TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ 22 nap, 14 helyszín, több mint 60 program: nagyon várjuk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált!

23
2019 febr.

22 nap, 14 helyszín, több mint 60 program: nagyon várjuk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált!

Fotó: Budapesti Operett Színház Fotó: Budapesti Operett Színház

 

Végre kimozdulhatunk a téli begubózás után és újra átadhatjuk magunkat a kecskeméti közösségi életérzésnek. Kicsit több mint két hetet kell már csak várnunk az idei első igazán belevaló programáradat elstartolásáig. A 34. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon új találkozások, új élmények, új utak nyílnak meg előttünk, a rendezvénysorozat mottója ugyanis: szecesszió=megújulás, új utakon. Több kecskeméti intézmény jubilál, őket különleges eseményekkel ünnepeljük. Kiállítások, színházi előadások, zenés, táncos produkciók sora garantálja a felpezsdülésünket, lesz több fesztivál a fesztiválban, a világhírű angol The King’s Singers énekegyüttes pedig egyedül Kecskeméten ad magyarországi látogatása alkalmával koncertet. Böngéssz kedvedre!

 

 

34. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál - Szecesszió = Megújulás, új utakon

 

A rendezvények helyszínei és a fesztivál partnerei: Hírös Agóra Kulturális Központ, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kápolna Galéria, Kecskeméti Református Újkollégium, Ciróka Bábszínház, Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely, Bozsó Gyűjtemény, Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskeméti Katona József Színház, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Piarista Gimnázium, Kodály Iskola, Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye, Aranyhomok Wellness Hotel

Időpont: 2019. március 11. – április 1.

Lapozható programfüzet

 

Élet, egészen élet a tavasz.”- írja a 100 éve elhunyt Ady Endre. A jókedv, a szabadság érzése, az élet szeretete, egy sajátos hangulat uralkodik el ilyenkor az emberen. A város kulturális élete is friss erővel, megannyi színnel virágzik ki újra a tavaszi fesztiválon.


A Trendalelke programválogatása:

 

 

The King’s Singers együttes nyitókoncertje

 

Időpont: 2019. március 11. hétfő 19 óra

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák F. tér 1.

 

A világ egyik legnépszerűbb és legünnepeltebb énekegyütteseinek egyike éppen tavaly ünnepelte alapításának 50. évfordulóját. 1968-ban a cambridge-i King's Singers 6 hallgatója véletlenszerűen összeállt egy kis műsorral az év végi, egyetemi ünnepségre és a produkciójuk olyan frenetikus sikert aratott, hogy úgy döntöttek, együtt maradnak és folytatják. És íme, már 50 éve töretlen lelkesedéssel, és sikerrel járják az egész világot, olyan vezető koncerttermek megbecsült vendégei mint pl. a New-York-i Carnegie Hall, a londoni Royal Albert Hall, a párizsi Salle Gaveau, vagy a Sydney Operaház.

Sikerük titka a tökéletes hangi és zenei felkészültség, a fantasztikus zenei változatosság és a tökéletes előadásmód, nem beszélve az egyedülálló brit humorral és sármmal előadott műsoraikról.

Repertoárjuk a kora középkortól egészen napjaink zenéjéig terjed, korunk olyan világhírű mesterei is komponáltak számukra műveket, mint Luciano Berio, Ligeti György, Sir John Travener, Toru Takemitsu, vagy Eric Whitacre.

Az 50 év alatt a tagok ugyan cserélődtek, de a színvonal és a népszerűség töretlen maradt.

Belépődíj: 7.500 Ft

 

 

Szecesszió = megújulás - Színház új utakon

 

Időpont: 2019. március 16-31.

Helyszín: Ciróka Bábszínház, Budai utca 15.

 

Olyan színházi előadásokat tűznek műsorra, amelyek közös nevezője a színházi műfaj megújítására való törekvés. Az előadásokban különböző művészeti ágak ötvöződnek közös, családi élményt kínálva. Az új utakat járó, kiváló előadásokhoz kézműves tevékenység is kapcsolódik!

Előadások:

 • PETTSON ÉS FINDUSZ
 • TÜNDÉRSZÉP ILONA ÉS ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI
 • HURKA GYURKA
 • ALMAFÁCSKA
 • RUMCÁJSZ

Részletek

 

 

Kecskeméti Szecessziós Homlokzatok

 

Helyszín: Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely, Bethlen krt. 16.

