TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Borzongás, rejtélyek, gyilkosság utáni nyomozás Kecskeméten

18
2018 okt.

Borzongás, rejtélyek, gyilkosság utáni nyomozás Kecskeméten

 

Fokozott szívdobogás, körmöt tövig rágás, borzongás, vérfagyasztó izgalom - ez vár ránk a legújabb bűnügyi filmeket, filmklasszikusokat felvonultató MetroPOLICE Filmnapokon, melyet megspékelnek még a szervezők közönségtalálkozókkal mindkét oldallal: filmes és bűnügyi szakemberekkel. A Hírös Agóra Kulturális Központ és a Kecskeméti Rendőrkapitányság harmadik alkalommal rendezi meg a filmnapokat, a helyszín ezúttal is a város művészmozija. Bár elsőre azt gondolnánk, ez most csak a felnőttek szórakozása lesz, a szervezők készülnek kimondottan családi programokkal is! Sőt, idén újdonságként egy hollywoodi gyilkosság ügyében nyomozhatnak a magukat rátermettnek érzők.

 

3. MetroPOLICE Filmnapok

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2018. október 25-30. között

 

 

Megnyitó: Virágvölgy

 

2018. október 25., 18 óra

 

Színes, magyar road movie, 83’, rendezte: Csuja László, szereplők: Réti László, Berényi Bianka

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Virágvölgy Csuja László rendező egyszerre költői és realista, punkosan karcos első játékfilmje. A film különleges amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

A rendezvényt megnyitja Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője, a nyitófilm, a Virágvölgy után pedig Füzi Péter beszélget az alkotókkal, Csuja László rendezővel, Muhi András producerrel és V. Nagy Gergő forgatókönyvíróval.

 

 

X – a rendszerből törölve

 

2018. október 26., 18.00

 

Színes, magyar thriller, 114’, rendezte: Ujj Mészáros Károly, szereplők: Balsai Mónika, Schmied Zoltán, Bede Fazekas Szabolcs

Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában, és kamaszodó, saját problémáival küszködő lányával sem találja meg a hangot. A város választások előtt áll. Az utcákon eluralkodik a káosz. Vandálok, tüntetők, anarchisták teszik lehetetlenné a békés életet – az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Csakhogy felkerül a központba egy új tiszt. Péter (Schmied Zoltán) más, mint a többiek, felfedezi kolléganője különleges tehetségét… és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

 

 

Csuklyások – BlacKkKlansman

 

2018. október 26., 20.00

2018. október 27., 16.00

 

Színes, amerikai életrajzi film, vígjáték, krimi, 128’, rendezte: Spike Lee, szereplők: John David Washington, Adam Driver, Alec Baldwin

A mindig energikus és eredeti rendező, Spike Lee megtörtént eseményeken alapuló új filmje Ron Stallworth történetét tárja elénk. Ez a Colorado Springs-i rendőr volt az első afro-amerikai bűnüldöző, aki beépült a hírhedt Ku Klux Klánba. Bármilyen hihetetlen, Stallworth nyomozó (John David Washington), és társa, Flip Zimmerman (Adam Driver) beépültek a KKK legmagasabb köreibe, hogy megakadályozzák azt, hogy a szervezet átvegye az uralmat a város felett...

Spike Lee az Oscar-nyertes Tűnj el! producereinek segítségével, no meg a megszokott, megalkuvást nem ismerő stílusát és humorát bevetve vitte vászonra ezt a provokatív történetet, amely többnyire hiányzik a történelemkönyvek lapjairól.

 

 

KRIMI MARATON

 

2018. október 27-én 16-24 óráig

 

16.00 Csuklyások – BlacKkKlansman

 

A leírást lásd fejjebb.

 

 

18.00 Nem vénnek való vidék

 

Színes amerikai krimi, 122’, rendezte: Joel & Ethan Coen, szereplők: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Bevezetőt mond Dr. Varga Zoltán filmesztéta

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi kereteit, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

 

 

20.30 Utoya, július 22.

 

Színes, magyar feliratos, norvég dráma, thriller, 90’, rendezte: Erik Poppe, szereplők: Andrea Berntzen, Alexander Holmen, Brede Fristad

Fiatalok táboroznak egy norvég szigeten, 2011 júliusában. Az oslói bombamerénylet híre eléri őket, de nem sejtik, hogy ők sincsenek biztonságban. Hirtelen lövések zaja töri meg a csendet. Amikor felfogják, hogy ők lesznek a következő áldozatok, elkeseredett menekülés kezdődik a merénylő elől. Kaja, a fiatal lány kétségbeesetten próbálja túlélni a poklot, segíteni a társainak és közben megkeresni a húgát. A gyilkos eközben bejárja a szigetet, még több áldozat után kutatva.

Erik Poppe drámája a norvég Utoya szigeten 2011. július 22-én megtörtént tömegmészárlást idézi fel újra, valós időben, vágás nélkül. A történet a valóságot meséli el, fiktív karakterekkel. A film világpremierje a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját. A rendező Erik Poppe az Utoya, július 22. előtt a többszörösen díjnyertes A király választását készítette el, és a nevéhez fűződik többek között a Hawaii, Oslo rendezése is. Az Utoya, július 22. hazájában két héten át vezette a mozis toplistát. Az alkotók mindazonáltal a legnagyobb tisztelet hangján igyekeztek megemlékezni az áldozatokról, és szélsőséges nézeteket valló terrorista, Anders Behring Breivik felfoghatatlan tettéről.

