TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Az animációs filmek Mekkája lesz Kecskemét 5 napig! Igazi összművészeti fesztivál lett a KAFF

15
2019 jún.

Az animációs filmek Mekkája lesz Kecskemét 5 napig! Igazi összművészeti fesztivál lett a KAFF

 

A Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivállal párhuzamosan, a kellemes alkoholos nedűk társaságában igazi filmkülönlegességekkel - több mint 300 film látható nyolc helyszínen -, fényfestéssel, animációs gyerekfoglalkozással, koncertekkel, könyvbemutatókkal, kiállítással csábít a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelynek 11. alkalommal lesz a társa az Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál. Mutatjuk a legklasszabb programokat kicsiknek, nagyoknak, filmmániásoknak és az animációval csak most ismerkedőknek egyaránt.

 

14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF)

 

2019. június 19-23.

 

26 európai országból 134 alkotással neveztek

A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a 14. KAFF versenyprogramjába. A KAFF idejével párhuzamosan zajlik a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, melynek versenyében 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál szerepel. Az idei fesztivál zsűrijében többek közt olyan neves animációs filmesek vannak, mint az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit holland és az Oscar-jelölt Ishu Patel indiai animációs rendezők, Csupó Gábor, többszörös Emmy-díjas animátor, a Klasky–Csupo animációs stúdió alapítója, valamint Mohamed Ghazala, a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke. Az idei szemle unikuma lesz, hogy a negyven évvel ezelőtt Oscar díjat nyert Rófusz Ferenc is ringbe száll, némelyek szerint igen provokatív, megosztó filmjével, Az utolsó vacsorával.

A közönségnek is lehetősége nyílik véleményének a kinyilvánítására. A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan Kecskemét térségének 12 településén ugyancsak lesznek kultúrházi vagy könyvtári vetítések, és az ott lakók is díjhoz juttathatnak egy alkotót.

 

 

Bemutatkozik Afrika

A KAFF ezúttal is népszerűsít egy földrészt. A közönség most - az Európában alig ismert – afrikai animációs filmekből kap ízelítőt. De Ázsia is megmutatja magát a versenyen kívüli programban, amelyben iráni alkotásokkal épp úgy lehet majd találkozni, ahogy japánokkal is, hiszen a szervezők nem feledtek el megemlékezni a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójáról. Ez utóbbi alkalomból a két nemzet animációs szakmai együttműködésének négy évtizedét reprezentáló kiállítás is nyílik.

 

A Trendalelke programválogatása:

 

 

Animációs workshop

 

Helyszín: Kecskeméti Pagony, Szabadság tér 2.

Időpont: 2019. június 19., szerda, 9:00–10:30

 

Gyerekeknek szóló műhelyfoglalkozás, ahol a legkisebbek is kiélhetik a kreativitásukat és a rajzolás mellett belekóstolhatnak az animációs filmek készítésébe is.

Kétféle technikát is kipróbálhatnak:

 • Állatmaszk és pixillációsfilm-készítés a kiállításon is szereplő Petya és a Tulipán és a Boszorkánycica mesékhez kapcsolódóan. A maszkot viselő gyerekek a pixilláció során saját maguk képkockánként rögzített mozgatásával válnak a film főszereplőivé.
 • Thaumatrope, azaz forgó mozi készítés, amit haza is lehet vinni.

A foglalkozást Bognár Éva Katinka animációsfilm-rendező vezeti.

Korosztály: 5-10 éves

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Pagony könyvesbolt elérhetőségei: (70) 290 2820, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bognár Éva Katinka az animációsfilm-rendezés mellett könyvillusztrációk rajzolásával is foglalkozik. A Pagony Kiadónál megjelent könyvei közül kettő is bekerült a Magyar Gyermekirodalmi Intézet TOP50 listájára 2017-ben (Harcos Bálint: A boszorkánycica), illetve 2018-ban (Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja). Ezen alkotások megtekinthetőek egy kiállítás keretében a Pagonyban, 2019. június 19., 9:00 – június 23., 12:00 között.

 

 

Itahasi Haruko Napocska: Papírbábok és animációk c. kiállítása

 

Helyszín: Ifjúsági Otthon, Tükörterem, Kossuth tér 4.

Látogatható: 2019. június 19., szerda – június 22., szombat, naponta 10:00 – 18:00 óráig

 

Itahashi Haruko (Napocska) 1986-ban Japánban született. Az Oszakai Egyetemen magyar szakra járt, ahol 2010-ben szerzett diplomát. Animációs pályáját gyakornokként a Kecskemétfim stúdióban kezdte. A 2011/2012-es tanévben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen animációt tanult. Több japán cégnek is dolgozott animációs rendezőként, képes forgatókönyv-rajzolóként, karakter- és háttértervezőként. Jelenleg szabadúszó grafikusként és animációs alkotóként reklámokat, webgrafikákat készít és kiadványtervezéssel foglalkozik. Panic Screen (Pánik a vásznon) című filmje 2014-ben első díjat nyert az 1. Japán Kézműves Animációk Versenyén.

