TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Erdőfürdőzz Kecskeméten, japán módra!
05
2019 nov.

Erdőfürdőzz Kecskeméten, japán módra!

 

Múlt héten többször is minden híradásban arra figyelmeztettek minket, ne időzzünk a szabadban túl sokat, mivel veszélyes a levegő minősége a nagyvárosokban, sajnos Kecskeméttel az élen. Viszont amikor nem jelent egészségügyi kockázatot a szálló por és a szmog, érdemes kipróbálni a japánok kedvelt terápiáját, az erdőfürdőzést. Ki sem kell hozzá mozdulnunk Kecskemétről, és még válogathatunk is, melyik zöld területen adjuk át magunkat a stresszmentesítő programnak, ráadásul a tavaszt sem kell megvárnunk, a természet színjátéka kárpótol a hűvöskés időért.

 

A japán kormány 1982-ben fogalmazta meg az erdőfürdőzés (shinrin-yoku) koncepcióját, amely egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idő előtti elhalálozást, a koraszülést, a stresszt és a magas vérnyomást. Kirándulás után a kísérletben szereplő alanyoknak alacsonyabb volt a stresszhormon- és a vércukorszintjük, illetve a pulzusszámuk, mint mikor a városban sétáltak, továbbá az erdei túra után mérséklődött a résztvevők depressziós rátája, kevésbé voltak ellenségesek, viszont azon sejtek, amelyek segítenek harcolni a megbetegedések és a rák ellen, magasabb szinten működtek a szervezetükben.

Qing Li orvos, az Erdei Gyógyítás Japán Társaság elnöke könyvet is írt a témában, és tanácsokkal látja el az olvasót, hogyan érdemes erdőfürdőzni.

 

Fotó: Kovács László - Kecskeméti Arborétum

 

 

Kezdőknek a javaslat:

  • Tegyük el mélyre a telefonunkat, fényképezőnket, mindenféle kütyünket!
  • Hagyjuk kint az elvárásainkat!
  • Lassítsunk, feledkezzünk el az időről!
  • Érkezzünk meg a jelenbe!
  • Keressünk egy helyet, ahol leülhetünk!
  • Tudatosítsuk magunkban, hogy mit hallunk és látunk!
  • Tudatosítsuk magunkban, hogy mit érzünk!
  • Maradjuk 2 órát, ha tudunk!

Azt még nem tudják a tudósok, pontosan mitől simulnak ki az idegeink és válunk egészségesebbé egy kis erdőjárástól, van, aki szerint pusztán a szép táj látványa okozza, más kutató a növények által, a bogarak ellen kibocsátott kémiai vegyületeknek tulajdonítja a kedvező hatást.

 

 

Mindenesetre egyes szakértők szerint az erdőfürdőzés néhány évtizeden belül olyan népszerűségnek örvend majd, mint manapság a jóga. Nem csoda, hisz ki ne vágyna időnként a túlzsúfolt városi környezetből kiszakadva madárcsicsergést hallgatni, terméseket gyűjteni, ősszel az avarban, télen a ropogó, csillogó hóban mászkálni?! Van ám ennek egy evolúciós vonatkozása is: A 19. században csupán az emberek 3 százaléka élt városi környezetben, 2016-ban már 54 százalék, egy ENSZ-jelentés pedig azt jósolja, 2030-ra a világ lakosságának kétharmada városlakó lesz és a városok területe akár meg is háromszorozódhat addigra. Az évmilliókon át a természethez szokott emberi szervezet tehát egy evolúciósan idegen környezetbe kényszerítve tengeti mindennapjait, rohanás, ingercunami és stressz közepette. A gének azonban néhány száz év alatt nem képesek megváltozni, ezért a négy fal közé zárva, a betonrengetegben természetes, hogy nem érezzük jól magunkat hosszú távon.

 

Fotó: Kovács László - Kecskeméti Arborétum

 

Erdőfürdőzz Kecskeméten!

Szinte vétek kihagyni egy őszi sétát valamely sok színben pompázó kecskeméti erdőben! A legkézenfekvőbbek a Benkó Zoltán Szabadidőközpont és a Kecskeméti Arborétum - amely tavasztól újra kilátóval vár! -, ha kevés időnk van, de ha egy nagyobb kirándulást is bevállalunk, a Nyíri-parkerdő, a Csalánosi Erdő és a Tőserdő is remek választás. Aki a szinte teljesen érintetlen természetre vágyik, a Kolon-tónál, Tiszaalpáron vagy a szegedi Fehér-tónál - ahol jelenleg több mint 18 ezer daru vendégeskedik - vetheti bele magát a természetbúvárkodásba. Kalandvágyóknak pedig jó szívvel ajánljuk az általunk már tesztelt makói lombkoronasétányt és a Maros Kalandparkot.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 05 november 2019 17:35
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449