TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Környezetismeret magolás helyett irány a lombkoronasétány!
30
2018 okt.

Környezetismeret magolás helyett irány a lombkoronasétány!

 

Letesztelt, kipróbált kirándulást ajánlunk most nektek, amivel a 2. és 3. osztályos környezetismeret tantárgy jó részét kipipálhatjátok egy élménydús napon. Régóta áhítattal nézegettem a magyarországi lombkoronasétányok fotóit, és az idei őszi bakancslistám kötelező elemévé nevezetem ki. Október 23-án, gyönyörű napsütésben hódítottuk meg a fák csúcsait a gyerekkel, óriási élmény volt. Kecskeméthez a legközelebb a makói magaslati tanösvény található, autópályán 1 óra 20 perc alatt ott is voltunk.

 

 

 

Tankönyvből tanulni az erdők, vizek világát nem lehet túl izgalmas, ezt állapítottam meg, amikor két hete a nyárfa, nyírfa és égerfa jellemzőiről faggattam dolgozatírás előtt, este hétkor a nem túl lelkes, harmadikos Szonját. Ugyanezt megtapasztalni kalandos körülmények között már igencsak élvezetesnek bizonyult az egész család számára. Ehhez pedig kitűnő választás a Maros jobb partján található lombkoronasétány, amely teljesen ingyenesen látogatható.

 

 

A makói lombkoronasétány számokban:

  • A sétány hossza: 200 m
  • A csúszda hossza: 61 m!
  • A kilátóba 80 lépcsőfok vezet fel.
  • A kilátó legmagasabb pontja: 20 m
  • Belépődíj: ingyenes
  • Csúszdahasználat: 200 Ft/alkalom (A csúszás csak csúszózsákkal lehetséges, amelyet a csúszás díja tartalmaz.)

 


Az őszi erdő látványa, hangjai, illatai önmagukban is varázslatosak, a fák koronáinak élővilágát testközelből megismerni pedig páratlan élmény. A magaslati sétány mentén “helyi őslakosok” mutatkoznak be: a farkaspók és a tavi denevér Halloween táján meglehetősen felcsigázták a gyerkőcök érdeklődését, de lelkiismeretesen végigböngészték az összes fűt, fát, bogarat, madarat bemutató infótáblát.

A bevésődést extrák garantálják: a tanösvényt kalandpark elemekkel turbózták fel a gyerekek nagy örömére. Sétálhatsz különböző függőhidakon mindenféle felszerelés és korlátozás nélkül, hiszen védőháló garantálja a biztonságod. A gyerekek fel-alá rohangáltak az imbolygó függesztékeken, de tériszonyosként is simán teljesítettem a kihívást. (Némelyiket elemet őszre lezárták.)

 

 

Az adrenalinlöket után megpihentünk a Hagymateraszon, hogy erőt gyűjtsünk a kilátótorony megmászásához. Lefelé már nem lépcsőn mentünk. A gyerekek követelték, hogy a csőcsúszdán jussunk le a toronyból. Persze nekik meg se kottyant a villámgyors csúszda, sebesen rohantak fel a lépcsőn az újabb csúszásokhoz. Én pedig zárt szájjal is képes voltam rohadt hangosan, artikulálatlan hangokat kiadva siklani lefelé… Tériszonyosként csak annyit mondhatok nagyon diplomatikusan, hogy extrém élmény volt...

A cikk végére görgetve videókat is láthattok a csúszásról és mászásról.

Bár egy mini játszótér is színesíti az erdőt, a tanösvényt végigjárni nagyjából félórás program. Ha jó az idő, érdemes piknikezni az erdő előtti réten, vagy felfedezni a környékbeli meglepetéseket. Pár száz méterre a lombkoronasétánytól, az üdülőtelepen található ugyanis a Maros Kalandpart, ami sok más kalandparkhoz képest ősszel is nyitva tart, egészen pontosan november 4-ig.

 

 

Jártunk már több kalandparkban is, de a makóit nagyon bírtuk: az alap, hogy van gyerek és felnőtt akadálypálya, gumiköteles óriás trambulin, de a bazi hosszú tiroli csúszópálya, a 15 méteres szabadesést szimuláló Inga már igényli a vállalkozó szellemet. Sajnos nálunk ebben nincs hiány, így a 6 éves hercegnőnkkel szabályos közelharcot vívtunk, mert ő mindenáron szabadesést akart átélni! Felnőtt férfiak idegzetét is próbára tette az Inga, volt, aki visított, mint a malac. Jópofa srácok az animátorok, ilyenkor felkiabáltak, hogy összeszorított foggal visítson az alany, hogy “hányáskor a sűrűje bent maradjon”...

Az Ingát végül nem próbáltuk ki, a látvány is pont eléggé megdobogtatta a szívemet, ellenben azt már tudom, hogy milyen érzés átsiklani a Maros folyó felett. Fantasztikus élmény a levegőben, nem mindennapi látványt nyújt. A 6 éves művésznőt a Maros feletti canopy életérzéssel engeszteltem ki, amíg a többiek a felnőtt pályát hódították meg.

 

 

Ár-érték arányban kimondottan jó programnak bizonyult a Maros Kalandpart, a 10 perc óriás trambulinozás 700 Ft-ba kerül (nyáron a Balaton 800 forintért csak max. 5 percet ugrálhattak), a kétszeri oda-vissza tandem csúszás a Maros felett 2100 Ft, az egyéni csúszás 1400 Ft-ba kerül. (A tandem csúszással a 40 kg alatti gyerkőcök is csúszhatnak szülővel.)

Az élménydús lombkoronasétány és kalandpart után farkaséhesen hagytuk el Makót. Biztosra mentünk, hazafelé a szegedi Fehértói Halászcsárdában vertük el az éhünket. Tudjuk, hogy nem egészséges, de olyan fantasztikusan ropogós héjú, puha foszlós bélű kenyeret kaptunk a bográcsgulyáshoz, hogy fehér még a gyerekek is azt falták a zamatos kacsamájgombóc leveshez…

 

Hasznos honlapok:

 

Képgaléria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 30 október 2018 10:11
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449