A kiállításon a papírból készült egyedi animációs bábfigurák mellett papírból kivágott, aprólékosan megmunkált festett kulisszaképek láthatók. A tárlattal párhuzamosan Itahashi Haruko animációs műhelyfoglalkozást is tart a Primanima Játszóházban.

 

 

Vízipók-csodapók

 

Helyszín: Magyar Naiv Művészek Múzeuma, Udvar, Gáspár A. u. 11.

Időpont: 2019. június 19., 21:00

 

Magyar egész estés film, 1983, 01h 12m

Rendező: HAUI József; SZABÓ Szabolcs; SZOMBATI SZABÓ Csaba, Producer: MIKULÁS Ferenc; DR. MATOLCSY H. György, Gyártásvezető: VÉCSY Vera, Irodalmi forgatókönyv: BÁLINT Ágnes; KERTÉSZ György, Dramaturg / Dramaturge: BÁLINT Ágnes, Hang: BÁRSONY Péter, Operatőr: POLYÁK Sándor; CSEPELA Attila; HENRIK, Irén, Vágó: CZIPAUER János; HAP Magda, Zene: PETHŐ Zsolt, Háttér: MOLNÁR Péter; HEGYI FÜSTÖS László; HEGEDŰS László; HEGEDŰS László, Gyártó cég: Pannónia Filmstúdió

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók). Az 1983-ban készült egész estés rajzfilm digitálisan felújítva 2019 tavaszán újból a mozikba került, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és környezetünk védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

 

 

Ballet Senegal koncert

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2019. június 20., csütörtök 17:00

 

A szenegáli és guineai táncosokból és zenészekből áll. A társulatból többen gyermekkoruk óta zenélnek, az anyatejjel szívták magukba a művészetet Afrikában.
A produkciók során rendkívül látványos öltözetekben több hangszert szólaltatnak meg és több nyugat-afrikai népcsoport koreográfiáját mutatják be. A Ballet Szenegál repertoárjában számos nyugat-afrikai tánc szerepel. Például a yela, a kuku, a dundumba, a diola, a serer és Szenegál népi tánca, a mbalax. Legszenzációsabb produkciójuk a peul tánc, mely során az ú.n. „kunnawal” hagyományt, azaz az akrobatikával tarkított óriás tökedényes táncot mutatjuk be. A kiváló művészek az előadások során számos hangszert megszólaltatnak például a laalat, vagy tökhéjedényes csörgőt, a tökedényt, a balafont, a sabar, a djembe és a dundun dobokat.

Tagok:

 • Cheikh Ibrahima FALL
 • Gaye MALY
 • Mouhameth DIOP
 • Evelyn ASIAMA
 • Mbaye NDIAYE

 

 

Macskafogó

 

Magyar Naiv Művészek Múzeuma, Udvar, Gáspár András utca 11.

Időpont: 2019. június 20., 21:00

 

Magyar egész estés film, 1986, 01h 32m, Rendező : TERNOVSZKY Béla, Producer: DR. MATOLCSY H. György, Animáció: UZSÁK János; FOKY Emmi; HERNÁDI Edit; JENKOVSZKY Iván; KISS Ili; PAULOVICS András; SSHIBIK József; SZALAY Edit; SZÓRÁDY Csaba; TÓTH Zsuzsa; ZSILLI Mária, Irodalmi forgatókönyv: NEPP József, Gyártásvezető: KUNZ Román, Tervezte / Design: MAROS Zoltán; GÉMES József, Operatőr: NAGY Csaba; NEMÉNYI, Mária; VARGA György, Zene: DEÁK Tamás, Gyártó cég: Pannónia Filmstúdió

A Macskafogó a magyar mozgóképi tömegkultúra korszakos – ha nem legfontosabb – darabja, melynek legendás figurái, szállóigévé lett párbeszédei valamennyi magyar néző számára hivatkozási alappá váltak. Az animációs akcióvígjáték, amely számos fősodorbeli filmes műfajt megidéz, így a krimit, a sci-fit, a horrort és a katasztrófafilmeket, továbbá konkrét sikerfilmek, mindenek előtt a James Bond-széria paródiájaként is értelmezhető. A film főbb szerepeit macskák, egerek és patkányok játsszák el, a főhőst egy antropomorf titkos egérügynök, Grabovsky alakítja, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a gonosz macskáktól. A KAFF-on a film digitálisan felújított változatát vetítjük, amely 2018 őszén újbóli moziforgalmazásba került. A felújítás munkálatait Ternovszky Béla rendező felügyelte. 

 

 

A világ innenső végén

 

Helyszín: Hírös Agóra, Színházterem, Deák F. tér 1.

