TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Csontig hatoló élmény: megnéztük a BODY-t
13
2018 jún.

Csontig hatoló élmény: megnéztük a BODY-t

 

A néhány évvel ezelőtti Bodies után tűkön ülve vártam, hogy végre eljussak a névrokon kiállításra, ugyanis - bár nem orvos lettem -, az emberi test bonyolult, de lenyűgöző működésével nem tudok betelni, a tudásszomjam csillapíthatatlan. Nemrég megtörtént a katarzis, órákig mászkáltam az emberi preparátumok közt, miközben mint valami szuperszámítógép, igyekeztem magamba szívni a lehető legtöbb információt. No de hiába, hogy az emberi agy az Encyclopedia Britannicában tárolt információk ötszörösét képes megőrizni, a kiállítás jelentette élő anatómiaóra után azért  még nem jár orvosi diploma…

 

 

 

BODY kiállítás - MEGHOSSZABBÍTVA!

 

Helyszín: KOMPLEX, 1061 Budapest, Király utca 26.

Megtekinthető: 2018. július 29-ig

Jegyinformációk

Videó

 

 

Egyszerre tudományos és művészi

Lájtos kezdésként egy kis orvostudományi történelemóra fogadja a látogatókat: hogyan fejlődött a világ különböző részein a gyógyászat, hova jutottak a tudósok a koponyalékeléstől és kuruzslástól; a Magyarok a világ orvostudományában részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg.

Ezután teremről teremre rendszerenként, részenként barangolhatjuk be a bőrünk alatti világot: kitárulkozik a légzőrendszer, a vázrendszer, előbukkannak az izmok és a csontok, megmutatkozik a keringés, az emésztő- és az idegrendszer, felfedi magát a reproduktív és húgyúti rendszer.

Külön minitárlat mutatja be az emberi magzat fejlődését. Bevallom, könnyes szemmel jártam végig a termet. Fantasztikus látvány volt a kis pöttytől eljutni egy kisbabáig - ha egyszer nekem is lesz pocaklakóm, pontosan tudni fogom például, mikor kezdenek kifejlődni a kis cérnaszál ujjai.

Az utolsó terem a legsokkolóbb, ahol dohányzástól elfeketedett tüdő, rákos máj, óriásira nőtt mióma és hasonló kórosan elváltozott szervek kongatják fejünkben a vészharangot: ideje egészséges életmódra váltani és szűrővizsgálatokra járni. A kiállítás nem titkolt célja az egészségtudatosság és a prevenció felé terelés, illetve elsősegélynyújtással és önvizsgálattal kapcsolatos hasznos tudásra is szert tehetünk.

 

 

2200 négyzetméter, több mint 200 emberi preparátum

A magyarországi tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók, ezeket egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárásnak hála nemcsak testeket és szerveket, hanem az artériás és vénás hálózatot is láthatjuk a szerv nélkül. Az egész testünket átszövő érhálózat egyszerűen gyönyörűszép, a tüdő pedig színes korallhoz hasonlít ilyen formában.

Bár a sajtóban nagy port kavart az ügy, a szervezők állítása szerint a kiállításon bemutatott maradványok olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használhatják.

Minden teremben faggathatjuk az orvostanhallgatókat - mi szinte mindegyikben éltünk is a lehetőséggel. Apukám az összes eddigi nagyobb nyavalyáját meg akarta érteni, úgyhogy most már pontosan tudjuk, hogyan hálóznak koszorúeret infarktus esetén, mi történik a tüdővel, ha elpattan pár léghólyagocska a felületén vagy mit jelent a gyakorlatban a gerincsérv.

Az orvostanhallgatók mellett 3D animációk és dokumentumok segítenek megérteni, mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka vagy éppen pihenés közben. Érdekes, olykor megmosolyogtató tényekkel szembesülünk: mennyit gyalogolunk, hány tonna élelmiszert fogyasztunk el, hányszor ver a szívünk, mennyi időt töltünk a vécén...

 

 

Íme, néhány tény saját magunkról:

 • Egy ember az élete során nagyjából 180 ezer kilométert gyalogol. 
 • Ha az emberi testben lévő összes izmot egyszerre használnánk, fel tudnánk emelni tíz tonnát.
 • A tüsszentés átlagos sebessége nagyjából 160 km/óra. 
 • Az emberi testben percenként 100 millió sejt hal el és újul meg. 
 • Az emberi testben nagyjából 20 kg tömegű szén található, annyi, amennyi 9000 ceruzában van. 
 • Az emberi testben lévő vas mennyisége elég lenne ahhoz, hogy egy szög készüljön belőle.

 

 

Kiknek ajánljuk a kiállítást?

 • Gyerekeknek, felnőtteknek, akiket érdekel, hogyan működünk.
 • Akik el tudnak vonatkoztatni attól, hogy a kiállított testek valaha élő emberek voltak.
 • Akik szeretnék tudni, hogyan tudunk vigyázni az egészségünkre.
 • Akik egy életreszóló élményt szeretnének begyűjteni.

 

 

Kiknek nem ajánljuk a megtekintést?

 • Akik már a Vészhelyzet c. sorozatot is inkább elkapcsolták.
 • Akik - csúnyán fogalmazva - úgy éreznék, hullák között járnak-kelnek.
 • Akik nem akarnak szembesülni az egészségkárosító szokások következményeivel.
 • Akik nem akarnak hallani a számos prevenciós lehetőségről.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 13 június 2018 11:28
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449