TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ „Tégy egy lépést a békéért!" - Kecskeméten is áthalad a világjáró Békefutás
16
2019 máj.

„Tégy egy lépést a békéért!" - Kecskeméten is áthalad a világjáró Békefutás

 

Noha a világbéke nagyjából minden szépségkirálynő aduásza a színpadon, akadnak olyan emberek és törekvések, akik a mindennapokban is tesznek azért, hogy a világ tényleg egy szebb, békésebb, élhetőbb hely legyen, ahol az emberek harmóniában élnek önmagukkal és társaikkal. Az egyik legjobb példa erre a világot átszövő Békefutás, amely május 22-én Kecskeméten is áthalad. Az ünnepségre és a lélektöltő futásra természetesen bárki becsatlakozhat, ahogyan az esemény mottója is buzdít: „Tégy egy lépést a békéért!"

 

 

 

Békefutás Kecskemét

 

Időpont: 2019. május 22.

 

Program:

  • 8:00 Indul a futócsapat Jakabszállás irányából, a Kecskemét táblától, befut a belvárosba
  • 8:30 Ünnepség a belvárosban, a Katona József téren
  • 9:15 A futók tovább indulnak Nagykőrös felé

 

Térkép:

 

Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. Kecskeméten szintén járt már a Békefutás, a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot.

Az élet minden területéről származó nemzetközi futócsapat tagjai saját idejüket és energiájukat szentelik arra, hogy a futás üzenetét a világ minden tájára eljuttassák. Minden alkalommal 49 országon futnak keresztül Európában, ez összesen több mint 24 ezer kilométert jelent csak ezen a kontinensen, de természetesen a Békefutás a többi földrészen is zajlik párhuzamosan.

 

 

A futáshoz bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is.

Egyszer egy faluban, a helyi ünnepség után jelezte nekünk egy kerekesszékes úr, hogy szeretne velünk tartani. Természetesen nem utasítottuk el, de csodálkozva és kissé kételkedve fogadtuk kérését. A háta mögé betűztük a békefáklyát, és a következő településig kísért minket” - meséli nekünk Csendes István, a futás egyik magyarországi főszervezője. “Nem az számít, ki mennyire okos, ügyes, erős, egészséges, hanem az, hogy mekkora akarat lakozik benne. Ha van cél és lelkesedés, akkor a siker is jönni fog, de főleg a belső béke és a szeretet megtapasztalása!”

“Az ember tobzódik agresszivitásban, nyugtalanságban, bizonytalanságban, és a sport képes ezeket levezetni - megnyugtat, örömmel tölt el. A futás az egyik legkézenfekvőbb, mert nem igényel eszközöket, speciális helyet, a másik legfőbb erénye pedig, hogy a legtöbb boldogsághormon a futással termelődik a szervezetben. Ha te lecsendesedtél általa, megteremtődött benned a belső béke, harmónia, akkor máris hozzájárultál a világbékéhez!”

 

 

“100 emberből 99 nem él spirituális életet - mi őket várjuk”

“Minden ember boldog akar lenni, a boldogsághoz pedig alapvetően béke és szeretet kell. Nincs olyan egyén, aki ne vágyna ezekre. Itt mindenki megérzi majd ezeket az energiákat, a családias hangulatot és a barátságot - hisz a világon mindannyian egy nagy családot alkotunk. Ahhoz, hogy ezt valaki megtapasztalja, nem kell spirituális életet élni, hisz az örömöt bárki képes megélni” - magyarázza István.

 

 

Miért több mint egy sima sportrendezvény?

Az alapító Sri Chinmoy a Békefutást a szeretet, béke és egység jegyében indította útjára 1987-ben. Sportolóként, filozófusként, zenészként, képzőművészként és költőként, egész rendkívüli életművével ugyanezt a szellemiséget képviselte.

A Békefutás az útján reményt, barátságot és örömöt hirdet, célja egy egyszerű gondolatra épül: Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. Ahelyett, hogy bírálnánk a világot, megtesszük azt, ami a saját felelősségünk: önmagunkban és közvetlen környezetünkben a békére törekszünk.

 

 

“A világon csak akkor lesz béke, ha minden ember szívében béke honol. Amíg egy ember is agresszív vagy gyűlölettel teli, addig mindig lesz háború” - hangsúlyozza István, aki maga is 10 éve Sri Chinmoy-tanítvány.

Az anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali és Teréz anya, a békét jelképező fáklya pedig - amit a kecskeméti ünnepség alkalmával bárki a kezében tarthat majd - járt már például tengeralattjárón, a Mir űrállomáson, az Északi és a Déli sarkon és a Szaharában...

 

 

Ő volt Sri Chinmoy (1931-2007)

Bengáli-amerikai spirituális szellemi vezető, vallási tanító, guru. 1500 könyvet, 115 000 verset és 20 000 dalt írt, 200 000 festményt festett és közel 800 ingyenes békekoncertet adott szerte a világon. Példamutatásával és tanításával inspirálta az embereket a spirituális útra. Ma Sri Chinmoynak mint spirituális vezetőnek a világ közel 70 országában vannak tanítványai, számuk kb. 8 ezer. Kiegyensúlyozott életvitelt hirdet, amely az ima és meditáció belső elcsendesülését ötvözi a mai élet lendületével. Munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint többek közt a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.

A Békefutás honlapja

 

Fotók a korábbi Békefutásokról:

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 16 máj. 2019 19:53
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449