TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Téli unaloműző: 10+ színes kiállítás, amit látni kell tavaszig!
09
2020 jan.

Téli unaloműző: 10+ színes kiállítás, amit látni kell tavaszig!

 

Szívünk szerint most azonnal belevetnénk magunkat a múzeumlátogatásba, annyi érdekes kiállítás hívogat minket Budapesttől Pécsig. Star Wars-rajongók, a kortárs tánc hívei, életmű- és történelembúvárok, nagy zsugások, a flamand festészet és a modern művészet csodálói, mobilfanatikusok, kalandorok és még az aprónép sem fog csalódni!

 

 

Csillagok Háborúja kiállítás - The Fans Strike Back

 

Helyszín: Bálna, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Megtekinthető: 2020. január 19-ig

 

A több mint 600 eredeti darabból álló kollekció 10 kamionnal érkezik Budapestre. A gyűjtemény elemei hivatalos és gyűjtői darabok, illetve profi művészek és szakemberek egyedülálló munkái. A kiállítás autentikus környezetben, közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatót a sorozat cselekményén, különleges audiovizuális effektekkel idézve meg a Csillagok Háborúja ikonikus világát. A The Fans Strike Back - CSILLAGOK HÁBORÚJA KIÁLLÍTÁS egyik meglepetése a több űrhajóból álló virtual reality élménysarok és a Jedi kiképző ring, ahol külön térítés ellenében élhetjük át a VR élményeket. A virtual reality teremben több galaktikus űrcsatát is átélhetnek a látogatók, majd az izgalmakat a SPACE bárban pihenhetik ki.

A Csillagok háborúja – The Fans Strike Back egyedülálló díszletében életre kel a Csillagok háborúja univerzum, felelevenednek a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők. Találkozhatunk a filmből jól ismert szereplők - Chewbacca, Yoda, R2D2, C-3PO, a Sithek, Darth Vader és mások - életnagyságú alakjával, megcsodálhatunk százharminc limitált kiadású játék-figurát, és több mint harminc ember méretű páncélzatot is. Lélegzetelállító a hatalmas csillagromboló kapitányi hídja, az óriási termetű Jabba, a hutt, a négy méter magas Rancor, a nyolc méteres Palpatine trónterem és az Anakin Skywalker kilenc méter hosszú légifogata is. A látogatók megtekinthetnek egy mitikus fegyverekből álló kollekciót is és egyéb kultikus tárgyakat.

Bővebb információ

 

 

TáncKépek

 

Helyszín: REÖK, Szeged, Magyar Ede tér 2.

Megtekinthető: 2020. január 19-ig

 

A TáncKépek című kiállításon a balettől a néptáncon át a kortárs tánc sokféle variációjáig jelennek meg alkotások. A tánc ábrázolása már ősidők óta foglalkoztatja a művészeket, hiszen egy tünékeny, illékony pillanatot kell megörökíteni az örökkévalóságnak. A REÖK és a MANK közös kiállításának képein összesen 45 fotós különböző érzelmei és hangulata mutatkozik meg a falakon, miközben a lépéseket és a mozdulatok energiáját ragadják meg a lehető legpontosabban. A tárlat több mint 70 képből áll.

Bővebb információ

 

 

Miniversum

 

Helyszín: Miniversum, 1061 Budapest, Andrássy út 12.

Megtekinthető: 2020. január 31-ig FRISSÍTÉS! MEGHOSSZABBÍTVA MÁRCIUS VÉGÉIG!

 

A MINIVERSUM egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. Interaktív képernyőkön mutatjuk be az egyes nevezetességek eredeti fotóit, össze tudod hasonlítani, mit valósítottunk meg kicsiben. Itt-ott be tudsz avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat tudsz életre kelteni. A hatalmas monitorfallal sokkoló vezérlőterem egy önálló látványelem, ahol a technika iránt érdeklődők az egész látványosság üzemeltetését testközelből nézhetik meg.

Novemberben derült ki, hogy hatévnyi működést követően bezárja kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb állandó kiállítása.