 

 

22.00 A bűnös

 

Színes, feliratos, dán thriller, 85’, rendezte: Gustav Möller, szereplők: Jacob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi

A készenléti diszpécser, felfüggesztett rendőr, Asger Holm egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a diszpécser pedig személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A férfi a veszélyben lévő nő kiszabadításáért versenyt fut az idővel, de hamarosan rájön, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében.

 

 

Az erdő kapitánya

 

2018. október 28., 16.00

 

Színes, magyar animáció, rendezte: Dargay Attila

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. A Kapitány és segédei - Eleméri Ede tizedes és Góliát titkosrendőr - kiszimatolják a veszélyt és akcióba lépnek. Nehezen birkóznak meg az akadályokkal, mert a ravasz Zéró mindig másvalaki bőrében jelenik meg. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól!

 

 

Ruben Brandt, a gyűjtő

 

2018. október 28., 18.00

 

Színes, magyar animációs thriller, 96’, rendezte: Milorad Kristic

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs akció-thrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

A vetítés utáni közönségtalálkozón vendég: Milorad Krstić rendező, Radmilla Roczkov és Kurdy-Fehér János producerek.

A beszélgetést vezeti: Füzi Péter

 

 

A bűnös

 

2018. október 29., 18.00

 

Leírás: lásd fejjebb.

 

 

Az átkelés madarai

 

2018. október 30., 18.00

 

Kolumbiai-dán-mexikói dráma, 124’, rendezte: Ciro Guerra, Cristina Gallego, szereplők: Natalia Reyes, Carmina Martinez, Jose Vicente, John Narváez

Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma. Az 1960-as és ’70-es években Amerikában virágzott a hippikultúra, és hatalmas igény mutatkozott a különböző drogokra. Ebből elsősorban a kolumbiai farmerek profitáltak, akik közül a legleleményesebbek marihuánatermelő és -terjesztő üzletemberekké nőtték ki magukat. A Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzsi hagyományai szerint kéri meg a talpraesett Raphayet a fiatal Zaida kezét a nagy tiszteletben álló klánvezetőtől. Hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet forrófejű, törzsön kívüli barátjával társul, és együtt hamarosan mindent elérnek, amiről még álmodni sem mertek. A végtelen gazdagsággal együtt beáramló nyugati értékrend azonban nem csak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút szít a helyi családok között.

 

 

KÍSÉRŐ RENDEZVÉNYEK:

 

 

Szabadulószoba: „Gyilkosság Hollywoodban”

 

“A hollywoodi álomgyár emblematikus helyszínén, az egyik legrégibb filmstúdióban vagyunk, ahova turisták is ellátogatnak és betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé. Kíváncsiságotok azonban letérített titeket a megszokott túraútvonalról, hamarosan ebbe a különleges, elhagyatott helységben találjátok magatokat, amelyben tökéletes összevisszaság uralkodik. A szoba jelmezeket, régi és új filmes kellékeket, lezárt ládákat.... na meg rengeteg titkot rejt. Az álomgyárból rémálom gyár lesz, amikor rájöttök, hogy nem tudjátok kinyitni az ajtót, és a szoba fogjaivá váltok. Amikor alaposabban körülnéztek, megakad a szemetek egy diktafonon…”

A 60 perces játék a hagyományos szabadulószobák világát idézi, rengeteg megfejtésre váró rejtéllyel és logikai feladattal, a kinyitásra váró ládákkal és bőröndökkel, amelyekkel újabbnál kihívások elé néznek a játékosok. Ha a csapat elakadna, csak semmi pánik, a játékhelységet bekamerázzák és folyamatosan nyomon követik a játék alakulását, a játékosokkal pedig walkie-talkie-n keresztül kommunikálnak.

A szabadulószobát csak erre a napra rendezik be az Ifjúsági Otthon egy külön termében.

Csapatokat óránként indítanak min. 6 és max. 10 fővel.

Jelentkezés és információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 20/421-2694

Jegyár: elővétel október 23-ig: 3.500 Ft/fő (mely továbbá érvényes 1 fő részére a MetroPolice Filmnapok egy szabadon választott vetítésére), vagy október 24-től: 4.000 Ft/fő

Foglalható időpontok 

 

 

Kiállítás: Rendőrsapkák a világ minden tájáról

 

Dr. Fekecs Dénes nyugalmazott rendőr alezredes sapkagyűjteménye

 

 

Gyerekprogram: Legyél az Erdő kapitányának segédje!

 

2018. október 28., 15.00

Siess a Kapitány és segédei - Eleméri Ede tizedes és Góliát titkosrendőr – segítségére és állítsd meg a gonosz Zénó ármánykodását! A feladat megoldásában a rendőrség munkatársai lesznek segítségünkre!

  • játékos feladatok 
  • animációkészítés

 


A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 18 október 2018 17:48
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449