 

Zománc Fresh országos pályázat kiállításának megnyitója

 

Időpont: 2019. március 17-én 11 órakor

A kiállítás látogatható: munkanapokon 10 órától 16 óráig

 

A hagyományokhoz híven a Tavaszi Fesztivál ideje alatt nyitják meg a Zománc Fresh országos zománcművészeti pályázatra beérkezett művekből rendezett kiállítást. Cél a fiatal, még ismertté nem vált zománcosok felkutatása.

 

Kecskeméti szecessziós homlokzatok – zománcozó gyermekfoglalkozás

 

Időpont: 2019. március 17-én 14-től 17 óráig

 

Fekete iszapzománccal alapozott acéllemezekre kompozíció festése, melynek alapeleme egy kecskeméti szecessziós épület homlokzatán található.

A részvétel regisztrációhoz kötött. (Telefon: +36-76 482-123, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Az elkészült alkotásokat a gyerekek magukkal vihetik.

 

 

Semmelweis - Oratorikus kórkép

 

Időpont: 2019. március 18., hétfő 19 óra

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák F. tér 1.

 

A Bartók Plusz Operafesztivál, a Budapesti Operettszínház közös produkciója. Nyáry Krisztián Igazi hősök – 33 magyar című könyve Semmelweis Ignácról szóló fejezetének felhasználásával.

A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárstáncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket és Semmelweis életének szereplőit, akik lidércekként kísértik Semmelweist. A darab címszerepét Szabó P. Szilveszter játssza, szövegét pedig Szabó T. Anna költő ülteti át magyar nyelvre. A produkciót különleges vizuális világgal, számos vendégalkotó bevonásával a fiatal rendező, Boross Martin állítja színpadra.

Belépődíj: 1.500 Ft, Kecskemét kártyával és diák-, nyugdíjas jegy 750 Ft

 

 

„Száz titok kavarog”

 

Időpont: 2019. március 19., kedd 19 óra

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

 

Zenés, irodalmi est Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából.

Ady Endre új személyiség-felfogást, nemzeti önismeretet, s ezek talaján egy merőben új, modern és merész költői nyelvet hozott a XX. század eleji magyar szellembe. Mindezt oly módon, hogy eközben mély gyökerekkel kapcsolódott hazája történelmébe, kultúrájába. Kora válságát, a hagyományos európai világkép és értékrend összeomlását nem csak önmaga, de a közösség, a nemzet identitásvesztéseként élte meg. Nem kisebb célt tűzött maga elé, mint a még megmaradt értékeknek az átmentését, újra fogalmazását, az „új időknek új dalaival” való ötvözését.

Ez a műsor a népzene és a klasszikus zene sajátos ízeivel kíván segíteni a hallgatóságnak elmélyedni Ady Endre költészetében úgy, hogy az útkereső, vívódó, gyarló ember gondolatait, igazságait felidézve élményt és hitet adjon. Reményt, sőt meggyőződést ahhoz, hogy globalizálódó világunkban van még a kultúra értékeit őrző, továbbadó és szerető ember, aki nyilvánvalóan európai, egyszerre keleti és nyugati, ezzel együtt magyar.

Csík János népzenész és előadóművész hosszú évek óta dolgozik együtt Őze Áron színművésszel. Együttműködésük eredményeként néhány évvel ezelőtt született meg az ADAGIO című rendhagyó zenés-irodalmi estjük, amelyet Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Dresch Mihály szaxofon művésszel közösen állítottak színpadra.

Ennek sikere alapján született az Ady életműből készített „Száz titok kavarog” című előadás, melynek során a magyar népzene, a klasszikus zene, a magyar jazz ízű muzsika és a vers sajátos egymásba fonódása jelenik meg. Ennek megvalósításában közreműködik Auksz Éva színművész és énekesnő, Bognár András, Vizeli Máté népzenészek és a Budapesti Kamarazenei Műhely és Gellén Péter néptáncos.

Belépődíj: 3.500 Ft, Kecskemét kártyával 3.000 Ft

 

 

Rippl-Rónai József művészete

 

Időpont: 2019. március 20 – augusztus 4.

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény, Klapka u. 34.

