TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Sütemény, szerelem, történelem: édes kecskeméti sétán jártunk

15
2020 jún.

Sütemény, szerelem, történelem: édes kecskeméti sétán jártunk

Sétatér kaszinóval - Kecskemét Sétatér kaszinóval - Kecskemét Fotó: Séramóra Sétairoda

 

Kecskemét rejtett zugaiba, bájos, kalandos, krimivel átszőtt, már-már filmbe illő történeteibe kalauzolt el minket Kovács Ágnes művészettörténész, múzeumpedagógus és Tóth Anna magyar szakos bölcsész és idegenvezető, amivel régi vágyunkat váltották valóra. Hiánypótló kezdeményezésük, a Séramóra Sétairoda könnyed, tematikus korzózásra csalogat minket a város impozáns utcáin, például cukrászdatörténeti időutazásra, amire mi magunk is beneveztünk múlt héten.

 

Édes Kecskemét címmel a séta a város virágkorába - 19. század vége, 20. század eleje - repít vissza minket. Áginak és Annának “szíve csücske” ez az időszak. Több hónapnyi tervezés, előkészítés, majd intenzív kutatás előzte meg a programot, nem csoda tehát, hogy olyan, kecskemétiként is eddig ismeretlen információmorzsák birtokába jutottunk, amilyen kuriózumok csak fáradságos könyvtári és levéltári kutatómunka révén tárulnának fel előttünk.

 

Fotó: Séramóra Sétairoda

 

A patinás épületek mellett és a nagy múltú tereken át nap mint nap visz az utunk, de most végre meg-megállva, rácsodálkozva az izgalmas részletekre séramóráltunk, miközben hallgattuk Ági és Anna históriáit nagy port kavart bűncselekményekről, bortrányhős vállalkozóról, a közvéleményt lázba hozó szerelemről, no, és persze a neves kecskeméti cukrászdinasztiákkal is megismerkedhettünk. Ízelítőt kaptunk a kor ízléséről, szokásairól; a korabeli képek segítettek beleélni magunkat a történetekbe. Elképzeltük, milyen lehetett a pezsgő társasági élet, a cukrászdában ragyogó toalettben falatozó kisasszonyok és Kecskemét akkori, mesés arculata. Gondolatban elsétáltunk a Beretvás Szálló előtt, élveztük a nyüzsgést a KIOSZK környékén, miközben a várostörténet érdekességeiről informálódtunk, mint például, hogy mi is volt az a császáraszfalt.

A fantáziánkban átélt ízorgia után eszeveszetten sóvárogtak az ízlelőbimbóink néhány valós édes pillanatért. A túra finisszázsaként hódoltunk is a bűnös élvezeteknek, a kecskeméti cukrászhagyományok előtt tisztelegve.

 

Nagyon vártuk, nagyon élveztük és természetesen nagyon ajánljuk. Ezért is számoltunk be ilyen kurtán és talányosan az élményeinkről, mert semmiképp sem szerettünk volna részleteket elárulni, hiszen azok csak személyesen, a kétórás program alatt állnak össze kerek egésszé.

A lányok tarsolyában leledzik még jó pár szórakoztató, kibontásra váró téma. Megtudtuk tőlük, Ági fejében régóta motoszkált a gondolat, hogy tematikus sétákkal csábítsák felfedezőútra a turistákat és a helybélieket egyaránt, Anna személyében pedig rögvest megtalálta a megfelelő partnert, ugyanis már ő is kacérkodott hasonló víziókkal. Kíváncsian várjuk a Séramóra Sétairoda következő lépéseit, mi biztosan velük tartunk!

 

Fotó: Séramóra Sétairoda 

 

Édes Kecskemét - Cukrászdatörténeti séta Kecskeméten

 

Kiindulópont: Vasútkert – Katona József Múzeum épülete előtt; végpont: Főtér

Időtartam, táv: kb. 2 óra; 1,5 km könnyű terepen

Időpontok

 

Részvételi díj: 2500 Ft/fő

Korhatár: 14 éven aluliak számára szülői felügyelet mellett ajánlott

 

Honlap

Facebook oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 15 június 2020 18:31
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449