Időpont: 2019. június 20., 21:30

 

Rendező : KATABUCHI, Sunao

Japán egész estés film, 2016, 02h 10m, Gyártó cég: MAPPA

Ez a díjnyertes történet egy Suzu Urano nevű lány történetét mutatja be, aki 1944-ben Hirosima tartományban lévő kisvárosba, Kurébe költözik. Ott hozzámegy Shūsaku Hōjōhoz, egy fiatal tisztviselőhöz, aki a katonai bázison dolgozik. Suzu a férje családjával él, ahol gyorsan nélkülözhetetlenné válik, mivel rendkívül kreatívan tud a háborús körülmények között is főzni. 1945-ben az amerikai hadsereg intenzív bombázása Kurét is eléri, ami tragikus hatással van a kisvárosra és lakosaira. Suzu élete örökre megváltozik, de kitartása és bátorsága lehetővé teszi, hogy teljes életet éljen. Ez a gyönyörű, de tragikus történet bemutatja, hogy az emberek a legnagyobb szörnyűségek során is képesek összetartani és újjáépíteni az életüket.

 

 

Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film könyvbemutató

 

Helyszín: Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. június 21., péntek 10:00

 

A kecskeméti szerző ezúttal a Kecskemétfilm működésének évtizedeit mutatja be, s az itt készült animációs filmek világát ismerteti meg az olvasókkal. A kötet éppúgy részletesen foglalkozik a stúdió krónikájával – a kezdetektől napjainkig –, mint a kecskeméti animációs sorozatok és egyedi filmek elemzésével – a Vízipók-csodapóktól a Magyar népmeséken át a Városi legendákig, a Regöléstől Az éjszaka csodáin át a Balanszig –, miközben a meghatározó rendezői életműveket is áttekinti.

 

Fotó: Raffay Zsófi

 

Kaláka koncert - Válogatás 50 év dalaiból

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2019. június 21., péntek 17:00

 

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

A zenekar tagjai:

 • BECZE Gábor – nagybőgő, gitár
 • GRYLLUS Dániel – furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
 • GRYLLUS Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb
 • RADVÁNYI Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

 

 

Muzsikás és Kacsó Hanga, Berecz István koncert

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2019. június 21., 20 óra

 

Muzsikás együttes és vendégei

 • Kacsó Hanga - ének, tánc
 • Berecz István - tánc

 

 

Fényfestés

 

Helyszín: Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. június 21., 22:00

 

Ezúttal a könyvtár homlokzatát festik meg - az afrikai motívumokat afrikai zene kíséri majd.

 

 

Mesterkurzus - Michael Dudok de Witt: A filmnyelv használatáról

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. június 22., szombat, 11:00–12:00

 

Michael Dudok de Wit a nemezetközi zsűri tagjaként vesz részt a fesztiválon. Az Oscar-díjas rendező a filmnyelv használatában szerzett tapasztalatairól fog beszélni, érintve a történetvezetés, az alkotói folyamat, az érzelmek, valamint a szimbolizmus témakörét.

Az előadáson Michael Dudok de Wit alábbi rövidfilmjei kerülnek vetítésre: Tom Sweep (3’, 1992); A szerzetes és a hal (7’, 1994); Apa és lánya (9’, 2000); A tea aromája (4’, 2006).

 

 

Jankovics Marcell: Toldi - Elbeszélő költeményből filmdráma

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. június 22., szombat, 14:00–15:00

 

Jankovics Marcell mesterkurzusa

Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, művelődéstörténész mesterkurzusa alkalmával az érdeklődők első kézből hallhatnak információkat a jövőre elkészülő Toldi című televíziós sorozat rendezői koncepciójáról, és láthatnak képsorokat a filmből. Az előadás során tárgyalt kérdéskörök: hogyan lehet elbeszélő költeményt filmdrámává adaptálni? Hogyan használható fel a költemény szövege? Milyen rejtett, a művel kapcsolatos értékek hozhatók a felszínre?

 

 

Mesterkurzus Csupó Gáborral

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. június 22., szombat, 16:00–17:00

 

A vetítéssel egybekötött előadáson a magyar származású hollywoodi rendező–producer felidézi, hogy jutott el a Pannónia Filmstúdióból Stockholmon keresztül Los Angelesbe, ahol előbb a Hanna–Barbera Stúdiónál vállalt munkát, majd saját stúdiót alapított Klasky Csupo néven. Az előadás során korai rövidfilmjei mellett (Toying Around, 3 perc, tárgyanimáció, 1980) olyan ismert amerikai sorozatok és filmek gyártástörténeti kulisszatitkairól fog előadásában mesélni, mint a Fecsegő tipegők, Citizen Tony, A Thornberry család, az Immigrants – Jóska menni Amerika, valamint a Híd Terabithia földjére.

 

A fesztivál minden programja ingyenesen látogatható.

Bővebb információ és részletes program

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 15 június 2019 17:40
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449