TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Kecskeméti kiskertészek, figyelem! Indul az ingyenes Ökokert tanfolyam!
17
2020 febr.

Kecskeméti kiskertészek, figyelem! Indul az ingyenes Ökokert tanfolyam!

 

Van egy kisebb vagy nagyobb kerted, amelyben szívesen termesztenél növényeket úgy, hogy kerülöd a vegyszereket és a lehető legtermészetesebb módon gazdálkodsz? Esetleg barkácsolnál is, mondjuk méhgarázst? Ezekhez ad tippeket Bérces Dóra az egyéves tanfolyam izgalmas, gyakorlatorientált alkalmain.

 

 

 

Ökokert tanfolyam

 

A foglalkozások helyszíne: KINCS Egyesület Közösségi Ház, Kecskemét, Vacsi köz 11. Jó idő esetén a közösségi ház kertjében történik az elméleti és a gyakorlati oktatás is, rossz idő esetén a házban.

Időtartama: 1 év, minden hónap harmadik péntekén

Kezdő alkalom: 2020. február 21., 16:00-19:30

 

Az Ökokert tanfolyam a Tudásközpont a Hírös Agórában program (EFOP - 3.7.3-16-2017-00112) keretében zajlik, amelynek jelmondata: mert tanulni jó egy életen át. A támogatásnak köszönhetően teljesen ingyenes, úgyhogy csupán elköteleződniük kell a résztvevőknek.

 

 

A tanfolyam vezetőjét, Bérces Dórát kérdeztük, mi mindenre lehet számítani ebben az egy évben.

 

Trendalelke.hu: Kiknek ajánlod a tanfolyamot?

Bérces Dóra: Azoknak, akiknek van kis vagy nagy kertjük, gyümölcsösük vagy szeretnének egyet, tanyára költöztek, netán ezt latolgatják és szívesen fogadnának ötleteket, miként lehet kertészkedni vegyszermentesen, a lehető legszelídebb, legtakarékosabban és leginkább természethez közeli módon.

A kurzus a gyakorlatot helyezi az előtérbe és tudásmegosztásra ösztönöz, interaktív és bizonyos dolgokban rendhagyó. Például a tavalyi résztvevők bizonyos témákban idén témavezetőként vesznek majd részt. A tudás anyagát a résztvevők igényeihez alakítjuk és nagy szeretettel fogadunk valamilyen szempontból hátrányos helyzetű embereket, nálunk mindenki egyenrangú. A csoportfolyamat alakulása majdnem olyan fontos szempont, mint az ökológiai kertészkedés trükkjeinek átadása. Jöhetnek teljesen kezdők és gyakorlott kertészek is.

Aki szigorúan szabott keretekre, frontális oktatásra, rengeteg tananyagra vágyik vagy nem szereti összekoszolni magát, barkácsolni, annak nem ajánlom. Annak sem, aki az egyedüli, a tuti módszert keresi, aki szeretné, ha a titkos és mindenre mindenkor érvényes tudást megkaphatná lehetőleg egy óra alatt.

 

 

Milyen témákat boncolgattok majd, illetve mennyire mentek bele részletesen egy-egy témakörbe?

Összeállítottam a képzés vázát, amely kitér a talajra és annak javítására - ezzel sokat foglalkozunk - , a veteményezésre (palántázás, magvetés, magfogás, vetőmagok), a különféle ökológiai módszerekre, fák nevelésére, a kertben élő élőlényekre és azok életterének kialakítására, megóvására, a kerti munkát javító ügyes módszerekre (magaságyás, walpini, palántanevelő, üvegház, fűszerspirál, stb.) és azok elkészítésére.

A kezdő alkalommal megbeszéljük, alakítjuk a megjelentekkel, hogy melyik téma kapjon nagyobb hangsúlyt, mit szeretnének a valóságban kipróbálni a közös kiskertben, mit építsünk, barkácsoljunk. Tavaly például thermokomposzt készítéssel kezdtük, de építettünk magaságyást, fűszerspirált, dugványoztunk, ültettünk gyümölcsfát, oltottunk fatörzsbe gombát, alkottunk madárodút, darázsgarázst, madáritatót.

A gyakorlatra óriási hangsúlyt fektetünk, és nagy önbizalmat adott mindenkinek, hogy tevékeny részese volt a folyamatnak. Az előző tanfolyam résztvevői kettő kivétellel nők voltak. Nagyon felszabadító látni, hogy egy idő után készségszinten fúrnak, kalapálnak, csavaroznak, fűrészelnek, vagy hogy magától értetődően állnak neki az egyébként férfimunkának tartott folyamatoknak. Nagyon sokszor láthatatlan lelki gátak állnak annak útjában, hogy nők beleálljanak a kertészmunkák egy részébe. Amit férfiasnak gondol a társadalom. Még egyszerűbbet mondok. Fogalmuk sincs, hol lehet beszerezni bizonyos dolgokat, vagy ha belépnek egy fémrácsot megvenni a komposztálóhoz a speckó boltba, netán a komposzttea készítéshez szükséges berendezéshez szereznének csövet a vízszerelős üzletben, elvesznek az első keresztkérdésnél. A gyakorlat azért is nagyon fontos, mert teljesen más a bevésődés akkor, ha pusztán az információt hallja valaki, vagy ha látja is, illetve ha meg is csinálja. Ez utóbbi a legeredményesebb.

