TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Dallamokba burkolózik Kecskemét belvárosa: jön a Kodály Művészeti Fesztivál
12
2018 júl.

Dallamokba burkolózik Kecskemét belvárosa: jön a Kodály Művészeti Fesztivál

 

Jó néhány pörgős fesztiválon már bulizhattunk az idei nyáron, de tartogat még a város muzikális csemegéket! Hétfőtől a Kodály Művészeti Fesztiválon zenei időutazást teszünk a születésnapos Kecskeméten, ugyanis az idei programok a város 650 éves évfordulójához kapcsolódnak.

 

 

 

Kodály Művészeti Fesztivál 2018

 

Több helyszínen

Időpont: 2018. július 16-27-ig

 

Program:

 

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitókoncertje

Július 16., hétfő 20 óra, Városháza díszudvara

Közreműködik: Szilvay Réka - hegedű

Vezényel: Gerhát László

 

Bingeni Szent Hildegárd látomásai

Július 17., kedd 20 óra, Barátok temploma

Közreműködik: az Ensemblemandel 

Az utánozhatatlan hangú organistrum, a viéle, a clavisimbalum és a blockflőte hangzása tökéletesen cseng együtt a moduláris szintetizátorok és más elektronikus instrumentumok különös hangszőnyegeivel, de az elhangzó mű, a BINGENI SZENT HILDEGÁRD LÁTOMÁSAI című kompozíció egy eddig soha nem hallott zenetörténeti kísérlet sikeres bemutatása is egyben.

 

Bartók - dokumentumfilm

Július 18., szerda 21 óra, Városháza díszudvara

A Sipos Péter rendezte dokumentumfilm arra vállalkozik, hogy megrajzolja a zeneszerző személyes portréját Bartók Péter segítségével, aki hetvenöt éve az Egyesült Államokban él, de egész életét apja életművének szentelte. Az Apám címmel kiadott memoár Bartók Péter tollából az egyik legélvezetesebb Bartók-monográfia, egyben az a könyv, amely legközelebb enged a zeneszerzőhöz. A könyv 92 éves szerzője most kamerák előtt mesél apjáról, az ő kapcsolatáról családjával, és arról az időszakról, amikor a fasiszta térnyerést látva a zeneszerző az Egyesült Államokba költözött. A film bepillantást nyújt a zeneszerző levelezésébe és naplóiba, és archív felvételeken mutatja be a korabeli Magyarországot és New Yorkot.

Előzetesért görgess a bejegyzés végére!

 

Szabó Barna szerzői estje

Július 19., csütörtök 20 óra, Piarista templom

Közreműködik: Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Szabó Sipos Máté

 

Bartók est (cimbalom est)

Július 20., péntek 20 óra, Evangélikus templom

Közreműködik: Gódor Erzsébet és Balogh Kálmán

Balogh Kálmán és Gódor Erzsébet cimbalomduója 2017 őszén alakult. Az eredeti cimbalomra íródott művek száma a kortárs repertoár kivételével véges, céljuk ezt átirataikkal kibővíteni, elsőként Bartók Béla műveinek két cimbalmos előadásával. Bartók kizárólag az I. rapszódia zenekari szólamában használt cimbalmot, szóló- illetve kamaraműveket nem írt cimbalomra. A koncerten elhangzó művek főként Bartók zongorára íródott műveinek átiratai. Bartók művei remekül illenek a cimbalom különleges hangzásvilágához, egyedi atmoszférát teremtve. A koncerten elhangzó művek nagy része először szólal meg két cimbalmon. A cimbalmot a közelmúltban választották a hungarikumok közé.

 

 

Novák Anikó zongoraestje

Július 22., vasárnap 20 óra, Kodály Intézet

Novák Anikó 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályába, ahol Nádor György és Keveházi Gyöngyi voltak tanárai. Zongoraművészi diplomáját 1994-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Bacher Mihály, Falvai Sándor és Rados Ferenc növendékeként. 1989-ben elnyerte a Várnai nemzetközi csellóverseny legjobb zongorakísérőjének díját. 1989-től 2009-ig a Magyar Rádió Gyermekkórusának zongorakísérője, szólistája. 2005-ben megkapta a Magyar Rádió Nívó díját. 2003 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanára. 2009-től az Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetében is tanít. A számos rádió, televízió és lemez felvételen kívül koncertezett többek között Bécsben, Linzben, Hágában, Helsinkiben, Szentpéterváron , Stockholmban, Rómában, Tallinban, Stuttgartban, de fellépett Kínában, Japánban, Tajvanon, illetve az Egyesült Államokban is. 

