TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Izgalmas előadásokkal mutatkoznak be a jövő színészei - jön a 10. SZÍN-TÁR Kecskeméten
28
2019 febr.

Izgalmas előadásokkal mutatkoznak be a jövő színészei - jön a 10. SZÍN-TÁR Kecskeméten

Fotó: Barta Lajos: SZERELEM (SZÍN-TÁR, 2014) Fotó: Barta Lajos: SZERELEM (SZÍN-TÁR, 2014) Szerző: null

 


Noha szokás szerint nem tudunk betelni a kecskeméti színház aktuális évadának felhozatalával, örülünk a pár napig tartó kitekintőnek és vérfrissítésnek. Klasszikus színműtől a kortárs drámairodalom egyik legfrissebb darabjának adaptációjáig terjed az idén 10. születésnapját ünneplő SZÍN-TÁR kínálata. A színművészeti egyetemek éves találkozója keretében szakmai beszélgetésekre és vetítésre is sor kerül március végén, Kecskeméten.

 

 

10. SZÍN-TÁR, SZÍNMŰVÉSZETI EGYETEMEK TALÁLKOZÓJA

 

Helyszínek:

  • Kelemen László Kamaraszínház (Kecskemét, Rákóczi út 15.)
  • Ruszt József Stúdió Színház (Kecskemét, Katona József tér 10.)

Időpont: 2019. március 26-30.

 

Program:

 

OFF PROGRAM - MOLNÁR FERENC: LILIOM

2019. március 26. kedd 16.30 / Ruszt József Stúdió Színház

Fiatalok, fiatal problémákról, az öreg Molnár darabján keresztül. Válasz keresések, találkozások, önmegvalósítások. Erre próbálnak másfél órában választ keresni (találni?) a Pesti Magyar Színiakadémia végzős hallgatói. Segítetek?

A Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak vizsgaelőadása.

 

FEDERICO GARCÍA LORCA: YERMA

2019. március 26. kedd 19.00 / Kelemen László Kamaraszínház

Federico García Lorca drámájának főszereplője olyan nő, akit a rendszer kilök magából, mert valamije nincs meg, ami a csoporthoz tartozás alapját képzi. A faluban senki nem beszél vele, ám az asszonyok minden pletykája a meddő nőről szól. Míg Yerma, boldogtalan házassága Juan mellett, épp a gyermekhez való görcsös ragaszkodás és annak lehetetlen teljesítése miatt haldokol. Az igaz szerelem sosem teljesülhet, amíg a becsület a legnagyobb erény a családokban és akadályt szab a szenvedélynek. Itt senki sem beszél őszintén, senki sem lépi át a határokat. Ám az elnyomott őszinteség túl hangosan üvölt, kiszökik az ember torkán, és tragédiát okoz.

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Utána szakmai beszélgetés.

 

VIZSGAFILMEK VETÍTÉSE

2019. március 27. szerda 17.00 / Kelemen László Kamaraszínház

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

 

ANTON PAVLOVICS CSEHOV: CSEHOV 2X – PLATONOV

2019. március 27. szerda 19.30 / Ruszt József Stúdió Színház

Oroszország. Egy vidéki kormányzóság. Minden no Platonovot, a falu tanítóját szereti. Szereti kedves, egyszeru felesége, Szása. Szereti Anna Petrovna, tábornokné, az egyetlen ember, aki méltó szellemi társa tud lenni Platonovnak ebben a fásult vidéki életben, de még Kátya a cselédlány is meghatottan pillog Platonovra.

A hosszú telet követően a tábornokné vacsorát ad. Itt megjelenik egy régi ismerős: Szofja, aki úgy hat Platonovra, mint egy másik nő sem... Vojnyicev, a tábornokné fogadott fia, Szofja újdonsült férje nem sejt semmit felesége érzéseiről. Trileckij, Szása bátyja, a helyi orvos csak a hasával törődik. Platonov igazán elemében van: úgy érzi, most megváltozhat az élete. Minden a helyére kerülhet…

 

CSEHOV 2X – HÁROM NŐVÉR

Olga, Mása és Irina testvérek. Tábornok apjuk, aki tizenegy éve hozta őket Moszkvából ide, a kisvárosba, egy éve halott. Tavasz van. Irina névnapját ünneplik. Katonatisztek érkeznek vendégségbe: az Irinának udvarló Tuzenbach és a különc Szoljonij szokás szerint értelmetlen vitákat folytat egymással. Csebutikin, a Prozorovék alatt lakó nyugdíjas katonaorvos, a család régi barátja újságot olvas. Versinyin ütegparancsnok, aki nemrég érkezett a városba, ma először teszi tiszteletét... Nem sokkal később tűzvész tör ki a városban...

