TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Októberben indul a kecskeméti mesegyár

04
2019 szept.

Októberben indul a kecskeméti mesegyár


Szenzációs új mesékre, varázspálcákra és titkos segítőkre is számíthatunk a Ciróka Bábszínház új évadjában. Az idei szezonban régi klasszikusoknak és kortárs daraboknak egyaránt tapsolhatunk majd: a Grimm fivérek mellett olyan neves mai szerzők tűnnek fel a repertoárban, mint Beck Andrea és Dániel András. De lesz még babaelőadás, ifjúsági darab, advent idején Mikuláskuckó megújult tartalommal és természetesen a vasárnapi mesebelépő játék kalandjai sem maradnak el.

 Valami új...Az égigérő lift

A kisgyermekes családoknak nemigen kell bemutatni Dániel Andrást, a Kuflik sorozat és a MIt keresett Jakab az ágy alatt? mesekönyv szerzőjét. Szövegíróként is a neve garancia a nevetésre és a nyelvi leleményekre.

Milyen lehet egy ország, ahol be van tilva a mosoly, törvényellenes a nevetés, a Mosoly Mentesítő Minisztérium szigorú ügynökei peidg azonnal lecsapnak a leghalkabb kuncogásra is? Mi törénik, ha az egyik gyanútlan ügynök váratlanul egy különleges felvonó fogságába kerül? És mi van akkor, ha ebben az égig érő csodaliftben csupa nagyon, de nagyon furcsa dolog történik vele? Meg olyan dolgok is, amiken - ó jaj - mosolyogni kell. És hová visz vajon ez a lift? Mi lehet a titka, amit csak egyvalaki tudhat? Csupa olyan kérdés, amire kizárólag az kaphat választ, aki elég bátor, és utazásra indul a varázslifttel emeletről emeletre, a világ legfurább kalandjai felé.


Titoktündér

A Ciróka és a Budaörsi Latinovits Színház alkotó energiáinak szinergiájaként láthatjuk majd viszont Beck Andrea meseíró népszerű Titoktündér meséjét.

Él valahol, tán épp itt, a nagyvilágon, egy kiskölök, aki a Toby névre hallgat. Toby születésnapján előkerül egy meglepetés – igaz, nem az ajándékos dobozokból, hanem csak úgy, a semmiből: egy tündér, aki immáron hétszázhetvenhetedik éve segít az útjába kerülő gyerekeknek, hogy megkaparintsák azt, amire igazán vágynak. Ő Lola, a Titoktündér, és Toby lesz az új tanítványa. Toby eleinte kissé nehézfejűnek bizonyul, mint tanítvány: igaz, ez nem csak az ő hibája, hanem egy Carola nevű, szintén szárnyatlan, cserében viszont tenyérbemászóan gonosz ellentündéré, Persze Tobynak van annyi esze azért mégiscsak, hogy a két civakodó tündér közül a Titoktündér pártájára álljon, őt segítse, hogy az ő, és az ő titokzatos varázstárgyai segítségével soha többé ne hagyja, hogy elvegyék a legfontosabb kincsét, ami csak egy kiskölöknek lehet: az önbizalmát.

Békakirály

Mindenki látta, hallotta, olvasta az eredeti Grimm mesét, de a kecskeméti bábszínházban csavarnak egyet a történeten, és 21. századi aktualitásokkal tűzdelik meg a love storyt.

Képzelj el egy békát. Most képzeld el, hogy egymásba szeretnek. Lehetetlen, ugye? Hacsak a királylány nem veszíti el a kulcsát. A kulcskeresés során az összekevert szemetet négy királyságra kell választaniuk: Műanyag Királyság, Papír Királyság, Üveg Királyság és végül Fém Királyság, ahol a fém kulcsnak lennie kell. És meg is találják. Közben pedig rájönnek, hogy nincs is szükség zárakra. A Királylány megtanulja kitárni a szívét, a Békakirályt megcsókolják, valódi királyfi lesz. És egymásba szeretnek. Nem is lehetetlen, ugye?


Oz, a nagy varázsló

Igazi kuriózumnak ígérkezik a nagy klasszikus, hiszen a sokszereplős mese felvonultatja a Ciróka komplett társulatát.

A zenés mesejátékban a Madárijesztő eszet, a Bádogember szívet, az Orsozlán bátorságot, Dorka pedig jóbarátokat szerez. A jól ismert - mégis meglepő fordulatokat tartogató -  történet most egy nagyon is közeli helyről indul, hogy aztán egy távoli, varázsalatokkal teli birodalomba vezessen, ahol az uralkodó a nagy és hatalmas OZ. Hogy miért így, rövid, o-val, az egyelőre maradjon titok.

 

Valami régi...

 

 

GABI ÉS A REPÜLŐ NAGYPAPA

Nincs a világon jobb egy jó nagypapánál. Egy jó nagypapa elviszi az unokáját horgászni, megtanítja fütyülni, sakkozni és ultizni, mindig van nála süti és olyanokat tud mesélni, mint senki más. Egy jó nagypapa megtanít mesélni, álmodni, élni. De mit tegyen az ember, ha sajnos nincs nagypapája? Mesénk hőse, Gabi elindul, és keres magának egyet…

 

PETTSON ÉS FINDUSZ - A VÁRATLAN VENDÉG

Sven Nordqvist meséi felhasználásával

Pettsont, a kissé bogaras barkácsoló mestert nehéz megszokott magányos életviteléből kimozdítani. Amikor azonban egy FINDUSZ borsókonzerves dobozban kiscicát kap ajándékba, megváltozik az élete. A morgolódó vénember szeret reggel későn kelni, nyugodtan megreggelizni. Findusz viszont, az örökké nyüzsgő, hangoskodó, mindenbe beleavatkozó macska korán kel és máris palacsintatorta után nyivákol. Kettőjük mulatságos, szeretetteljes történetét a mesekönyvek és a rajzfilmek után most a Ciróka Bábszínházban izgulhatjuk-nevethetjük végig!

