TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál legklasszabb programjai

06
2020 márc.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál legklasszabb programjai

Fotó: Tesla - Végtelen energia musical show Fotó: Tesla - Végtelen energia musical show

 

Ma, ebben az esős, didergős időben biztosan nem kap el minket a tavaszi hangulat, bezzeg, ha átlapozzuk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatát, akkor azért rögvest jobb lesz a kedvünk! Az ország egyik legrégebbi tavaszi fesztiválja 22 napon át, 13 helyszínen, több mint 50 programmal kecsegtet. Lesz esti mese felnőtteknek, grandiózus színházi produkció, mini fesztiválok a fesztiválban, zenei stand up, pezsdítő koncertek, különleges kiállítások, mozikoncert… Ebből szemezgettünk.

 

 

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

 

2020. március 16. - április 6.

 

A Trendalelke programválogatása:

 

A képen: Sallai Géza: Diszkosz (bronz kisplasztika)

 

X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi u. 2.

Megnyitó: 2020. március 14., 15.00

 

Téma: Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora)

Kurátor, rendező: Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

Közreműködik az Aurin Leánykar

A biennálé első kilenc alkalma során összesen 1105 alkotást sikerült kiállítani a mindenkori zsűri után a kecskeméti Cifrapalotában, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról. A jubileumi kiállítás zsűrijére 245 művész 317 alkotást/sorozatot adott be, melynek mintegy fele kerül majd a nézők elé. Az aktuális téma ezúttal kivételesen egy másik eseményhez, a 2020 szeptemberében sorra kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (is) kapcsolódik. Ennek ellenére a biennálé továbbra is hangsúlyozottan ökumenikus.

Belépődíj: 1200 Ft, kedvezményes: 600 Ft

 

 

Vitéz László és Vas Juliska

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház, Budai utca 15.

Időpont: 2020. március 15., 10:30–13:30

 

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz!

 

Díszlet: Keresztes Nagy Árpád Bábok: Grosschmid Erik Blattner-díjas

Zene Keresztes Nagy Árpád és Ölvedi Gábor

Írta, rendezte és játssza: Fabók Mariann

 

A családi előadást 5 éves kortól ajánlják.

Belépőjegy ára:1000 Ft. Jegyek kaphatók a Ciróka Bábszínházban.

 

 

Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hangversenye

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2020. március 16., 19:00–21:00

 

Közreműködik: Baráti Kristóf (hegedű), Fenyő László (gordonka), Farkas Gábor (zongora)

Vezényel: Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester

Belépődíj: 4.900 Ft, diák-nyugdíjas 3.700 Ft, online jegyvásárlás

 

 

Fatűz most

 

Helyszín: Kápolna Galéria, Kápolna utca 13.

Megnyitó: 2020. március 17., 17 óra

 

Az elmúlt években a fatüzes égetési technika reneszánszát éli külföldön és hazánkban is, nagymértékben köszönhetően a „new craft” mozgalom globális hatásainak. Ezekre a tendenciákra reflektálva kívánjuk bemutatni a technika legkiválóbb hazai képviselőit, ezen csoportos kiállításunkon.

A kiállító művészek névsora: Kemény Péter, Néma Júlia, Kontor Enikő, Csávás-Ruzicska Tünde, Strohner Márton, Szabó Ádám Csaba

Köszöntőt mond: Strohner Márton keramikusművész, a KKMM Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője

Megnyitja: Kemény Péter keramikusművész

A kiállítás megtekinthető: 2020. március 30-ig, hétköznapokon 13-17 óráig

 

 

Ország Lili művészete

 

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény, Klapka u. 34.

Időpont: 2020. március 18., 17:00–18:00

 

Ország Lili (1926 – 1978) festőművész életműve a 20. századi magyar művészeti folyamatokban meghatározó szerepet játszik, mégis nehezen sorolható konkrét stílusba, gyakran rokonítják a szentendreiekkel, Vajda Lajossal. Vizuális felfogása a látványfestészettől eltávolodva a szürrealizmus, a szimbolizmus, az absztrakció felé halad és teljesedik ki. Korai képei az „ortodox szürrealizmus” jegyeit mutatja, a pravoszláv ikonok, ikonosztázok hangulati és képi lenyomatait fedezhetjük fel. Ország Lili az ókeresztény művészet tanulmányozása révén tette meg a lépést, amely átvezetett a szürrealizmus primer, illusztratív fokától és szimbolikájától, az összetettebb plasztikai jelrendszerhez. Emblematikus művei a városképek; az ősi, mitikus, biblikus motívumok átlényegített ábrázolásával. Munkásságában a lelki kivetülést, falakba ütközést, bezártság érzését emelik ki értékelői.

