TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Boronkay Petiék alaposan megizzasztottak minket Kecskemét legújabb futóedzésén

23
2020 júl.

Boronkay Petiék alaposan megizzasztottak minket Kecskemét legújabb futóedzésén

 

Edzettél már úgy, hogy egy profi sportoló és az ő edzője mentorált? Mi már kipróbáltuk az iRUNmore SE kecskeméti edzését Boronkay Péter és Bálint Zoltán vezényletével. A futás klassz hangulatban telt, kellemesen elfáradtunk, aztán jött két nap kiadós izomláz, de máris mennénk újra!

 

 

A hétvégi több mint 40 kilométeres túra, a hétfői pilates és a keddi futás után kicsit félve indultunk neki szerdán letesztelni Kecskemét legújabb futóklubját. Klisé, de működik: csapatban, közösségben sokkal motiválóbb a mozgás. Nekünk is egyből megjött a kedvünk a futáshoz, amint felsorakoztunk a Kecskeméti Atlétikai Centrum vadonatúj rekortán pályáján, közel 40 futótársunkkal.

 

 

A nyári hőség gondoskodott róla, hogy már a bemelegítő körök alatt szép színe legyen az arcunknak. Ezt követően klasszikus futóiskolás feladatokat kaptunk az “alfáktól”, Boronkay Péter paralimpikontól és Bálint Zoltán edzőtől. Itt bizony máris kiderült: akad mit csiszolni és finomhangolni a mozgáskoordinációnkon, ami persze elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes technikával fussunk. Jókat derültünk magunkon egy-egy gyakorlat közben, amit esetleg általános iskolában, a tesiórán végeztünk utoljára. A lelkesedés azonban hajtott minket, igyekeztünk a legjobb formánkat adni - a sasszemű edzők nem is érték be kevesebbel, könnyedén kiszúrták a hibákat a rengeteg lendülő kar és láb között.

 

 

Amikor büszkén konstatáltuk magunkban, hogy összeakadó lábak nélkül abszolváltuk a feladatokat, szusszanásnyi pihenőt követően jött az igazi megpróbáltatás, ami egy hatásos futóedzés elengedhetetlen eleme: a résztávos edzés. Különböző hosszúságú sprintek és pulzusszámcsökkentő pihenők váltakoztak, miközben róttuk a köröket a már magában is elképesztően motiváló futópályán. Néha azzal biztattuk magunkat, hogy a lelátóra odaképzeltük a szurkolóinkat, akik most minket buzdítanak, hogy még húzzuk meg azt a 100-as sprintet! Természetesen az edzők is velünk gyűjtötték a métereket, ami szintén remek ösztönzés.

Túléltük! Ráadásul mosollyal az arcunkon telepedtünk le a fűbe a közös nyújtáshoz, amit szintén a trénereink vezényeltek le, hogy biztosan minden megdolgoztatott izmunk kellő figyelmet kapjon.

 

 

A csapat teljesen vegyes: a futócipőt először húzók, a “kijárok futni” kategóriájú hobbisportolók és az utolérhetetlennek tűnő “agarak” remekül megfértek egymás mellett, ugyanis minden feladatot csoportbontásban végeztünk, az aktuális felkészültségi szintünknek megfelelően. Az edzők többek közt ezzel igyekeznek minimalizálni a sérülés kockázatát, illetve amennyire a csoportos edzés keretei lehetővé teszik, egyénre szabni a tréninget.

