TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A 11. SZÍN-TÁR 0-tól 99 éves korig becélozza a kecskeméti közönséget
04
2020 márc.

A 11. SZÍN-TÁR 0-tól 99 éves korig becélozza a kecskeméti közönséget

 

7 produkció, filmvetítés és off-programok várják a színházkedvelőket a színésznövendékek krémjét felvonultató Színművészeti Egyetemek Találkozóján. A rangos seregszemlén hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói mutathatják meg színpadi rátermettségüket. Idén először már babaszínházi előadást is láthatnak a legapróbbak! A színésznövendékek bemutatnak egyebek mellett bábjátékot, meseadaptációt, beavató színházi előadást, és a szerzők között szerepel többek között Sztravinszkij, Shakespeare és Heinrich von Kleist.

 

 

SZÍN-TÁR

 

Időpont: 2020. március 24-28.

 

A 11. SZÍN-TÁR fesztivál versenyprogramja:

 

 

Komán Attila – Antal Bálint: Kohlhaas Mihály (szatirikus krónika)

Színház- és Filmművészeti Egyetem

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Időpont: 2020. március 24., kedd, 20:00–21:30

 

A tizenhatodik század közepén élt a Havel partján egy Kohlhaas Mihály nevű lócsiszár. Egy lókereskedő, aki a maga korában a legjóravalóbb és egyúttal a legszörnyűbb emberek közé tartozott. Erre a rendkívüli férre élete harmincadik évéig úgy nézhetett volna az ember, mint a jó polgár mintaképére. Gazdasága volt egy faluban, a gyerekeit a feleségével szorgalomra és tisztességre nevelte, az egész falu élvezhette jótékonyságát, egyszóval: a világnak áldania kellett volna emlékezetét, ha az egyik erénye el nem hatalmasodik fölötte. Igazságérzete azonban rablóvá és gyilkossá tette.

Az előadás hossza 90 perc szünet nélkül

 

 

Igor Stravinsky: Tavaszi áldozat (mozgásszínházi előadás)

Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Színházi Intézete II. éves színművész osztálya

 

Helyszín: Ruszt József Stúdiószínház

Időpont: 2020. március 24., kedd, 18:30–19:15

 

Igor Stravinsky Tavaszi áldozat (Le sacre du printemps, 1913) című műve, melynek premierje gyakorlatilag botrányba fulladt annak idején, alapjaiban változtatta meg a XX. század zeneművészetének a ritmusszerkezetről alkotott képét. A pogány rítus elképesztő dinamikájú zenéje időről időre megszólította és megszólítja a koreográfusokat, akik alkotói pályafutásuk kiemelkedő fontosságú opuszaként tekintenek erre a műre, mint például az eredeti bemutatót koreografáló Vaclav Nizsinszkij, vagy a későbbi alkotók közül Maurice Béjart, illetve Pina Bausch is. A Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének II. éves színész hallgatói által létrehozott előadás a rendező 1998-as bemutatójának dramaturgiai és koreográfia formavilágát gondolta újra. A mozgásszínházi rendszert elsajátító fiatalok a rendezővel közösen alakították ki a játék koreográfiai anyagát, így elmondható, hogy a kész alkotás kompozícióinak jelentős része a résztvevők munkáját dicséri. A magával ragadó bemutató erős, formabontó egységet teremt Igor Stravinsky örökérvényű zenéjével.

Az előadás hossza: 35 perc szünet nélkül

 

 

Lear (beavatószínházi előadás)

Kaposvári Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti kar, 2. évfolyam, 3. évfolyam

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Időpont: 2020. március 26., csütörtök, 16:00–18:00, 20:00-22:00

 

Van egy történetünk: egy királyról meg a három lányáról. Egyszer, ki tudja miért, Lear úgy döntött, hogy még a halála előtt felosztja birodalmát a lányai között. Összehívta az egész udvart: tanácsosait, lányait, a lányok férjeit vagy kérőit és feltett egy kérdést. "...nagy királyunk pici lett és bohócnak ment nyomban. Csitt, csitt, csitt, ki megunta javait, eldobta, most koldul itt.
Csitt, csitt, csitt, ki megunta javait, eldobta most koldul itt."

