TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Múzeumozzatok ingyen október 23-án!
22
2019 okt.

Múzeumozzatok ingyen október 23-án!

 

Tudtad, hogy a nemzeti ünnepeken számos múzeum ingyenesen látogatható? Akár már most szerdán mehet a játszva tanulás a gyerekekkel vagy az aktív kikapcsolódás a barátokkal!

 

Az Alaptörvény által meghatározott nemzeti ünnepeken, azaz március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án a kulturális miniszter engedélyével rendelkező muzeális intézmények látogatása mindenki számára díjtalan. Íme a mi 10 tippünk:

 

 

1. Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest)

 

A természetet járva a tájak szépsége és vadregényes hangulata könnyen magával ragadja az embert, változatos élővilágának értékei viszont többnyire rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől. Pedig sokan szeretnék tudni, mi lehet a fémeszöld bogár, ami átszaladt át előttük az erdei ösvényen, milyen növények sokasága lakja a látszólag egyhangú szikes pusztát, milyen madár cserreg a rőzserakásban, mi motoszkál az avarban…

Az állandó kiállítások részletgazdagon mutatják be nemcsak a Kárpát-medence, hanem az egész Föld bio- és geodiverzitását. Küldetésük, hogy a látogatók már gyerekkorban megismerjék és megszeressék a természeti értékeket, hogy felnőttként maguk is tevékenyen hozzájáruljanak megőrzésükhöz.

Még szabadulószobába is mehettek a múzeumlátogatás alkalmával!

Honlap

 

 

2. Aquincumi múzeum (Budapest)

 

A 2000 éves római kori Aquincum területén kiépült múzeum és romkert rengeteg izgalmas látnivalóval és programmal várja látogatóit: a római kori épületektől és kincsektől kezdve az interaktív játékokon és foglalkozásokon át, a megelevenített római ünnepekig!

Honlap

 

 

3. Magyar Földrajzi Múzeum (Érd)

 

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983-ban nyílt meg Érden a klasszicista stílusú Wimpffen-kúriában, mely az 1840-es években épült. Négy állandó kiállítással várják a látogatókat: A Magyar utazók, földrajzi felfedezők, A Kárpát-medence tudományos feltárói, 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva, valamint az érdi Helytörténeti Kiállítás című tárlatokkal.

Honlap

 

 

4. Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest)

 

A Vajdahunyadvár hosszú évek óta a Városligetbe látogatók egyik legkedveltebb célpontja. Nemcsak Magyarország, Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteményét rejti az Alpár Ignác által tervezett lenyűgöző épületegyüttes. Ma a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Európa szerte egyedülálló módon mutatja be a mezőgazdaság történetét: a hazai mezőgazdaság, erdészet, vadászat, halászat, a szőlő és a bor, a domesztikáció, az erdők és növények, a lótartás fejlődését, történetét. Időrendbe állítva láthatják a látogatók az egykor, vagy még ma is világrekordnak számító szarvas-, dámvad-, őz- és vaddisznótrófeákat. A toronytúrákkal és a vártörténeti sétákkal az épületegyüttes történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Honlap

 

 

5. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - szentendrei skanzen (Szentendre)

 

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumának kiállítása a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repít.

Honlap

 

PROGRAMAJÁNLÓ: 1956 falun - Történelem és mindennapok vidéken

 

Helyszín: Szentendrei Skanzen, Szentendre, Sztaravodai út 75.

Időpont: 2019. október 23., 9:00–17:00

 

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti történéseiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket?

Az október 23-ai nemzeti ünnepen a Skanzenben a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítjük meg.

 

Programok:

ÉLŐ TÖRTÉNELMI JELENETEK

A múzeumban élő történelmi jelenetekkel, autentikus környezetben szemléltetjük a forradalom időszakának egyes vidéki történéseit. Az alábbi jelenetek láthatók a múzeum néhány portáján, előre meghirdetett időpontban:

 • Élelmezés: Élelmiszer- és ruhagyűjtés a budapestiek megsegítésére
 • Áldozat: Mátyus Erzsébet, a mosonmagyaróvári áldozat
 • Kitelepítés: A “politikailag veszélyesek” kitelepítése


