TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Úri huncutságok és divatmorzsák - vagány csajos programok a Ráday Múzeumban

23
2019 ápr.

Úri huncutságok és divatmorzsák - vagány csajos programok a Ráday Múzeumban

 

Mely évtizedekben hordtak abroncsot a hölgyek, és mikor jött divatba a fardagály? Mikor illett kesztyűt viselni és pontosan milyet? Hogyan lett díszmagyar a díszmagyar? Ilyen kérdések mentén repülhetünk vissza az időben, a divattörténelem izgalmas korszakaiba a Ráday Múzeum legújabb programjai alkalmával.

 

 

Az előadásokat a Muraközy János életét és festészetét bemutató állandó kiállítás inspirálta: A kulcsra zárt szobában című kiállítás Kecskemét híres szülöttének, Muraközy János ügyvéd, festőművésznek állít emléket. A család gazdag hagyatékából összeállított tárlatban Muraközy portréi kaptak főszerepet. A kollekció a képek nyelvén mesél a korszak divatjáról, szépségideáljairól. A divattörténeti előadássorozatot a kiállításának szebbnél szebb nőalakjai ihlették, melyek nem csupán a korabeli portréfestészet stilisztikájáról, hanem a nőideálról és a divatról is mesélnek.

Az előadások sok érdekességet tartogatnak a látogató számára a korabeli viseletekről, az öltözködéssel kapcsolatos szokásokról, illemszabályokról.

 

 

A magyar női díszviselet

 

Helyszín: Ráday Múzeum, Kálvin tér 1.

Időpont: 2019. április 25. 17.00

 

Az előadás sok képpel illusztrálva bemutatja a női „díszmagyar” viseletének kialakulását, forrásait és történetét a 17. századtól a 20. századig.

Tartja: Fogarasi Zsuzsa művészettörténész

 

Úri huncutságok a 19. századi divatban

 

Helyszín: Ráday Múzeum, Kálvin tér 1.

Időpont: 2019. május 23. 17.00

 

Mely évtizedekben hordtak abroncsot a hölgyek, és mikor jött divatba az úgynevezett fardagály? Mikor illett kesztyűt viselni és pontosan milyet?

Tartja: Fekete Dóra öltözettervező, művésztanár

(Az előadás után egyeztetés a diákokkal a divattervezés folyamatáról. Közös ötletelés, szakmai konzultáció.)


Részvételi díj: 300 Ft/fő

 

Muraközy János: Fésülködő nő

 

Divattervező pályázat

 

Az előadások után, 2019 őszétől a Ráday Múzeum divattervező pályázatot hirdet az érdeklődő középiskolásoknak. A rendezvényt kecskeméti és környékbeli szakközépiskolák, gimnáziumok, ezen belül kiemelten rajz és vizuális kultúra iránt érdeklődő vagy ruha- és textilipar szakos tanulók számára hirdetik meg.

Az őszi pályázatra rajzos divattervekkel lehet majd nevezni, egyéni jelentkezőként vagy 2-3 fős alkotócsoporttal.

A pályamunkák témája a 19. századi divat átemelése a 21. századba. Hogyan ötvözhető a 21. század és a 19. század divatja? Hogyan keveredhetnek egymással modern és régi stílusjegyek, szabásminták, díszítőelemek, anyagok? - ehhez jó támpontot adnak a most induló divattörténeti előadások.

A pályázat részleteit 2019. augusztus végétől megtalálják az érdeklődők a múzeum honlapján és Facebook oldalán.Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449