TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Ilyen Békakirályfival mi is szerelembe esnénk: megnéztük a Ciróka premierjét
10
2019 okt.

Ilyen Békakirályfival mi is szerelembe esnénk: megnéztük a Ciróka premierjét

Fotó: Újvári Sándor Fotó: Újvári Sándor

 

Egy újrahasznosító királyfinak elég jó lehet a sajtója mostanság… De a szerelem mindig nehéz dolog. Felnőttként is mindig jól szórakozom a Cirókában, a gyerekek pedig minden alkalommal csillogó szemmel jönnek ki a bábszínházból. A Békakirályfi viszont jól meglepett mindannyiunkat.

 

 

Amikor a Békakirályfi előadás premierjére invitáltak bennünket, örömmel fogadtuk el a meghívásukat. Péntek délután a lányaim már kevésbé voltak lelkesek. Épp, hogy hazaértek a suliból, arcukra volt írva az iskolarendszer minden nyűgje és fáradtsága. Alig bírtam összevakarni őket a tespedésből.

A Cirókában persze nyoma sem volt a letargiának, igazi közösségi élmény kerekedett a premier előtti várakozásból. Két lépést nem tudtunk tenni anélkül, hogy rég nem látott ismerősökbe, barátokba, pajtásokba ne botlottunk volna.

 

 

Az előadás kapcsán fel voltam készülve egy igazi klasszikus darabra, ami így a hét levezetéseként pont kapóra jött volna. De nem az történt, amire számítottam.

Egy 1100 literes hulladékgyűjtő konténer nézett farkasszemet velünk, kiselejtezett ülőke és szélfújta újságpapírok társaságában, amikor felgördült a függöny.

Pár perc után már sejtettük, hogy a Grimm fivérek meseváltozatának nem sok keresnivalója van a színpadon. Az író-tervező-rendező Magdelena Miteve valami nagyon mait, nagyon 21. századi verziót álmodott színpadra, amiben helye volt a környezetvédelemnek, a szelektív hulladékgyűjtésnek, és igen, a társas kapcsolataink görbe tükrének és a bimbózó szerelemnek egyaránt.

 

 

Így elsőre meredeken hangzik ez az értelmezés, de a közönség abszolút vevő volt a darabra. Az újragondolt Békakirályfit ugyan 8 éves kortól ajánlják, a mögöttem ülő 16 év körüli kamaszok éppúgy végignevették az előadást, mint a felnőttek. Az otthon nyűgös lányaim tágra nyílt szemekkel lestek minden pillanatot.

 

 

Ha jobban belegondolok, kötelezővé tenném mindenkinek a mai köntösbe öltöztetett Békakirályfi megtekintését a Cirókában: a szemétből készülő papír, műanyag és fém kellékek, díszletek évekre elegendő kreativitással és inspirációval gazdagítják a nézőket, hogy másként nézzenek a kidobásra ítélt holmikra, csomagolóanyagokra. Az már csak grátisz az előadáshoz, hogy a férfiak udvarolni tanulhatnának Ivanics Tamás játékából, a nők könnyedségből vehetnének leckét Szörényi Julitól, aki jégkirálynőként tűnik fel, majd a szerelem által újra felfedezi gyermeki énjét.

Teljesen bezsongva jöttünk el a Cirókából, és azóta boldog-boldogtalannak ajánlgatom a Ciróka és Magdelena Miteve Békakirályfiját. Nálam a TOP 10 élményben abszolút helye van.

 

 

BÉKAKIRÁLYFI -"újrahasznosítva"


Képzelj el egy békát. Most képzelj el egy királylányt. Képzeld el, hogy egymásba szeretnek. Lehetetlen, ugye? Hacsak... a királylány nem veszíti el a kulcsát. Tárjuk ki képzeletünket, és kövessük a Békakirály és a Királylány nem mindennapi útját. A kulcskeresés során az összekevert szemetet négy királyságra kell választaniuk: Műanyag Királyság, Papír Királyság, Üveg Királyság és végül Fém Királyság, ahol a fém kulcsnak lennie kell. És meg is találják. Közben pedig rájönnek, hogy nincs is szükség zárakra. A Királylány megtanulja kitárni a szívét, a Békakirályt megcsókolják, valódi királyfi lesz. És egymásba szeretnek. Nem is lehetetlen, ugye?

  • Grimm meséje alapján bábszínpadra írta: Magdelena Miteva
  • Tervező: Magdalena Miteva
  • Rendező: Magdalena Miteva
  • Játsszák: Dénes Emőke, Ivanics Tamás, Szörényi Júlia

 


Fotók: Újvári Sándor

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 10 október 2019 12:45
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449