Az előadás hossza 100 perc szünet nélkül.

 

 

Az úgy volt, hogy (mese)

Újvidéki Művészeti Akadémia

 

Helyszín: Ruszt József Stúdiószínház

Időpont: 2020. március 25., szerda, 15:00, 19:00

 

Mesék: Jégkirály, Bolond falu, Hapci király, Macskaherceg, Metróajtók, Kolontos Bandi

Az előadás hossza 60 perc szünet nélkül

 

 

Susan Sontag: Alice az ágyban (színmű nyolc képben)

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Időpont: 2020. március 27., péntek, 20:00–21:00

 

“Képzeljük el, hogy Shakespeare-nek volt egy húga, egy csodálatos húga, egy húg, aki ugyanolyan irdatlan költői tehetség, mint a bátyja. Ezt kéri tőlünk Virginia Woolf korszakos vitairatában, a Saját szobá-ban. Vajon mekkora a valószínűsége, hogy Judith Shakespeare – ezt a nevet képzeli neki Woolf – hallgatott volna arra a parancsoló benső hangra, amely drámaíróvá tehette volna őt? Vagy, ahogy az sokkal valószínűbb, tehetsége néma maradt volna? Néma nem csak a bátorítás igénye miatt. Néma amiatt, ahogy a nőket meghatározzák, és ahogy, ebből fakadóan, gyakran ők is meghatározzák önmagukat. Mert a kötelezettség,amely előírja, hogy vonzó külsejűnek és türelmesnek és gondoskodónak és engedelmesnek és érzékenynek és tisztelettudónak kell lenni az apákkal (fivérekkel,férjekkel) szemben,szükségszerű ellentmondásban van mindazzal az önzéssel, az indulatossággal, önmaga iránti közönnyel, amire egy nagy alkotói tehetségnek szüksége van a kibontakozáshoz.” - Suzan Sontag

 

 

Vízivilág (babaszínház)

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

 

Helyszín: Ruszt József Stúdiószínház

Időpont: 2020. március 27., péntek, 11:00–11:30

 

A Vízivilág nonverbális animációs előadás. A produkció 0-5 év közötti gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket tenger alatti sétára hívja, amelyben animáció segítségével a szivacsból készített, mértani formákból megteremtett alakzatokkal, a nézők szeme előtt víz alatti varázslatos birodalmat tár fel. A képzeletbeli utazás élményét zene fokozza.

Az előadás hossza: 30 perc szünet nélkül

 

 

Gogol: A köpönyeg (fizikai színházi előadás)

Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem

 

Helyszín: Ruszt József Stúdiószínház

Időpont: 2020. március 28., szombat, 19:00–20:00

 

Akekij Akekijevics felkel, bemegy a hivatalba, másol, hazamegy, megeszi a vacsoráját, miközben a holnapi munkára gondol, és mosollyal az arcán elalszik. Boldog a szürkeségében. Nem vágyik többre. Egészen addig, amíg a moszkvai hideg csontjáig nem hatol, és új köpönyeget kell vásárolnia. Eluralkodik rajta a lázálom. Hova tűnt Akekij Akekijevics? Lehetséges még megtalálni Gogol szürke boldogságát a mai világban, vagy már mind a köpönyeg súlya alatt vagyunk?

Az előadás hossza 45 perc szünet nélkül.

 

 

OFF-PROGRAMOK:

Kint sincs senki

 

Helyszín: Kecskeméti Zsidó Hitközség, Nagykőrösi u. 5.

Időpont: 2020. március 26., csütörtök, 18:00

 

Személyes történelem program

 

 

Kabaré

Nemes Nagy Ágnes Színészképzés

 

Helyszín: Ruszt József Stúdiószínház

Időpont: 2020. március 27., péntek, 17:00–18:00

 

A szakgimnázium okj-és színészképzés 15. évfolyamának zenés vizsgája, a Kabaré című musical egy kissé asszociatív feldolgozása a hagyományos zenés színház ismereteinek elsajátítása céljából. A vizsga készítése közben a fókuszban a növendékek képességeinek és ismereteinek fejlesztése és bővítése állt. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen született ez az összefoglalás.

