TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Nézegess lélekemelő műalkotásokat a kecskeméti múzeum jóvoltából!
28
2020 ápr.

Nézegess lélekemelő műalkotásokat a kecskeméti múzeum jóvoltából!

Képek: Bukta Norbert: „Püspöki út” (Csömör, úrnapi virágszőnyeg), Bánsághi Tibor Vince: Szent vendégség Képek: Bukta Norbert: „Püspöki út” (Csömör, úrnapi virágszőnyeg), Bánsághi Tibor Vince: Szent vendégség

 

A jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé teljes anyagát átköltöztették az online térbe, mivel 2020. március 14-én nyílt meg a Cifrapalotában, de a koronavírus miatt csipán két napig volt élőben látogatható.

 

Lach Sándor: Júdás széke

 

X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

 

Megtekinthető a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján

2020. április 28. és december 31. között

 

246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

A jubileumi biennálé 2019 októberében közzétett tematikája – Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora) – kivételesen egy aktuális eseményhez (is) kapcsolódott. Meghívást kaptak ugyanis arra, hogy a hagyományos kecskeméti helyszín után a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó kiállítás részeként, 2020. augusztus 5. – október 4. között a budapesti Műcsarnok termeiben is bemutassák a biennálé anyagát. Ennek ellenére, ahogy azt a kezdetektől elhatározták, a keresztény biennálé továbbra is hangsúlyozottan ökumenikus maradt.

„Az Eucharisztia ünnepén, Úrnapján ez az antifóna hangzik el az Egyház imájában, a zsolozsmában: »Ó szent vendégség, melyben Krisztust vesszük, kínszenvedésének emlékét idézzük, Isten kegyelmével eltelik a lelkünk, és megkapjuk jövendő dicsőségünk zálogát«.

Ez a liturgikus szöveg összekapcsolja Krisztus kereszthalálának és feltámadásának a titkát a vendégség gondolatával. A Szentírás a legfontosabb erények közé sorolja a vendégszeretetet. A befogadás emberi gesztusán túl mélyebb rétegek is feltárulnak itt” - magyarázza Dr. Török Csaba egyetemi tanár.

 

Hegyvári Bernadett: Asztal?

 

A kiállítás Kecskemét MJV által felajánlott fődíját Hegyvári Bernadett üvegművész kapta. Installációján (Asztal?) mindennapi életünk tárgyai találnak újra kapcsolatot a keresztény ikonográfiával, a szakrális tartalmakkal, elsősorban a különleges fényhatások segítségével. A nagyméretű, fából készült asztalon – mely egyben egy régi társasjáték, a Gazdálkodj okosan játékmezőjét is felidézi – az alulról megvilágított, formába olvasztott, savazott üvegekből készített hétköznapi tárgyak (például alma, dobókocka, könyv, tányér, gyertyatartó) átlényegülnek, s szinte anyagtalanná válva „fényben úsznak” a sötétben tartott kiállító térben…

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 28 április 2020 19:48
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449