ÁLLANDÓ PROGRAMOK

 • Programok az állandó kiállítás portáin
 • “A semmiből is finomat” - Takarékos konyha az ‘50-es években
 • '56 gyerekszemmel (diafilmek)
 • Gombfocikészítés, gombfocibajnokság
 • Papír öltöztetőbaba-készítés, rongybabakészítés
 • Krumplipuska-készítés
 • Gyertyamártás, hajfonás
 • Svájcisapka-készítés
 • Játékudvar (golyózás, snúrozás, hagyományos népi játékok)
 • Falusi mozi (filmvetítés, filmhíradók, társasjátékok, kártyajátékok)
 • Bányász- és munkásdalok éneklése
 • Őszi csemegék kóstolója

 

TÁRLATVEZETÉS

13.30 - Tárlatvezetés a “Búcsú a parasztságtól" kiállításban

A paraszti társadalom felbomlása hosszú folyamat, amelynek utolsó, legtragikusabb fejezete a második világháború után következett be. A kommunista diktatúra a beszolgáltatási rendszer bevezetése, a padláslesöprések, a kuláklisták felállítása, a meghurcolások után az erőszakos szövetkezetesítéssel az utolsó szöget is beverte a parasztság szimbolikus koporsójába. A tárlat a paraszti életforma felbomlását, ennek a társadalmi csoportnak az eltűnését, brutális likvidálását követi nyomon.

 

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS

14.30 - “Egy rongyos élet” - Déry Sári színésznő ragyogása, kitelepítése és pokoljárása // Előadó: Gajdó Tamás PhD, a Bajor Gizi Színészmúzeum tudományos főmunkatársa

 

 

6. RepTár (Szolnok)

 

A RepTár egy egyedülállú gyűjteményként mutatja ba a múlt katonai repülésének titkait. Felújított repülőgépek, rekáták, járművek és kiegészítők várnak.

A RepTár egész napos szórakozást jelent a családnak, interaktív ismeretterjesztő eszközökkel, kalandpályával, játszótérrel, étteremmel és sok izgalmas programmal minden korosztálynak.

Honlap

 

PROGRAMAJÁNLÓ: RepTár Esték

 

Helyszín: RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum, Szolnok, Indóház u.

Időpont: 2019. október 23., 16:00–18:00

 

Vadászrepülők a magyar légierőben 1920-1945

Gondos László, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológusa előadása során felvázolja, hogy Trianon után milyen lehetőségek álltak rendelkezésre Magyarországon a vadászerők felállítására, kiképzésére és fenntartására a Rejtett Légierő időszakában, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni. Szó esik majd az "olasz-kapcsolatról", amely először teremtett lehetőséget arra, hogy a korszerűhöz közelítő típusokkal lássák el a pilótákat és amely tulajdonképpen a háború előestéjéig és a Messer-program beindulásáig meghatározta a Magyar Királyi Honvéd Légierő képét. Felvázolja továbbá a vadászerők szervezése és szerepe az 1938-1940, valamint az 1941-1945 közötti időszakok eseményei és harcai vonatkozásában.

Előadó: Gondos László, a HM HIM muzeológusa

 

Magyar Messer projekt ismertetése

Beszámoló a repülőgép alkatrészeinek kutatásáról, felújításáról és újragyártásáról

Előadó: Almási Balázs, kutató

 

Újra Magyarországon a Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgép, azaz a Messzer!

A magyar pilóták a keleti fronton és honi légvédelemben harcoltak a Messzerrel, mely a második világháború egyik legjobb vadászgépe volt. A háború után nem maradt használható példány Magyarországon, csak a lezuhant gépek egy-egy darabja vagy alkatrésze került elő az elmúlt évtizedekben.

A Krakkói Repülőmúzeum és a RepTár együttműködésének köszönhetően 2019. október 23-tól 2020. március 15-ig lesz ismét Messzer hazánkban.

 

 

7. Janus Pannonius Múzeum (Pécs)

 

A Janus Pannonius Múzeum Magyarország legnagyobb vidéki múzeuma, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelye. De mint kiállítóhelyet ne keressük: múzeumok sokasága tartozik hozzá.

A 18. századi barokk kanonokház, ami a Baranya Megyei Múzeumok lgazgatóságának székhelye, egyben a Nemes Endre gyűjtemény otthona. Az 1960-as évektől Pécsett új kiállítóhelyek sokasága létesült, ebben az utcában, a Káptalan soron kialakult a múzeumutca (Zsolnay Múzeum, Vasarely Múzeum, Amerigo Tot Múzeum, Modern Magyar Képtár, Reneszánsz Kőtár, Martyn Múzeum). De a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik Pécsett a Csontváry Múzeum, a Néprajzi Múzeum, az Ókeresztény sírkamrák, a Régészeti Múzeum, a Schaár Erzsébet: Utca - szoborkiállítás, a Természettudományi kiállítás és a Várostörténeti Múzeum is.

