TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Kerek vagy szögletes? Fánkok minden mennyiségben
22
2019 jan.

Kerek vagy szögletes? Fánkok minden mennyiségben

Created by Rawpixel.com - Freepik.com Created by Rawpixel.com - Freepik.com

 

Megmutatjuk a kedvenc fánkozóinkat, ajánlunk néhány fesztivált, ahol természetesen minden a fánkról szól majd, de egy kis múltidéző szösszenettel is készültünk, mégis, hogyan lett ilyen felkapott ez az édesség.

 

 

Designed by Prostooleh

 

Mini fánktörténelem:

 

A farsangi fánk története vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.

 

Nincs kedved otthon bíbelődni a sütéssel, de megveszel egy finom fánkért? Nekünk ezek a kedvenc fánkozóhelyeink:

 

 

Kecskemét:

 

Piaci Ételbár, Budai utca 2.

 

Aki sokszor megfordul a piacon, bizonyára már ki sem tudná törölni a képet, amint a Piaci Ételbárban szépen sorakoznak reggelente a papírtálcára halmozott, porcukorral meghintett csörögefánkok.

Facebook oldal 

 

 

Budapest:

 

The Donut Library, Pozsonyi út 22. (XIII. kerület)

 

A kínálatuk folyamatosan változik, így a törzsvendégek is számíthatnak újdonságokra időről időre. Mindig kitalálnak valamit, ne lepődjünk meg például, ha a fánkunkat a jegeskávénk szívószálára tűzve kapjuk. Ha egyedül térünk be, a kezünkbe vehetünk egy szabadon olvasgatható könyvet, miközben élvezzük az ízorgiát.

Honlap 

 

 

The Box Donut, Teréz krt. 62.

 

Ha igazán extrém szín-, forma- és ízélményre vágysz, akkor máris írd fel az idei gasztrobakancslistádra! Ha vonattal utazol Kecskemétről Budapestre, még kitérőt sem kell tenned a kulináris izgalmakért, hisz a Nyugati Pályaudvartól néhány lépésre található a mennyei fánkozó.

Honlap

 

 

Fánki Donuts, 1133 Pannónia u. 91.

 

Szívesen összeállítanak ajándékdobozokat - van olyan, aki nem örülne a születésnapján egy ilyennek?! (Reméljük, ezt olvassák a családtagjaink…) Fánkfal, fánkgúla és egyéb kreatív, egyedi kompozíciók ugyancsak rendelhetők tőlük szülinapra, esküvőre, céges bulira. Plusz pont, hogy gondoltak a vegánokra és az ételallergiásokra is.

Honlap

 

 

Fánkimádók számára kihagyhatatlan programok 2019-ben:

 

Falánk Fánkfalók Találkozója

 

Helyszín: Monor, KultPince

Időpont: 2019. február 9., 14:00–20:00

 

Fánk és egyéb finomságok, kézműves műhely, farsangi jelmezverseny gyerekeknek - mindez jótékony céllal, az esemény teljes bevételét ugyanis a rászoruló gyermekek nyári táboroztatására fordítják a szervezők.

 

 

III. Budai Farsangi Fánkfesztivál

 

Helyszín: Budapest, XII. kerület, Gesztenyés kert (Mom Sport mögötti parkoló), Jagelló út

Időpont: 2019. február 23-24.

 

Az előző évekhez képest sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italcsodával és rengeteg új élménnyel készülnek. Minden résztvevő a bejáratnál egy részletes térképet kap az esemény kiállítóiról és hogy melyik standon, milyen fánkos finomság kóstolható meg.

Külön élménysátrat állítanak fel a gyermekek számára, ahol elsajátíthatják a fánkkészítés és -díszítés csínját- bínját!

Nagyon fontos jelszava a rendezvénynek az idei évben a hagyományőrzés, ezért az újvonalas fánkok mellett nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus fánkok is.

Az édes és sós fánkcsodák mellett forralt borok, hűttött italok, street food és még megannyi ínyencség kap helyet.

A rendezvényen egy ingyenes gyermekvidámparkot is felállítanak a legkisebbek örömére!

 

 

Országos Farsangi Fánkfesztivál

 

Helyszín: Nagykanizsa

Időpont: 2019. március 1-3.

 

Az év eleji bálok elengedhetetlen és legfinomabb velejárója a farsangi fánk. E finomságok fesztiválja és versenye kerül megrendezésre Nagykanizsán, hogy népszerűsítse, és hagyományait öregbítse a különféle, lekváros, szalagos, csöröge, krémes, rózsa- és egyéb fánkoknak. A fánkok gazdag íz- és formavilágának megismerésére és megízlelésére a legjobb döntés ez az esemény. A résztvevők szemtanúi lehetnek a Guiness-rekordkísérletnek is!

 

 

I. Fővárosi Fánk Fesztivál

 

Helyszín: Budapest

Időpont: 2019. június 22.

 

Tervezett programok:

  • 10:00 - Kapunyitás
  • 11:00-15:00 - Koncertek, fellépések
  • 15:00-16:00 - Fánk evő verseny
  • 16:00-16:30 - Eredményhírdetés
  • 16:30-20:00 - Koncertek, fellépések

 

A folytatásban, hamarosan: profiteroltól a sütőben sült fánkig, Spanyolországtól Amerikáig - a legtutibb fánkreceptek.

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 22 január 2019 18:11
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449