Kaposvári Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti kar

Utána szakmai beszélgetés.

 

REBEL IN THE RYE című vetítés

2019. március 28. csütörtök 17.00 / Kelemen László Kamaraszínház

 

JEROME DAVID SALINGER: ZABHEGYEZŐ

2019. március 28. csütörtök 19.30 / Ruszt József Stúdió Színház

Hát ha tényleg kíváncsi vagy rá, először biztos azt szeretnéd tudni, hogy hol születtem, meg hogy milyen volt az én egész tetű gyerekkorom, meg hogy mik voltak a szüleim, meg minden, szóval hogy egy ilyen Copperfield Dávid-féle marhaságot adjak le, de ehhez nincs kedvem... csak azt akarom elmondani, hogyan zsongtam be tavaly, amiből aztán olyan nagy lerobbanás lett, hogy ideküldtek összeszedni magamat. – Holden Caulfield

Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Film Kar

Utána szakmai beszélgetés.

 

„ISMÉT CSEPÜRÁGÓK ÉS CSEREBOGARAK” – beszélgetés

2019. március 29. péntek 18.00 / Katona József Színház

 

HAMVAS BÉLA: ÖRDÖNGŐSÖK

2019. március 29. péntek 20.30 / Katona József Színház

„Minket most bezártak ide, mert mások vagyunk
Mint azok, akik ide bezártak
Őrület, őrület, de van benne rendszer
És mi majd jók leszünk egymásnak
Mi most ne törődjünk semmivel
Csak hagyjuk, hogy a nevünket üvöltsék
Gyere, bújj el velem a lépcső alá
Na látod, egyforma köztünk a különbség”

(Müller Péter Sziámi)

A húszas években Hamvas úgy látta, hogy az irónia vagy a szatíra az egyetlen lehetőség arra, hogy a világ állapotát leírjuk: „Ádám óta nem élt senki, akin ne lehetett volna nevetni.” Ez a műfaj azonban – főleg akkor, ha a mű rendezőelvének választjuk – azt is magával hozza, hogy az ábrázolt helyzetből nincs kivezető út. Az Ördöngösökben sincs megoldás, a regény statikus, valójában nem tart sehonnan sehova. A szereplők nem fejlődnek, megmaradnak a maguk rögeszméjében, egyszer és mindenkorra.

„Nos ez a pokoli nyavalya az, aminek e mű az arcába nevet. Valójában ez a nevetés itt ennek az örvénylésnek az egyetlen ellenpólusa és világossága, de ez a hang az, amelyről minden időben fel lehet majd ismerni engem itt, ebben az egyszeriségemben és mulandóságomban.” (H.B.)

Kaposvári Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti kar

Utána beszélgetés.

 

JEROME DAVID SALINGER: ZABHEGYEZŐ

2019. március 30. szombat 18.00 / Ruszt József Stúdió Színház

Van ez a srác, érted, ez a Holden. Ismerned kéne. Kirúgták a suliból, de nem megy haza, bóklászik mindenfelé, lemezeket vesz, kacsát keres, kukkol, sétafikál, szállodában dőzsöl, szóval próbálja, de nem megy, meg minden. Ismerned kéne.

Pont olyan, mint te vagy. De tényleg.

Újvidéki Művészeti Akadémia

 

MARIA WOJTYSZKO: SAM, AVAGY FELKÉSZÜLÉS A CSALÁDI ÉLETRE

2019. március 30. szombat 20.00 / Kelemen László Kamaraszínház


Sam neve lengyelül annyit tesz: egyedül. A kortárs lengyel drámairodalom egyik legfrissebb darabja egy válófélben lévő szülők kamasz fiának az útkeresését követi végig.
A fiatal varsói szerző friss, probléma-alapú drámáival az erdélyi közönség először a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban találkozhat. A Sam, avagy felkészülés a családi életre a folyton megújuló lengyel drámairodalom egyik legfrissebb példája, amely különleges szociális érzékenységgel nyúl a gyermek-lét problémáihoz. A groteszk családtörténet olyan torokszorító témákra kérdez rá, mint a válás, a vallás vagy a hagyományos családmodell túlélési lehetősége.

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Utána szakmai beszélgetés.

 

Jegyárak:

  • Jegyár előadásonként: 900 Ft
  • 4 előadásra szóló bérlet ára: 3.200 Ft

A SZÍN-TÁR előadásaira jegyek vásárolhatók a Színház Szervezési- és Jegyirodájában (Kecskemét, Katona József tér 5.), 76/501-174, 76/501-177, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., valamint online.

A Vizsgafilmek- és a Rebel int he Rye című vetítésére díjtalan belépők igényelhetők a jegypénztárban.

Bővebb információ

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 01 március 2019 09:17
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449