TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Nézz újabb zseniális, díjnyertes magyar dokukat ingyen!

07
2020 máj.

Nézz újabb zseniális, díjnyertes magyar dokukat ingyen!

 

Ezúttal A létezés eufóriája, A monostor gyermekei, az Ütős csajok, a Cooking History, a Besence Open és a Szél viszi érhető el egy hétig ingyenesen Magyarországon, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének akciója keretében.

 

 

Nagyi projekt

 

Februárban a Gettó Balboa, a Könnyű leckék, a Nagyi projekt, a Puskás Hungary, a Drifter és a Mignon volt ingyen nézhető a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) jóvoltából. A filmeket több, mint ötvenezren látták az akció ideje alatt. Mi mindet kipipáltuk, sőt, a rövidfilmből dupláztunk is! Nehéz lenne rangsorolni őket, mert mindegyik másképp fantasztikus.

A Gettó Balboát és a Driftert kötelezővé tennénk hátrányos helyzetű gyermekekkel teli iskolákban - remek motivációs filmek. A Nagyi projektet, nincs mit szépíteni, megkönnyeztük. Összefonódó sorsok, emberi kapcsolatok őszinte, megható, a szó minden értelmében tartalmas története. A Könnyű leckéket azért vártuk nagyon, mert rengeteget olvastunk már Kafiáról, láttuk őt sorozatban, és rendkívül kíváncsiak voltunk a hosszabb történetére, milyen kálvária juttatta őt Szomáliából Magyarországra, hogyan sikerült leérettségiznie, viszonylag rövid idő alatt sikeres karriert építenie, és közben gondol-e még hazájára, a családjára. Annyi akaraterő és kedvesség sugárzik Kafiából, hogy jó időre feltölthetjük vele az inspirációs raktárainkat. A Puskás Hungary egyszerre mutatja be a legendás futballistánk életét, és a kor viszontagságait, amelyek természetesen Öcsi bácsi pályafutására is hatottak. A Mignon főszereplője, Marika egyszerűen olyan édes, mint a rövidfilm címe is sejteti, habár élettörténete inkább csak keserédes. Szép történet, megmozgatja a lelket minden irányba.

Hasonló megtapasztalásokat várunk a következő filmektől is.

 

 

A MADOKE tavaszi 5+1 dokumentumfilmes akciójának listája:

 

Megtekinthetők: 2020. május 8. és 15. között

 

  • A létezés eufóriája (r.: Szabó Réka, 83 p., 2019)
  • A monostor gyermekei (r: Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 74 p., 2017)
  • Ütős csajok (r.: Nordin Eszter, 74 p., 2016)
  • Cooking History / Gulyáságyú (r.: Kerekes Péter, 88 p., 2009)
  • Besence Open (r.: Kovács Kristóf, 68 p., 2013)
  • Szél viszi (r.: Bartha Máté, 36 p., 2019)

Itt nézheted majd őket

 

 

A létezés eufóriája

 

A létezés eufóriáját a Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka rendezte. A film a 90 éves Holocaust túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél meghatóan a traumákról, nőiségről és az öregedésről. A film Locarnóban elnyerte a Kritikusok Hete program Nagydíját, a Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját, a 16. Verzió Emberi Jogi Filmfesztivál magyar közönségdíját és a Legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is.

 

A monostor gyermekei - magyar feliratos előzetes from Éclipse Film on Vimeo.

 

A monostor gyermekei

 

Zurbó Dorottya (Könnyű leckék) második filmje a világ egyik legelzártabb országában, Bhutánban játszódik, amely a Himalája utolsó buddhista királysága. Itt él Gyembó és húga, Tashi, akik átlagos tinédzserek. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Édesapjuk, Tenzin felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért, és mivel a tisztség apáról fiúra száll, okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. A film érzékeny családi portré a Bruttó Nemzeti Boldogságról elhíresült országban. Az alkotás szerepelt az amszterdami IDFA, a San Franciscói Filmfesztivál, a New Yorki MoMA DocFortnight versenyprogramjában. Elnyerte a Zsigmond Vilmos az Ars Sacra és a Lessiniai Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díjait.

 

 

Besence Open

 

A humoros, mégis drámai Besence Open, Kovács Kristóf filmje egy 120 fős zsákfaluban játszódik, ahol 126 lakosból 102 (beleértve a polgármestert is) roma, 98%-uk munkanélküli. Ám az agilis polgármester, Ignácz József minden lehetséges pályázati forrást megragad, melyek közül kettőt – egy kertészeti programról, illetve egy teniszpálya építéséről szólót – el is nyer a falu. A film megjárta az amszterdami IDFA, a One World Prague, a ZagrebDox a Szarajevói és a Clevelandi Filmfesztiválokat.

 

 

Ütős csajok

 

Az HBO gyártásában készült Ütős csajok két éven át követi nyomon a 7-36 év közötti bokszoló lányok történetét. Sajátos hullámvasúton ülnek, az érzelmek és a brutális harc között ingáznak, miközben felmerül a kérdés, mi motiválja, mi hajtja őket, hogy egy ilyen férfias sportágat űznek. Megéri a fájdalmat, a sérülést, a megaláztatást? A válasz összetettebb, mint gondolnánk.

 

 

Gulyáságyú / Cooking History

 

Egy háborút nemcsak fegyverekkel lehet megnyerni, hanem fazekakkal is, azaz a minden körülmények között működő hadtáppal. Kerekes Péter Gulyáságyú / Cooking History című, különös filmjében a gasztronómia oldaláról közelít a huszadik század véres összecsapásaihoz. A magyar származású szlovákiai rendező száztíz hadiszakácsot keresett fel és kérdezett a túlélés fortélyairól, s a legjobb történetek mesélőit válogatta be filmjébe, amelyben nemcsak mesélteti a szereplőket, de olykor el is játszatja velük a szituációkat. A film elnyerte a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját a DOK Leipzig Fesztiválon, a HotDocs Fesztiválon a zsűri különdíját, a Viennale 09 Vienna filmdíját, valamint a Chicagói Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó elismerést.

 

DOWNSTREAM / Teaser / ENG from Máté Bartha on Vimeo.

 

Szél viszi

 

Bartha Máté SZFE-s vizsgafilmje, a Szél viszi főszereplője a 18 éves Vivien, aki valahol a kietlen vidéken lehetetlenre vállalkozik. Még gyerekkorában választottak el édesanyjától, élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott; egyedüli támasza egy katonai ifjúsági közösség. 18 évesen, a gyámság kötelezettségétől szabadulva úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét. Rendes munkáról és szerető partnerről álmodik és arról, hogy újra találkozik édesanyjával. De vajon elég erős-e ahhoz, hogy megváltoztassa sorsát? Bartha Máté filmje a 16. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb elsőfilmes díjat kapta meg. Az alkotó hasonló témában készített fotósorozata 2018-ban elnyerte a Capa nagydíjat.


Az 5+1 filmes akcióban szereplő filmek csak Magyarországon tekinthetők meg ingyenesen, a MADOKE honlapján keresztül.

 

Facebook

Instagram

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 máj. 2020 17:51
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449