TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A most péntek az év legizgalmasabb, legtudományosabb éjszakája Kecskeméten
25
2019 szept.

A most péntek az év legizgalmasabb, legtudományosabb éjszakája Kecskeméten

"Designed by pressfoto / Freepik" "Designed by pressfoto / Freepik"

 

127 programlehetőség vár kicsikre, nagyokra, felnőttekre a Kutatók éjszakáján, Kecskemét intézményeiben. Lehet majd kocka alakú buborékot fújni, ismerkedni a motor- és autóversenyzés berkeinek kecskeméti zsenijeivel, alkotni, boncolni, programozni, vetélkedni…

 

 

Kutatók éjszakája

 

Időpont: 2019. szeptember 27-28.

Honlap


A Trendalelke programválogatása:

 

 

Hogyan vizsgálják az élelmiszereinket?

 

Helyszín: Nébih Kecskemét, Halasi út 34.

Időpont: 2019. szeptember 27., 14:00 - 18:00

 

Környezetünk parányi élőlényei. (Mikrobiológiai jelenségek bemutatása. )
Veszélyes lehet-e a sertéshús? (Trichinella kimutatása)
Ismerkedés az élelmiszerek érzékszervi vizsgálataival. A résztvevők tesztelhetik az ízlelő-, szagló- és színfelismerő képességeiket.
Szórakoztató jelenségek cseppfolyós nitrogénnel.
Mindennapjaink radioaktivitása.

REGISZTRÁCIÓKÖTELES ESEMÉNY! Regisztrálni itt lehet.

 

 

Boncolj Velünk!

 

Helyszín: Piarista Iskola, Piaristák tere 5.

Időpont: 2019. szeptember 27., 17:00 - 17:50

 

Szeretnéd kipróbálni, hogy milyen boncolni? Kíváncsi vagy a sertés szív felépítésére? Szeretnéd beazonosítani a szív pitvarait, kamráit, a ki- és bevezető ereket? Megismerkednél a sertés vese felépítésével? Megnéznéd a vesepiramisokat? Ha igen, akkor várunk az Öveges Diáklaborunkban!

REGISZTRÁCIÓKÖTELES ESEMÉNY! Regisztrálni itt lehet.

 

 

Robotika térnyerése és szerepe a napjainkban

 

Helyszín: TIT Bács-Kiskun megyei Egyesülete, Rákóczi út 2.

Időpont: 2019. szeptember 27., 17:00 - 18:00

 

 

LÜK

 

Helyszín: Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola, Mészöly Gyula tér 1-3.

Időpont: 2019. szeptember 27., 17:00 - 19:30

 

Logika-Ügyesség-Kitartás

Ki az ügyesebb? A gyermek vagy a felnőtt?

Kifejezetten családosoknak ajánlott program.

 

 

Buborék-ológia

 

Helyszín: Bányai Júlia Gimnázium, Nyíri út 11.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:00 - 18:45

 

A szappanbuborék egy CSODA… de megismerhető természeti törvények segítségével jellemezhető, ezért az előző állítás pontosításra szorul: a szappanbuborék egy CSODÁLATOS JELENSÉG. Az előadás során megismerjük ezeket a természeti törvényeket. Csinálunk kis buborékot és nagyot, sokat és keveset, gömb alakút és kocka(!) alakút. Matematikai problémákat oldunk meg szappanhártyák segítségével, és ha nem vigyázol, csőbe húzunk… buborékcsőbe… Vagyis játszunk a buborékokkal és közben, ha eszünkbe jut valami komoly is, akkor azt megosztjuk a résztvevőkkel.

Az előadást követően te magad is megtapasztalhatod a buborékok különleges tulajdonságait, kipróbálhatod a hallottakat, látottakat. Mottó: Addig jár a buborék a kútra, amíg szét nem pukkan…

 

 

Kenji Racing Team

 

Helyszín: Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Izsáki út 10.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:00 - 22:00

 

A Kenji Racing Team alapítása 2014-re tehető, amikor is 3 főiskolai mérnökhallgató, Nagy Tamás, Novák Pál Dávid és Tímári Attila a Kecskeméti Főiskolán KEFO Motostudent néven megalapított egy főiskolai járműépítő csapatot azzal a céllal, hogy ringbe szálljanak több, mint 50 másik egyetemmel és főiskolával a IV. Nemzetközi MotoStudent versenyen.
Az első feladatoknak a csapatunk nagy lelkesedéssel fogott hozzá. Egy ekkora kihívás rengeteg időt és energiát követelt meg. A csapattagok gyűjtése a motiváción és a specifikus tudáson alapult, így főként felsőéves hallgatók kerültek be. Az első komoly feladat a nevezés finanszírozása volt. Miután sikerült megszerezni ehhez a pénzügyi támogatást és a Szervezőség megküldte a kötelezően beépítendő alkatrészeket, újult erővel fogtunk a tervezési fázishoz. Az egyedi alkatrészek úgy, mint a váz, segédváz, lengőkar, villahidak tervezése komoly előzőleges kutatást igényelt, de csapatunk megállta a helyét. 2016-ban elkészült Köszi! első Moto 3 kategóriás versenymotorunk, amivel Spanyolországban több kiemelkedő helyezést is elértünk, többek között büszkeségünk az Innovációs kategóriában megszerzett összesített III. helyezés.

 

 

Keverék-lények, fantázia-lények

 

Helyszín: Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar, Kaszap utca 6-14.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:00 - 21:00

 

A program során agyagból keverék-lények, fantázia-lények készítése minták és saját elképzelés alapján.