 

 

COMING OF RAGE - ELTE diploma filmek'19

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház

Időpont: 2020. március 25., szerda, 17:00

 

Diplomafilmjeikkel jelentkeznek az ELTE Filmtudomány Tanszék hallgatói.

 

Szépszerelmem, Metalepsys! (Rózsahegyi Regő) 26'

A történet a történetben sémával játszik el, amikor a film egyik szereplője, egy forgatókönyvíró (Pallagi Melitta) arra eszmél, hogy a könyvében írottak megelevenedtek. Az egyik általa létrehozott karakter (Nyakó Júlia), akit korábban „megölt”, megjelenik a lakásán, és számon kéri a szerzőn a sorsát. Még egyet csavarnak az alkotók a metalepszisen amikor kiderül, hogy amit idáig láttunk, csak egy film volt, amit egy fiatal pár nézett a tévében. A Szépszerelmem, Metalepsys! olyan, mint egy örömjáték, aminek az alkotói nagy élvezettel merültek el az egyes narratív rétegek egymásba hurkolásában, és ez a nézőre is könnyen átragad.

 

Vasárnap (Berényi Andor) 15'

Egy hétköznapi szituációra épít: az elvált apa (Nagy Zsolt) hétvégén strandolni viszi két kisgyerekét, és egyúttal az új barátnőjét is bemutatja nekik (Kurta Niké). A váratlan helyzet kínos légkört teremt: féltékenységet, egy majdnem tragédiába torkolló, agresszív indulatkitörést vált ki a gyerekekből. A helyszínválasztás nagyon ígéretes, a nyári vízpart egyszerre önfeledtséget sugalló és veszélyt sejtető terepe nagyszerű dramatugiai lehetőséget adhat a családi feszültségek kibontására.

 

Reggelim a vacsorád (Pantyi Petra) 19'

Nagyszerű párost alkotott a film két főszereplője. A frissen cukorbetegként diagnosztizált kiskamasz befeküdni készül a korházba,, hogy beállítsák a diétáját, amikor megérkezik új szobatársa, a nála néhány évvel idősebb lány, aki láthatóan már nem először találkozik injekcióval, és az inzulinterápia okozta falásrohamok sem ismeretlenek a számára. Vogl Lolita és Szőke Abigél által életre keltett két karakter egymás tökéletes ellentéte; a szabálykövető kislány és a szabályszegő kamasz egymásra találásából pedig megható barátság bontakozik ki, ami túllép az ellentétpárokra épülő baráti kapcsolatok közhelyein.

 

Papa úszni tanít (Biró Melinda) 13'

A film rendezője több osztálytársához hasonlóan egészen fiatal gyerekszereplővel dolgozik együtt: hőse egy óvodáskorú kislány, akit az apukája szeretne megtanítani úszni, de ő fél bemenni a medencébe. A film a gyerekperspektívát helyezi előtérbe, és a kislány szubjektív élményein és a fantáziájában lejátszódó eseményeken keresztül mutatja meg a mélyvíztől való félelmet. Minden, a vízzel és az úszással kapcsolatos dolog eltúlzott és rémisztő, annak megfelelően, ahogy azok a kislány képzeletében megjelennek...

 

Jegyárak:

  • Előadásonként: 900 Ft, diákjegy: 500 Ft.
  • A Kabaré című off-programra 600 Ft.
  • A négy alkalomra szóló bérlet ára 3200 Ft, amellyel a következő előadásokat tekinthetik meg a nézők: Kohlhaas Mihály; Az úgy volt, hogy; Lear; A köpönyeg.
  • A Kint sincs senki című off-programra és a Coming of Rage /Diplomafilm vetítésre díjtalan belépők igényelhetők a színház jegypénztáraiban.
  • Online jegyvásárlás

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449