TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Kecskemét környékén is érdemes gombásztúrára indulni tavasszal
10
2020 márc.

Kecskemét környékén is érdemes gombásztúrára indulni tavasszal

 

Igazi slow life programot ajánlunk szombatra: élvezheted a természet csendjét és lágy hangjait, átmoshatod a tüdődet harmatos erdei levegővel, és közben még az is lehet, hogy a kosaradban összegyűlik az ebédrevaló.

 

Gombásztúra Kunbaracson

 

Helyszín: Kunbaracs Könyvtár, Információs és Közösségi Hely, Kölcsey utca 3.

(Aki nem kocsival menne: 6.45-kor indul a kecskeméti távolsági buszállomásról a busz, 7.28-ra van a postánál, ott kell leszállni. Vissza 15.11-kor indul Kunbaracsról.)

Időpont: 2020. március 14., találkozó: 8 órától

 

Program:

Beszélgetés, ismerkedés - a szervezők készülnek zsíroskenyérrel, teával.

Néhány gyógynövényt is szívesen fogadnak a gyógynövényes kertbe, ahová azokat lesz lehetőség ezen alkalomból elültetni.

A gombásztúrára 9-fél 10 körül indul a csoport. A túra nyílt, tehát semmilyen előképzettség nem szükséges a részvételhez.

 

 

Magyarországon 3500-4000 faj él, ebből több mint 400 gombafajt regisztráltak Kecskemétről és környékéről - tudtuk meg a túravezetőtől, Horváth Lászlóné Kovács Teréziától, aki maga is a gombák, illetve a gyógynövények szakavatott ismerője és lelkes felhasználója. Persze ezek közül jó néhányan mérgezőek, a környékünkön előforduló ehető gombák például a kucsmagombák, a gyapjas tintagomba, a csiperkék vagy az őzlábgombák.

Ilyenkor, tél végén és tavasszal a késői laska, a júdásfüle, a cseh kucsmagomba, a téli fülőke, a piros csészegomba gyűjthető.

 

Nincs ötleted, mihez kezdenél a gombával?

 

“Megszáríthatjuk őket gombapornak, és használhatjuk később fűszerként, teának vagy hozzákeverhetjük krémekhez, például vajhoz. Lehet hagyományosan is készíteni őket: gombástojásként, pörköltként. Ugyancsak ízletesek gombafasírtként” - sorolja Terike, mennyi finomság alapanyagául szolgálhatnak a Kecskemét környékén fellelt gombák.

 

 

A túra közben a résztvevők természetesen okosodhatnak a gombákról, a végén pedig Terike tart egy gombahatározást. (Ha valaki egymaga indul neki a gombavadászatnak, a kecskeméti piacon ingyenes a bevizsgálás.)

“A gombászat olyan, mint a horgászás: kimegyünk az erdőbe, és lehet, alig találunk valamit. Ami viszont pozitív, hogy közben túrázunk egy jót, friss, tiszta levegőt szívunk és barátságok szövődnek köztünk” - invitál Terike bárkit, aki szeretne egy kicsit kimozdulni a városi nyüzsgésből és magába szívni a tavaszi üdeséget.

Ha valaki kedvet kap, és szeretne tanulni a gombafajokról, a Hírös Agóra szervezte Gombászklubban megteheti minden hónap második hétfőjén, 17 órától. Bármikor lehet a klubhoz csatlakozni.

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 10 március 2020 16:30
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449