 

Válogatás az Antal – Lusztig Gyűjteményből

„Mindenkinek eredetiségre kell szert tenni”, vallotta Rippl – Rónai József (1861 – 1927) festőművész. A Munkácsy-iskolától elszakadva a korabeli, legfrissebb francia áramlatokat folyamatosan integrálta alkotásaiba az európai mértékkel mérve is az egyik legjelentősebb mesterünk. A légies pasztellek, a dekoratív szemléletű olajképek, a fekete korszak és a merész, színes hangolás egyaránt fellelhető az életműben. Kecskemét főterének építészetét, a villanegyed és a Művésztelep épületeit a magyar szecesszió stílusjegyeinek mai napig nyomon követhető kulturális értékeként tartjuk számon. A 20. század első harmada művészetének megismeréséhez Rippl-Rónai alkotásai nélkülözhetetlenek.

Látogatható: csütörtöktől vasárnapig, 10.00 – 18.00 között

 

 

FORRÁS 50 – folyóirat jubileumi estje

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. március 26., kedd 17.00

 

Az est meghívott vendégei a folyóirat márciusi számának szerzői: Géczi János, Maurits Ferenc, Orosz István, Pécsi Györgyi, Rigó Róbert, Staar Gyula, Szűgyi Zoltán, Villányi László, Zalán Tibor, Zelei Miklós

és a folyóirat szerkesztősége: Füzi László, Bahget Iskander, Bosznay Ágnes, Buda Ferenc, Dobozi Eszter, Füzi Péter, Komáromi Attila, Pál-Kovács Sándor Attila, Pintér Lajos

Házigazda: Kriskó János szerkesztő és Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató

Köszöntőt mond: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere

Közreműködik: Hegedűs Zoltán színművész

A folyóirat jubileumi kiállítása pedig megtekinthető a Helyismereti Gyűjteményben (Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.) 2019. március 20-június 30. között.

 

 

XIII. Kecskemét Fringe - Művészeti fesztivál alkotó fiataloknak

 

Programhelyszínek: Ifjúsági Otthon, Köztér/10 perc, Otthon mozi, TEKA

Időpont: március 21-24.

 

Fiatal alkotók, előadók bemutatkozása színjátszás, zene, film, képzőművészet, irodalom, tánc és egyéb művészeti területeken, kreatív megvalósításokban. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tizenharmadik alkalommal rendezi meg a 14-30 éves alkotó fiatalok összművészeti fesztiválját.

A Fesztivál önálló művészeti programja hagyományosan a XXX. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

 

 

Kecskeméti Városi Fúvószenekar Best of 40

 

Időpont: 2019. március 24., vasárnap 15 óra

Helyszín: Piarista Gimnázium Díszterme, Piaristák tere 5.

 

A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az M. Bodon Pál AMI Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi hangversenye, Kuna Lajos négy évtizedes tanári pályafutásának virtuóz szólistáival.

Vezényel: Kuna Lajos és Hámori Áron

Műsor: „Mozarttól a jazz-en át a pop zenéig” Válogatás az elmúlt évtizedek nagy sikerű produkcióiból.

A belépés ingyenes.

 

 

10. SZÍN-TÁR - színművészeti egyetemek találkozója

 

Helyszínek: Kecskeméti Katona József Színház, Ruszt József Stúdió Színház, Kelemen László Kamaraszínház

Időpont: 2019. március 26-30.

 

Előadások:

 • LILIOM (vizsgaelőadás)
 • YERMA
 • HÁROM NŐVÉR - PLATONOV
 • REBEL IN THE RYE (vetítés)
 • ZABHEGYEZŐ
 • „ISMÉT CSEPÜRÁGÓK ÉS CSEREBOGARAK”
 • ÖRDÖNGŐSÖK
 • ZABHEGYEZŐ
 • SAM, AVAGY FELKÉSZÜLÉS A CSALÁDI ÉLETRE

 

Jegyár előadásonként: 900 Ft / 4 előadásra szóló bérlet ára: 3.200 Ft

A Vizsgafilmek- és a Rebel int he Rye című vetítésére díjtalan belépők igényelhetők a jegypénztárban.

 

 

XXVIII. BOHÉM RAGTIME & JAZZ FESZTIVÁL

 

Időpont: 2019. március 29-31.