 

EDDMEGLEVES

Másra vágynak a gyerekek – és másra a felnőttek. Lenke olyan világról ábrándozik, ahol mindenben a gyerekek dönthetnek: ahol édességet lehet enni rendes vacsora helyett, megúszható a fürdés, sosem kell aludni és a tűzoltóautónak is van helye az asztalon. Lenke szülei viszont egy nyugodt vacsora mellett szeretnék megbeszélni a másnapi teendőket…
Aztán Lenke váratlanul rátalál álmai országára. Csakhogy hamar rá kell jönnie, hogy itt sem olyan egyszerű az élet…

 

MACSKABLÖFF

Japán, korjak, angolai, norvég, skót és magyar népmesékből szőtt előadás három történetében az életéért küzd egy macska - az életben maradásáért füllent. Ösztönösen remekül blöfföl. Ez az ő szuperereje. Vág az esze. Ám a mese végén eljön az a pillanat, amikor már rosszul és rosszra használja képességét. Nem ismeri fel a helyzetet, és nem képes megfékezni önmagát.
Ha az ember (illetve a macska) nem képes változni, akkor ne csodálkozzon, ha újra és újra ugyanazokban a helyzetekben találja magát.

 

 

 

LÚDAS MATYI

Fazekas Mihály elbeszélő költeménye alapján  
                        
Hányszor is veri Lúdas Matyi vissza Döbrögin a büntetést? És ki emlékszik, hogyan? Milyen álruhában is? És ki az a Döbrögi? Ha nem tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor gyere, és nézd meg, mi megmutatjuk! Ha pedig tudsz, akkor azért, hogy újra közösen örüljünk az igazság győzelmének. Ez persze mese. Meg régi. Vagy mégsem?

 


BABARÓKA

Történetünk kezdetén a hároméves Babaróka előszőr megy kölyökörzőbe, ahol nem lehet vele Mamaróka. Felnőtt fejjel sem könnyű az elválás a gyermekünktől, de a kicsik még nehezebben élik meg ezt a helyzetet. Milyen szerepet tölt be az óvónéni, aki egy sétáló tulipán Babaróka életében? Ki lesz a barátja? Egyáltalán hogyan kell barátkozni? Tudnak-e együtt játszani a kicsik és a nagyobb kölykök? Ilyen egyszerű és mégis bonyolult kérdések merülnek fel Babaróka rövid történeteiben. Az előadás során végig követhetjük, ahogy egy kisróka számára kinyílik a világ.

 

HAMLET - királyfidráma

ifjúsági előadás Nádasdy Ádám és Arany János fordításának felhasználásával

Mikor válik valaki felnőtté? Vajon hányan mondhatjuk el igazán, hogy felnőttként viselkedünk a mindennapokban? Egyáltalán mit jelent felnőttnek lenni?

Hamlet egy átlagos kamaszfiú, akit épp csak az különböztet meg az átlagtól, hogy egy királyi udvarban él, és ő a király fia. Ám hirtelen elveszíti az édesapját és a világ nagyon más arcát kezdi mutatni neki. Olyan dolgok derülnek ki a családtagjairól, amik merőben megváltoztatják a felnőttekről, és a társadalomról alkotott képét. „Hihetek-e még az anyámnak, aki valószínűleg már apám életében is titkos viszonyt folytatott a nagybátyámmal? Ilyenek a nők? A nagybátyám sem az, akinek hittem. Senki sem az, akinek hittem. Nem bízhatok senkiben.” Ráadásul az apja szelleme visszatér a síron túlról, és közli a fiával, hogy a nagybácsi ölte meg. Felszólítja Hamletet, hogy álljon rajta véres bosszút. Hamlet azonban meghasonlik a szülői elvárás terhe és a saját értékítélete közötti ellentétben. Vajon mi lenne a helyes lépés?

Az előadás William Shakespeare Hamlet című drámájának rendhagyó, újragondolt adaptációja, Hamlet szemszögén keresztül elmesélve: a bizalmatlanná vált Hamlet világa ez, ahol szerinte mindenki álarcot visel, és már nem tudja eldönteni, hogy kinek mit hihet el…

 

 

Lépj át a mesék a világába!Minden vasárnapi előadás alkalmával egy-egy varázsigére tehettek szert a gyerkőcök az elmúlt évadban, amelyekből nyolcat kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy átvehessék a hozzá tartozó varázspálcát és varázslatok könyvét. A nagy érdeklődésre való tekintettel az új évadban is folytatódik a játék. Akik újonnan kapcsolódnak be, vagy még nincs meg a 8 varázsigéjük, azok továbbra is gyűjögethetnek. Akik tavasz óta büszke varázspálca tulajdonosok, azok októbertől titkos segítőket választhatnak maguknak előadásról-előadásra, és az évad végén a Ciróka kreatív bábkészítőinek révén meg is elevednek majd a patrónusok.


Bérletinfók

 

A bérletek ára 3 előadásra: 2800 Ft

MIKULÁSKUCKÓval kiegészített, 4 előadásos bérlet: 3400 Ft. (A készlet erejéig!)

Belépőjegy: 1000 Ft.
Babaelőadás: 900 Ft.

A bérletek megrendelhetőek és megvásárolhatóak 2019. szeptember 1-től folyamatosan. A bábszínház a műsorváltozás jogát fenntartja.

Kecskemét, Budai u. 15. Telefon:+36.76.482217 e-mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 04 szeptember 2019 10:27
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449