TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A boldogság nyomába ered Kecskemét Cserháti Zsuzsa és A kis herceg nyomán
01
2018 okt.

A boldogság nyomába ered Kecskemét Cserháti Zsuzsa és A kis herceg nyomán

 

Különleges darabokat láthat a kecskeméti közönség októberben: A Boldogság… "Cserháti Zsuzsa élete, ahogyan még sosem láttuk" a felnőtteket utaztatja meg egy extrém érzelmi hullámvasúton, míg A kis herceg - zenés mesejáték a gyermekek lelkét építgeti. Közös bennük a boldogság keresése és az élet kevésbé napos oldalának megtapasztalása. Az alkotókkal, színészekkel beszélgettünk.

 

 

BOLDOGSÁG… "Cserháti Zsuzsa élete, ahogyan még sosem láttuk"

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2018. október 17., 20 óra

Jegyár: 3900 Ft

 

A gyönyörű hangú énekesnő korának meghatározó énekesnője volt, mindenki elismerte hangi kvalitásait, tehetségét, mégsem tartozhatott a kor legtámogatottabb művészei közé. Történetét a dokumentarista színház és koncert eszközeivel mutatja be Horányi Juli énekesnő és zenekara, fiatal, tehetséges színészek közreműködésével.

 • Szereplők: Horányi Juli, Ágoston Péter, Märcz Fruzsina
 • Billentyű, vokál: Kovács Felícián
 • Basszusgitár, vokál: Miklós Milán
 • Gitár, vokál: Bubnó Lőrinc
 • Dob: Weisz Nándor
 • Látvány: Horányi Juli
 • Asszisztens: Gáncs Nikolasz
 • Rendező: Dénes Viktor

 

 

Magyarország egyik kedvenc énekesnője - aki idén töltötte volna 70. életévét - egész életében kereste a boldogságot, de talán sosem lelte meg. Horányi Juli énekesnő szívében, majd fejében fogalmazódott meg, hogy nem mehetünk el egy ekkora életút mellett szótlanul.

Műfaját tekintve rendhagyó, ún. dokumentarista koncertszínházat láthatunk, részben amiatt, hogy a szövegkönyv alapjait valós interjúk, riportok alkotják. “Nem akartunk olyan produkciót, amiben bejönnek a színészek, énekelnek kettőt, és ennyiből állt a megemlékezés” - vezette fel az előadást a rendező, Dénes Viktor.

“Nagyon sok emlékesten túl vagyunk, mindenki elénekelte már Zsuzsa dalait, de nem készült róla sem film, sem színházi előadás, amely bemutatná az embert a hang mögött” - fejti ki motivációját Horányi Juli, aki a darabban énekel. Juli jelen lehetett Cserháti utolsó, esztergomi koncertjén, és már ott elindult benne valami, aminek most érett be a gyümölcse.

“Akkorra már évek óta hallgattam, elképzeltem róla valamit, amit a koncerten vissza is kaptam, de azután az öltözőben egy másik embert ismertem meg, aki hallgatag, visszahúzódó és zárkózott” - meséli a fiatal énekesnő.

“A zeneipar ugyanúgy működik ma is, mint Zsuzsa életében, ezért nagyon jó tanulságokkal szolgált számomra megismerni a történetét” - teszi hozzá. “Rengeteg csapda leselkedik ránk, amikbe könnyű belesétálni, hamar válhat az ember frusztrálttá, magába kerítheti az érzés, hogy az elismerések ellenére mégsem tartják úgy számon, ahogyan ő szeretné, jön a “senki vagyok” emésztő gondolata és az önmarcangolás. Nekem tehát az volt a legnagyobb konklúzió, hogy meg kell tanulni kezelni a visszajelzéseket. Szerintem ezt nem csak ebben a szakmában lehet hasznosítani, így egyfajta példát is szeretnénk mutatni az előadással.”

 

 

Juli énekesnőként nem vállalta, hogy játsszon is a darabban, de hamar megtalálták azokat a színészeket, akik hitelesen színre tudják vinni a művésznő és az ő életében meghatározó emberek karaktereit, März Fruzsina és Ágoston Péter személyében. “Fruzsina néhány képen még hasonlít is Zsuzsára! Amikor ismerőseimnek mutattam, megdöbbentek a hasonlóságon” - állítja Juli.

