TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Jön a nyár legtüzesebb estéje Kecskeméten!
23
2020 jún.

Jön a nyár legtüzesebb estéje Kecskeméten!

 

Az év legrövidebb éjszakája egyben az egyik legpezsdítőbb is Kecskeméten. Idén karanténfeloldó, víruségető Szentivánéji tűzugrásra invitál a Kecskemét Táncegyüttes. Aki járt már a Deák téren a korábbi években, a Múzeumok éjszakáján, megtapasztalhatta a táncmulatság sodró hangulatát, láthatta a tűzugráshoz készülődő, szinte a főtérig kígyózó sort. Bátran állítjuk: a nyár kihagyhatatlan eseménye!

 

 

Szentivánéji tűzugrás

 

Helyszín: Deák Ferenc tér

Időpont: 2020. június 27., 22 óra

 

Tánccal és mágiával búcsúzhatunk ettől az időszaktól és nézhetünk elébe az előttünk állónak a Kecskemét Táncegyüttessel.

 

 

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Az 5. századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett. Melchior Inchoffer 18. századi egyházi szerző szerint a magyarok már a 11. században (1026 körül) tűzgyújtással ünnepelték az Iván nap előestéjét.

Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, illetve a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget, de ugyancsak ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon. Ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 23 június 2020 13:59
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449