TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A héten kékben ragyog Kecskemét!
01
2019 ápr.

 

Az autizmus világnapja (április 2.) alkalmából az Autista Gyermekekért Egyesület ismét igyekszik ráirányítani a kecskemétiek figyelmét erre a speciális állapotra, az autisták különös világára, egyúttal szeretne lehetőséget teremteni az „esőemberkékkel” való találkozásra. Ez alkalomból mi is összegyűjtöttünk számos tudnivalót az autizmus spektrumzavarral élőkről, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk.

 

 

Az AGYE programjai az autizmus világnapja alkalmából Kecskeméten:

 

 

A világ a mi szemünkkel

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. április 2., 18 óra

Megtekinthető: 2019. április 23-ig, hétköznapokon 9-18 óráig, hétvégente az intézmény nyitvatartási idejében

 

A kecskeméti EGYMI Autizmus Centrum tanulóinak munkáiból nyílik kiállítás.

A kiállítást megnyitja: Csille Lajos, az AGYE vezetőségi tagja.

Ingyenesen látogatható.

Az eseményt követően, 19 órától ismét kék színbe burkolózik a Városháza.

 

 

„Ragyogj kékben!”

 

Helyszín: Református Gimnázium, Szabadság tér 7.

Időpont: 2019. április 2., 18 órától 22 óráig

 

A Református Gimnázium kék megvilágítása zenei aláfestéssel.

 

 

„Futni-kék!” - belvárosi együttfutás

 

Rajt- és célállomás: a Kossuth téren, a Kossuth-szobor melletti terület

Időpont: 2019. április 6.

 

A táv: Kossuth tér – Kálvin tér – Református Gimnázium –Rákóczi út –Vasútkert – majd vissza

 

Időterv:

 • Gyülekezés, regisztráció: 16 órától
 • Rajt: 17 órakor
 • Célba érés, futóprogram zárása: kb. 18 órakor

A regisztrációban az önkéntesek (szülők, pedagógusok, diákok) mellett a kecskeméti autista gyermekek is részt vesznek, akik az érdeklődőknek kék zászlócskákat, az autizmussal kapcsolatos tájékoztató szórólapokat, illetve az Autista Gyermekekért Egyesület 2019. évi kártyanaptárait kínálják.

A futásra regisztrálók idén is kék fejpántot kapnak ajándékba!

 

 

Hova fordulhat egy kecskeméti autista vagy egy szülő, aki autista gyermeket nevel?

 

2018. október 11-én Bács-Kiskun megyében is megnyitotta az Autisták Országos Szövetsége AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) Info-Pont irodáját, amely az AGYE Kecskemét, Dobó körút 10. szám (Passzázs Üzletház) alatti székhelyén várja az érdeklődőket.

Elérhetőségek:

 • E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Telefonszám: 06 76 327 318
 • Nyitvatartás:
  Kedd: 8.30 – 11.30
  Szerda 8.30 – 14.00
  Csütörtök 8.30 – 12.00

 

Facebook oldal

 

"Designed by Freepik"

 

Az autizmusnak számtalan megjelenési formája van

 

Erre utal a napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élő ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról.

Az orvostudomány jelenlegi állásfoglalása szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. Nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

 

 

Segíts egy plakáttal!

 

Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él. Az autizmus kezelése során a legelső akadály pedig a diagnosztizálás. A legtöbb szülő először a gyermekorvoshoz fordul, akik viszont csak a legritkább esetben gyanakodnak az autizmusra. Ezért indította el az országos tünetkampányt a Mars Alapítvány, hogy a családok minél hamarabb megkaphassák a diagnózist.

Összességében Magyarországon az első tünetek észrevétele és a diagnózis felállítása között majdnem 3 év telik el. Pedig az időben és kellő intenzitással elindított korai fejlesztés jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen képességrendszerrel jelenik meg egy autista gyerek az oktatási rendszerben. Ezért szeretnék hazánk összes háziorvosi és kórházi várótermébe eljuttatni a plakátokat, hogy az autista gyerekeket nevelő családok minél hamarabb megkaphassák a diagnózisukat.

Igényelj te is plakátot és segíts! 

Ha ezeket a plakátokat kifüggeszted az orvosi rendelőkben, ahová jártok, már hozzájárultál ahhoz, hogy gyorsabb és pontosabb diagnózisok szülessenek hazánkban. A plakátokat a Mars Alapítvány juttatja el mindenkinek, aki szeretne bekapcsolódni a terjesztésbe, a postaköltséget is ők állják.

 

 

Egyre többet beszélünk róla

 

Harminc év telt el azóta, hogy Dustin Hoffman eljátszotta az autista zseni szerepét az Esőemberben. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben ennek a filmnek köszönhetően kaptunk némi képet arról, mi is az az autizmus. Azóta pedig számos film és könyv foglalkozott vele a népszerű német vígjátéktól, a Fák jú, Tanár úrtól kezdve Enyedi Ildikó Testről és lélekről c. filmjén át az RTL-en jelenleg is futó Doktor Murphy c. sorozatig. Mindez azért jó, mert akaratlanul is beépül tudatunkba az autizmus sokféle velejárója, így talán egyre toleránsabbak tudunk lenni velük, ha mondjuk vásárlás vagy utazás közben keresztezik egymást útjaink.

Ugyancsak előremutató lépés, hogy tavaly októberben a magyarországi Decathlon bejelentette, minden hónap első hétfőjén 14-16 óra között csendes órákat biztosítanak áruházaikban: Amennyiben szükséges, a kasszasorban előreengedik az érintett családokat. Ha az autizmussal érintett ember segítő kutyával él, akkor a kutyáját is beengedik az áruházba. A hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják. Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel, illetve csökkentik a világítást.


Értsd meg az autizmussal élőket és légy toleráns és segítőkész, ha találkozol velük!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 01 április 2019 17:39
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449