TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Szecesszió a szecesszió városában: Megnyílt a Bozsóban Alfons Mucha kiállítása
05
2019 szept.

Szecesszió a szecesszió városában: Megnyílt a Bozsóban Alfons Mucha kiállítása

 

A morva származású művész, Alfons Mucha pasztellszínű képeivel egyszerre csábít minket időutazásra és vezet be egy sajátos hangulatú csodavilágba. A szecesszió egyik legkiválóbb mesterének kiállítása decemberig látható a Bozsó Gyűjteményben.

 

 

 

A szecesszió vonzásában - Alfons Mucha kiállítása

 

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény, Klapka u. 34.

Látogatható: 2019. december 1-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között

 

Az art nouveau-t (nálunk szecesszió) minden ország egy kicsit saját szája íze szerint formálta - gondoljunk csak arra, hogyan passzította az új stílusirányzathoz Lechner Ödön a magyar népművészetet.

 

 

A szecesszió fénykorának minden jellemzőjét megtaláljuk Mucha alkotásain. Európában ez volt az utolsó korstílus, amely a művészet és az élet minden területét áthatotta. A litográfiától a plakátokig terjedő munkáira a kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés és szépséges nőalakok jellemzőek. Mucha műveit szemlélve mi is elrévedhetünk a boldog békeidők hangulatában.

 

 

Az áttörő sikert Sarah Bernhardtnak köszönhette. A századforduló legismertebb színésznője 1894 karácsonyán egy festőművészt keresett, hogy megfesse neki a „Gismonda“ színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a festőt, akivel dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta, és egy reggel Párizsban mindenütt feltűntek azok a plakátok, amelyek meghozták neki a világhírt. A plakátok iránt olyan népszerűek voltak, hogy a művészetkedvelők csaknem mindet leszedték. Egy csapásra Mucha lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.

 

 

Mucha a mai korban minden bizonnyal világhírű grafikus és csomagolástervező lenne, a világ legnagyobb vállalatai tervezetnék vele arculatukat, reklámanyagaikat. A mester számos megrendelést kapott: a Lefèvre-Utile cég például ostyáinak, kekszeinek, bonbonjainak népszerűsítésére kérte fel, míg a Moët & Chandon Pezsgőgyár plakátokat, étlapokat, képeslapokat rendelt tőle.

 

 

Charles Crane amerikai milliomos megbízásából 18 év alatt 20 monumentális festményből álló ciklust alkotott: A Szláv eposzt. A sorozat a pánszláv eszme szellemében a szláv népek legjelentősebb eseményeit ábrázolja monumentális 6x20 méteres vásznakon.

 

 

A rendkívül sokoldalú művész továbbá számos könyvet illusztrált, tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzletet. Alkotásait gyakran ciklusokba, dekoratív pannóként rendezte össze.

 

 

Mucha a fényképezésbe is belekóstolt, műtermében hölgyek pózoltak, de tanulmányútjain is előszeretettel fotózott, Bosznia-Hercegovina tájait, moszkvai életképeket rögzítve. A kiállításon egy önarcképet is láthatunk róla.

 

 

Tárlatvezetés a Mucha kiállításon!

 

Időpont: 2019. szeptember 19. csütörtök, 18.30

 

Vezeti: Kovács Ágnes művészettörténész.

Részvételi díj (belépés+tárlatvezetés): 1400 Ft/fő

Előzetes regisztráció szükséges, kizárólag a következő e-mail címre küldött üzenettel: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 06 szeptember 2019 11:19
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449