März Fruzsinának gyermekkora óta nagy kedvence Cserháti Zsuzsa, számára is nagy felkiáltójel volt a szövegkönyvet olvasva, mennyire könnyen tudnak Magyarországon a tehetségek elsodródni, milyen apróságokon múlik, a pályán marad-e valaki.

“A 15 perc hírnév időszakában különösen fontosnak tartom hangsúlyozni, milyen könnyedén dobunk félre valakit, akinek egy életen át ott lenne a helye a szakmájában és a csúcson. Ezekre az emberekre nagyon kell vigyáznunk” - emeli ki a Kecskeméti Katona József Színház színművésznője.

Fruzsinától muszáj volt megkérdeznünk, számára mit jelent a boldogság: “Hiszek abban, hogy én magam vagyok a boldogság, legalábbis az alapkarakterem, a természetem azt hozza, hogy a jó dolgokat veszem észre az életemben. Nem szeretem, ha valaki a fehér papírlap közepén lévő fekete pöttyre koncentrál, ha körülötte az egész papírlap fehér. Fekete pöttyök mindenkinek vannak a lapján, de tudni kell értékelnünk azt, amink van. Én azzal foglalkozom, amit szeretek, helyem van a szakmámban, nagyon jó feladatok találnak meg egy olyan helyen, ahol megbecsülnek, van egy csodálatos kisfiam, van fedél a fejem felett… Nekem ez mind a boldogság” - szól a színésznő hitvallása. “Az is hazugság, hogy minden pillanatban boldognak kell lenni. Ha az ember nem éli meg a boldogtalan pillanatokat, akkor nem tudja megélni a boldogokat sem. Néha át kell engednünk magunkat az önsajnálatnak, de sosem annyira, hogy meghatározza a mindennapjainkat. Én túlélő típus vagyok, szeretem, ha ki tudok jönni egy hullámvölgyből a magam erejéből.”

“A szakmánk is arról szól, hogy folyamatosan az idegrendszerünkkel és a lelkünkkel játszunk, ami kicsit olyan, mint egy drog - részben ezért az érzésért vagyunk színészek. Elsősorban nem a pénz és a taps motivál minket. Persze, jó dolog a népszerűség, de közben ennek súlyos ára is van: például nem tudok este a hatéves kisfiammal lenni, ami miatt állandóan furdal a lelkiismeret. Mégis nagyon élvezem, amikor estéről estére valami olyat kell játszanom, ami a lelkemet is igazán meggyötri, mert egy nagyon katartikus és felszabadító élményt jelent nekem. Ha pedig ezzel még egy nézőt is meg tudok mozgatni, az egy különleges és fontos pillanat.”

 

 

Kívülállóként kicsit úgy tekintünk a színészekre, mint az adrenalinfüggő extrém sportolókra, hisz élő műfaj lévén minden egyes színpadra lépés minden pillanatában ezer százalékos koncentrációt igényel a munkájuk. Talán nem is csoda, ha még egy Cserháti Zsuzsa is bizonytalanná tudott válni időnként. Megtudtuk ugyanis, hogy egy kecskeméti koncert alkalmával az énekesnő nem akart kimenni az öltözőből, azt mondta, ő nem tud énekelni. A koncert végén a telt házas kecskeméti közönség állva tapsolt neki...

“Az a 3 órás adrenalinfröccs ott van bennünk esténként, szóval valóban fel lehet fogni extrém sportként. Nincs elég rutin a világon ahhoz, hogy megszokjuk ezt az izgalmat. Mégis, mint egy sportoló, aki újra és újra leugrik egy ernyővel a hátán, mi is szeretünk kilépni a színpadra. Függőséget okoz, ez tény.”

Úgy gondoljuk, különösen nagy kihívás lehet egy olyan személyt megformálni a színpadon, akiről az emberek fejében még egy egészen friss emlékkép él, szemben a klasszikus színházi szerepekkel.

“Természetesen nagy kihívás" - mondja Fruzsina. "Mivel azonban az előadásban elhangzó interjúk nagy része ismeretlen, ezek már önmagukban valami pluszt fognak nyújtani a nézőknek. Nekem pedig színészként erős kapaszkodó volt, hogy rengeteg televíziós interjút nézhettem végig, láttam az arckifejezéseit, a gesztusrendszerét, hallottam a hanghordozását, ezáltal érteni véltem a hangulatot, a gondolatot a szavak hátterében, így próbálom meg hitelesen alakítani. Remélem, ha ezt Cserháti Zsuzsa valahonnan nézi, elégedett. Dénesék egyébként felvették a kapcsolatot mindenkivel, akitől elhangzanak mondatok a darabban és még életben vannak, beleértve Zsuzsa fiát is. Kivétel nélkül mindenki engedélyt adott az előadásra, illetve mindenki látta is, egyedül Zsuzsa fia nem, de úgy gondolom, ez érthető, hisz óriási lelki terhet róna rá.”

