TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Kortárs prágai divatbemutatóval érkezik a kecskeméti csipkefesztivál

21
2018 aug.

Kortárs prágai divatbemutatóval érkezik a kecskeméti csipkefesztivál

 

A vert csipkének szentelnek nemzetközi fesztivált Kecskeméten: hét országból érkeznek csipkeverők, hogy augusztus 24-étől háromnapos fesztiválon mutassák meg a nemzeteikre jellemző motívumokat, kézimunkákat.

 

IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál

 

Helyszín: Hírös Város Turisztikai Központ, Rákóczi út 15.

Időpont: 2018. augusztus 24-26.

 

Bedő Istvánné vertcsipkekészítő, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is láthatók lesznek. A franciák vertcsipke-táskákat, a lengyelek fehér és ekrü terítőket, ékszereket hoznak, a spanyolok bonyolult technikájú tüllcsipkékkel érkeznek, Barcelona tartomány Arenys de Mar városának múzeumigazgatója gazdag gyűjteményükből válogatott néhány érdekességet. A szlovákok az egykor cseh és német bányászfeleségektől megtanult technikát ma már mesterien űzik: a szintén modernebb vonalat képviselő alkotóik akár egy törött csészét is körbedolgoznak csipkével. A kiállításra gömöri - a magyar hímzésből átvett elemekkel gazdagított - csipkevariációikat is elhozzák.

 

 

A nemzetközi találkozón a Prágai Iparművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek csipkedíszítéssel készült ruháit és kiegészítőit divatbemutató keretében mutatják be.

A kétévente rendezett seregszemle idén az ünnepekhez kapcsolódik, korábban a konyha, a divat és a lakásművészet volt a téma. A helyi kiállítók húsvétra és karácsonyra, keresztelőre és esküvőre vert csipkealkotásokat vonultatnak fel. A magyarokat Bedő Istvánné és a Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai képviselik, akik idén a leginkább időigényesnek és legnehezebbnek számító tüllcsipkékkel készülnek.

A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

 

Program:

Ünnepélyes megnyitó

2018. augusztus 24., 17:00

 

Kiállítás és vertcsipke-bemutató

2018. augusztus 25-26., 10:00-13:00 és 15:00-18:00

 

Divatbemutató

2018. augusztus 25., 17:00

 

Résztvevő országok:

  • Ausztria,
  • Csehország,
  • Franciaország,
  • Lengyelország,
  • Spanyolország,
  • Szlovákia,
  • Magyarország

 

MTI-hír/sajtóközlemény

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449