TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Menekülés a hőség elől: nézd meg online a felújított Háry János animációs filmet!
09
2019 aug.

Menekülés a hőség elől: nézd meg online a felújított Háry János animációs filmet!

 

Minden kecskemétinek kötelező darab a Kodály Zoltán daljátékából készült Háry János című animáció, amely UHD minőségben látható 2019. augusztus 10-től az M3.hu oldalán. Jobbkor nem is kerülhetne fel, hiszen az elkövetkezendő napokra kánikulát jósolnak az időjárásguruk, úgyhogy azt vagy a strandon ejtőzve vagy a hűs szobába bekuckózva lehet csak átvészelni. Utóbbihoz pedig tökéletes program az egyórás rajzfilm.

 

 

A történet:

A nagyabonyi csárdában gyülekeznek a törzsvendégek, akik szívesen hallgatják az öreg obsitos Háry János meséit. Az obsitos olykor túllendül a valóság határán, de nem a hazugok közül való. A bíró, a deák, és néhány gazda ül egy-egy pohárka bor mellett és hallgatja az öreg meséit, amiket sokan kétkedve fogadnak.

 

“Richly Zsolt 1983-ban bemutatott Háry János című egész estés animációja Kodály Zoltán 1926-os daljátékát veszi alapul, aki pedig Garay János reformkori költő 1843-ban kiadott Az obsitos című elbeszélő költeményét dolgozta át és értelmezte újra 19. századi szellemben. Richly a többórás eredeti művet egyórás rajzfilmmé adaptálta, melyben a groteszk humortól sem mentes kalandokat és a címszereplő mitikussá érlelődő figuráját kísérik az ornamentális stílus lenyűgöző látványelemei” - írja a Dot & Line blog.

A tévéfilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a Magyar Televízió forgalmazásában jelent meg, műfaja zenés történelmi film. A forgatókönyvet Marsall László írta, a zenéjét Kodály Zoltán műveinek felhasználásával Ferencsik János szerezte, a producere Budai György volt. 1983. május 9-én került a mozikba, majd 1983. december 25-én vetítették le a televízióban.

A rajzfilmben énekesként Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor és Takács Klára hallhatók, továbbá a szereplőknek többek közt Szabó Gyula, Szabó Éva, Császár Angela, Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona, Pathó István és Balázs Péter kölcsönzik hangjukat.

“A munkálatok több mint két évig tartottak, a filmet közel 108.000 kockára rögzítették és 60.000 rajzot készítettek hozzá.”

A Magyar Művészeti Akadémia a 2017-es Kodály-emlékévben pályázott Richly filmjének digitális felújítására, a felújított, részlet- és színgazdagabb verzió először 2017. decemberében volt látható a Pesti Vigadóban, augusztus 10-től pedig az M3 oldalán látható.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449