 

 

Miért tartod fontosnak az ökokertészkedést?

Mert úgy gondolom, hogy ez ésszerű. A tájjal, az élőlényekkel, a természeti folyamatokkal összhangban lehet jól termelni. Ahol méreg, irtás és kiszorítás van, ott nincs egészség. Az élet élni akar és az ökokertészek ezt tiszteletben tartják, nem gondolják, hogy vannak élőlények, amelyeknek jobban van joga élni, mint másoknak.

 

Egyáltalán hogyan lesz öko egy kert?

Attól, hogy a gazdája azt mondja rá. Van nagyon sok irányzat és elgondolás, nem gondolom, hogy egyik vagy másik vonal jobb vagy rosszabb. Az, hogy valaki biodinamikus vagy biointenzív módon termel, vagy ökológiai gazdaságot működtet, netán permakultúrás szemlélettel hozza létre az életterét, az az egyén vérmérsékletétől függ. Az elképzeléseit nagyban befolyásolja az életről alkotott filozófiája, az erkölcsi rendszere, a fizikai lehetőségei és a lelki beállítódása.
Mivel hozzám a permakultúra nagyon közel áll, én ezzel a szemlélettel adom át a tudásomat és ösztönzöm a résztvevőket arra, hogy ők is osszák meg a tapasztalataikat.

 

 

Mik az előnyei/hátrányai, nehézségei/könnyedségei a hagyományos kertészkedéshez képest?

Nagyon nehéz általánosságban beszélni a kétféle gazdálkodási módszerről. Hiszen ezernyi árnyalata van mindkettőnek. Ha mégis egyszerűsítenem kell, azt mondanám, hogy az ökológiai gazdálkodás több figyelmet igényel, olykor több munkát is, gondolkodást, kísérletezést. A több erőráfordítással olykor tudunk pénzt spórolni (tájfajta magok fogása, komposzt előállítás, talajjavító növények és növényi levek alkalmazása, stb.), illetve egy csomó dolgot nem kell ideszállítani, ami miatt kisebb lesz az ökológiai lábnyoma a gazdának. Emellett függetlenebbé tud válni. Ja, és vegyszermentes növényeket termel!

 

Te hol és mióta foglalkozol ökokerttel?

Pesti panelgyerek vagyok, 12 évesen költöztünk kertes házba, azelőtt kölcsönkertekben veteményeztünk. Akkor lett végre saját vegyszermentes kertünk, állataink. Az akkor nagyon hatott rám, de kamaszként elkanyarodtam más irányba. Harminc éves korom tájékán kanyarodtam vissza, a gyermekeim születése körül. Akkor kezdődött egy hosszú folyamat, hisz rájöttem, ha nem dolgozunk azon, hogy a világ fenntartható legyen, akkor számukra nem marad semmi. Csak szemétkupac. Rengeteg oktatáson vettem részt, tanfolyamokon, mozgalmakban, időközben gyakorlatot szereztem tudásmegosztó technikákban is. Negyven évesen költöztem tanyára és azóta gazdálkodom ott.

 

 

Hol tanultad meg a praktikákat?

Apámtól, kertészektől, gazdáktól, tanfolyamokon, könyvekből, internetről, útszéli pásztoroktól, falubeli idősektől, piacon áruló termelőktől, magcseréken, magyar és nemzetközi konferenciákon, hasonszőrüektől, külföldi gyakorlaton. Mindenhonnan és mindig. Ha ezt elkezded és szívedből szereted, akkor mindenkor ez jön szembe veled. És persze most is folyamatosan tanulok. Remélem, életem végéig!

 

Mi mindent termesztesz?

Tanyán élek, ahol vannak gyümölcsfák, tüzelőnek való fák, fának való fák, cserjék, fűszernövények, festőnövények, évelő és egynyári virágok, ehető növények. Meg állatok. Szóval például gyepkísérleteim is vannak. A nyulaknak való szénával kapcsolatban, meg úgy amúgy is. Szokványos dolgokat (paradicsom, paprika, krumpli, sütőtök, cékla, bab, mángold, stb.), meg izgalmas dolgokat (fűszerpaprika, chili, édesburgonya, szivacstök, lila árpa, stb.), illetve néha ezek kerveredhetnek, mert számomra izgalmas például, hogy amiből lehet, tájfajtát használok. Sokfélét termesztek és mindig van eltérés az előző évhez képest, rengeteget kísérletezem.

 

Részletek és jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 17 február 2020 18:15
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449