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ, Kecskemét, Deák tér 1.

 

Vendég: Olaszország

Program:

Péntek esti gála: dob és ének nélkül

március 29. péntek 19.00-22.30 óra

19.10-20.30: Mauro L. Porro Quartet (I)

21.10-22.30: Szalóky Classic Jazz Sunday (H)

Belépőjegy: 3500 Ft

 

Örömzene (jam session)

március 29. péntek 22.30-01.00 óra

A belépés díjtalan.

 

III. Országos Jazzműveltségi Vetélkedő döntője

március 30. szombat 10.30-13.00 óra

A belépés díjtalan.

 

Zongorashow

március 30. szombat 15.00-16.45 óra

Mauro L. Porro (I) & Luca Filastro (I) & mások

Belépőjegy: 2500 Ft

 

Szombat esti gála: dobbal és énekkel

március 30. szombat 19.00-22.30 óra

19.10-20.30: Bohém Ragtime Jazz Band (H) & Luca Filastro (I)

21.10-22.30: Vintage Dolls (H)

Belépőjegy: 3500 Ft

 

Örömzene (jam session)

március 30. szombat 22.30-01.00 óra

A belépés díjtalan.

 

Zenés brunch, zárókoncert, jam session

március 31. vasárnap 11.00-14.00 óra (már nyári időszámítás szerint!)

Helyszín: Aranyhomok Wellness Hotel

Mauro L. Porro Quartet (I), Luca Filastro (I), Bohém Ragtime Jazz Band (H)

Belépőjegy ebéddel: 6000 Ft

 

A három színháztermi koncertre bérlet váltható 9.000 Ft-ért.

Belépők a Hírös Agóra jegypénztárában és a Bohém Webáruházban (http.//bohem.shoprenter.hu) kaphatók. További információ: www.bohemfesztival.hu

 

 

„Micike legyezője” – Családi nap a Szórakaténuszban

 

Időpont: március 30., szombat 10.00 – 12.00 és 14.00 – 17.00-ig

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Gáspár A. krt. 11.

 

Kézműves foglalkozások a szecesszió jegyében

„Antanténusz, szórakaténusz…” – A Játékmúzeum 40 éves gyűjteményének keresztmetszete.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely újjárendezett állandó kiállítása.

A kiállítás hétfőn és vasárnap zárva tart. A kiállítás látogatható naponta 10.00 – 12.30-ig és 13.00 – 17.00-ig.

 

 

Bogányi Gergely és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar zárókoncertje

 

Időpont: 2019. április 1., hétfő 19 óra

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

 

Bogányi Gergely zenésznek született, magyar zenész családba. Briliáns technikája mély érzésű, művészi interpretációjával párosulva kiemelkedő nemzetközi előadóvá tette. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) a különleges tehetségek osztályában Baranyay László keze alatt tanult. Emellett a helsinki Sibelius Akadémia Matti Raekallio, az Egyesül Államok-beli Bloomingtonban, az Indiana Egyetemen Sebők György professzor irányította munkáját. Fischer Annie és Rados Ferenc több mesterkurzusán is részt vett. Bogányi Gergely fiatalkorától kezdve számos országos és nemzetközi versenyen jeleskedett. Bogányi Gergely 2000-ben a magyar Kulturális Örökség Minisztériumától megkapta a Liszt-díjat, 2002-ben pedig a „Fehér Rózsalovagrend érdemkeresztje” kitűntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök. 2004-ben Magyarország Köztársasági Elnöke Kossuth-díjjal, szülőföldjének legrangosabb művészeti elismerésével tüntette ki. 2010 novemberében a lengyel kormány egyedi „művész állampolgársággal”, Chopin útlevéllel jutalmazta Bogányi Gergely zongoraművészt.

Vezényel: Gerhát László

Belépődíj: 3.500 Ft, Kecskemét kártyával és diák-, nyugdíjas jegy 2.000 Ft

 

 

KÍSÉRŐ PROGRAM:

 

 

Vízipók-csodapók (felújított változat)

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. március 24., vasárnap 10.00-12.00

 

A víz világnapja alkalmából filmvetítés és családi délelőtt

színes magyar rajzfilm, 73’

Rendező: Szombati Szabó Csaba, Haui József

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 19 március 2019 19:23
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449