TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Játék határok nélkül: megszépült és újranyílt a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
27
2019 jan.

Játék határok nélkül: megszépült és újranyílt a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

 

Még több, régmúltba visszarepítő, mesés holmi, felfedezésre hívogató interaktív játék csábítja a gyerekeket és felnőtteket a játékbirodalomba.

 

 

2002-ben nyílt a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely előző állandó kiállítása, így már nagyon várták a lehetőséget, hogy újdonságokkal lepjék meg a múzeum látogatóit. A szükséges épületfelújítási teendők (festés, parkettacsere, korszerűsítések, stb.) mellett a körgaléria is kiállítótérré avanzsált, felfrissült és kibővült a kiállított játékok palettája, illetve interaktív elemek szintén helyet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kubinyi Ágoston Program keretében.

 

 

A szombati ünnepélyes megnyitó után Kalmár Ágnes igazgató, főmuzeológus tartott bámulatos tárlatvezetést. Mesélt a múzeum történetéről, Kerényi József Ybl-díjas építészről - akinek nem csupán az emblematikussá vált épületet köszönheti Kecskemét, hanem a városrész jellegmegőrzését is -, valamint a többi művészről és szakemberről, akik a ház szellemiségéhez, a múzeum és műhely formálásához valamilyen módon kapcsolódtak. A kiállítás kurátorának elképesztő tudása mellett mérhetetlen lelkesedése is szembeötlő: nem csoda, hisz a 60 ezer tárgyból álló gyűjtemény jó néhány tagjához személyes emlékek fűzik - ismeri az adományozót, a korábbi tulajdonost, esetenként még a készítőt is. A szemlélődő ugyancsak bepillantást nyer a kulisszák mögé, számos játékkészítő portréját megismerhetjük, így még érdekes életutak is kirajzolódnak előttünk.

 

 

Az első teremben a polgári játékgyűjtemény legszebb darabjai repítenek vissza minket az időben, egyik oldalon a klasszikus leányjátékokat ismerhetjük meg, velük szemben pedig csupa fiús holmi látható a vitrinben.

 

 

Ebben a teremben találhatók a gyűjtemény - az időszámításunk előttieket leszámítva - legrégebbi játékai: egy francia mozaikrejtvény, amelyet a mai gyerekek puzzle néven ismernek, illetve egy miniatűr lottó játék. Mindkettő 1780-ban okozott örömet első gazdájának. A mozaikrejtvény egy francia festő képe alapján készült, A kedvenc bárány címmel, amelyet finom ezüstfűrésszel vágtak egykor 350 darabra.

 

 

A körteremben függő ábrákról megtudtuk, egy 1820-as kifestő lapon láthatók, szintén az első teremben. Ágnes elmesélte, abban az időben nem egyszer használatosra tervezték ezeket a színezőket, a festéket lemosva többször is kipingálhatták a gyerkőcök a mintákat, ráadásul csak ünnepi alkalmakkor, hisz a papírjáték akkoriban még igazi ritkaságnak számított.

 

 

Külön részt kaptak a kecskeméti kötődésű játékok a második teremben. Itt még az időszámításunk előtti 7. évezredből való gyermekjétékokat és kisedényeket is szemügyre vehetünk. Ugyancsak ebben a teremben igyekezhetünk ellesni trükköket Rodolfótól, de a hazai gyermekkönyvek történetéből szintén ízelítőt kapunk a leghíresebb játékgyárak emlékezetes, olykor már-már ipartörténeti jelentőségű darabjai társaságában.

 

 

A körgalériában a népek játékain keresztül fedezhetjük fel szomszédos kultúrák és távoli világok hagyományait, világnézetét, gondolkodásmódját.

 

 

A Mongóliából érkezett csigacsontok kapcsán az igazgatónő megosztotta velünk szinte a világ minden táján ismert ügyességi játék, a kapózás szabályait. A csontokat meghatározott sorrendben feldobják, majd elkapják egyenként, kettenként stb., végül mind az öt tárgyat (lehet kő, üveggolyó vagy valamilyen termés is) feldobják, kézfejre hullatják, innen ismételt feldobás után elkapják.

 

 

A képzeletbeli utazást - a galériában körbesétálva - a teljesség igénye nélkül a következő országokban folytathatjuk: Olaszország, Spanyolország, Portugália, Románia, Finnország, Észtország, Oroszország, Japán, India, Indonézia, Üzbegisztán, Tádzsikisztán...

A jövőbeni tervek között szerepel az épület egyik szárnyának felújítása, illetve egy-egy néphez kapcsolódó tematikus előadások és foglalkozások szervezése.

 

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

  • 6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11.
  • A kiállítás megtekinthető naponta 10-12.30-ig és 13-17 óráig hétfő és vasárnap kivételével.
  • Telefonszám: 06 76 481 469
  • Honlap
  • Facebook oldal

 

Galéria:

 

Fotók: Trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 27 január 2019 09:23
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449