A kiállítás március 19. és május 3 között látogatható, csütörtöktől vasárnapig 10:00 - 18:00 óra között.

 

 

Szemző Tibor - Sári László: Csoma – mozikoncert

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Időpont: 2020. március 18., 18:00–19:00

 

Közel 200 éve indult el Kőrösi Csoma Sándor Székelyföldről a magyarok eredetének felkutatására. 10 éve mutatták be Szemző Tiborék, a Csoma színpadi változatát a MŰPÁban. A koncert és az ez alkalomból megjelenő hanglemez a mű újragondolt, friss változata.

Előadják:

 • Kéringer László – ének
 • Gőz László – basszustrombita, tengeri kagylók
 • Szemző Tibor – beszélő

Jegyár: elővételben 2.900 Ft, a rendezvény napján 3.500 Ft. Online jegyvásárlás http://otthon-mozi.hu/jegyfoglalas?vetites=OM20D00133

 

 

Sakura – A cseresznyevirágzás ünnepe

 

Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Serfőző u. 19.

Időpont: 2020. március 20., péntek, 11:00–14:00

 

“Városunk elsőként lehet helyszíne egy európai szintű, új kiállítási projektnek Yokozawa Yoshitaka művészeti manager segítségével. A kiállításon több mint fél tucat kortárs japán képző és iparművész mutatkozik be a cseresznyevirágzás ünnepéhez kapcsolódó alkotásaival. A japán kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be a cseresznyefa és annak virágzási időszaka, mely március végén, április elején esedékes. Ilyenkor a cseresznyefák virágba borulnak és rózsaszín, fehér színek kavalkádjában pompáznak a városok. Az apró szirmok a folyamatos megújulás, a tisztaság, az egyszerűség, az újjászületés körforgását szimbolizálják. De a mulandóságot is jelképezik, hiszen az esemény mindössze egy-két hétig tart, a sakurának nevezett virágok a japán kultúrkincs alapvető részei, megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői. A virágnéző ünnepségeket egész Japánban megtartják. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, hogy megcsodálják a természet gyönyörű látványosságát. Ezt az örömünnepet szeretnénk kiállításunkkal - melyet a Kecskemét-Aomori Baráti Körrel együttműködve rendezünk – látogatóink számára átélhetővé tenni.”

A kiállításhoz kézműves foglalkozások kapcsolódnak, melyeken különböző anyagokból, változatos technikákkal virágokat készíthetnek a gyerekek és felnőttek.

Látogatható: 2020. május 30-ig, keddtől szombatig 10-16 óráig

 

 

Bábszínházi világnap

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház, Budai utca 15.

Időpont: 2020. március 21.

 

Délután a legkisebbeket, este pedig a felnőtteket várja egy-egy produkcióval a Bábszínházi Világnap égisze alatt a Ciróka Bábszínház.

16.00 órakor az Itt vagyok! c. babaelőadást láthatják az érdeklődők a bábszínház kistermében, majd 19.00 órai kezdettel a Vidovszky György rendezésében bemutatott népszerű Lúdas Matyit mutatják be kizárólag felnőtt nézőknek.

Jegyigénylés, regisztráció: 76/482-217, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

KLASSZIKUSOK vidáman, KÖNNYŰ ZENÉK komolyan

 

Helyszín: Kodály Iskola, Dózsa György út 22.

Időpont: 2020. március 22., 15 óra

 

A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és a Kecskeméti M. Bodon Pál AMI Ifjúsági Fúvószenekarának ünnepi hangversenye.

Szólisták: Somogyi Levente, Bugya Kamilla, Kollár Angéla és Beke Márk, a 2018-as Virtuózok győztese

Énekel: Barna Beatrix

Vezényel: Kuna Lajos

A belépés ingyenes.

 

 

Bő szekund - Bősze Ádám zenei standupja

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2020. március 25., 19:00–20:30

 

A bő egy órás produkció fanyar, gyakran szarkasztikus humorú, elsősorban a klasszikuszenei, tágabb értelemben a kultúrtörténetből válogatott sztorikból álló, közérthető, nem kizárólag a „keményvonalas” zenehallgatók által élvezhető stand-up est.

