TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Nagypéntek alkalmából az Újvilág Passiót közvetíti a Kecskeméti Színház
09
2020 ápr.

Nagypéntek alkalmából az Újvilág Passiót közvetíti a Kecskeméti Színház

 

Húsvét és nagypéntek apropóján különleges online közvetítéssel készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A hosszú évek óta műsoron lévő Újvilág Passió című előadásból láthatnak egy részletet a nézők.

 

 

Újvilág Passió – részlet

 

Időpont: április 10-én, péntek este 20:15-kor

A felvétel online közvetítés formájában elérhető lesz a színház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a honlapján is.

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Kecskeméti Színház arra vállalkozott a lehetőségekhez képest minden nyáron, hogy az ismert eseményeket szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva mutassa be a színházi évad végén.

A Passió gerince maga a szenvedéstörténet, amely az Olajfák hegyétől a Golgotáig vezet, illetve a sírba tétel utáni harmadik napig, a Hallelujáig. Az előadásból a keresztút 14, pontosabban a mi előadásunkban 15 stációját láthatják a nézők, a huszadik század francia irodalmának egyik legnagyobb alakjaként számontartott Paul Claudel elmélkedéseivel, aki valóban megküzdött a hitért, és megtérése után a transzcendens dráma és költészet vezéregyénisége lett.

A főbb szerepekben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készítette, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak.

Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője Cseke Péter.

A helyszín a Kecskeméti Arborétum, melynek vonzerejét növeli, hogy területén áll az 1718-ban épült műemlék Mária-Kápolna oromzatos homlokzattal.

 

 

Bábel Balázs érsek atya, az előadás fővédnökének szavai:

“A Passió a remény és szeretet halhatatlanságát hirdeti, egyúttal hitünk megvizsgálásához és elmélyítéséhez is hozzájárul. Jézus szenvedéstörténete szembesít azzal, hogy cselekedeteinkért magunk vagyunk felelősek, még ha így vagy úgy befolyásolnak minket különböző szempontok, külső ráhatások is. Cselekedeteink mércéje nem alakítható, változtatható szabadon. Egy örök és valós mércéje lehet a jóakaratú embernek: a szeretet. Szenvedéseink, bajaink közepette gondoljunk Jézus nagyobb szenvedésére, hogy kisebb terhünk könnyebbé váljék.”

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 09 április 2020 13:11
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449