 

 

Cserháti dalai a darabban élő zenekari kísérettel szólalnak meg. Érdekesség, hogy a zenekar basszusgitárosa Miklós Tibor fia. Miklós Tibor számos dalszöveget írt az énekesnőnek, például a “Boldogság, gyere haza” is általa született.

“Kihívást jelentett számomra a dalokat úgy elsajátítani, hogy ne akarjam őt se utánozni, se felülmúlni, csak egyszerűen átadni magam a zenének és Horányi Juliként előadni. Az a jó viszont ezekben a dalokban, hogy teljes átadással énekelve előjönnek benne azok az érzelmi töltetek, amiket Zsuzsa érzett” - meséli Juli. “Sok visszajelzést kaptam, azt mondják, ha becsukják a szemüket, el tudják hinni, hogy Zsuzsa énekel, pedig nekem egész más a hangkarakterem.”

 

 

Antoine De Saint – Exupéry: A kis herceg - zenés mesejáték

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2018. október 7., 16 óra

Jegyár: 1700 Ft

 

Szeretet expedíció nem csak kalandoroknak! Nyolcvan millió kiadott példánnyal ez a világ egyik legolvasottabb könyve. Szerintünk nem lehet elégszer feldolgozni, mint ahogy akárhányszor olvassuk más-más élethelyzetben még nekünk felnőtteknek is mindig újabb és újabb igazságot fed fel. Szeretnénk kicsit más nézőpontot adni, a gyerekek szemszögéből egy hozzájuk közel álló módon megmutatni a fontos emberi értékeket és egyben inspirálni őket a műben rejlő gondolatok megszívlelésére és gyakorlására.

 • Szereplők: Ujlaki Dénes, Lukács Olivér
 • Rendező: Dénes Viktor
 • Látvány: Horányi Juli
 • Zene: Csordás Gábor és Horányi Juli
 • Koreográfia: Gyulai Juli

 

 

A hetvenes éveit taposó Ujlaki Dénes édesapjától A kis herceget kapta első könyvének. Kicsit “döcögősen” olvasta el akkoriban, gyermekfejjel, most pedig már ő igyekszik átadni az örök érvényű bölcsességeket a zsenge korú közönségnek. Egyből tudta, hogy ezt el kell játszania: “Ez egy fürdő a színész számára - egyik pillanatban pilóta vagyok, a másikban részeg, aztán virág, majd róka és újra pilóta.”

Elgondolkoztunk azon, vajon a mai gyerekeket a fantasztikus grafikákat felvonultató rajzfilmek mellett vonzza-e még egyáltalán a színház világa.

“Ahogyan elkezdődik az előadás, máris megszólítja őket a látvány és a zene, bekerülnek egy hengerbe, amivel aztán vagy tudnak jönni vagy nem. Akinek még nem ér le a lába a székről, azt a róka füle fogja lekötni, de a nagyobbak érteni és élvezni fogják” - vélekedik a Jászai Mari-díjas színész.

“Az a jó a színházban, hogy nem kell másképp megszólítani a mai gyerekeket, hiába az iPad és a többi kütyü, hiába a mozi, ha eljönnek egy előadásra, ott csak az van. Ha jó az előadás, teljesen átélik” - egészíti ki tapasztalatai alapján Farkas Ádám, a Kecskeméti Katona József Színház színésze, aki mindkét produkcióban közreműködik.

Gyakorló anyukaként ezt csak megerősíteni tudja März Fruzsina is: “A tv előtt egyedül ül a gyerek, míg itt közösségi élményben van része, a színház ezért mindig is többet fog tudni adni az interaktivitásával. Az én kisfiam persze két színész gyermekeként az anyatejjel szívta magába ezt a hangulatot, már pontosan tudja, hogyan kell viselkedni, abszolút színházfüggő, de szerencsére nem mutatja semmi jelét annak, hogy színészi pályára térjen. Természetesen jövünk A kis hercegre is!"

 


Jegyvásárlás:

Személyesen: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., Deák Ferenc tér 1., online 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 02 október 2018 16:52
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449