 

 

Profi csapat amatőr futóknak

Az iRUNmore SE névre hallgató egyesület már több magyar városban kovácsolja össze az aktív kikapcsolódásra voksolókat, az egészséges életmódot követőket és a megszállott futókat. Az ötletgazda Kozák-Ignáth Éva, aki már gyerekkorában beleszeretett az atlétikai pálya miliőjébe. “14 évig voltam atléta Debrecenben, azóta az életem része a futás. Hetente hatszor-hétszer futok, jelenleg a 10. maratonomra készülök. Látom, hogy egyre többen vágnak bele ebbe a sportágba hobbistaként, az egész országban egyre népszerűbb a futás. Bár egyszerűnek tűnik, hogy csak felkapunk egy futócipőt és már gyűjthetjük is a kilométereket, a sérülések elkerülése és a fejlődés érdekében ezt a sportágat is érdemes tudatosan, edző felügyelete mellett űzni. A szakmai tanácsokon túl szeretnék egy olyan közösséget építeni, ahol a tagok egy célért hajtanak, egymást biztatják és együtt fejlődnek, így született meg a futóklub” - meséli Éva, aki maga is jelen volt az első kecskeméti edzésen.

“Az edzések felépítése minden helyszínen, minden alkalommal bemelegítés, technikai edzés (például futóiskola vagy agility), résztávos edzés és nyújtás blokkokból épül fel, de ezeken belül változatos feladatokat adnak az alfák (férfi edzők) és omegák (hölgy edzők). Az iRUNmore azonban nemcsak a heti egy közös edzésről szól, célunk, hogy szponzorok bevonásával, ténylegesen egy egyesületként működve, biztosítsunk mindent a tagoknak, ami a hobbifutást lefedi: legyen szó a frissítésről, sportruháról, versenyekről vagy felkészítő táborokról.”

 

 

A leendő edzőid: Boronkay Péter és Bálint Zoltán

Boronkay Péter neve bizonyára minden kecskemétinek ismerősen cseng, ő az, akinek rendszeresen szurkolhatunk triatlon világversenyeken és a paralimpián. Azt talán már kevesebben tudják, hogy Peti profi sportolói karrierje mellett edzőként is fejleszti magát, úszó- és triatlonedzői képesítéssel rendelkezik, idén pedig elindította a BP Multisport Teamet, amellyel kezdő és amatőr sportolóknak segít céljaik elérésében. Bálint Zoltán pedig lassan három évtizede trenírozza a kecskeméti úszókat, futókat és triatlonozókat, köztük Petit is.

Hogy ki lesz a szigorúbb? “Egyértelműen én!” - vágta rá kérdésünkre Zoli, amit aztán Peti is megerősített. Annyival azért cizellálnánk a képet a benyomásaink alapján, hogy bár Zoli valóban határozott utasításokat ad, de rendkívül következetes és figyelmes is. Türelmesen állta az őt bombázó egyéni kérdések sorát az edzésen, mindenkit ellátott személyre szabott javaslatokkal.

 

 

“Egyaránt csatlakozhat, aki el akarja kezdeni a futást, de fogalma sincs, hogyan tegye, aki szimplán életmódot szeretne változtatni, aki csökkentené a súlyát, aki közösségben szeretne sportolni, de az is megtalálja majd a számításait, akinek már konkrét céljai vannak egy-egy versenyt illetően” - sorolja Peti, kiket várnak az edzésekre. “Mindenki másért jön, más ingerekre vágyik. Vannak, akik a helyes technikát szeretnék elsajátítani vagy épp futnak egyedül, de elégedetlenek a fejlődésükkel. Az is lehet, hogy valaki majd itt találja meg a nagy őt.”

Ha csak hobbiból futsz, de szeretnéd a lehető legkomolyabban venni; ha az a célod, hogy kifusd magadból a maximumot és a magad mércéjével mérve folyamatosan fejlődj és feszegesd a határaid, akkor az iRUNmore közösségben a helyed!

 

 

iRUNmore - Több mint futás - Kecskemét

 

Helyszín: Kecskeméti Atlétikai Centrum (a Széktói Stadion mellett)

Időpontok: minden szerda, 18:00-19:30

honlap, Facebook-oldalInstagram

 

Ezt vidd magaddal az edzésre:

  • a lábtípusodnak megfelelő futócipő, jól szellőző sportruha
  • SOK folyadék
  • pulzusmérő óra (nem kötelező, de javasolt)
  • törölköző

 

Részvételi díj: 1500 Ft / alkalom

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 23 július 2020 18:36
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449