Bővebb információ

 

 

ÉLET/KÉP Keleti Éva retrospektív kiállítása

 

Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Megtekinthető: 2020. február 2-ig

 

Kivételes időutazásra invitálja a Műcsarnok a nézőket Keleti Éva hat évtizednyi életművét bemutatva. A pálya színe-java az 50-es évektől máig: eleven riportok, groteszk életképek, bravúros táncfotók, sztárportrék, lélekbúvár arcképek. Irodalom, színház, zene. Minden, ami kultúra és élet. De nemcsak a múlt nagyságait, hanem a ma emberét is láthatják a nézők. Keleti Éva fotóművész ugyanis újrakezdte, illetve folytatta a pályát. Csaknem harminc évnyi kihagyás után, 88 évesen megint aktívan fényképez. Lefotózta a kaposvári négyes ikrek közül még élő három fivért – hatvannégy év után újra. Sokakat fölkeresett egykori kedves modelljei közül: Törőcsik Marit, Gálvölgyi Jánost, Orosz Adélt és másokat. De több tucatnyian – mint például Maurer Dóra, Vecsei H. Miklós vagy Schiff András – most először álltak immár digitális kamerája elé. E páratlan alkotói arcképet nemcsak több száz bemutatott művével rajzoljuk meg. A történeti, szakmai háttér mellett a személyes, családi mozzanatokat fölvillantása teszi a képes időutazást nagyon is maivá és szinte varázslattá. Egy kiállítás, ahol a távoli ismerőssé, a jelen pedig távlatossá válik.

Bővebb információ

 

 

Szerencsés lapjárást! - 150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár

 

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

Megtekinthető: 2020. február 2-ig

 

Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig; melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.

A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában.

Bővebb információ

 

 

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

 

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Megtekinthető: 2020. február 16-ig

 

A tárlat az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be. A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

Bővebb információ

 

 

EUFÓRIA? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról

 

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Megtekinthető: 2020. február 23-ig

 

Bár az, hogy pontosan milyen érzéseket takar ez a szó, az egyénenként változó. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Eufória? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról című kiállítása emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok, videómunkák és személyes visszaemlékezések segítségével idézi fel az eseményeket és azokat a képzeteket, amelyek ehhez a turbulens, várakozásokkal teli időszakhoz társultak.

Bővebb információ

 

 

GSM – Generációk Saját Mobiljai

 

Helyszín: Piarista Múzeum, 1052 Budapest, Piarista köz 1.

Megtekinthető: 2020. február 29-ig (csak előzetes bejelentkezéssel!)

 

A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják. A népszerű modellek mellett számos ritka, „egzotikus” készülék, prototípus is helyet kapott a tárlaton; megtekinthető lesz például egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefon, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította el Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én. A kiállítás látogatói több tucatnyi különleges formatervezésű készüléken keresztül kapnak arról izgalmas képet, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől, napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz, és hogy a dizájn mellett mekkora volumenű technikai fejlődésen ment keresztül a mobiltelefon-gyártás.

Bővebb információ

 

 

Tutanhamon rejtélye és kincsei

 

Helyszín: KOMPLEX EVENT, 1061 Budapest, Király utca 26.

Megtekinthető: 2020. március 1-ig

 

A kiállítás életre szóló élményt és betekintést kínál az ókori Egyiptomot kutató régészet világába. Indulj el erre a fantasztikus utazásra, és fedezd fel a fáraó sírkamráit és kincseit, pontosan úgy, ahogy Howard Carter 1922-ben tette!

Majdnem 100 évvel a szenzációs feltárás után, a TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás egyedi módon mutatja be a felfedezés történetét. 2000 nm2-en több mint 1000 kiállítási tárgy, grafika, videók és ingyenes audioguide várja a látogatókat egy olyan kiállításon, amit már több mint 6 millióan néztek meg, miközben bejárta Zürichet, Dublint, Brüsszelt, Madridot, Szöult és Párizst.

Bővebb információ

 

 

Magukra maradt bútorok

 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Megetkinthető: 2020. március 1-ig

 

A múzeum gyűjteménye számos irodalmi relikviát őriz, köztük írók környezetéből származó bútorokat is. Legújabb kiállításunkban a közönség számára jórészt ismeretlen berendezési tárgyakat mutatunk be, hozzájuk kötődő fotókkal, irodalmi szövegekkel, napló-, illetve levélrészletekkel együtt, miközben gyűjteményünk komplexitása és sokszínűsége is megmutatkozik. A bútorok életrajzokat hívnak elő, kérdéseket vetnek fel, szövegeket mozgatnak, megidézik hajdani tulajdonosuk személyét. Minden egyes karcolás, sérülés, a használat nyoma emlékeket ébreszt, történeteket rajzol maga köré. A tárgy tovább él, és velük együtt minden egyes íróasztalon megőrzött tintafoltban, repedésben, a székek karfájának kopásán, a fotelek süppedéseiben ott vannak egykori használóik: maguk az írók is.

