleg! Afrikának számos lenyűgöző oldala is van. Jakkel Anna hoz egy csipetnyi kultúrát, divatot, sok-sok mosolygós arcú gyermeket és felnőttet, betekinthetünk a családok mindennapjaiba, megnézhetjük az orvosi misszió életképeit, illetve elmaradhatatlanul megfogalmazódik bennünk a vágy, hogy Afrikába utazzunk, amint meglátjuk a még maroknyi területen érintetlenül maradt természeti kincseket.

Nem látunk kacsalábon forgó palotákat és vadiúj autókat, sem méregdrága ruhákat vagy játékokat, mégis teli a kiállítás olyan képekkel, melyekről boldog, csillogó tekintetek néznek ránk. Megkérdeztük a doktornőt, mi az afrikaiak titka. Talán pont ez az egyszerűség? “A kérdés maga a válasz” - kaptuk a tömör reakciót.

 

 

A kiállítást a Magyar Afrika Társaság főtitkára, Raymond Irambo úr nyitotta meg, aki nagyra becsüli a doktornő elhivatottságát. Úgy fogalmazott: “bár Anna fehér, Afrika bevésődött a szívébe”. Erről minden egyes kiállított fotó, szimbolikus jelentőséggel bíró tárgy és ékszer tanúskodik. Utóbbiakat, mint kiderült, maga a doktornő is előszeretettel viseli, amikor épp nincsenek kiállítva: “Az ékszereket hordom megfelelő ruhákhoz, igen mutatósak, szeretem a csillivilliket, de ugyancsak viseltem már egy-két ruhadarabot.”

 

 

Afrika sokszínűségét és a válogatott fotókat méltatta dr. Füzi László, irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője, a KKMM igazgatója is, majd a kiállításmegnyitó fénypontjaként Malik és Abdullah pörgős ritmusokkal, látványos akrobatikus tánccal és igazi afrikai ünnepi hangulattal dobták fel a délutánunkat. A bejegyzés végére görgetve megtekinthető a produkciójukról készült videóösszeállításunk.

Aki lemaradt a megnyitóról, ne búsuljon, az idei Múzeumok Éjszakáján (2018. június 23.) 19 órától Jakkel Anna beszámolót tart afrikai kalandjairól, közben pedig természetesen megtekinthetők a fotói és emléktárgyai.

 

Az én Afrikám - Válogatás Dr. Jakkel Anna fotóiból

 

Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Serfőző u. 19.

Látogatható: 2018. június 30-ig

 

Galéria:

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 05 június 2018 13:59
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449