TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Mentsük meg Kecskemétet az elsivatagosodástól: ültessünk együtt fát szombaton!
06
2019 nov.

Mentsük meg Kecskemétet az elsivatagosodástól: ültessünk együtt fát szombaton!

Ez nem stock fotó, hanem a valóság, Kecskeméttől egy köpésre, Tiszaalpáron (2013. augusztus) Ez nem stock fotó, hanem a valóság, Kecskeméttől egy köpésre, Tiszaalpáron (2013. augusztus) Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu

 

Mi lenne, ha felelősök keresése, egymásra mutogatás és sopánkodás helyett végre kezünkbe vennénk az irányítást? Már most megkeseríti a mindennapjainkat a klímaváltozás, jócskán érezzük a hatását Kecskeméten is: az akár hetekig tartó aszályokat brutális esőzés követi, így hol a tikkadó növényekre, hol az utakon vagy az alagútban felgyülemlett vízre panaszkodunk. Itt az ideje, hogy tegyünk azért, hogy Kecskemét élhető maradjon a következő évtizedekben is! Kezdésnek remek alkalom, hogy csatlakozzunk a 10 millió fa kezdeményezés helyi megmozdulásaihoz most szombaton, amelynek keretében kb. 400 fát ültetnek el 9 közterületre, 50 intézményhez és 40 magánterületre. Részt vehetünk például a barackos liget kialakításában a Nagytemplom előtti területen. Benne vagy?

 

 

Élet Napja - központi rendezvény Kecskeméten

 

Helyszín: Kossuth tér

Időpont: 2019. november 9., 9:00–10:30

 

A 10 millió fa közösség országos ünnepi ültetési akcióeseménye. Cél - az egy fő - egy fa elvét követve - 10 millió fa elültetése Magyarországon a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legtöbb ember bevonásával, nem megfeledkezve az utógondozás fontosságáról sem.

A kecskeméti, központi eseményen a főtér gyümölcsös kertjét hívják életre a csatlakozó önkéntesek, amely emléket állít a város gyümölcstermesztő múltjának, valamint felhívja a figyelmet a gyümölcstermesztésben rejlő jövőformálásra.

Az Élet Napja nyitott minden ültetni vágyó számára, ültess fákat bátran akár egyénileg, akár valamelyik megmozduláshoz csatlakozva!

 

Mit kell tenned, ha egyénileg szeretnél fát ültetni?

 1. Lépj be a 10 millió fa - Kecskemét Facebook csoportba, ahol minden hasznos információt megtalálsz! 
 2. Nézd meg, milyen fafajokat javasolnak és mik szerepelnek tiltólistán! 
 3. Szerezz a javasoltakból valamelyik kertészetben!
 4. Ültesd el - az ültetési útmutató segítségedre lesz!
 5. Gyűjts magokat, terméseket és azokat ültesd megfelelő helyekre! Nevelj magoncokat, mert jövőre a cél, hogy egy napon ültessen el az ország 10 millió fát!
 6. Szervezd meg az utógondozást, a rendszeres locsolást is!
 7. Töltsd fel az általad ültetett fákat a faülető applikációba, amely térképesen fogja mutatni őket és megjeleníteni azok számát.
 8. Vidd hírét a zöldítés fontosságának!

 

Ha valamelyik eseményhez csatlakozol:

 1. Lépj be a 10 millió fa - Kecskemét Facebook csoportba, ahol az események közt minden szerveződést megtalálsz. 
 2. Öltözz az alkalomnak megfelelően, vigyél szerszámokat!
 3. Ételről- italról gondoskodj, mert megterhelő, kimerítő és elhúzódó is lehet az esemény!
 4. Ha ültetni nem szeretnél, felajánlhatsz fát.

 

 

Miért fontos a zöldítés?

Az utóbbi évtizedekben elszaladt az emberrel a ló, mindent beépítünk, lebetonozunk, mert azt hisszük, így kényelmes nekünk. A túlburkolt felületek, a rossz vízgazdálkodás, a romló levegőminőség Kecskeméten is tetten érhető. A megoldás: zöldítsünk!

A szombati közösségi faültetés csupán az első lépés egy hosszúra tervezett, összetett terv megvalósulásában. Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa kecskeméti koordinátora mesélt nekünk, mi mindent szeretnének elérni a jövőben.

“Társadalmi összefogásra és szemléletmódosításra van szükség, hogy az emberek felismerjék, közös érdekünk a város zöldítése. Szeretnénk elérni, hogy a közterületek növényeit is kicsit sajátjukként kezeljék a közelben lakók, tehát gondozzák őket. Önkénteseket igyekszünk majd toborozni, illetve szeretnénk egy locsolóautót beszerezni a későbbiekben, hogy megkönnyítsük az utógondozást. Fórumokat, előadásokat szervezünk, meghívunk szakembereket, hogy informálni tudjuk a lakosságot, magánszemélyként mi mindent tehetünk egy zöldebb város kialakításához, például az otthonunkban és a lakókörnyezetünkben. Távlati célunk, hogy legyen a városnak faápolója, aki a kellő szakértelemmel és stratégiába illesztve hoz döntéseket a beteg, öreg fák kivágásáról és az új fák telepítéséről. Nagy álmunk egy közösségi erdő megvalósítása a környéken. Jövő tavasszal a játszótereket szépítjük meg fák és egyéb növények ültetésével, újrafásítjuk a temetőt a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. iránymutatásával és közreműködésével, ősszel pedig nem kisebb a cél, mint országosan 10 millió fa elültetése, amelyből a terveink szerint Kecskemét a lakosságszámhoz passzított, kb. 110 ezer csemetével veszi majd ki a részét. Igyekszünk ösztönözni a vállalkozásokat, cégeket, hogy vállaljanak felelősséget a kibocsátásukért és kompenzálják azt növények telepítésével” - vázolja Kata, mennyire szerteágazóak a terveik.

Valami tehát elindult Kecskeméten, a város vezetése és az illetékes szervezetek is együttműködőek, ám ne felejtsük el, a változáshoz mi, magunk, itt lakók is tevékenyen kellünk!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 06 november 2019 15:20
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449