Egymás mellé kerül „a magukra maradt bútorok” megörökítőjének, Mándy Ivánnak széke és Kölcsey Ferenc majd kétszáz évvel korábbi, bőrborítású, füles karosszéke. Kiállítjuk Petőfi Sándor és Móricz Zsigmond gondolkodószékeit; előbbit Orlai Petrich Soma Mezőberényben festett képéről, utóbbit pedig több, Leányfalun készített fotóról már jól ismerhetünk. Ady Endre két karosszékét is bemutatjuk: az első még Érmindszentről származik, a másik pedig utolsó budapesti otthonából –, Csinszka nagyanyjától örökölt szalongarnitúrájának része volt. Látogatóink megismerhetik Szentkuthy Miklós saját tervezésű karosszékét és Ottlik Géza számtalan bridzspartit látott kártyaasztalát vagy Kosztolányi Dezső könyvespolcát, melyet idővel örökösei – minthogy nem fért el náluk – kettéfűrészeltek. Nem maradhatnak el a „legirodalmibb” bútordarabok sem: kiállítjuk többek között Jókai Mór, Kaffka Margit, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes és Vas István – utóbb Várady Szabolcsnak ajándékozott – íróasztalát is.

A használati tárgy, amint kikerül eredeti környezetéből és a múzeum gyűjteményébe jut – legyen bár tömegcikk –, egyedivé, relikviává, vagyis műtárggyá válik. Elveszti eredeti funkcióját, korábban nem létező összefüggések rendszerébe illeszkedik, gyakran esztétizálódik, további jelentéstartalmat nyer. Az irodalmi múzeumban megőrzött tárgyak nyelv nélkül is képesek arra, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a látogatóval: a tárgy művészi értéke és története, az író személye és műveinek világa egyszerre idéződik meg általa. A tárlat felhívja a figyelmet a restaurálás dilemmáira, a gyűjtemény teljességének lehetetlenségére, a megsemmisült, elkallódott, továbbörökített tárgyak hiányára, miközben polcok, asztalok, székek sokaságával kérdez rá az irodalmi kultusz mibenlétére is.

Bővebb információ

 

 

Kihűlt világ. Farkas István (1887-1944) művészete

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Megtekinthető: 2020. március 1-ig

 

Farkas István az első világháború utáni magyar modernizmus egyik legeredetibb alkotója. A magyar és a francia műkritika egyaránt koruk egyik jelentős művészének tekintette, akinek látásmódja, képi világa, technikai igényessége, felkészültsége, kísérletező kedve egyedülálló volt a kortársai között.

A Magyar Nemzeti Galéria mind ez idáig példátlan gazdagságban mutatja be Farkas István életművét. A Kihűlt világ című, 170 alkotást felvonultató átfogó tárlaton a művész munkái mellett Farkas István mestereinek és kortársainak munkáival is találkozhatnak a látogatók. A tárlatra a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményén kívül öt külföldi és tizenegy hazai gyűjteményből érkeztek alkotások.

A tárlatot a Soá című kamarakiállítás egészíti ki, amely a 75 évvel ezelőtti vészkorszak áldozatainak állít emléket.

Bővebb információ

 

 

Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában

 

Helyszín: JPM Modern Magyar Képtár, Pécs, Papnövelde u. 5.

Megtekinthető: 2020. március 31-ig

 

A kiállítás a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát igyekszik megragadni táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, film-forgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és más műtárgyak segítségével. A több mint 150 kiállított műtárgyat 24 hazai és nemzetközi gyűjtemény kölcsönzi a kiállításra, köztük a helyszínt adó Janus Pannonius Múzeum is több mint 30 műtárggyal képviselteti magát. Az alkotók névsora Kassák Lajostól Kernstok Károlyon át Márffy Ödönig, Moholy-Nagy Lászlóig, illetve Tihanyi Lajosig, Uitz Béláig és Bortnyik Sándorig terjed. A pécsi Bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor művei kerültek be a válogatásba. A tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak – többek között Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Miciċ, Avgust Černigoj – munkásságából is.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 13 január 2020 12:35
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449