Honlap

 

 

8. Soproni Múzeum (Sopron)

 

2019. október 23-án és november elsején a Soproni Múzeum kiállítóhelyei közül a Tűztorony és Storno-ház fogad látogatókat, mindkét alkalommal 10 és 18 óra között. A Macskakő Gyermekmúzeum, a Fabricius-ház kiállításai, a Patika-ház és a Lábasház zárva tart.

A Tűztorony erkélyéről gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. A római falmaradványokra épült várostorony Sopron jelképe. Alsó hengeres része a 13. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os tűzvész után nyerte el, amiben a torony teljesen leégett. A Tűztorony őrei fontos feladatot láttak el: figyelték a vidéket, jelezték, ha valahol tűz ütött ki, éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal. Azt is jelezték, ha idegen katonák, vagy idegen bort szállító szekerek közeledtek a város felé. A muzsikáláshoz is érteniük kellett, mert a városi tanáccsal kötött szerződésük szerint esküvőkön, temetéseken vagy városi mulatságokban ők szolgáltatták a zenét. Trombitaszóval figyelmeztették a soproniakat az idő múlására, amelyet negyedóránként jeleztek a körerkélyről.

A Fő téren gyönyörű barokk sarokház második emeletén található a Soproni Múzeum Storno-gyűjteménye. A kiállítás a kéményseprőből restaurátorrá vált Storno Ferenc és családja gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, melyeket a család 1875-1984-ig lakásként használt. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a 19. század végének divatos historizáló lakáskultúrájáról.

Honlap

 

 

9. Balatoni Múzeum (Keszthely)

 

A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket… Az Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből c. kiállítás is ezt a sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Ehhez a kiállításhoz kapcsolódik a tó élővilágát bemutató akvárium.

Honlap

 

PROGRAMAJÁNLÓ: "Akik holnap halnak meg a szabadságért

 

Helyszín: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum u. 2.

Időpont: 2019. október 23. 14 óra

 

A Keszthelyi Fehér Ember" című dokumentumfilm vetítése

 

 

10. Terror Háza Múzeum (Budapest)

 

Negyvenhat évnek kellett eltelnie, hogy az Andrássy út 60., ez a neoreneszánsz épület valóban újjászülethessen. A kommunista államot ezernyi ártatlan ember szenvedése és erőszakos halála árán védelmező hatóság csupán 1956-ban hagyta el a Budapest szívében, annak is legszebb sugárútján pompázó palotát. A maga nemében egyedülálló Terror Háza Múzeum az épületben fogva tartott, megkínzott és meggyilkolt honfitársainknak kíván emléket állítani, a borzalmak kézzelfogható bemutatása mellett azonban azt is példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló. A XX. század két legkegyetlenebb rendszere elleni harcból végül a szabadság és függetlenség erői kerültek ki győztesen.

Honlap

 

 

+1 Cifrapalota (Kecskemét)

 

A Cifrapalota épülete 1983 óta szolgál múzeumi célokat. Állandó kiállításon mutatják be a képzőművészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjait, és a Duna-Tisza köze legszebb avar kori leleteit, köztük a kunbábonyi fejedelmi sír kincseit.

Aktuális időszaki kiállítások: Ki látott engem? - Lesznai Anna és Zoób Kati találkozásai; Kecskemét 650

Facebook oldal

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Az ÁVO pokol csak 16 méter mély...

 

Helyszín: Érseki Helynökség Épülete, Lestár tér 2.

Időpontok: 2019. október 23-án 10:00, 11:15 vagy 14:00, október 26-án 10:00, november 4-én 10:00 vagy 14:00

 

Csak erős idegzetűeknek! – Zseblámpás vezetés a volt ÁVÓ székház pincebörtönében

A programra előzetesen regisztrálók Hajagos Csaba történész vezetésével időutazáson vehetnek részt a volt ÁVÓ-s székházban. A programra történő regisztráció és információkérés a +36 20 2575019 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges.

A regisztrációval a jelentkező tudomásul veszi, hogy a vezetésen saját felelősségére vesz részt! (Egy hosszú ideje használaton kívüli terepre érkezik.) Javasolt viselet: hosszú nadrág, pulóver, bakancs, csizma. Zseblámpáról a jelentkezőnek kell gondoskodnia!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 22 október 2019 13:16
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449