 

Kamarakoncert

Július 23., hétfő 20 óra, Városháza díszudvara

Közreműködik: a galántai Kodály String Trio

A Kodaly String Trio három fiatal művész triója Galántáról, a városból, ahol Kodály Zoltán élt és komponált. A trió tagjai a pozsonyi és a bécsi zeneegyetem hallgatói. Magas színvonalú előadók, amit a nemzetközi versenyeken elért számos díj is bizonyítja. 

 

Zenetörténeti utazás a Pro Musica Fúvósötössel

Július 24., kedd 20 óra, Ifjúsági Otthon udvara

Előadja: a Pro Musica Fúvósötös

Közreműködik: Székely Balázs (zongora)

Az együttes megalakulása óta számos önálló koncertet adtak művelődési házakban, fesztiválokon, valamint zenei ismeretterjesztő interaktív énekórákat tartanak. Ezeknek az óráknak a célja, hogy az iskolai énekórákon tanultakat élő zenével kiegészíteni, valamint zenei élmény nyújtani úgy, hogy közben a gyerekek megismerkednek a hangszerek működésével. 2016. óta minden évben kamarazenei tábort tartanak a híres Békés-Tarhoson.

 

Barangolás hangországban

Július 25., szerda 17.30 óra, Ifjúsági Otthon udvara

Közreműködik: a Vivat Bacchus Énekegyüttes

Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb acapella együttese a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba. Az együttes 2011-ben megkapta a „Pécs Város Művészeti Díj” kitüntetést, 2012-ben pedig a „Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális, Művészeti és Sajtó Díját”. 2014-ben a csapat munkáját a PRO VINO HUNGARICO díjjal ismerték el. A Vivat Bacchus Énekegyüttes accapella stílusban, hangszer nélküli énekléssel kalauzolja el ifjú közönségét a zene világában az őskortól napjainkig.

 

Prozódia

Július 26., csütörtök 20 óra, Városháza Díszudvara

Előadja: Feledi Project/Trió a lá Kodály

A Feledi Project előadása azt keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán.

Feledi János és a Trio à la Kodály (Oláh Dezső - zongora, Tar Gergely - ütőhangszerek, Erdő Zoltán - klarinét ) elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.

 • Táncművészek: Horváth Zita, Tóth Brigitta, Frigy Ádám, Feledi János
 • Zenészek: Oláh Dezső, Tar Gergely, Erdő Zoltán
 • Koreográfus-rendező: Feledi János

 

Fesztiválzáró koncert

Július 27., péntek 20 óra, Nagytemplom

Közreműködik: a Nemzeti Ifjúsági Énekkar

Vezényel: Erdei Péter és Nemes László Norbert

Fővédnök: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta

A 63 fős kórus tagjai között vannak hazai és határon túli fiatalok, vannak, akik zenei tanulmányokat folytatnak és vannak olyanok, akik nem zenei pályára készülnek. Egy közös van bennük: az éneklés szeretete. 

 

Ördög a részletekben – Kazi Roland kiállítása

Július 16-29., Hírös Agóra Kulturális Központ

Kazi Roland 2014-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, majd 2015-ben kezdte meg ugyanitt DLA-tanulmányait multimédia-művészet szakon. Fiatal kora ellenére jellegzetes alkotói világot alakított ki: műveiben a vidéki környezet különleges, mára már elfeledett, de nagyon is élő világa jelenik meg modern köntösbe bújtatva.

 

Belépők:

 • felnőtt 2.500 Ft
 • diák-nyugdíjas 1.500 Ft
 • a július 25-i koncertre a gyerekbelépő 1.000 Ft, a felnőtt 1.400 Ft
 • a filmvetítés belépődíja: 1.000 Ft, diák-nyugdíjas 500 Ft


Jegyek kaphatók a Hírös Agóra jegypénztáraiban:

 • Hírös Agóra Kulturális Központ , Deák Ferenc tér 1. munkanapokon 14-19 óra között
 • Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4. munkanapokon 10-13 és 14-17 óra között
 • ONLINE JEGYRENDELÉS

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 12 július 2018 14:55
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449