TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Tabudöntögető előadás: Milyen volt régen és mit jelent ma cigánynak lenni Kecskeméten?

12
2019 nov.

Tabudöntögető előadás: Milyen volt régen és mit jelent ma cigánynak lenni Kecskeméten?

1930, Kecskemét, Cigányváros - Fotó: Fortepan/Jurányi Attila 1930, Kecskemét, Cigányváros - Fotó: Fortepan/Jurányi Attila

 

Keveset beszélünk róla, ha mégis szó esik róla, már is előkerülnek a sztereotípiák, az általánosítás és a rosszindulat. De vajon mennyit tudunk a múltjáról és aktuális kihívásairól? Székelyné Kőrösi Ilona és Somogyi Tímea elmesélik a kecskeméti cigányság történetét és betekintést engednek a jelenükbe.

 

 

Kecskemét cigánysága régen és most

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. november 19., 17:00

 

Kecskeméten több száz éve élnek cigányok is, tudj meg róluk többet! Ez egy jó alkalom arra, hogy megismerjük régi mesterségeiket, szokásaikat és legendáikat. Értsük meg, mit jelent ma cigány embernek lenni és hogyan értelmezzük társadalmi jelenségeiket!

 

Előadók:

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató, főmuzeológus, a Katona József Emlékház vezetője és a helytörténet lelkes, hatalmas tudás birtokában levő kutatója a helyi cigányok történetét és a cigányvárost eleveníti fel.

 

 

Somogyi Tímea Anna szociológus pedig a mai cigánysággal kapcsolatos társadalmi jelenségeket, sztereotípiákat, előítéleteket boncolgatja.

Tímea nemcsak beszél róla, a mindennapokban reményt, lehetőséget és végtelen szeretetet áraszt környezetére a Védőháló Karitatív Egyesület, a Kecskeméti Református Egyházközség Cigánymissziója és a Pancsinelló Játszóház munkatársaként, afféle mindenki anyukájaként. Kifogyhatatlan erejét, hitét és motivációját az adja, hogy szeretne egy jobb világot látni maga körül. Szeretné, ha az emberek másként gondolkodnának - például a közös társadalmi felelősségvállalásról, hisz rajtunk múlik, milyen világban élünk. Ugyancsak szeretné, ha a legszegényebb gyerekek és a szüleik is tudnák, elhinnék, hogy mindenki egyformán értékes, és minden gyerek ezzel a tudattal indulna iskolába, és így vágnának neki az életnek, mert akkor telve lennének önbizalommal, mernének álmodni és dolgozni a céljaikért. Ebben segíti őket Kecskemét egyik Aranyanyuja napról napra. Teszi mindezt hétgyermekes cigányasszonyként...

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 12 november 2019 16:33
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449