Jegyár: 2500 Ft, online jegyvásárlás

 

Fotó: The Dime Notes

 

XXIX. Nemzetközi Bohém Fesztivál

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2020. március 27-29.

 

Egy feledhetetlen hétvége angol vendégművészekkel. 35 éves a Bohém Ragtime Jazz Band, és már a XXIX. Bohém Fesztiválra várják a jazz szerelmeseit!

A fesztivál fellépői közül a JAZZFŐVÁROS-on korábban már járt, minden évben egy-egy jazztörténeti stílusra koncentráló Vitality Three két tagja egy másik formációban két másik kiváló zenésszel társulva érkezik, The Dime Notes nevű zenekaruk klarinét-zongora-gitár-bőgő összeállításban játszik. Az ötször már Anglia legjobb jazz-zenészének választott trombitás, Enrico Tomasso a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band vendégeként lép fel. A népszerű énekesnő, Micheller Myrtill először jár nálunk, vadonatúj The Great American Swingbook c. műsorát mutatja be zenésztársaival. A rendkívül tehetséges kecskeméti harsonás-trombitás, a Bohém Fesztiválokból „kinőtt”, jelenleg Bécsben tanuló Papp Mátyás pedig kedvenc magyar zenészeit gyűjtötte maga köré egy kifejezetten a mostani fesztiválra létrehozott zenekarban. De nem maradnak el az ad hoc formációk sem, és természetesen lesz örömzene és swingtánc is.

Jegyek, bérletek

 

 

Sebestyén Áron - Egressy Zoltán - Müller Péter Sziámi: Nikola Tesla - Végtelen energia

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2020. március 31., 19 óra

 

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték. Főként Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak, hiszen példának okáért az okostelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként személyesen maga Tesla fektette le. A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, de a szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól (első munkahelye) indult, később, már világpolgárként elérve Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát, amikor is megtervezhette a Niagara-vízesésre épített anno világcsodának számító erőművét. És mivel a tudós sok egyéb más emberi, baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek apropóul szolgált arra, hogy a TBG Production új nagypremierje témáját ezen kiváló elmének szentelje. A két felvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab így amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segíthet újra felfedezni, új oldaláról megismerni a mára közismert név mögött rejtőző csodálatos zseni elme életzsibongással teli világkalandozását!

A kétórás musical show a ma rendelkezésünkre álló legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely ismét lenyűgöz és elkápráztat, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának, bemutatva Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara vízeséséig az akkori roppant színes és pezsdülő nagyvilágot. A darab létrehozásában a szakma hazai kiválóságai vesznek részt.

A dalokat az Artisjus- és Fonogram-díjas Sebestyén Áron jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért pedig nem más, mint Müller Péter Sziámi felel. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze, a vizuális látvány világot a Forward Production csapata, a jelmezek egyedi hangulatiságát Kiss Márk jegyzi.

Rendező: Radó Denise, kreatív ötletgazda: Vona Tibor.

Főbb szerepekben:

 • Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
 • Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
 • Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
 • Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
 • Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
 • George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
 • Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Pálfalvy Attila

Jegyár: 9500 Ft, online jegyvásárlás

 

 

Hétmadár

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2020. április 2., 14:00

 

A Katáng együttes koncertje gyerekeknek

A programra a belépés ingyenes.

 

Fotó: Herczku Ágnes és Nikola Parov

 

Világzenei Együttlét

 

Helyszín: Leskowsky Hangszergyűjtemény, Rákóczi út 15.

Időpont: 2020. április 3., 17:00

 

Idén 13. alkalommal kerülnek közelebb egymáshoz a korok, földrészek, emberek a világzene által Kecskeméten. A Világzenei Együttléten a fantasztikus Herczku Ági és Nikola Parov Quartet koncertje előtt családi programot kínálnak: nemcsak a gyerekek ismerhetik meg az egzotikus hangszereket hanem a felnőttek is bekapcsolódhatnak a közös zenélésbe és szárnyalhat a képzelet a hangok szárnyán a volt Városi Mozi otthonossá varázsolt előcsarnokában és színháztermében.

Program:

 • 17:00 Különleges hangszerbemutató - előcsarnok
 • 17:50 Hang-ok szárnyán koncert - előcsarnok
 • 19:00 Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet koncert - színházterem

Kapunyitás: 16:45

Belépőjegy:

Gyerek: 500 Ft (18 éves korig), felnőtt: 2000 Ft. Jegyek elővételben is kaphatók 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449