 

 

Az Év legjeinek bemutatása

 

Helyszín: Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Mészöly Gyula tér 1-3.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:00 - 22:00

 

Az Év Emlőse/Madara/Hala/Kétéltűje/Rovara/Fája/Vadvirága

Aki legalább 3 programunkon részt vesz és a pontgyűjtő füzetét leadja bármelyik szakkönyvtárban, az nyereménysorsoláson vesz részt!

 

 

A reklámok meggyőző ereje

 

Helyszín: Bányai Júlia Gimnázium, Nyíri út 11.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:30 - 19:15

 

Napjaink „legnézettebb” médiaműfaja a reklám. Bár mindannyian átkozzuk a filmeket megszakító reklámblokkokat, a legváratlanabb időpontokban megcsörrenő telefonos marketinget, az interneten felugró ablakokat, mégis tagadhatatlanul hatást gyakorolnak ránk.

Hogyan hat ránk a reklám, milyen eszközöket vesz igénybe, hogy meggyőzzön bennünket? A program egyrészt röviden áttekinti a reklámok történetét, hatékonyságának nyelvi és képi eszközeit, illetve szól a modern média reklámtevékenységéről is.

 

 

PROGRAMOZD A JÖVŐD – Logiscool Kecskemét

 

Helyszín: Logiscool Kecskemét, Csányi utca 1-3. 2.em. 59.

Időpont: 2019. szeptember 27., 18:30 - 20:00

 

Szeretsz játszani a számítógépen? És mi lenne, ha Te készítenél játékot? És ezt meg is mutathatnád anyunak, apunak, a haveroknak? Sőt bármikor tovább is fejlesztheted! LEGYÉL TE IS SCOOLER! Gyere el a KUTATÓK ÉJSZAKÁJA alkalmából szeptember 27-én hozzánk és nézz bele a jövő tudásába! Inspiráló környezetben, szuper oktatóktól tanulhatod meg a programozás alapjait! Szüleid pedig megtudhatják miért is fontos, hogy a gyerekek mielőbb tanuljanak programozni. Ha szeretnétek gyermekeddel egy estére igazi programozókká válni és egy izgalmas, jó hangulatú programon részt venni, akkor itt a helyetek. Szeretettel várjuk az egész családot a Kutatók Éjszakáján! A programot olyan gyerekeknek ajánljuk, akik még nem járnak Logiscoolba.

REGISZTRÁCIÓKÖTELES ESEMÉNY! Jelentkezés itt vagy itt


 

Fortes fortuna adiuvat – szerencsés felfedezések a tudománytörténetben

 

Helyszín: Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Izsáki út 10.

Időpont: 2019. szeptember 27., 20:00 - 20:50

 

A céltudatos, tervszerű, szisztematikus tudományos kutatások eredményességét jól ismerjük, ugyanakkor számos olyan felfedezés létezik, amelyek születése a véletlennek és némi szerencsének köszönhető. Ám a címbeli latin mondás szerint a szerencse az erőseket segíti, illetve Pasteur szavaival élve: A tudományban a szerencse csak a felkészült, éles elmét támogatja.”. Tehát egy szerencsés felfedezés valójában nem szükségszerűen véletlen, szükség van hozzá a kutatóknak azon képességére is, hogy a kísérleteik vagy megfigyeléseik során a véletlenül előforduló szokatlan eredményekben felismerjék az újat és jelentőset. Az előadás során konkrét, izgalmas példákat mutatunk be szerencsésnek tűnő felfedezésekre a fizika történetéből, mint például: a zseniális Maxwell dupla bakizása és a színkeverés; az atomkor hajnalán esnie kellett az esőnek Párizsban; mi köze a római kánikulának és a londoni közlekedésnek az atomreaktorhoz; vak tyúk is talál szemet, avagy a Nagy Bumm üzenetének megtalálása; a látnok meteorológus és a káoszelmélet születése.

 

 

50 éve járt először ember a Holdon

 

Helyszín: Kecskeméti Planetárium, Lánchíd u. 18/A

Időpont: 2019. szeptember 27., 23:00

 

Ebben a programban megismerkedünk a Holddal mint a Földhöz legközelebbi égitesttel, a fázisváltozásának okával, a hold- és napfogyatkozással. Megemlékezünk az Apollo programról mely során az emberiség elérte mellékbolygónkat és szót ejtünk a közeljövő Holddal kapcsolatos űrkutatási terveiről is. Természetesen a Planetárium vetített csillagos égboltján megnézzük az aktuális látnivalókat, és végül egy rövid lézeres fényjátékkal búcsúzunk.

 

 

Kandó Electric Team

 

Helyszín: IQ Kecskemét Kft., Izsáki út 8.

Időpont: 2019. szeptember 28., 16:00 - 23:30

 

A kecskeméti Kandó Electric csapata 2019-ben A SHELL Eco Maraton üzemanyag-hatékonysági versenyen ismét a középmezőnyben végzett! A csapat a Londonban megrendezett világ vezető energiahatékonysági versenyén, egyetemi csapatok között vett részt és a kategóriáján belül induló 41 csapatból sikerült a 20. helyet megszereznie. Az egyetlen magyar középiskolás csapatként az iskola diákjai már évek óta megmérettetik magukat saját építésű autójukkal. A tehetséges diákok az iskolánkban tanult szakmának megfelelően csapatmunkában a gépészek és mechatronikusok az autó mechanikáját, az elektronikai-technikus és informatikus tanulók az autó vezérlésén dolgoznak. Ezzel is fejlesztve tudásukat, kreativitásukat, hogy egy hatalmas élménnyel gazdagodva folytathassák tanulmányaikat és legyenek a jövő innovatív mérnökei.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 25 szeptember 2019 17:27
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449