TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Hamarosan kezdődik a legjobb francia filmek idei mustrája az Otthon Moziban!

03
2020 márc.

Hamarosan kezdődik a legjobb francia filmek idei mustrája az Otthon Moziban!

 

Minden év március 20-a, azaz a frankofónia világnapja környékén számos ország rendez különféle eseményeket a francia nyelv tiszteletére. Kecskeméten, az Otthon Moziban mi ezt évről évre a francia nyelvű filmek színe-javával ünnepelhetjük. Drámában, tabuk feszegetésében és izgalomban bővelkedik a kínálat, de kacagni is fogunk!

 

 

10. Frankofón Filmnapok

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2020. március 19-24.

 

Tervezett program:

 

 

Nyomorultak

 

Vetítések: március 19-én 18 óra és 20-án 20 óra

 

Színes, francia nyelvű magyar feliratos filmdráma, 102'

Stephane vidéki rendőr, nemrég költözött Párizsba és egy civil ruhás bűnüldöző egységhez kerül a város legproblémásabb negyedébe. A törvénytisztelő férfi számára sokkolóan hat, hogy az itt szolgálatot teljesítő kollégák az erőszaktól sem riadnak vissza szolgálatteljesítés közben, és teljesen szabadon értelmezik a törvényeket. A háromfős csapat tagja a rasszista fehér Chris és az afrikai származású, muszlim Gwanda, akik nem kímélik a külváros lakóit, s maguk is elsüllyednek a korrupció és bűn mocsarában. Stephane-nak rá kell döbbennie, hogy a környéken sajátos igazságszolgáltatás működik, ahol a békét a különféle bűnbandák tartják fenn, törékeny alkuk és pillanatnyi megállapodások alapján. S elég egy szikra, hogy fellángoljon a megállíthatatlan erőszak.

A film azon a környéken játszódik, ahol a rendező, Ladj Ly felnőtt; Párizs legszegényebb bevándorlónegyede nemcsak a francia főváros egyik legveszélyesebb környéke. A Nyomorultak az azonos című rövidfilm egészestés változata, amelyet a 2005-ös párizsi külvárosi zavargások inspiráltak.

A film a 2019-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Zsűri-díját, valamint Oscar-díjra jelölték a Legjobb Nemzetközi Film kategóriában.

 

 

 

 

Az ifjú Ahmed

 

Vetítések: 20-án 18 óra és 21-én 20 óra

 

Színes, francia nyelvű magyar feliratos filmdráma, 84'

A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed, egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről és fanatikusokról néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. Összetűzésbe kerül anyjával és tanárnőjével is a Korán, nőkkel kapcsolatos és erőszakos értelmezései miatt. A fiú lelki vezetője, egy fundamentalista imám feltüzeli a tinédzsert, aki gyilkos merényletre szánja rá magát a tanárnővel szemben.

A számos díjjal elismert, kétszeres Arany Pálma-díjas belga rendezőpáros, Jean-Pierre és Luc Dardenne (Rosetta, A gyermek, Lorna csendje, Srác a biciklivel, Két nap, egy éjszaka) legutóbbi filmjének világpremierje a 2019-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A rendezőpáros munkáját a legjobb rendező díjával ismerték el a világ legrangosabb filmfesztiválján. A Dardenne-testvérek napjaink egyik legismertebb európai szerzői filmesei, akik különösen érzékenyek a társadalmi problémákra, és szociális egyenlőtlenségekre.

 

 

 

 

A torony

 

Vetítés: 21-én 16 óra

 

Norvég-francia-svéd animációs film, francia nyelvű, magyar feliratos, 80'

Bejrút, Libanon, napjainkban. Wardi 11 éves palesztin lány, aki a családjával a menekülttáborban él, ahol született. A szeretett dédapja, Sidi volt az egyik első menekült, aki a táborba érkezett, miután 1948-ban elüldözték a hazájából. Egy napon Sidi odaadja Wardinak a kulcsot, ami a régi házát nyitotta Galileában, mert attól tart, hogy elveszíti a reményt, hogy egy nap hazamehessen. Miközben Wardi Sidi elveszett reményét keresi, összegyűjti a család emlékeit, generációról generációra.

 

 

Barátnők

 

Vetítés: 21-én 18 óra

 

Színes, kenyai filmdráma angol és szuahéli nyelven magyar és angol felirattal, 98'

A jó kenyai lányok jó kenyai feleségek lesznek. Kena és Ziki azonban valami többet akar. Az apjaik politikai riválisok a helyi választásokon, de a lányok barátok maradnak, támogatják egymást, hogy megvalósítsák álmaikat a konzervatív társadalomban. A dolgok azonban komplikáltabbá válnak, amikor elkezdenek többet érezni egymás iránt. A hagyományos társadalmukban nemcsak elfogadhatatlan az ilyen kapcsolat, a törvény is szigorúan tiltja. Választaniuk kell a boldogság és a biztonság között.

 

 

Egy ember meghalt

 

Vetítés: 22-én 16.30

 

Francia animációs film, 66 perc, 2018

Brest, 1950. A világháborúban szétbombázott breton város újjáépül. A munkások a munkakörülmények javítását követelik. Az egyik tüntetésen a helyzet elmérgesedik, és Edouard Mazé golyót kap a fejébe. A szakszervezetek egy filmrendezőhöz fordulnak, hogy örökítse meg az eseményeket.

 

 

Teljes titoktartás

 

Vetítések: 22-23-án 18 óra

 

Színes, francia nyelvű magyar feliratos francia thriller, 105'

Kilenc műfordító gyűlik össze egy vidéki kúrián. Egy páncélozott teremben íróasztalhoz ülnek, hogy a legnagyobb titoktartás mellett lefordítsák egy világrengető sikerkönyv utolsó kötetét. De úgy tűnik, hiába minden óvintézkedés: a regény első tíz oldala egyszer csak feltűnik az interneten, és egy ismeretlen zsaroló elképesztő összeget követel, hogy ne hozza idő előtt nyilvánosságra a folytatást. A helyzet egyre feszültebb, mindenki gyanús: ki szivárogtathatta ki a szöveget?

 

 

Hogyan legyél jó feleség

 

Vetítés: 24-én 18 óra

 

Színes, francia nyelvű magyar feliratos francia vígjáték, 109'

Egy jó feleség kézben tartja a háztartást, és szó nélkül eleget tesz házastársi kötelezettségeinek – Paulette Van Der Beck legalábbis ezt tanítja a lányneveldében. Csakhogy egy nap váratlanul megözvegyül, és meginog minden addigi meggyőződésében. Hogy ebben az is benne van-e, hogy a sors ismét összehozza ifjúkori szerelmével? Vagy megcsapja 68 szele? A lényeg, hogy végre szabadon dönthet.

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 03 március 2020 10:22
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449